Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hz. Ali'nin Hilafet Hakkı Meselesi

Gadir-i Hum Olayı

Adnan Demircan

Gadir-i Hum Olayı Gönderileri

Gadir-i Hum Olayı kitaplarını, Gadir-i Hum Olayı sözleri ve alıntılarını, Gadir-i Hum Olayı yazarlarını, Gadir-i Hum Olayı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
112 syf.
8/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Sünnî ve Şiîler arasındaki hilâfet meselesinin en önemli argümanlarından biri hâline gelen Gâdir-i Hum Olayı, Adnan Demircan'ın bu eserinde teferruatlıca incelenmiştir. Hem Sünnîler gözünden hem Şiîler nazarından iddialar dile getirilerek iki farklı pencereden olayın içeriği yakalanmaya çalışılmıştır. Bu olay hakkında hem mezhepler arasında hem aynı mezhebe mensup âlimler arasında farklı rivayetlerin bulunması, olayın yaşanışı hakkında bilgi edinmemize güçlük çıkarmaktadır. Adnan Demircan, bu olayın hilâfete dayanak olup olamayacağını, iki mezhebin bu konudaki görüşleri çerçevesinde değerlendirerek mühim bir çalışma ortaya koymuştur.
Gadir-i Hum Olayı
Gadir-i Hum OlayıAdnan Demircan · Beyan Yayınları · 201462 okunma
Hz. Ali, kendisini hilâfete layık bir aday olarak görmekle beraber, Sünnî kaynaklara göre ne ilk halife seçiminde, ne de başka bir yerde Hz. Peygamber'in Gadîr-i Hum'da onu halefi tayin ettiğine dair bir delil ileri sürmemiştir. Hz. Ali'nin hilâfet hakkıyla ilgili bazı konuşmalarını da ihtiva eden Nehcü'l-Belâğa adlı eserde Gadîr olayını bahis konusu bile etmemektedir.
Sayfa 95 - Beyan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Gadîr gününü bayram olarak kutlama âdeti, IV. (X.) yüzyılda Büveyhîler döneminde ortaya çıktı. İlk defa Mu'izzüddevle döneminde 352'de (963) görülmeye başlanan kutlamalarda, dönemin bayram günlerine özgü şenlikler, çarşıların gece de hizmet vermesi, yeni elbiseler giyilmesi, emirlerin kapılarında ateş yakılması ve benzeri etkinlikler yapılırdı.
Sayfa 47 - Beyan YayınlarıKitabı okudu
2024 yılı içerisinde bakmayı düşündüğüm kitaplar.. +neden okuyacaklarım listesine eklemedin de böyle ileti şeklinde yazdın bunları? -çünkü okumayı değil bakmayı düşünüyorum. baktıktan sonra okuyup okumayacağıma dair karar vereceğim.
Sebep ne olursa olsun Hz. Ali’nin, Hz. Ebu Bekr’in halife seçilmesine muhalefet etmesi, hiçbir zaman İslam Devletinin güvenliğini sarsacak yıkıcı bir eyleme dönüşmemiş, sadece düşünce bağlamında bir muhalefet olarak kalmıştır.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Bu eserde kitabın da ismini aldığı Gadiri Hum hadisesi ele alınmıştır. Eser ilahiyat çerçevesinde incelensede özel olarak şianın Hz. Alinin hilafeti noktasında ki ısrarı ve mütevatir saydığı Gadiri Hum olayını merak eden herkes için okunabilecek bir eserdir. Yazar eserde Şia kaynaklarına yer verdiği gibi Sünni kaynaklara da yer vermiştir. Bir taraf tutmama durumu da okuyucuya objektif bakabilme imkanı sağlamıştır. Kitap her ne kadar ilahiyat çerçevesi boyutunda yazılsa da bazı terimlerin sadeleşmesi konuyu merak eden herkes için daha faydalı olacaktır. Özetle kitap, olayı merak edip incelemek isteyene bir ön kaynak niteliğinde olup başarılı bir eserdir.
Gadir-i Hum Olayı
Gadir-i Hum OlayıAdnan Demircan · Beyan Yayınları · 201462 okunma
Reklam
Elbaninin hadis hakkındaki değerlendirmesi:
Gadir hadisinin iki kısmı da sahihtir. Bilakis birinci kısmın Hz. Peygamber tarafından söylendiği mütevatirdir. Hadisin senetlerini ve tariklerini inceleyen kimse bunu görür. 'Ona yardım edene yardım et. Onu yardımsız bırakanı yardımsız bırak!' kısmına gelince, zayıflığını ortaya koyacak bir şey olmadığından- sübutu hususunda duraklıyorum. Sanki bu, hadisin 'Allah'ım! Ona dost olana dost, düşman olana düşman ol." kısminin mana ile rivayetidir. 161
Gadiri Hum Şia kaynaklarında nasıl ele alınmıştır 2
Bütün bunlardan sonra Hz. Peygamber'e, "Bugün dininizi ikmal ettim, sizin üzerinize nimetimi tamamladım ve din olarak size Islam'ı seçtim. ayet-i kerimesi indi. Bunun üzerine Resûlullah (s) şöyle buyurdu: "Dinin kemâli, nimetin tamam olması, Rabbimin ri- saletimden razı olması ve benden sonra Ali'nin velâyeti için Allah'a hamdolsun. Görüldüğü gibi Maide suresinin 3. ayetinin Gadir'de nazil olduğu kabul edilmektedir."
Gadiri Hum Şia kaynaklarına Göre nasıl ele alınmıştır?
Hz. Peygamber, hac farizasını yerine getirdikten sonra Medine'ye gitmek üzere yola çıktı. Su ve mera olmadığından dolayı konaklamaya elverişli olmayan Gadîr-i Hum denen yere gelmişlerdi. Cebrail, Hz. Peygamber'e gelerek Hz. Ali'yi ayağa kaldın onu insanlara imam olarak tayin etmesini emretti. Hz. Peygamber, "Ümmetim cahiliye
Mevla
Mevlâ kelimesinin birbirine zıt anlamlar da dâhil olmak üzere 20'den fazla mana ifade ettiği sözlüklerde kaydedilmiştir. Kelime, malik, köle, köle azad eden, azad edilmiş köle, sahip, amcaoğlu ve benzeri akraba, komşu, anlaşmalı, oğul, amca, misafir, ortak, yeğen (kız kardeşin oğlu), veli (yönetici), rab, yardımcı, in'am edici (ni- met veren), kendisine nimet verilen, dost (muhib), täbi, damat" anlamlanına gelmektedir.
Reklam
İbn Haldûn da Şiîler'le Sünnîler'in hadisteki mevlâ tabiri üzerinde ihtilaf ettiklerini ve Şîa'nın bu kelimeyi "veli" manasına alarak Ali'nin bütün Müslümanların velîsi olduğunu söyledik- lerini ifade etmektedir.
Özel biatte bulunmayan Hz. Ali, genel biatte da Hz. Ebû Bekr'e biat etmemiş ve bu işi bir süre uzatmıştır Halifelik için kendisini uygun bir aday olarak gören Hz. Ali'ye göre Müslümanların liderliğini yapacak kişi seçilirken Hâşimoğullarına danışılmalıydı.
112 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın konusu, Hazreti peygamber vefat etmeden önce halefi olarak Hazreti Ali’nin hilafetini ilan etmiş mi etmemiş mi etrafında yazılmış bir eser . Şii kardeşlerin uydurma hadislerle hazreti alinin hilafetini ispatlama sadedinde bir kavramın onlarca manaya delalet ettiği yerde sen kalk onu sadece bir manaya Hamlet ve hazreti Alinin hilafeti için kullan . Şia her zaman mazlumu oynama derdinde olduğunu bize yeniden gösteriyor ve göstermeye devam edecek . Tabii ehli sünnet ulemasının ve tarihçilerinin objektif bir gözle baktığı ve yazdığı bir olayı şia’nın yüzyıllar boyu suistimal etmesiyle ehli sunnet ile sianin bir türlü yekvücut olamaması . Tarihe taraf değil , olan biteni yazmak gerektiğini aktarıyor yazar objektif bir kalemle
Gadir-i Hum Olayı
Gadir-i Hum OlayıAdnan Demircan · Beyan Yayınları · 201462 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Hz. Ali'nin imametinin nas ile tayin edildiği konusunda en önemli delil olarak öne sürülen Gadiri-hum olayı ne kadar gerçek bir olay ? Bu olaydan yapılabilecek çıkarımlar neler ? Bu olay İmamet kurumu için delil teşkil edebilir mi ? Bu benzeri birçok sorunun cevabını veren bir eser.
Gadir-i Hum Olayı
Gadir-i Hum OlayıAdnan Demircan · Beyan Yayınları · 201462 okunma
Hz. Peygamber'in geçerli bir neden yokken, Hz. Ali'ye dost olmayan Müslümanlara beddua etmesi, düşmanlarına karşı bile merhametli olan Resûlullah'ın (s) uygulamalarıyla bağdaştırılamaz.
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.