Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yunanca Aslıyla Birlikte

Fragmanlar

Parmenides

Fragmanlar Yorumları ve İncelemeleri

Fragmanlar yorumları ve incelemelerini, Fragmanlar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Fragmanlar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.910 üzerinden
58 Kişi · 15 İnceleme
160 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Parmenides'in Fragmanlar'ı, varlık felsefesinin temel metinlerinden biri sayılmakta. Her ne kadar doğrudan filozofun kendisinden bize ulaşan bir metin olmasa da, antikçağ ve erken ortaçağ'da yapılan alıntı ve aktarımlarla derlenmiş bir eser var elimizde. Fragmanlar şiir şeklinde ve oldukça ezoterik bir görünüme sahip. Açıkçası Kaan Hoca'nın güzel çevirisi ve açıklamalı notları olmasaydı tabiri caizse öküzün trene baktığı gibi bakar, kalırdım öyle. Alfa Yayınları Veritas dizisiyle çok değerli çalışmalar ortaya koyuyor, genelde klasik felsefe metinleri için önceliğim oluyor. Özellikle antikçağ metinleri anlamını hemen vermiyor, bu yüzden açıklamalı not ve sözlükler oldukça yararlı olabiliyor. Klasikler gerekliliktir.
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
3 parça halinde okuduğum ama buna rağmen okurken çok zevk aldığım bir eser oldu. Öncelikle Kaan hocanın giriş açıklamaları biliniyor. Burada sıkıntı yok. Ardından fragmanlara dair parça parça açıklamaları bulunuyor. Daha doğrusu her bir fragmana dair açıklayıcı yorumlar var sırada. Sonrasında fragmanlar geliyor ve her fragman sonrası o fragmanda bulunan ve kafa karıştırma ihtimali olan Yunanca kelimelerin Türkçe karşılıkları ve hangi kelimenin neden seçildiğini açıklanıyor. Eh, bu baskısında fragmanların Yunancasının da olması cabası. Okunmalı :)
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
Reklam
160 syf.
8/10 puan verdi
Elea ekolünün (okulunun) kurucusu olarak kabul edilen Parmenides, kendinden önceki filozofların aksine görüşlerini şiir biçiminde yazan ilk filozof. Prolog (giriş), aletheia (hakikat) ve doxa (sanı) adlı üç bölümün yer aldığı şiirde Parmenides, alegorik bir anlatım yolunu tercih etmiş, ki bence görüşlerini açıkça ortaya koymak istemeyen filozof
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
Milattan sonra üçüncü yüzyıl başlarında yaşadığı tahmin edilen ve eski felsefeciler hakkında derlediği bilgi ve anekdotlarla felsefe tarihinin önemli ama tartışmalı kaynaklarından biri olan
Diogenes Laertios
Diogenes Laertios
ise
Parmenides
Parmenides
hakkında bize şunları aktarmaktadır: Pyres'in oğlu Elealı
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Sokrates öncesi filozofların içinde en etkin olanlarından biridir Permenides. Birçok filozofu fikirleri ile etkilemiştir. Hiç eser bırakmayan Permenides'ten sadece fragmanlar kalmış. Fragmanların açıklandığı dip notlar çok önemli yer tutuyor ve anlaşılmayı kolaylaştırıyor. Kaan Ökten hocanın katkıları çok fazla, teşekkür ederim.Felsefe okumaları yapanlara tavsiye olunur.
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
·
Puan vermedi
Bu kitap ile ilgili pek bir şey söylemeyeceğim. Fragmanlar okumak istiyorsanız, bu yayını önermiyorum. Parmenides ve hayatı hakkında merak ettikleriniz varsa, internette zaten yazıyor. Bir filozofu anlamanın en iyi yolu -anlamaktan anladığımıza bağlı- onun yazdıklarının üzerine yazılanları okumak değildir. Sizin onun hakkında okuduklarınızı anlayarak, onun hakkında ne kadar anlatım yapabileceğinize bağlıdır. Sevgili Kaan Ökten, kitabın içerisine kendi yorumlarını ve sözlük niteliğinde açıklamalarda bulunmuş. Bu sizin için iyimser bir açıklama ise mutlaka alınız. Lakin benim gibi okumak istediklerinizin arasına farklı görüşler sızıyorsa, sinirden kitabı fırlatabilirsiniz. Ben öyle yaptım. Parmenides ve görüşleri sadece 15-20 sayfa. Kitabın geri kalanı Ökten’e ait. Kitabın üzerinde yazan, ‘Notlandıran’ kelimesini suyun sızmasından korkar gibi yazmışlar. Okur bunu daha net görmeli. Kararını öyle vermeli. Demek istediğimi daha iyi anlamışsınızdır. Emeği için minnettarım, bir işi yapmadan konuşmak kolaydır. Geceler ve gündüzler katmıştır bu sayfalar için lakin benim öğrenme arzuma ters bir durum. Parmenides çoğu filozof gibi yazılarına ulaşabileceğimiz bir düşünür değil. Günümüze gelen tek şiiri var, onu da bu kitapta görüyorsunuz. Yakın zamanda Platon’un diyaloklarına göz atacağım.
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Parmenides'ten kalan bir metin bulunmadığından dolayı bu eser karşımıza bir "derleme" olarak çıkmaktadır. Şiir şeklinde olan bu eser farklı kaynaklardan yapılan alıntıların bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Fragmanların Yunanca şekli de bulunmaktadır. Şiirde geçen sözler de Kaan H. Ökten tarafından notlandırılmış ve bazı kelime anlamları verilmiş, giriş kısmında da oldukça geniş şekilde açıklamalar yapılmış.
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
·
Puan vermedi
Παρμενίδης - Αποσπάσματά
Alfa Yayınları'nın, Yunanca asıllarıyla birlikte Yunan düşünürlerin metinlerini bastığını görünce çok heyecanlandım. Çok sevgili Yeniköy Kitapçısı'ndan aldığım bu kitabı okumak için sabırsızlanıyorum. Çünkü benim gibi Antik Yunancayı yeni öğrenmiş ve öğreniyor olan kişiler için bu gibi çevirisiyle birlikte sunulan metinler bulmak oldukça zor.
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Hakikatin Ozanı Parmenides: ‘Hakikat Akıl ile İdrak Edilir!’
İnsanın Hakikat ile bizzat diyalog halinde olması[1] kadim[2] ve gizil bir fenomendir; Tanrı ya da Hakikat ile ilişki kurma arzusunun mahiyetine bakıldığında bir tarafıyla ahlaki bir tarafıyla da epistemolojik bir kaygı dikkat çeker, zira bahsi geçen “mistik tecrübe” bir yönüyle sistemli bir “dini düşünce”nin kapsama alanına girdiği için insan ruhunu birtakım kurallar bütünüyle tahdit etmek ister. Hülasa Varlık ya da Varoluşun kısmen ya da tamamen çözüldüğü bu süreçte kişi meşrep ve istidatı gereği Varlığa ve Var oluşa dair birtakım tezler –bunlara kozmogoni ya da teogoni diyebiliriz- üretmek durumunda kalır. Bu bir mecburiyettir: Kişi yaşadığı süreci ya yazar ya da dile getirir. Bu durum kaçınılmazdır: Hakikat mefhumu bu süreçlerin sonunda dile gelmelidir: Hakikat ehli, bazen nesir, bazense manzum bir eser telif ederek karşımıza çıkar. Kişisel maharetlerle terkip edilen Hakikat-ler[3], tecrübe eden kişinin zihniden bu dünyaya[4] iner ve hayat bulur. Bu mistik tecrübe dünyaya indiğinde bazen bir dini inancın kendisini bazen de felsefi bir şubenin uğraş sahası haline gelebilir. Bu çalışma alanları türlü türlüdür, bunların her birine kısaca “hakikatin nesneleri” diyebiliriz: Şiir, Resim, Tiyatro, Heykel vs. felsefehayat.net/parmenidesin-fe...
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Parmenides aslında diğer Sokrates-öncesi filozoflardan farklı bir çizgide ilerler, varlık sorununu felsefenin gündemine, hatta felsefi tartışmaların başköşesine yerleştirir. Felsefe tarihinde yarattığı kırılma, başta Zenon ve Empedokles olmak üzere pek çok filozofun görüşlerini derinden etkiler, hatta Platon ve Aristoteles’in varlık anlayışlarında yankı bulur. Günümüzde halen tartışmaların odağında yer alan bu eseriyle Parmenides, varlık felsefesinin en temel metnini insanlık tarihine armağan eder.
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Alfa Yayınları · 0218 okunma
Reklam
88 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Eser başlığında belirtildiği üzere
Parmenides
Parmenides
'in kişiliği, doktrini ve doktrini hakkındaki Aristoteles, Platon, Simplikios, Cicero vb. düşünürlerin alıntılarından oluşuyor. Parmenides'in doktrininden bahsetmek gerekirse özellikle varlık felsefesi ve bilgi felsefesi alanında yorumlar getirmiştir. Varlık hakkındaki görüşlerini aktaracak olursam, #169264560 sözleriyle "doğmamış, eksiksiz, sonradan varlığa gelmemiş, bir, sürekli" olarak tanımlıyor. Bu görüş, varlık hakkındaki düşüncesi bakımından tam karşıtında bulunan Herakleitos'la birlikte varlık felsefesinin temel izleklerinden birisini oluşturuyor. Zira Herakleitos varlık hakkında, "Aynı nehirlere gireriz ve girmeyiz, biziz ve biz değiliz." sözleriyle değişimin, oluşun esas olduğunu kabul etmektedir. Böylece felsefe tarihi içerisinde oldukça yer kaplayan bir tartışmanın zeminini hazırlamışlardır. Bazı konularda kendi sözleriyle görüşlerini öğrenemesek de kendisini alıntılayan yazarlar vasıtasıyla bu konuda fikir sahibi olunabiliyor. Örneğin ruh hakkındaki görüşüne Diogenes Laertios, Aetios, Macrobius gibi kişiler aracılığıyla ulaşılmış ve Parmenides'in ruhu, ateşten bir şey olarak ve akıl(nous) ile aynı olduğunu düşündüğü aktarılmıştır. Özellikle varlık felsefesi alanında okuma yapmak isteyenlerin muhakkak eline alması gerektiğini düşündüğüm, Parmenides ve doktrini hakkında değerlendirmelere de yer verilmiş olması nedeniyle konunun kolaylıkla anlaşılabileceği kanaatine vardığım bir eser oldu. Keyifli okumalar dilerim.
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Pinhan Yayıncılık · 2019218 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Parmenides Ve Felsefesi
parmenides ksenophanes'in bir öğrencisi ve doğa filozofuydu. bazı kaynaklarda ksenophanes'in öğrencisi değildir denmesine rağmen öğrencisi olmasa bile derslerine katılmış olduğunu ya da onun öğretilerinden ve düşüncelerinden etkilendiğini düşünüyorum. ki zaten bu doğa hakkında adlı şiir kitabında açıkça görülüyor. ksenophanes'in düşüncelerini
Fragmanlar
FragmanlarParmenides · Pinhan Yayıncılık · 2019218 okunma
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.