Şiddetin Çocukları Serisi 3

0 Kişi
Okunma
Beğeni
Görüntülenme
“Doris Lessing’in pasif kahramanı Martha, hayatından hiç memnun değil ve bir türlü kendi kaderinin kontrolünü eline alamıyor. Ancak bu romanlar iyi sonla bitmeseler de çok daha geniş ölçekte bir ihtirasın kanıtı olacaklar en azından: kişisel bir hikâyenin izlerini bütün toplumsal ve tarihsel bağlamı içinde yansıtan bir Bildungsroman yazma ihtirası.” J.M. Coetzee Nobel ödüllü Doris Lessing’in yarı-otobiyografik roman serisi “Şiddetin Çocukları”nın üçüncü cildi olan Fırtına, ana karakterimiz Martha Quest’in yaşamının başka bir fırtınalı dönemine odaklanıyor. II. Dünya Savaşı yıllarında, Afrika’daki küçük bir şehirde Martha’nın evliliğinin sona ermesi, Komünist mücadele içerisine girmesi ve yeni bir evlilik yapmasıyla hikâyemiz yön değiştiriyor. Martha ve dâhil olduğu grubun teorik tartışmaları, dünyayı algılama tarzları, mücadele yöntemleri, birey-toplum çatışmaları ve büyük bir hayal kırıklığıyla son bulan idealist hayalleri... XX. yüzyılın ilk yarısını daha yakından ve içeriden anlayabilmek için Doris Lessing’in Şiddetin Çocukları seri-romanı gerçek bir başucu kaynağı aynı zamanda. “Eğer 20. yüzyıl yazarları için bir Rushmore Dağı Anıtı olsaydı, üzerine oyulmuş yüzlerden biri kesinlikle Doris Lessing olurdu.” Margaret Atwood
390 sayfa

390 syf.
Puan vermedi
Doris Lessing’in yarı-otobiyografik Şiddetin Çocukları roman serisinin 3. kitabı Fırtına’da Martha Quest’in politik bilinçlenmesine tanıklık ediyoruz. Martha özel yaşamında da, politik mücadelesinde de bir arayış içinde. II. Dünya Savaşı sırasında, sömürgeleştirilmiş bir Afrika ülkesinden komünist örgütlenmeye bakmak ilginçti. Kadının ve siyahların sınıfsal mücadelenin içinde yok sayılması, sorunlarının ötelenmesi acıydı. Büyük bir merakla okuduğum bir seri Şiddetin Çocukları.
Fırtına
FırtınaDoris Lessing · Everest Yayınları · 20197 okunma

Doris Lessing
Doris LessingYazar · 34 kitap
1919’da, babasının İngiliz subayı olarak İran’da görev yaptığı sırada Kirmanşah’ta doğdu. 1949’da İngiltere’ye yerleşti. Yayımlanan ilk kitabı Türkü Söylüyor Otlar, Rodezya’yı anlatıyordu. Başyapıtlarından sayılan ve en çok okunan romanı olan Altın Defter’de, yaşadığı çağla uzlaşmaya çalışan bir kadın yazarı konu aldı. Şiddetin Çocukları adlı yarı özyaşamöyküsel roman dizisi yayımlandı. Hayatta Kalma Güncesi, bir fantezi niteliğindeydi. Lessing, aralarında Evlenmeyen Adamın Hikâyesi’nin de bulunduğu birkaç öykü kitabı yayımladı. Argos’taki Kanopus Arşivleri adlı beş romanlık dizisiyle bilimkurgu türüne yöneldi. İyi Bir Komşunun Günlüğü ve Yaşlılar Yapabilselerdi adlı romanlarında, tanınmamış yazarların sorunlarını gözler önüne sermek için Jane Somers takma adını kullandı. 1985’te, Londra’daki bir grup devrimciyi anlattığı Terörist yayımlandı. Bunu bir dehşet öyküsü olan Beşinci Çocuk izledi. Özyaşamöyküsünün özellikle ilk cildi Derimin Altında büyük övgüyle karşılandı. Son romanı Yarık, 2007’de yayımlandı ve aynı yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2013’te Londra’da öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.