Seçme Öyküler

Şeyh Sadi Şirazi
Mezarlıktan geçerken bir zenginin oğluna rastladım. Babasının mezarı başına oturmuş, bir fakire kibirlenip duruyordu: "Babamın türbesi eşsiz İran çinileriyle kaplı, tabanı mermer döşeli, sandukası sedef işlemeli, kitabesi filanca hattatın eseridir." Fakir genç, zengin arkadaşını tebessümle dinliyordu. Zenginin oğlu devam etti: "Bir de senin babanın mezarına bakalım! Gelişigüzel sıralanmış üç beş kerpiç, mezara yığılan birkaç kürek toprak!" Fakir genç, gülümseyerek cevap verdi: "Senin baban bu süslü sandukanın ve bu ağır mermerlerin altından kalkıncaya kadar, benimki Cennete çoktan varmış olur." Hadis-i şerifte denilmiş ki: "Fakirlerin ölümü rahata kavuşmak, zenginlerin ölümü hasrete düşmektir. Fakirler, dünyadan ayrıldıklarında üzülecek bir şeyleri olmaz!" Fakirliğin sıkıntısını çeken kimse, ölümün kıyısına yükü daha hafiflemiş gelir. Zincirden kurtulmuş bir köle, zindana atılan efendiden daha mutludur. (Tanıtım Bülteninden)
673 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1385

Sadi’nin Öğütlerine Kulak Verin!
400 syf.
8/10 puan verdi
Herkese Selamlar Sevgili Kitap Dostlarım… Tasavvuf edebiyatının ünlü İran’lı şair ve alimi
‘nin
Bostan ve Gülistan
kitabını inceleyeceğim.. Bostan ve Gülistan aslında ayrı ayrı iki kitap. Yayınevi
398 syf.
Puan vermedi
Öncelikle şunu söylemek isterim ki kitapın kusurları ve hataları var , fakat bu benim bakış açımda dolayı da olabilir , farklı anlam yüklememden dolayı da olabilir.""𝐇𝐞𝐫 ş𝐞𝐲𝐞 𝐫𝐚ğ𝐦𝐞𝐧 𝐤𝐮𝐬𝐮𝐫
424 syf.
Puan vermedi
Merak edip okumayı ötelediğim bir yazardı kendisinin birçok alıntısına rastgeldikten sonra okumaya karar verdim. Kitabın kapağında “Evrensel Bilgeliğin Kitabı” başlığı da dikkatimi çekmişti. Kitaptaki birçok düşünceyi yersiz ve anlamsız buldum mesela “Yarabbi kötüleri bağışla çünkü iyileri iyi yaratmakla zaten bağışlamışsın.” cümlesinde iyi ya da kötü insan kavramının kişinin kendine bağlı olmadığı vurgulanmış. Klasik bir tasavvuf kitabı okumayı dilerdim ama çok klişe düşünce doluydu. Altını çizdiğim onu geçmeyen cümle için bir daha okuyacağımı sanmıyorum.
Bostan ve GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Sufi Kitap · 20221,949 okunma
Üzeri tatlı bir maddeyle kaplı hurma tadinda bir eser
576 syf.
Puan vermedi
Kapak tasariminin güzelligiyle dikkatimi ceken bir kitapti. Iyi ki satın almışım, iyi ki kütüphanemde.Şirazi bir gece gördügü tuhaf bir rüyanin etkisiyle bu eseri kaleme aldigini söylüyor. Ve bu kitap ona dünyanin şöhret kapılarinı açıyor. Şeyh Sadi-i Şirazi’ nin elli yaşına kadar herhangi bir eser yazmamasi beni şaşırtti. Eserlerinin çoğu ahlakî vaazlar iceren mektuplardan, kitap sayilamayacak siir ve risalelerinden olusuyormus.Diger eserlerini de merak ediyorum Bu kitaptaki kıssadan hisseler beni küçüklüğüme, babamin bize uyumadan önce kendi hayatini, yaşadığı olaylari anlattığı gecelere götürdü. Keyifle okudum, ben beyan yayinlarinin ciltli baskisini öneriyorum. Her kitap özünde cok daha iyidir ama Osman Koca da güzel hazirlamis
192 syf.
10/10 puan verdi
Bir öğüt kitabı daha bitirdik hamdolsun Hikmetli sözlerle dolu ,ibretlik öyklerle taçlandırılmış okurken herkesin kendine düşeni alması gerketiği meyveler var .Acı, tatlı olsa da insana birşeyler katıyor... Kibir , ölüm, aşk,tevazu,sabır ,merhamet,cömertlik ,kadın,çocuk ,kannat,fakirlik ,zenginlik, vs gibi konulara değinmiş hepmizin ihtiyacı olan bizde hayat bulması gereken öğütler Dünya ve ahiret için heybemizi dolduracak azıklarla dolu bir bahçe diyebilirim Özelikle devlet adamlarının okuması gerektiği bir eser onlara için çok nasihatler var Okuduklarımız bizde hayat bulsun inşallah Bol istifadeli okumalar diliyorum
Bostan ve GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Nesil Yayınları · 20111,949 okunma
576 syf.
5/10 puan verdi
1-Bıkkın İki Koca Hikayesi 2- Leyla ile Mecnun Puanım 5 / 10 Fars edebiyatının en önde gelen ve dünyaca ünlü bir kitap Şirazi’nin Bostan ve Gülistan’ı Çocukluğumuzda büyüklerimizin bize anlattığı
673 syf.
8/10 puan verdi
Günümüz kütüphane/sahaflarda ayrı ayrı kitaplar halinde sunulan "Bostan ve Gülistan"ı yayınevi birlikte istifademize sunmuş. Tabiri caizse bizleri uzun bir yolculuğa davet etmiş. Bu uzun
Bostan ve GülistanŞeyh Sadi Şirazi · Araf Yayınları · 20131,949 okunma
400 syf.
10/10 puan verdi
Çok güzel bir kitaptı. Zaten kapak tasarımı ayrı bir güzel . Sadi Şirazi'yi ilk defa okuyorum ve diğer eserlerini de merakla okuyacağım. Bostan ve Gülistan aslında ayrı ayrı kitaplar olarak basılmıştır ama Beyan Yayımlarından çıkan bu eser birleştirilmiştir. Bostan: 'Adil ve insaf, ihsan ve cömertlik, aşk ve sarhoşluk, huzu ve huşu, teslim ve rıza, kanaat, terbiye, afiyet, tevbe, münâcaat ve hatime' olmak üzere on bölümden oluşmaktadır. Gülistan da, tıpkı Bostan gibi bireysel ve toplumsal sorunları uzun uzadıya inceler. Kitabın özü ise 'nasihat' üzerine kurulmuş hikâyelerden oluşmaktadır. Hikayeler çok güzel ders verici ve bazı hikayelerde tarihten bilgilerde verilmektedir. Bahsedilen zaman dilimini, gören bir kişi tarafından yazılmış olması ayrı bir heyecanla okumama sebep oldu. Okurken de okuyucuya bir olgunluk kattığını düşünüyorum. Özellikle kitabın sonunu çok güzel bir dua ile bitirmiş: "Ey bu kitabı okuyan! Allah'tan merhamet dile. Müellifine, sahibine de af dile. Kendin için de istediğin hayrı dile. En sonunda bu kitabın yazarı için bağış dile". Ben çok sevdim yazarı. Bu kitabı yazma amacını önsöz de söylemiş ama hikâyelerinde ki samimiyeti, içten nasihatleri, naifliği ve işini Allah için yapması... Hepsi bir bir okuyucuya geçmektedir. Not: Dili ağır değildir. Okuyun, okutun... Kitapla kalın...

Şeyh Sadi ŞiraziYazar · 31 kitap
İran Edebiyatı'nın en büyük şairlerindendir. Asıl ismi bilinmemektedir. Atabek Sa'd'ın hizmetinde bulunduğu için Sadi mahlasını kullanmıştır. Orta çağın ilim ve kültür merkezlerinden Şiraz'da doğmuştur. Doğum tarihi hususunda görüş birliğine varılamasa da 1184 yılında doğduğu sanılmaktadır. Firdevsi hamasiyat denilen destansı epik tür şiirlerde Enveri, kasidede Sadi otorite kabul edilirken Hafız ise gazelde üstündür. Bazen Sadi'nin gazelleri Hafız'a tercih edilmiştir. Prof. Ali Nihat Tarlan'a göre Sadi, gazellerde Hafız'dan daha realist ve daha insanidir. Dili de harikulade denilecek kadar fasih ve beliğdir. Sadi'nin asıl ünü mesnevi türünün en büyük üstatlarından biri olmasından ileri gelir. Çocukluğunun ilk yıllarını Şiraz'da geçiren Sadi, ilk tahsilini de orada yapmıştır. Moğol istilasına rast gelen bu dönemde Şiraz'dan kaçarak Bağdat'a göç etmiş ve tahsiline devrin en mühim eğitim müessesesi olan Nizamiye Medreseleri'nde devam etmiştir. Genç yaşta babasını kaybettiğini "Çocukların ıstırabını bilirim. Çocukluğumda babamı kaybettim." beyiti ile anlatmıştır. Tahsiline devam ederken devrin büyük mutasavvıflarından ve ulemasından istifade eden Sadi, gençlik çağından sonraki yıllarda sürekli seyahat etmiş ve maceralı bir hayat sürmüştür. Onun yaşadığı dönemde İran, Moğol hakimiyeti altında harap olmuş vaziyettedir. Sadi'nin Ortadoğu, Arabistan ve Mısır'ı gezdiği rivayet edilir. Sadi Şam'da iken Haçlılara karşı Türk-İslam ordularında savaşmıştır. Hatta orada Hıristiyan kuvvetlere esir düşmüş yıllarca ağır istihkam işlerinde çalıştırılmıştır. Sadi'nin bilgisine hayran kalan Suriyeli bir tacir onu fidye ile satın alarak esaretten kurtarmış ve kızıyla evlendirmiştir. Ancak bu büyük şairin evlilik hayatı pek iç açıcı değildir. Eşinin kendisine kötü davranmasına dayanamayan Sadi, en sonunda evini terk etmiş, Anadolu'yu Çin'i ve Hindistan'ı gezdikten sonra memleketi Şiraz'a dönmüştür. 1256'da memleketine dönen Sadi, kendisini şiire ve ilme vererek ölümsüz eserlerini kaleme almıştır. Moğollarca büyük ihtiram gören Sadi, Tarih-i Cihanguşa'nın yazarı sahibi Cüveyni tarafından da takdir edilmiştir. 98 yaşında ömrünü tamamlayan şair, geniş bilgisi ve yüksek kültürü sayesinde doğu kaynaklarında Şeyh Sadi olarak nam bulmuştur. Mezarı Şiraz'a yakın Sadiyye'dedir. Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır. 21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır. Öne Çıkan Eserleri - Bostan (Sa’dî-nâme). (Ahlak ve Edebe dair konuların işlendiği mesnevi; 655/1257) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Bostan ve Gülistan. 12. Bs. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Gülistan. (Makame türünde yazılmış ahlaka dair mensur bir eserdir; 656/1258) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Bostan ve Gülüstan. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Konya: Meral Yayınevi, 1980. - Divan. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî,, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. - Nasihatü’l Mülük. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Akl ü Işk. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015. - Risale-i Enkiyânû. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.