Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gılgamış Destanı

Anonim

Gılgamış Destanı Gönderileri

Gılgamış Destanı kitaplarını, Gılgamış Destanı sözleri ve alıntılarını, Gılgamış Destanı yazarlarını, Gılgamış Destanı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fahişe ağzını açıp Engidu'ya dedi: "Engidu,ekmek ye bu hayatın şartıdır.İçki iç,bu memleketin usulüdür!"
Şımarık Gılgameş
Bütün ülkeleri dolaştıktan sonra Uruk şehrine vardı.Caddelerde azametinden kafasını dik tutuyordu, yabani bir boğa gibi böğürürdü.Silahları kalkıktı.İnsanlara dirlik vememek için eli durmazdı,dirliksizliği yüzünden şehir ahalisi gittikçe azaldı.
Reklam
Tanrılar Gılgamiş'ı şu ölçüde yarattılar:
Boynunun uzunluğu onbir endaze, göğsünün genişliği dokuz karış, adımlarının genişliği....., sakalları yanaktan aşağı uzanmış, güzel bıyıkları vardı.Saçları gümrah, vücudu her bakımdan ölçülü idi. Üçte ikisi tanrı, üçte biri de insandı.
Kadın erkek herkesin acı karşısında ağlamaya, sevinmeye, zamanında gülmeye hakkı var.
ENKİDU
Enkidu, önden gidiyor,oruspu da onun peşinden.O Uruk'a ( Gilgamiş'in şehri) girince ahali etrafına topladı.Uruk'a caddenin ortasında durunca, insanlar başına biriktiler ve ondan şu şekilde bahsedilir: "O aşağı yukarı Gilgamiş'a benzer,vücutça daha küçüktür; fakat kemikleri Kimden daha kuvvetlidir.Memlekette en kuvvetli odur. Güçlüdür.O, kalabalığın sütünü emmiştir."
Sümerlilerin inanışına göre. Tufan’dan önce yedi bilge kişi denizden çıkıp, şehirlere dağılmış ve oralarda uygarlığı öğretmişler insanlara. Tutan kahramanı, onları gemisine alarak kurtarmış ve tekrar şehirlere uygarlık öğretmişler.
Reklam
111 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Gilgamış Destanı
Gılgamış Destanı, Mezopotamya’da ortaya çıkan ve ölümsüzlüğü arayan bir kralın öyküsünü anlatan en eski yazılı destandır. Destanın kahramanı Gılgamış, Uruk kentinde hüküm süren yarı tanrı, yarı insandır. Gılgamış, halkına zulmettiği için tanrılar ona bir rakip olarak Enkidu adında vahşi bir adam yaratırlar. Enkidu, Gılgamış ile savaştıktan sonra onun dostu ve yardımcısı olur. Birlikte, Sedir Ormanı’nda Humbaba adlı canavarı öldürürler ve Gök Boğası’nı yenerler. Ancak, tanrılar Enkidu’nun ölümüne karar verirler ve Gılgamış, Enkidu’nun ardından büyük bir acı çeker. Gılgamış, ölümden kurtulmanın yolunu bulmak için uzun ve tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Sonunda, ölümsüz Utnapiştim ile karşılaşır. Utnapiştim, Gılgamış’a Büyük Tufan’ın nasıl gerçekleştiğini ve kendisinin nasıl ölümsüzlüğe kavuştuğunu anlatır. Gılgamış’a da ölümsüzlük otunu verir. Ancak, Gılgamış, otu bir yılana kaptırır ve ölümsüzlükten vazgeçer. Gılgamış, Uruk’a döndüğünde, kendi yaptırdığı duvarlara bakarak, ölümsüzlüğün değil, yaşamın değerini anlar.
Gılgamış Destanı
Gılgamış DestanıAnonim · Cumhuriyet Kitapları · 19985bin okunma
İnsanoğlu kötüdür. Ve o, sana kötülük eder.
11. Tablet Sayfa: 81
"Çalınan da, ölen de birdir. Ölümün biçimi çizilmez. Be hey insanoğlu, be hey adam; beni kutsadıktan sonra, büyük tanrılar olan Anunnaki toplandı. Yazgıyı oluşturan And tanrıçası, onlarla birlikte alınyazısını belirledi. Ölümü ve yaşamı onlarla birlikte saptadı; ama onlar ölümü bildirmediler."
Ölümün biçimi çizilemez.
Sayfa 74 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
Reklam
Kendimi güneşin aydınlığına kandırmak istiyorum. Benim için karanlık aydınlık kadar uzaktır. Fakat ölüm ne zaman güneşin ışığını görebilmiştir?
Sayfa 67 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
İnsanlar ölünce kendilerine ad yaparlar.
Sayfa 45 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
İnsanın günleri sayılıdır.
Sayfa 38 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
İnsan yaşamının bütün karışıklığı içinde parlayan tek şey, dostluktur.
Sayfa 17 - Cumhuriyet KitaplarıKitabı okudu
Savaştan korktuğum için, şimdi onursuz ölüyorum
Sayfa 60 - CumhuriyetKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.