Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850

Karl Marx

Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850 Sözleri ve Alıntıları

Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850 sözleri ve alıntılarını, Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850 kitap alıntılarını, Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ama, burjuvazinin meclisler aracılığıyla hüküm süren ve yasa çıkaran kesiminin, devlet borçlanmasında doğrudan çıka­rı vardı. Devletin bütçe açığı, tam da spekülasyonlarının asıl konusu ve zenginleşmelerinin temel kaynağıydı. Her yılın so­nunda yeni bir açık. Her dört beş yılda bir yeni bir borçlanma. Ve her yeni borçlanma, mali aristokrasiye, yapay olarak iflasın eşiğinde tutulan devleti dolandırmak konusunda yeni fırsatlar sunuyordu: Devlet, bankacılarla en elverişsiz koşullarda an­laşmak zorundaydı.
Yordam KitapKitabı okudu
Burjuvazi her yerde hükümetlerin yanına geçmişti;
Reklam
Tüm kademeleriyle küçük burjuvazi gibi köylü sınıfı da siyasal iktidardan bütünüyle dışlanmış durumdaydı. Son olarak, resmi muhalefetin içinde ya da pays Iegal'in {seçme hakkına sahip olanların} tümüyle dışında, sözünü ettiğimiz sınıfların ideolojik temsilcileri ve sözcüleri, yani bilginleri, avukatları, hekimleri vb.; kısacası, anıldıkları adla, yetenekli insanları vardı.
Zafer kazanan azınlık, genellikle, ilk büyük başarının ardından bölünüyordu; azınlığın bir yarısı elde edilenleri yeterli bulurken, diğer yarısı daha da ileri gitmek istiyor, en azından kısmen büyük halk yığınının gerçek ya da görünürdeki çıkarlarını da yansıtan yeni talepler ileri sürüyordu.
{ 1830} Temmuz Devriminden sonra, liberal bankacı Laffitte, compere'i {suç ortağı} Orleans Dükü'nü zafer havası içinde Hôtel de Ville'e {Paris belediye binasına} götürürken şu sözleri ağzından kaçırdı: "Şu andan itibaren bankacılar hüküm sürecek." Laffitte, devrimin sırrını açığa vurmuştu.
Proletaryanın ayaklanması, burjuva üretiminin ve düzeninin ortadan kaldırılması demek olduğundan, burjuva kredi sisteminin ortadan kaldırılması anlamına gelir. Devletin mali itibarı ile özel sektör kredileri, bir devrimin yoğunluğunu ölçmeye yarayan iktisadi termometredir. Ne kadar azalırlarsa, devrimin ateşi ve doğurganlığı o kadar yükselir.
Sayfa 63 - I. BölümKitabı okudu
Reklam
167 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.