Kişiselleştirme:
Son dönemlerde okuyup, etkilendiğim kitaplardan biri. İçinde yaşadığımız çağı anlamak için önemli bir eser. Bu konuyla ilgili yazı yazarken, seminer/konferans verirken yararlanabilecek kitaplardan. Gençler için kendilerini bulacağı, ebeveynler ve eğitimciler açısından muhatap oldukları kuşağı “anlayacakları” bir kitap. Kitabı Mustafa Merter dolayısıyla öğrendim, yazarı ise Ben Nesli kitabından biliyordum. Alanına hakim bir yazar. Psikiyatr Mustafa Merter de çok ilginç verimli ve ufuk açıcı bir psikoterapist-yazar.
Giriş:
Kuşaklar konusu çok tartışılan konuşulan bir konu. Bu kuşak, “dünyada 1 dakika içinde 1,3 milyon kez facebook’a girilmekte,59 milyon kez sosyal medya mesajı gönderilmekte,4,7 milyon kez youtube’da video izlenmekte, 194.444kez tvveet’lenmekte, 649.444 instagram’da resim kaydırılmakta, 400.000 uygulama indirilmekte, 190 milyon e-posta gönderilmekte olduğu, 1,1 milyon dolar internet alışverişi yapıldığı” bir dijital çağın yerlileri.
Tanıtım:
a-Kitap Tanıtımı: İ-Nesli kitabı, adı üzerinde İnternet Nesli’ne odaklanıyor (kitabın orjinal adı “ i-Gen” yani “internet generation”, buradaki “i” iphone’nun “i”si de aynı zamanda). Kitap Kaknüs yayınlarından çıkmış, 2018 yılında. giriş, sonuç ve 10 bölümden oluşuyor. Ama çok değerli bir Mustafa Merter’in önsözü var ki sadece bu bölümü okuyunca kitap özetlenmiş oluyor. Giriş’te yazar, İ-neslini tanıtıyor (bu kuşak başka yazarlarca “z kuşağı” olarak da adlandırılıyor). İnternet nesli, 1995 yılı sonrasında doğanlar için bir adlandırma, yani internetin olduğu dünyaya doğanlar. Aslında esas olarak bu kuşağın “iphone” ile bir dönüşüm geçirdiğini de ekliyor, yani 2010 sonrası doğanlar. Belki İ-2010Nesli bile diyebiliriz ama sonuçlarını henüz -yaygınlıkla- görmedik. Girişte bu kuşağın özellikleri, sonraki