2020 8. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2020 08:14
Özlü sözler ve öğüt niteliğinde hikâyelerle dolu olup bir çırpıda okuyabileceğiniz bir kitap. ALLAH razı olsun emeği geçenlerden ... RABBİM istifade etmeyi nasip etsin inşaallah...
2023 5. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2023 19:29
Nasihat içerikli bir kitap olan Gülistan, sekiz bölüm ve birçok hikâyeden oluşmaktadır. Kitapta tasavvuf, ahlâk, iyilik, doğruluk, aşk, zenginlik, zalim sultanlar, bildiğiyle amel etmeyen alimler, nefsin isteklerine boyun eğenler gibi birçok konuya yer verilmiştir. Aslında 'Gülistan' ders niteliğinde bir kitap. Birçok dile çevrilen kitabın dili de oldukça sade ve anlaşılır. Çok fazla altını çizdiğim sözün bulunduğu bir kitap oldu. Sizlere de tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Fikir ve düşünce
2020 5. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2020 17:54
Alt ve orta seviye okuyuculara hitap eden bir kitaptır. Kitap roman okur gibi okunmamalı, sindire sindire ve üzerine düşünülerek okunursa faydasının daha fazla olacağı değerlendirilmektedir.
Gözleri hala bakıyor.
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 17:02
Kitapta "Gözleri hala bakıyor." Adında bir hikaye var. Hikayede Türk hükümdarı Gazneli Mahmut ile Fars Hükümdarı Nusirevan karsilastirilmis. Türk hükümdarın ölünce unutuldugundan, adaletli Fars hükümdarın ise öldükten sonra canlı kaldığı vurgulanmış.
Puan vermedi
''Ne kadar okursan oku, bilgine yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir'' der Şeyh Sadi Şirazi. En son ne zaman Doğu Edebiyatı okudunuz? Tanzimatla birlikte başlayan batılılaşma hareketi şüphesiz edebiyatı da çok etkiledi. Roman, tiyatro gibi türlere ağırlık vermeye başladık fakat Doğunun bilgeliğinden yüz çevirdik. Sokrates, Platon, Aristoteles gibi filozoflari tanıdık fakat İbn- i Sina, Sadi Şirazi, Yunus Emre gibi bilgin ve filozofları unuttuk. Birini öğrenirken diğerini unutmak mı gerekirdi. Moğol istilasıyla insanların genç, yaşlı, çocuk demeden öldürüldüğü, umutların tükendiği bir zamanda insanları yüreklendiren, Mesnevi türünün üstadlarından kabul edilen Sadi'nin Gülistan adlı eserini anlatmaya çalışacağım. Doğu edebiyatında hikayeler, menkıbeler üzerinden eğitim, ders çıkarma vardır. Yani kıssadan hisse. Doğu Edebiyatında, Batı edebiyatinda olduğu gibi iç monologlara çok fazla yer verilmez. Karakterler daha çok diyaloglar üzerinden tanıtılır. İç dünyasını diyaloglar üzerinden anlarız. Bu şekilde nasihat eder, ayna gibi kişiye kendini gösterir. Sadi Şirazi'de Gülistan eserinde böyle yapıyor. Nazım- nesir iç içe geçmiş olan bu eseri 8 bölümden oluşur. 1. Bölüm: İktidar Sahiplerinin Adetleri 2. Bölüm: Dervişlerin Ahlakı 3. Bölüm: Kanaatin Faziletleri 4. Bölüm: Sükûtun Faydaları 5. Bölüm: Aşka, Gençliğe dair 6. Bölüm: Gençlik ve İhtiyarlık 7. Bölüm: Terbiyenin Tesiri 8. Bölüm: Sohbetin Adabı hakkındadır. Her bölümde birden fazla hikayelere yer vermiş, şiirleriyle bu hikayeleri derinleştirmiştir. Hikayeleri sadece bu konu üzerine değil, hayata dair her konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Atasözü niteliğinde cümleleri, bazen ters köşe yapan fikirleri, bazen de nasihat eden bir hocanın, babanın şefkati gibidir bu hikâyeler. Sadi Bağdat'ta eğitimini
2019 8. kitabı
Berrak bir anlatım Basit göründüğü kadar derin hikayeler.. Bir kere düz okuyun İkinciye derin düşünerek okuyun üçüncüsüne cesaret edemezsiniz zaten..
2019 5. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2019 14:29
Ey oxycum, müellife bahşiş dile Allahdan Katibe de iste onu bağışlasın girdikar Özüne de dua ele isteklerin doğrulsun Bu kitaba kim sahibse, o da olsun bextiyar. The end....!
GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Antik Kitap · 20106,7bin okunma
Kitabın sonuna küçük bir not: "Zaman geçmeliydi. Şimdi anladım.."
2021 16. kitabı
Okunma: 07 Mart 2021 16:24
Kitaptan önce yazarından bahsetmek gerekir ki o; zamanında adı Şiraz olan günümüz İran'ında 12yy da yaşamış ve Fars Edebiyat'ının en bilindik isimlerindendir. Şiraz'ın Atabek'i ('Atabey' dönemin Selçuklu Devleti'nde şehzade eğitmeni olup, bir belde ya da şehrin başına konulan insanlara verilen ünvandır.) Ebubekir'e sunduğu iki ünlü kitabı Bostan ve Gülistan ile, ona verilen mahlası Sa'dî-i Şirazi olarak günümüze kadar uzanan ünüyle tanınacak olan şairdir. Çocuk yaşta babasını kaybetmiş daha sonra da Moğol istilasından dolayı İran'dan kaçıp Bağdat'a gelmiştir. Bağdat'da, Nizamülmülk'ün -şu sıralar TRT 1 de yayınlanan ve bizi ekranlara bağlayan Selçuklu dizisinden tanıdığımız ünlü Selçuklu veziri- zamanında kurduğu Nizamiye Medresesi'nde eğitim almıştır. Bu medrese de devrin ünlü bilginleriyle döneminin şartlarına göre çok akademik bir eğitim almıştır. Lâkin o bilgin arkadaşları gibi ciddi değil, sempatik ve halktan kopmak istemeyen birisidir. En sonunda da içindeki gezgine dur diyememiş, sayısız ülkeye seyahat etmiş ve sayısız maceraya atılmıştır. Kitabı ilk çocukluk yıllarımda evde bulup okumuştum, geçenlerde tesadüfen tekrar buldum ve içinde orantısız el yazımla 'bu ne demek, anlamadım' gibi kelimelerle ve karalamalarla dolu olduğunu görüp tekrar okumaya başladım ve iyiki okumuşum dedim. Son bir haftamı süsleyen bir başucu kitabı oldu. Öğütleriyle dedesinden hikâyeler dinleyerek uykuya dalan çocuklar gibi hissettim. Yazar, seyehatleri ve anılarıyla harmanladığı Gülistan eserinde bizlere aradan asırlar geçmesine rağmen değeri eskimeyen öğütler vermiş. Kitaptaki öğütlerin muhatabı da belli bir kesim yahut da meslek grubu değildir. Herkese ve her konudan hitap eder Gülistan. Kimi zaman aşka, ilişkilere, kimi zaman siyasete kimi zaman da doğaya yönelik konuları; fıkra,
2021 22. kitabı
Okunma: 19 Mart 2021 14:28
Sadi nin bu eseri Bostan kadar akıcı ve etkileyici olmasa da yine de güzeldi. Yine öğütleri ile hayata dokunmaya ve güzel ahlaka davet ediyor. Keyifli okumalar dilerim
Gülistan
2023 18. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2023 11:35
Eserde güzel konuşma yöntemleri ve hoşca geçinmenin usulu ortaya konmuş. Sadi (Hz), her eserinde olduğu gibi eğitici ve öğretici konular işlemiş. Okuyucuyu usandırmamak için de kısa ve özlü olmasını yeğlemiş. Ayrıca Sadi(Hz) " bu güzel bahçenin cennet gibi Sekiz bölüm olması karar kılındı" der. (bu çok hoşuma gitti paylaşmak istedim :) ) peki Gülistanın içeriği nasıldır ? Eserde Beyitlerle bağlanmış, Şiirsellikle süslenmiş öyküler, hikmetler, latifeler ve öğütler bulunuyor. Beni çok etkilediğini söyleyebilirim, anlamadığım yerlerde oldu ama yine de inanılmaz derecede ürperdim, gülümsedim, şehir şehir gezdim, saraylara dahi konuk oldum, zindanlara uğradım... Yaşadım efendim yaşadım... Sadi'nin sözüyle bitireyim o halde.. "Muradım öğüt vermekti; verdim, Hakka emanet ederek...

Şeyh Sadi ŞiraziYazar · 31 kitap
İran Edebiyatı'nın en büyük şairlerindendir. Asıl ismi bilinmemektedir. Atabek Sa'd'ın hizmetinde bulunduğu için Sadi mahlasını kullanmıştır. Orta çağın ilim ve kültür merkezlerinden Şiraz'da doğmuştur. Doğum tarihi hususunda görüş birliğine varılamasa da 1184 yılında doğduğu sanılmaktadır. Firdevsi hamasiyat denilen destansı epik tür şiirlerde Enveri, kasidede Sadi otorite kabul edilirken Hafız ise gazelde üstündür. Bazen Sadi'nin gazelleri Hafız'a tercih edilmiştir. Prof. Ali Nihat Tarlan'a göre Sadi, gazellerde Hafız'dan daha realist ve daha insanidir. Dili de harikulade denilecek kadar fasih ve beliğdir. Sadi'nin asıl ünü mesnevi türünün en büyük üstatlarından biri olmasından ileri gelir. Çocukluğunun ilk yıllarını Şiraz'da geçiren Sadi, ilk tahsilini de orada yapmıştır. Moğol istilasına rast gelen bu dönemde Şiraz'dan kaçarak Bağdat'a göç etmiş ve tahsiline devrin en mühim eğitim müessesesi olan Nizamiye Medreseleri'nde devam etmiştir. Genç yaşta babasını kaybettiğini "Çocukların ıstırabını bilirim. Çocukluğumda babamı kaybettim." beyiti ile anlatmıştır. Tahsiline devam ederken devrin büyük mutasavvıflarından ve ulemasından istifade eden Sadi, gençlik çağından sonraki yıllarda sürekli seyahat etmiş ve maceralı bir hayat sürmüştür. Onun yaşadığı dönemde İran, Moğol hakimiyeti altında harap olmuş vaziyettedir. Sadi'nin Ortadoğu, Arabistan ve Mısır'ı gezdiği rivayet edilir. Sadi Şam'da iken Haçlılara karşı Türk-İslam ordularında savaşmıştır. Hatta orada Hıristiyan kuvvetlere esir düşmüş yıllarca ağır istihkam işlerinde çalıştırılmıştır. Sadi'nin bilgisine hayran kalan Suriyeli bir tacir onu fidye ile satın alarak esaretten kurtarmış ve kızıyla evlendirmiştir. Ancak bu büyük şairin evlilik hayatı pek iç açıcı değildir. Eşinin kendisine kötü davranmasına dayanamayan Sadi, en sonunda evini terk etmiş, Anadolu'yu Çin'i ve Hindistan'ı gezdikten sonra memleketi Şiraz'a dönmüştür. 1256'da memleketine dönen Sadi, kendisini şiire ve ilme vererek ölümsüz eserlerini kaleme almıştır. Moğollarca büyük ihtiram gören Sadi, Tarih-i Cihanguşa'nın yazarı sahibi Cüveyni tarafından da takdir edilmiştir. 98 yaşında ömrünü tamamlayan şair, geniş bilgisi ve yüksek kültürü sayesinde doğu kaynaklarında Şeyh Sadi olarak nam bulmuştur. Mezarı Şiraz'a yakın Sadiyye'dedir. Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır. 21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır. Öne Çıkan Eserleri - Bostan (Sa’dî-nâme). (Ahlak ve Edebe dair konuların işlendiği mesnevi; 655/1257) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Bostan ve Gülistan. 12. Bs. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Gülistan. (Makame türünde yazılmış ahlaka dair mensur bir eserdir; 656/1258) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Bostan ve Gülüstan. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Divan. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî,, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. - Nasihatü’l Mülük. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Akl ü Işk. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Enkiyânû. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes.