1994
Sıralamalar

:::mutlaka okunmalı:::
2021 106. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 22:29
İspanyol asıllı Fransız yazar Michel del Castillo’dan, lanetlenmiş 1ruhun yalnızlığını, bu büyük temanın en çetin noktalarını en güzel şekilde anlatan kitaplardan 1i olsa gerek "Gitar",
İnsan ve Duygular
GitarMichel del Castillo · Can Yayınları · 1994500 okunma
Gitar benim en büyük umudumdu: İnsan olmak umudum
2021 74. kitabı
Beni uzun zamandır düşünmeye bu kadar çok sevk eden başka bir kitap olmadı. Gerçekten insan doğasına dair çok doğru ve çarpıcı tespitlerin olduğu, okuyucunun dikkatinden kaçmış önemli bir eser. Yazar
İnsan olabilmek
2021 145. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2021 17:35
"Farklı" olmanın, toplum tarafından "Normal" kabul edilenin dışında kalmanın ne kadar zor ve ağır olduğunu anlatan kısa fakat çok anlamlı bir kitap. Okurken "Notre Dame'ın Kamburu" yada "Bir Garip Aşk Öyküsü"nü hatırladığım çok güzel bir okuma oldu benim için.Mutlaka tavsiyemdir.
Puan vermedi·111 syf.·
2021 86. kitabı
DİPÇE : İki yeşil tepe, arasında ortada deniz bulu­nan bir vadi, kırk kilometre ileride yabanıl kayalar ve aşkından her gün ölen, ama asla gerçekten ölmeyen kıskanç bir deniz...Burası Galiçya . Ve
2017 15. kitabı
Bir gitardan çok müziğin doğasını anlatan ve daha çok ; bazı içsel, derin ve bilinçsizce harekete geçen duyguların yoğun yaşandığı bu eski döneme ait roman ve başrolünde sizi etkisi altında bırakacak müthiş bir kişilik var. Bu , her okur tarafından kendisinin iç güdüsel olarak yıkmak istediği tabularına karşın birer eş değerlik taşıyor. Hafif bir roman olduğunu düşünmüyorum. Sakince okumanızı tavsiye ediyorum.
2021 222. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2021 20:43
Yazarın okuduğum ilk kitabı. Ağdalı sözcüklerin bulunmadığı çok akıcı ve sade bir kitap. Birinci tekil şahıs ağzından anlatılan bir eser. Annesi tarafından terk edilmiş, sütannesi Gaixa ile tek başına kalmış, tek gözlü, dişsiz bir cücenin gözünden anlatılan müthiş bir psikolojik roman. Cüce, İnsanların ve kaderin ona çizmiş olduğu yazgıyı yenmeye çalışıyor ama dış görünüşü yüzünden bunu başaramıyor. Cüce insanların sevgisine muhtaç insanlar ise cücenin parasına muhtaçtır. Gitara merak salıyor. Linda adını verdiği gitarına çok bağlanıyor. (Anlatıcı gitara insani duygular yüklemiş.) Gitar çalarak insanlara kendisinin iyi bir insan olduğunu en azından kalbi olan bir insan olduğunu kanıtlamaya çalışıyor ama insanların ön yargılarından kurtulamıyor. Sonunda insanların onu görmek istediği şekilde birisi oluyor yani kötü bir cüceye dönüşüyor. İnsanlık, vicdan, ahlak gibi kavramları sorgulatan muhteşem bir kitap. Herkesin okumasını tavsiye ediyorum.
İnceleme
2024 23. kitabı
İnsanların kötü eleştirilerine maruz kaldınız mı? Kısa olduğunuz için, ya da kendinizde "kusur(!)" olarak gördüğünüz özellikler için. Evet empati duygusu gelişmemiş bazı ilkel insanlar tarafından çok yapılan bir şey: İnsanların sevmediği özellikleriyle dalga geçmek. Kendimde sevmediğim birtakım şeyler var(dı) ve ben bunları bir öğretmenimle konuşuyordum. Tam da böyle bir zamanda bu kitaba denk gelmem tesadüf mü? Başlığıyla ilgimi çektiği için okumaya başlamıştım. Kitap içeriği hakkında hiçbir bilgim yoktu. Okurken elimden bırakmak istemedim. Sonunu çok merak ettim. Eğer siz de kendinizi dünyanın en çirkin insanı olarak hissediyorsanız ve insanlar tarafından çok fazla eleştiriliyorsanız bunun sizin değil onların çirkinliği olduğunu unutmayın lütfen:) Keyifli okumalar.
2025 6. kitabı
Değişim kişinin kendisinden başlar, devrim öncelikle kişilikteki değişimden başlar ya da ne bilim bunun gibi bir sürü beylik lafla bu kitap hakkında bir giriş yapılabilir anlatmaya. Ama değişmesi en
2026 26. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2026 09:01
“Kelebeğin ölümüne üzülürsün de hamamböceğininkine üzülmezsin. Ölümün bile estetik standartları vardır.” Bu sözler bu kitaptan değil. Fakat başından sonuna bu kitabın bana düşündürdüğü sözler
2025 33. kitabı
Bu bir inceleme değil tavsiye olacak. Ölmeden okunması gerekenler listesinden bir kitap. Yaratılışına mahkum birinin hüzünlü hikayesi. Bazen ne yaparsak yapalım, ne olmak istersek isteyelim dünyanın bize biçtiği rolden sıyrılmamız mümkün olmaz.

Michel del CastilloYazar · 9 kitap
İspanyol asıllı Fransız yazarı Michel del Castillo, 2 Ağustos 1933'te, Madrid'de Fransız bir baba ile İspanyol bir anneden doğdu. Annesiyle birlikte iç savaş sırasında İspanya'dan ayrıldı. Kısa süre sonra kendini, birçok İspanyol sığınmacısı gibi, Lozére'deki Rieucros Kampında buldu, daha sonra tek başına Almanya'daki bir kampa gönderildi. 1945'te İspanya'ya geri döndüğünde, beş yılını Barselona'da bir ıslahevinde geçirdi, daha sonra Andaluzya'ya Cizvit papazlarının yanına gitti, bir süre Huesca'da kaldı. 20 yaşında, özlemini çektiği Fransa'ya sonunda gidebildi, orada edebiyat ve psikoloji öğrenimi gördü. 1957'de, verimli yazarlık döneminin ilk kitabı olan Çağımızın Çocuğu'nu (Tanguy) yayımladı. Gitar, Karar Gecesi, Başına Buyruk Bir Kadın romanlarının yazarı Michel del Castillo, son romanlarından biri olan ve 1993 yılı RTL Ödülüne değer görülen İspanyol Kanı'nda (Le crime des péres) bizi, savaş sonrasının şaşkın ve yapay suskunluğuna bürünmüş İspanya'sına götürüyor.