Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Geç Kalan Adam

Sefa Kaplan
8.3/10
9 Kişi
42
Okunma
13
Beğeni
1.030
Görüntülenme
Şair, yazar, gazeteci Sefa Kaplan (1956), lise son sınıfta okurken Huzuru birdenbire ellerinde bulmasıyla başlayan, Ahmet Hamdi Tanpınarın hocalık yaptığı kürsüde asistan olabilmek amacıyla İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine girmesiyle devam eden ve bugüne kadar şiddetini ve yoğunluğunu artırarak bir ömürdür süren Ahmet Hamdi Tanpınar hayranlığını, dikkatini, ilgisini şimdilik bu kitapla noktalıyor. Şurası bir hakikat ki, Geç Kalan Adam bir Tanpınar biyografisi. Ama, Hayatı-Sanatı-Eserleri kalıbını izleyen bildik yazar biyografilerinin bir hayli dışında ve üstünde. Tanpınarla Kaplanın mektuplaşmalarını da içeren, alışılmışın dışındaki romanvari yapısı, elimizdeki metnin biyografi olmaktan çıkıp neredeyse bir otobiyografiye dönüşmesini sağlıyor. Biyografi yazarı olarak Kaplanın, Tanpınarı Tanpınar yapan efsanevi üsluba müthiş hâkimiyetini de her sayfada apaçık görmemiz mümkün. Böylece, 20. yüzyılın (neden söylememeli: gelecek yüzyılların da!) Türkçesinin bu büyük ve özel yazarının bütün hayatında ferdî saadet ile fikrî saadet arasındaki huzursuz gidiş-gelişlerini, sadece o kadar istediği halde ancak 52 yaşında gidebildiği Parise değil her yere ve her şeye geç kalışlarını, bir Tanpınar romanı içinde yol alırmışçasına ve herhalde onun da seveceği bir film seyreder gibi takip ediyoruz. Yazar hakkında: Sefa Kaplan, 1 şubat 1956da Çorumda doğdu. Çocukluğu ve yeniyetmeliği Samsun, Konya, Urfa ve Ankarada geçti. Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünü son sınıfta bıraktı. Bir süre edebiyat ve Türkçe öğretmenliği yaptıktan sonra gazeteciliğe başladı. "Nokta" ve "Aktüel" dergilerinin de aralarında bulunduğu pek çok yayın organında görev yaptı. 1995-2000 yılları arasında Londrada yaşadı. Halen "Hürriyet" gazetesinde çalışıyor.
Yazar:
Sefa Kaplan
Sefa Kaplan
Tahmini Okuma Süresi: 15 sa. 57 dk.Sayfa Sayısı: 563Basım Tarihi: Kasım 2013Yayınevi: Doğan Kitap
ISBN: 9786050917741Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
563 syf.
·
Puan vermedi
Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında yazılmış en iyi biyografi diyeceğim ama “biyografi” kalıbına sığmıyor bu kitap. Tanpınar’ın hayatı ve eserleri hakkında her şeyi yalayıp yutmuş bir şairin, Tanpınar’ın üslubuyla hem onu hem de kendi yolculuğunu anlattığı bir eser. Bir Tanpınar hayranı, hatta müptelası olan Sefa Kaplan’ın şairliğinin gücüyle düz bir biyografi metni olmaktan çıkıp edebî bir şölene dönüşmüş bu eser. Tanpınar hakkında bilmediğim bir çok şey öğrendiğim için bir yandan mesut bir yandan mahcup ama baştan ayağa hazla doldum. Tanpınar’ın tüm eserlerini yeniden okumaya başladığım bu yılda, bana yeni kapılar ve bakış açıları kazandırmaktan öte Tanpınar’ı neden bu kadar sevdiğimi ve neden bu konuda yalnız olmadığımı gösterdi. Tabii ben Sefa Kaplan ile boy ölçüşemem. Kitapta en beğendiğim kısım tabii ki Tanpınar ve Nesteren Hanım arasındaki ilişkinin anlatıldığı bölümdü fakat kurgu ve üslubu açısından Sefa Kaplan ile Ahmet Hamdi Bey arasındaki mektuplaşmalar da muhteşemdi diyebilirim. Mest olmuş halde diğer eserlere yolcuyum, hadi bakalım…
Geç Kalan Adam
Geç Kalan AdamSefa Kaplan · Doğan Kitap · 201342 okunma
Reklam
563 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kitap A Hamdi Tanpınar’ın biyografisi ama aynı zamanda edebi hayatının kritiği olmuş.Biyograf aslında bu kadar yetenekli bir yazarın nasıl olupta hayatını bu kadar az eserle geçirdiğini bize bir dedektif titizliğinde araştırmalarıyla anlatıyor. “Huzur” gibi bir roman yazarının edebi kişiliğinden çok merak edilen özel yaşamını düşünce yaşamını bize anlatıyor. Benim merak ettiğim neredeyse bir çok şey kitapta anlatılmış çok hacimli ve ayrıntılı olarak. Sadece Hamdi Beyi değil o dönemin edebi siyasi ve sosyal durumlarına da tanıklık ediyorsunuz. Bence Türk Edebiyatında tam olarak kıymeti bilinememiş ya da modern tabirle “reklamı” yapılamamış birini gösterin desem bu benim için “Tanpınar”olurdu.Biyografi seviyorsanız hacmine aldırmadan okuyun gerçekten bitirmek için merakla okuyacağınızı düşünüyorum.
Geç Kalan Adam
Geç Kalan AdamSefa Kaplan · Doğan Kitap · 201342 okunma
563 syf.
10/10 puan verdi
Ahmet Hamdi TANPINAR üzerine yazılmış çok sayıda kitap okudum. Yazarın Tanpınar ile ilgili yapmış olduğu tahlilleri başarılı buldum.Kitap sürükleyici, akıcı ve etkileyici olmuş.Eserin başlığında belirttiği gibi geç kalan yazarın eşik sürecini anlatarak yaşamış olduğu huzursuzluğun sancılarını dile getirmiştir.
Geç Kalan Adam
Geç Kalan AdamSefa Kaplan · Doğan Kitap · 201342 okunma
563 syf.
·
Puan vermedi
·
41 günde okudu
Tanpınar'la mesaim lise yıllarında ve Huzur ile baslamıştı, üniversiteden sonra da devam etti. Onun romancı kişiliği, şairliği hakkında değerlendirme yapmak benim haddim değil, birkaç senedir romanlarını dönüp tekrar okumak niyetindeyim, Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü bu niyetle tekrar okuyup tekrar müthiş bir keyif aldım. Ona ait cümleleri nerde olsa tanırım diyenlerdendim. Geç Kalan Adam da bir Tanpınar kitabıydı sanki, biyografik roman niyetiyle başladığım kitabı bitirdiğimde şaşkındım.Tanpınar hayranı yazar ve şairden "biyografi" tanımını çokça aşan mektup, eleştiri, kurgu bütün türlerin iç içe geçtiği, Bu cümle nasıl Tanpınar'ın olamaz diye şaşkın bir şekilde tekrar tekrar okuduğum paragraflarla çok keyifli bir yolculuktu. Yazar, büyük hayranlık duyduğu Tanpınar'ı "geç kalan adam" diye tanımlamış ve adeta hayranlıktan başlayıp eşitlenen bir düzleme doğru giden, yaşayan bir kitap yazmış.
Geç Kalan Adam
Geç Kalan AdamSefa Kaplan · Doğan Kitap · 201342 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.