Why Today`s Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled--and More Miserable Than Ever Before

Generation Me

Jean M. Twenge
Mart 2007
Atria Books
Orijinal Adı:
Generation Me

Konu Olarak Sosyoloji-Psikoloji Alanı Yok. Bu Yüzden Okuyun.
·384 syf.·
2018 48. kitabı
İncelemeye başlamadan önce başlıkta da belirttiğim gibi; konu seçimi yaparken Psikoloji kelimesi yoktu. Kitap da günümüzün nesli, koca bir nesilden bahsetmektedir. Bu yüzden okuyup paylaşmanızı istiyorum. Maksat konu seçimine Sosyoloji-Psikoloji alanı da eklensin. Neden eklenmediği hâlâ zihnimde bir muamma. Felsefe var da neden Sosyoloji ve Psikoloji yok... Bu tepki yazısından sonra incelememize başlayalım haydi bismillah... Ben Nesli kitabını ilk keşfim, başka bir kitabı okurken muhtevasında kitapla ilgili alıntı yapmasıyla oldu. Sonra dedim ki, ben bu kitabı kesin okumalıyım. Hakikaten günümüzün gençleriyle ilgili olan Ben Nesli dediğidir. Yukarıda da değindiğimiz gibi, bu nesli a'dan z'ye kadar yaşayışını ele almıştır. Sadece Psikolojik alanda değil, bunu yaparken de Sosyolojik alanla mündemiç etmiştir. Kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi, birçok gazete ve köşe yazarlarının ilgi odağı olmuştur: Akşam, Hürriyet, Gerçek Hayat, Taraf... "Düşünce yapımız, ideolojimiz veya inancımız ne olursa olsun, geleceği tehlikede olan söz konusu "varlıklar", canımız, cananımız, bizim çocuklarımız... (Psikiyatr Dr. N. Mustafa Merter [Türkiye Benötesi Psikoloji Derneği Başkanı Üsküdar, Ocak 2009] ) sayfa dokuzdaki bu alıntıyı olur okumaz bir kez daha iyi bir kitabı keşfettiğimin haklı gururumu yaşıyordum. Aynı zamanda tüylerim diken diken oluyordu. Ne oluyoruz... Nereye gidiyoruz veya gidiyolar... Kitap her ne kadar Amerika toplumunu anlatmışsa da bize çok yakın özellikleri barındıran yaşamlarına satır aralarında tanıklık ediyoruz. Bu yüzden önyargılı okumayın. Özellikle de ebeveyn ve ebeveyn olmaya yakın insanlar okumalı. Koca bir nesil geliyor ardımızdan, bizle beraber. Kitapta üç nesilden bahsediliyor aslında 2. Dünya Savaşı'nın olan nesil, 1960
2022 20. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2022 23:27
Eğer kitap bu isim ve kapakla çıkmamış olsaydı eminim daha çok okuyucuya ulaşırdı. Son zamanlarda okuduğum en iyi "insanlığın geldiği nokta" ana temaları kitaplarından biri. 2000-2005 yılları arasında yazılmış olması ben de acil güncellenmesi gerek ihtiyacı duyurdu. Aynen öyle keşke yazar aynı olayları bir de şimdiki zaman için tekrar ele alsa. Keyifle okuyacağınızdan eminim.
2017 21. kitabı
Günümüzde liseye giden bir öğrencinin kaygı seviyesi, 1950'li yıllarda kliniğe yatırılan bir hastanın kaygı seviyesine eşdeğer. Son kuşak ergen grubuna dahil gençler dünyanın her yanında benzer psikolojik tavırlar sergiliyor. Oldukça yüksek şişirilmiş bir ego, hayatın tamamına yayılan ben merkezci yaklaşım, sarsılmaz gibi duran bir öz güven... Ama bunun yanında en küçük olayda patlak veren anksiyete krizleri, tahammülsüzlük, depresif bir ruh hali... İşte kitap buradan hareketle, psikolojik bir yaklaşımla gençlerde görülen bu dilemmayı sebepleri ile ortaya koyarak açıklamaya gayret göstermiş. Eser, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırmalardan birisine dayanıyor. Akademik perspektiften çıkarak ortaya konan analizler hem çocuk yetiştiren hem de çocuk/ergen psikolojisine ilgi duyanlar için ilgi çekici olacaktır. Kitap da anlatılan konuların sosyal hayatı da kapsayacak şekilde hazırlandığını da ayrıca söylemek gerekiyor ki; "Ben nesli" aynı zamanda sosyolojik bir eserdir. Keyifli okumalar dilerim.
2018 9. kitabı
Okunma: 03 Mart 2018 09:03
"Ben Nesli'ni çok güzel bir şekilde ele almış yazar. Bebek Patlaması olayından sonra doğanları ve Ben Nesli'ni karşılaştırarak anlatıyor. Ayrıca şu anda da örneklerini gördüğümüz ve daha da çok artan Ben Nesli'nin devamı olan günümüz insanlarını anlatan, Ben Nesli'nden olanların özelliklerini arka planı destekli istatistiklerle çok güzel bir şekilde anlatıyor. Ben bu kitabı iyi ki okuyorum diyorum çünkü bu kitap sayesinde eksiklerimi veya olumsuz ve olmaması gereken özelliklerimi farkettim. Bence okunması gereken bir kitap. Sizlere de tavsiye ederim."
2025 42. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2025 20:15
Kitap 1970-2004 arasındaki ABD’deki nesillerin durumlarını bizlere aktarıyor. Kitabı okuduğumda 2004 yılındaki ABD’nin durumunun bugün bizim durumumuzla ne kadar benzer olduğunu gördüm. Tam anlamıyla 20 sene geriden takip ediyoruz. Küreselleşmenin artması ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla bu sürenin azaldığını söyleyebiliriz. Geleceğimizi görebilmek için ABD’nin mevcut durumuna bakabilir ve buna göre önlemlerimizi alabiliriz.
2025 2. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2025 16:33
Amerika toplumu nezdinde hepimize değindi diyelim bizim toplum içinde yazılsa paralelinde giderdi kelebek etkisi tüm dünyada aynı sanırım bazı şeyleri kabullenmekte zorlansak da şöyle uzaktan bir kendimize bakmamız gerekiyor
Psikoloji
Ben Nesli- Jean M. Twenge
·384 syf.·
2026 62. kitabı
Jean M. Twenge tarafından kaleme alınan "Ben Nesli", modern psikoloji ve sosyoloji alanında son yılların en çok tartışılan eserlerinden biri. Kitap, özellikle 1950'lerden sonra doğan ve "Baby Boomer" kuşağının çocukları olan Y kuşağına (ve kısmen Z kuşağına) odaklanıyor. ​Twenge, özellikle 1970, 80 ve 90 doğumluların önceki nesillere göre çok daha özgüvenli, iddialı ama aynı zamanda daha kaygılı ve narsisistik olduğunu savunuyor. Jean Twenge’nin Amerikan toplumu üzerindeki gözlemleri, küreselleşme ve dijitalleşme nedeniyle Türkiye’de de çok benzer yansımalar buluyor. Ancak Türkiye'nin kendine has kültürel dinamikleri, bu "Ben Nesli" dönüşümünü biraz daha farklı bir düzlemde şekillendiriyor. ​Yazarın ABD için 1970-1990 arası doğanlara biçtiği "Ben Nesli" tanımı, Türkiye’de daha çok 1990 sonu ve 2000’li yıllarda doğan (Z kuşağı) üzerinde çok daha belirgin hissediliyor. Türkiye'de geleneksel aile yapısı uzun süre dirense de, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte "birey odaklılık" batıdaki hızı yakalamış durumda. ​Türkiye’deki üniversitelerde yapılan akademik çalışmalar, Twenge’nin teorilerini destekleyen bulgular sunuyor. Günümüzde toplumda "çocuğun özgüvenini kırmama" odaklı modern ebeveynlik anlayışı, geleneksel disiplin yöntemlerinin önüne geçmekte ve bu durum, eleştiriye kapalı ama beklentisi yüksek bir nesil profilini güçlendirmekte.​ Öğretmen arkadaşlara ve ebeveynlere okumalarını tavsiye ediyorum. @kaknusyayinevi Ayşe Can "Ben" Nesli Jean M. Twenge
Ben Nesli
2020 57. kitabı
Bugünün Gençleri Niçin Bu Kadar Özgüvenli ve İddialı Fakat Bir O Kadar da Depresif ve Kaygılı? Sadece kitabın üzerinde okuduğunuz bu soru bile bu kitabı okumanız için sizi harekete geçirmeli. Veya size kalmış. Nesiller arası değişimlere güzel bir bakış açısı bana göre .
2023 16. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2023 13:24
Farklı bir açıdan bakmamı sağlayan güzel bir kitaptı. Günümüzde normal gibi duran ama hiçte normal olmayan birçok konu hakkında farklı bir objektiften bakmamı sağladı
Puan vermedi·384 syf.·
2024 25. kitabı
Bir öğretmen ve anne olarak yaşadığımız sorunların sandığımız kadar lokal olmadığını aslında evrensel bütünden payımıza düşeni yaşadığımızı keşfettim. "Canavarı" önce kendi ellerimizle nasıl yarattığımız sonrasında nasıl hayıflanıp çareler aradığımızı üzülerek takip ettim. OKUYUN hah tam da böyle diyeceksiniz.

Jean M. TwengeYazar · 7 kitap
San Diego Eyalet Üniversitesinde Psikoloji bölümünde profesör olarak görev yapan Jean M. Twenge, iş değerleri, yaşam hedefleri ve gelişim hızı dahil olmak üzere nesiller arası farklılıkları araştıran Amerikalı bir psikologdur. iGen (2017), Generation Me (2006, 2014 güncellendi) ve Narsisizm Salgını (2009, W. Keith Campbell ile birlikte yazdığı) kitapları ile tanınır. The Atlantic dergisinin Eylül 2017 sayısında Twenge, 2012'den sonra gençler arasında zihinsel sağlık sorunlarındaki ani artışların arkasındaki en olası nedenin akıllı telefonlar olduğunu savundu. Twenge, George Carlin'in "televizyonda söyleyemeyeceğiniz yedi kirli kelime"nin Google Kitaplar'daki metinlerde 2008'de 1950'ye göre 28 kat daha sık kullanıldığını söyleyen 2017 korpus dilbilim analizinin ortak yazarlarından biri. Twenge, artışın, benliğin sosyal sözleşmeler üzerindeki egemenliğinden kaynaklandığını söyledi. Araştırmaları Time, Newsweek, The New York Times, USA Today, U.S. News and World Report ve The Washington Post ve Today, Good Morning America, CBS This Morning, Fox and Friends, NBC Nightly News, Dateline NBC ve National Public Radio'da yer aldı. Chicago Üniversitesi'nden lisans ve Michigan Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesine ve doktora derecesine sahiptir. Eşi ve üç kızıyla birlikte San Diego'da yaşıyor.