2021 53. kitabı
Şeyh Sadi Şirazi'nin öğütlerle dolu hikayelerden oluşan kitabı. Şu zamana kadar okumadığım için bana derin pişmanlıklar yaşattı.Paylaşmaya değer birçok kısmı var ama özellikle en beğendiğim kısım :esir ve padişah kıssasında şöyle güzel bir parça var;fi tarihinde bir padişah, bir esiri idama mahkum etmiş ancak o esir suçsuzmuş... canının gideceğini ve bunun dönüşü olmadığını fark eden esir başlamış kendi dilinde padişaha sövmeye.. padişah ne diyor bu adam böyle diye sormuş. yanındaki veziri, "padişahım, öfkesini yenenler ve insanları affedenler için cennet hazırlanmıştır mealinde ayeti söylüyor." deyince, bir başka vezir araya girmiş hemen; "padişahım bizim görevimiz size her zaman doğruyu söylemektir, bu esir size küfretti." demiş. hükümdarın canı bu kötü kalpli vezire sıkılmış ve dönüp ona şöyle demiş; "onun yalanını, senin doğru sözünden daha çok beğendim. hayırlı sonuç veren yalan söz, fitne fesat çıkartan doğru sözden daha iyidir."
2018 1. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2018 19:19
GÜLİSTAN Merhaba Değerli Okurlar Öncellikle böyle bir eseri okumama vesile olan biricik kardeşime teşekkürü borç bilirim. Şu an ne yazacağımı bilemez halde yanıp sönen fareye bakıyorum... İnceleme yazmak hiç bu kadar zor olmamıştı benim için... İki saat sonra... Bu güzide eserin yazarı hakkında biraz bilgilendirmek istiyorum siz değerli okurları... İsmini duydum ama kendisine dair hiç bilgim yoktu. Ayrıca hiçbir eserini okumamıştım. Bu kitapla onun hakkında birçok şey öğrendim. Özellikle isminin hikayesi çok güzel Şiraz'da doğmuş ve Sa’di mahlasını kullanmasıyla bu lakabı edinmiştir. Şairlerin neden isimleriyle değil de lakaplarıyla anıldıklarını hiçbir zaman anlamadım ama bunun ki mantıklı ve akılda kalıcı... Bu arada spoiler denen şeyden içerebilir :) “ “Sa’di” mahlasıyla ünlenen İranlı şairin asıl adı Müşerrefüddin Muslih bin Abdullah’tır. Dönemin aydın ailelerinden birinin çocuğu olan Sa’di bugünkü İran’ın Şiraz şehrinde dünyaya gelmiştir. 13.yy.’da Sa’di’nin yaşadığı coğrafya tam bir kargaşa içindeydi. Buna rağmen ciddi bir eğitim alan Sa’di, ömrünün büyük kısmını bir seyyah olarak geçirmiştir. Gülistan, başta Latince olmak üzere birçok Batı diline çevrilmiş ve Osmanlı eğitim kurumlarında yüzyıllarca ders kitabı olarak okutulmuştur. Öğrendiği bilgileri hayata geçirmek ve yeni bilgiler edinmek için uzun yolculuklar yapmış. Kah Şam Camii’nde insanları aydınlatırken, kah bir derviş kılığıyla şarkılı türkülü meclislerde, kah yaşlı bir kadının dırdırını dinlerken, kah Diyarbekir’de, kah Malatya’da görürüz. Sa’di çoğu sözleri, sevinç veren hoş şeylerdir. Sa’di, şifalı öğütleri söz ipliğine inci gibi dizmiş, acı öğüt ilacını zarafet balıyla karıştırmıştır.” Kitabı okumaya başladığımda ‘Tanrı’ kelimesi geçince daha başta hayal kırıklığına uğradım. Ama dipnotta bunu niçin
Müzik
2022 1. kitabı
Güzel ve basit cümlelerle yazılmış. Kısa anlamlı hikayelerden oluşan bir kitap. Her yaşa hitap ediyor. Her hikayeden kendinize az da olsa bir çıkarım yapabilirsiniz.
Dini-Tasavvufi İslam Edebiyatı
2021 15. kitabı
Yazar bu kitapda öğüt verici ,ders niteliği taşıyan ve edebi yönü yüksek sözler ,şiirler söyleyerek okuyucunun etkilenmesine ve okurken de düşünmesine yol açmıştır
2017 18. kitabı
Osmanlı döneminde uzun zaman boyunca ders kitabı olarak okutulan bu eser, bir sufi olan yazarı Sadi'nin mutluluğun ancak kişilerin nefislerini yelmesiyle mümkün olacağına dair önermesi üzerine kurulmuştur. "Bilgelerden birini dinledim. 'Diyordu ki hiçbir kimse cahilliğini itiraf etmez. Biri Konuşurken daha sözünü bitirmeden lafa başlayan kimse müstesna.'" Hayatın içindeki küçük ayrıntıların düşünüldüğünden çok daha büyük önem arz ettiğini yazan Sadi'nin bu gibi konularda ki görüşleri Gülistan'ın Osmanlı'da neden yıllarca bir ders kitabı olarak kabul edildiğini göstermeye yetiyor: "Altın da, gümüş de topraktan çıkar, ama her taşın içinde bunlar bulunmaz. Süheyl yıldızı bütün alemin üstünde parlar, öyleyken, bir yerde meşin yapar, bir yerde sahtiyan."
Felsefe
2017 35. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2017 17:36
Kısa kısa doğruluk, dürüstlük, tevazu, kanaat, iyilik, cömertlik, cesaret ile ilgili kıssalardan, hikayelerden, rivayetlerden oluşan bir kitap. Bir kısmı bana göre biraz havada kalmış, çok düz, bilindik, sıkıcı. Bir kısmı gayet özlü, orijinal. Genel olarak puanım yedi...
2017 67. kitabı
Şeyh Sadi Şirazi; sahra çölünün en sıcağında bir vaha serinliğinde ve soğuk bir su mahiyetindeki hikayeleriyle insanı tarihin tozlu sayfalarına götürüp getirirken hiç bir zaman eli boş göndermiyor, gerçekliği bu kadar güzel, masal tadında anlatan bilgeye zamanın ötesinden Selam olsun
2017 11. kitabı
Okunma: 21 Mart 2017 14:20
Bazı insanlar vardır, mütevazı dururlar ama içlerinde ne fırtınalar kopar da kimseler bilmez. Bu kitap da kütüphanemin bir köşesinde öylece mütevazı bir şekilde beklemekteydi aylardır. Alıp okuyunca kitaba karşı o kadar utandım ki.. Keşke dedim daha önceden bitirseymişim.. İlk bakışta hikaye tarzı bir kitaba benzese de kitapta aslında yok, yok.. Yaşlı bir zatın dizine oturmuş gibi nasihat dinlemek isterseniz açıp hemen okuyun. Kitabın konusu çok fazla. Aşka dair nasihatlerden tutun da edepten edebiyata kadar bir sürü konuyu ve sözü içinde barındırıyor.. İçinden süzülüp gelen cümleler kalbin derunundan süzülüp gelmeseydi yazarın, cümleler bu kadar tesir edebilir miydi? Çok az kitap günlük hayatıma tesir etmişti şimdiye kadar. Bu kitap hal ve hareketlerime kadar tesir etti diyebilirim. Yazarın eline ve yüreğine sağlık..
Felsefe
2024 21. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2024 17:37
Merhaba.Yeni kitap incelemesi ile burada bulunmaktayım.Öncelikle bu büyük insanın ikinci kitabını okumuş olmanın mutluluğu içerisindeyim.Eser ismi Bostan ve Gülistan olarak geçiyor.Bu yayının kitabı Bostan ve Gülistan kitabını iki ayrı kitap olarak basmış ve çok iyi olmuş.Okumak isteyenlere kapı yayınlarından okumalarını öneririm.Çok kısa büyük ustayı anlatacak olursam Sadi Şirazi İran Edebiyatı'nın büyük usta ve yazarlarından biri ayrıca gerçek adı Şeyh Müşerref b.Muslih Şirazidir.Şirazi adını doğduğu yere nispeten aldığını düşünüyorum Sadi ismi ise mahlası. Kitap içeriğine geçecek olursam büyük usta kitabı baplara(kısımlara) ayırmış ve 8 baptan oluşuyor.Öncelikle baplar çok güzel konulara değinmiş, hikaye hikaye anlatırken zaman zaman şiir şeklinde bir anlatım bulunmakta.Kâh duygularını dizelere açıkça aktarmış,kâh dizelerinde kapalı anlatım kullanmış büyük usta..Yine şifa verici öğütler, nasihatler barındıran bir kitap.Her işine Allah adıyla başlayan ve bitiren büyük usta..Nitekim kitabın sonunda geçen açıklamada "Ancak Allah'tan yardım istenir."sözüyle bitirmesi ve önceki şairlerin şiirlerinden esinlenmeyerek kendine ait sözlerle kitabı yazdığını söylemiş.Benim beğenerek ve severek okuduğum bir kitap oldu.Kitaptan sevdiğin tek bir cümle ne oldu deselerdi şu olurdu herhalde:"Kur'an'ın yedide yedisini ezbere okusan da,sevdalanınca elif,be,te'yi bilmezsin"olurdu.Nitekim Alemlerin Rabbi olan Allah(CC)'de bir sevgi uğruna kâinatı yaratmamış mıydı..
2021 131. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2021 11:28
. Gülistan farklı konulara sahip bir çok öyküden oluşuyor. Üslubu akıcı ve dili sade olduğu için hemen bitecek bir kitap. Tasavvuf, ahlak, terbiye, doğruluk, iyilik, alçakgönülülük gibi bir çok konuları detaylı bir şekilde anlatılmış. Aslında bir ders niteliğinde diyebiliriz. Ayrıca anlatılmak istenen her konuyuda detaylı örnekler verilerek hikayeler anlatılmış. Maneviyatı çok yüksek ama direk islami bilgileri okuyucuya aktarmıyor. Kısa kısa hikayeler yer alıyor. .

Şeyh Sadi ŞiraziYazar · 31 kitap
İran Edebiyatı'nın en büyük şairlerindendir. Asıl ismi bilinmemektedir. Atabek Sa'd'ın hizmetinde bulunduğu için Sadi mahlasını kullanmıştır. Orta çağın ilim ve kültür merkezlerinden Şiraz'da doğmuştur. Doğum tarihi hususunda görüş birliğine varılamasa da 1184 yılında doğduğu sanılmaktadır. Firdevsi hamasiyat denilen destansı epik tür şiirlerde Enveri, kasidede Sadi otorite kabul edilirken Hafız ise gazelde üstündür. Bazen Sadi'nin gazelleri Hafız'a tercih edilmiştir. Prof. Ali Nihat Tarlan'a göre Sadi, gazellerde Hafız'dan daha realist ve daha insanidir. Dili de harikulade denilecek kadar fasih ve beliğdir. Sadi'nin asıl ünü mesnevi türünün en büyük üstatlarından biri olmasından ileri gelir. Çocukluğunun ilk yıllarını Şiraz'da geçiren Sadi, ilk tahsilini de orada yapmıştır. Moğol istilasına rast gelen bu dönemde Şiraz'dan kaçarak Bağdat'a göç etmiş ve tahsiline devrin en mühim eğitim müessesesi olan Nizamiye Medreseleri'nde devam etmiştir. Genç yaşta babasını kaybettiğini "Çocukların ıstırabını bilirim. Çocukluğumda babamı kaybettim." beyiti ile anlatmıştır. Tahsiline devam ederken devrin büyük mutasavvıflarından ve ulemasından istifade eden Sadi, gençlik çağından sonraki yıllarda sürekli seyahat etmiş ve maceralı bir hayat sürmüştür. Onun yaşadığı dönemde İran, Moğol hakimiyeti altında harap olmuş vaziyettedir. Sadi'nin Ortadoğu, Arabistan ve Mısır'ı gezdiği rivayet edilir. Sadi Şam'da iken Haçlılara karşı Türk-İslam ordularında savaşmıştır. Hatta orada Hıristiyan kuvvetlere esir düşmüş yıllarca ağır istihkam işlerinde çalıştırılmıştır. Sadi'nin bilgisine hayran kalan Suriyeli bir tacir onu fidye ile satın alarak esaretten kurtarmış ve kızıyla evlendirmiştir. Ancak bu büyük şairin evlilik hayatı pek iç açıcı değildir. Eşinin kendisine kötü davranmasına dayanamayan Sadi, en sonunda evini terk etmiş, Anadolu'yu Çin'i ve Hindistan'ı gezdikten sonra memleketi Şiraz'a dönmüştür. 1256'da memleketine dönen Sadi, kendisini şiire ve ilme vererek ölümsüz eserlerini kaleme almıştır. Moğollarca büyük ihtiram gören Sadi, Tarih-i Cihanguşa'nın yazarı sahibi Cüveyni tarafından da takdir edilmiştir. 98 yaşında ömrünü tamamlayan şair, geniş bilgisi ve yüksek kültürü sayesinde doğu kaynaklarında Şeyh Sadi olarak nam bulmuştur. Mezarı Şiraz'a yakın Sadiyye'dedir. Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır. 21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır. Öne Çıkan Eserleri - Bostan (Sa’dî-nâme). (Ahlak ve Edebe dair konuların işlendiği mesnevi; 655/1257) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Bostan ve Gülistan. 12. Bs. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Gülistan. (Makame türünde yazılmış ahlaka dair mensur bir eserdir; 656/1258) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Bostan ve Gülüstan. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Divan. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî,, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. - Nasihatü’l Mülük. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Akl ü Işk. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Enkiyânû. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes.