Resulullahın Hayatı

Ocak 2000
Risale Yayınları

Puan vermedi·470 syf.·
2020 7. kitabı
Öyle bir kitap ki oturup düşünüp "evet yaaa" dedirtiyor bizlere . Ve sorgulatıyor en güzelinden cidden neyim ben? Duydukları ile bir ömür süren mi kolları sıvayıp işin aslına kafa yoracak ve bundan zevk alacak olan mı? Tanımadığımız peygamber'den nasıl da şefaat bekleyip pişmiş kelle gibi sırıtabiliyor ve bu güvence ile Müslümanım diyebiliyoruz hayret ediyorsunuz eserin sonunda. Mühim konular mühim bir eser..
Din
Daha İyi Olabilirdi
·480 syf.·
2021 47. kitabı
Muhammed Gazali Üstad'ın değerli eseri olan "Fıkhu's-Sire"yi bitirmiş bulunmaktayım. En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim: Aradığımı bulamadım. Gazali, daha ciddi bir eser, yorum ve kaynaklarla bu kitabı yazabilirdi. Elbette bu söylediklerim söz konusu kitabın değersiz olduğunu anlamına gelmemeli. Fakat ondan daha dolu dolu bir kitap beklediğimi ifade etmek istedim. Evet, "Fıkhu's-Sire" siyer alanında yazıldığı zamana göre farklı yorum ve çıkışları ile dikkatleri kendisine çekmiş bir kitap. Bunlar arasında Hz. Peygamber'in doğumunda gerçekleşen olayların asılsızlığı, Hz. Peygamber'in göğsünün yarılmasının mecazi olduğu söylemi, Rahip Bahira olayının gerçek dışı olduğu, Hz. Peygamber'in hayatında mucizelerin neredeyse hiç olmadığı, İsra ve miraç olayının mahiyeti gibi yorumları kendisine haklı bir şöhret kazandırmış. Gazali'nin üstte bahsettiğim konularda yaptığı birçok makul yorum kitabını değerli kılmış; ancak ciddi hatalar da yok değil. Kitabın yayıncısı olan Risale Yayınevi ısrarla "Fıkhu's-Sire"nin yazarın en önemli eseri olduğunu vurguluyor; ancak bir şahesere verilmesi gereken önem ve ciddiyet bu yayında mevcut değil. Çünkü bahis konusu edilen kitapta yazım yanlışları, noktalama işareti eksikleri ve yanlışlarına ilaveten anlaşılmayan cümleler de mevcut. Bunun üstüne çevirmen veya yayınevi bu kadar önem verdikleri kitabın içeriğine dair ciddi bir giriş yapmadıkları gibi, bariz hataları düzeltme veya uyarma yoluna dahi gitmemişler. Kitap, ciddi bir kontrol süzgecinden geçirilmeden büyük ihtimalle çevirmenin gönderdiği şekliyle baskıya verilmiş. İşin garip tarafı elimdeki baskı numarası 9. Yani 9 defa baskısı yapılan kitaptaki hiçbir hatanın düzeltilmemiş olması cidden çok üzücü. Dileğim şudur ki inşallah kitabın yeni ve kendisine yakışan bir çevirisi
Din
Puan vermedi·470 syf.·
2019 76. kitabı
İyi bir Peygamber hayatı anlatmaktadır. Siyer okumaları yapacaklara ilk okumasını tavsiye ettiğim kitaplardan biridir. Kitap Hz. Peygamber’in davranışlarını tahlil ederek dini ve örfi uygulamalarının sınırını çizmede yardımcı olmaktadır.
2018 30. kitabı
Kur'an ve Sünnet ışığında yapılmış güzel bir siyer çalışması olmakla birlikte yazar kendine ait bakış açısıyla güzel bir harmanlama yapmış. Hz. Peygamber'i gerçek anlamanın onun devrine gitmek ve ona benzemekten daha çok, İslam'ı anlayıp hayata uygulamak olduğunu kitabı bitirdiğiniz an anlayacaksınız. Okuyucunun farklı bir bakış açısını öğreneceği bu kitap, çok küçük de olsa hem edebi hem de akademik bir kitap. Eminim ki bu eser ilahiyat alanında ya da dini bir çalışma ve okuma gerçekleştirmek isteyen herkese faydalı olacaktır.
Fıkhu's SireMuhammed Gazali · Risale Yayınları · 200078 okunma
Okuduğum bir çok siyer kaynağını temel alarak bir değerlendirme yapacağım. Beklediğimden daha basit ve sehl yazılmış bir kitap. Muhammed Münir Gadban'ın Nebevi Hareket Metodu kitabındaki davet notları ve usullerini bu kitabın vermesini bekliyordum ancak öyle olmadı. Ya da biraz daha ayrıntıya inerek bilgi açısından ekstra bir şeyler katmasını bekledim bu da olmadı. O yüzden siyeri yeni okuyacaklara bu kitap tavsiye edilebilir sadece şu noktaya dikkat etmek gerekiyor, kitabın ilk başlarında kur'an ve hadis değerlendirmesi yapılıyor çoğu fikir gerçekten güzel izah edilmiş ama araya bir de modernist Muhammed Abduh'un fikirlerinden etkilenilmiş bir kaç düşünce de dahil olmuş buna da dikkat edilmeli. Fıkhu's Sire Muhammed Gazali
Siyer-i Nebî
Sira
·574 syf.·
2024 23. kitabı
Kitabı hər gün az-az oxuyaraq çox uzun yol qət etdim. Əsl niyyətim kitabı anlamaqdır. Sadəcə hekayə kimi oxumaq mənə çox da bir şey qatmayacaqdı. Ona görə 500 günə yaxın bir müddətdə bitirdim. Ortalama hardasa günə 1 səhifə edir. Kitabda olanları zatən əzbərə bilirəm. Sadəcə hafizəmi yeniləmək və özümü bir müsəlman kimi analiz etmək üçün fürsət idi. Başqa kitablarım da var. Amma peyğəmbərin (s.a.v.) həyatı örnək olaraq ən yaxşı başlanğıc idi. Çalxantılı günlərdə, oturub mızıldanmaq əvəzinə, mübarizə aparmaq, hədəflərinə istəklərinə çatmaq üçün əlavə güc verir. Ümidsizlik mənə zatən yaddır. Amma həm dini tərəfdən bilirəm, həm də oxuduğum kitabdan gördüyüm ümidsizlik hər bir halda insanın özünə etdiyi zülmdür. Hansı ki, onu gedəcəyi yoldan çəkindirə bilər. Çox gözəl bir yolçuluq oldu mənim üçün. O illərin şərtlərini göz önündə tutanda, əlimdə olanları görüb bəzən özümdən utandım. Bu da ayrı bir motiv verir. Hər bir halda müsəlman olan, olmayan, olmağa yaxın olanlar kitabda özlərinə faydalı çox şey tapa bilər.
İslam

Muhammed GazaliYazar · 15 kitap
Muhammed el-Gazzali 22 Eylül 1917’de Mısır’da doğdu. Tasavvuf ehline karşı büyük saygısı olan babasının rüyasında Ebu Hamid Muhammed el-Gazzali’den aldığı işaret üzerine oğluna Muhammed el-Gazzali ismini koyduğunu bizzat kendisi söyler. İlk öğrenimine köyünde başladı ve Kur’anı ezberledi. Ailesinin İskenderiye’ye göç etmesi üzerine Ezher’in ilköğretim kısmına girdi ve 1937’de lise kısmından mezun oldu. Bu sırada İhvan-ı Müslimin lideri Hasan el-Benna ile tanıştı ve teşkilata katıldı. 1941 ‘de Ezher’in Usulüddîn Fakültesi’ni bitirdi. 1943’te aynı fakültenin Davet ve İrşad Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı, ardından Kahire’deki Atebetü’l-Hadra Camii’ne imam hatip olarak tayin edildi. 1970’1erden itibaren şöhreti İslam dünyasında yayılmaya başladığında birçok ülkeyi ziyaret edip buralarda islami davetle ilgili pek çok toplantıya katıldı. Riyad’da bulunduğu bir toplantı sırasında 9 Mart 1996 tarihinde vefat etti ve Cennetü’l-Baki Kabristanı’nda defnedildi.