Gülşen-i Râz

Şebüsterî

Vecd İçinde Söz
Puan vermedi·208 syf.·
2025 113. kitabı
İran'ın Tebriz yakınlarındaki Şebüster kasabasında doğduğu için "Şebüsteri" mahlasıyla anılan Şeyh Sa’düddîn Mahmûd’un otuz üç yaşında vefat ettiği aktarılıyor. Kısa ömrüne rağmen tasavvuf geleneğine Gülşen-i Râz adlı ölümsüz eserini miras bırakmış bir mutasavvıf ve şair. Eserinde sembolleri kullanışı, derin düşünce yapısı ve metafizik meselelere dair felsefi bakışı ve isnat ettiği kaynaklarla Şebüsterî, tasavvuf ve vahdet-i vücut düşüncesine dair şiirsel bir yorum sunuyor… Gülşen-i Râz , Horasan Emiri Seyyid Hüseyni’nin Vahdet-i vücut ve tasavvufun sırlarına dair yönelttiği on beş soruya cevaben Mahmud-ı Şebüsteri tarafından 1311-1317 yılları arasında mesnevi tarzında kaleme alınıyor. Şebüsteri eserinde zahirin perdesini aralayarak bâtına ulaşmak isteyenler için manevi gülşen hükmünde delillerle birlikte, aruz vezniyle yazdığı beyitler halinde yazdığı bin cevaptan oluşuyor. Soru-cevap biçiminde ele aldığı konuları didaktik ve şiirsel bir anlatıyla birleştirerek akla ve gönle hitap eden yönüyle, 18. yüzyıldan itibaren İngilizce, Latince, Fransızca ve Almanca gibi dillere çevrilmiş; hem klasik hem de modern dönem yazar ve şairlerine vecd içinde sözleriyle ilham verici fikirler sunuyor… Şebüsteri, eserinin muhtevasında içsel yolculuğu anlatırken, derin tasavvufî semboller aracılığıyla okuyucuyu hakikatin gizli bahçelerine davet ediyor. İsmiyle birlikte Gül, ilâhi hakikatin ve aşkın timsali olarak öne çıkarıyor. Gül bahçesi (gülşen) ise arınmış kalbin yolculuğuna işaret ediyor. Gül bahçesinde feryat eden bülbül aşkıyla yanıp tutuşan bilginliği temsil ediyor. Ayna metaforuyla, kalbin arınmış hâlinden yansıyan hakikat penceresinde insan, kendini ve Rabbi’ni seyrediyor. Ateş, aşkın yakıcı kudretiyle cehaletin karanlığını yakan ilahi nur ve marifet
Düşünce
Puan vermedi·166 syf.·
2025 9. kitabı
Gülşeni Râz, tasavvufun derinliklerinde bir yolculuk... Mahmud Şebüsterî’nin bu eseri, gönle hitap eden, aklı derin düşüncelere sevk eden, her dizede bir hakikat sunan nadide bir kitap. Sorularla örülen bu manzum risale, okuyanı içsel bir sorgulamaya davet ediyor. Kitabın özellikle son kısmındaki şu kelam beni derinden etkiledi:"Bu kelamdan maksadım bizden dosta esinti, o aziz Ben’im için dilesin rahmeti."Bu sözde, dostun huzuruna sunulan bir esinti, "Ben"likten geçiş ve zorlukta bile rahmeti görebilme hali var. Bu satırlar, kalbime dokundu; çünkü insanın içindeki nefis dikenine rağmen o aziz Ben’e (Hakk’a) yönelmesi ne yüce bir gayedir… Tasavvufun diline aşina olmayanlar için başlangıçta ağır gelebilir ama sabırla okunduğunda, her mısra bir gülşene dönüşüyor. Tavsiye ederim; kalbinize işleyen, sizi susturan, düşündüren kitapları seviyorsanız, Gülşeni Râz size çok şey katar
Gülşen-i RâzŞebüsterî · Yade Kitap · 2018238 okunma
2025 131. kitabı
“Şebüsterî’nin Gülşen-i Râz adlı eseri, tasavvufun derin meselelerini şiir diliyle ele alan klasik bir metindir. Soru-cevap üslubuyla yazılmış olan eser, hakikat arayışındaki insanın iç dünyasına ışık tutar. Hem edebî değeri hem de felsefî boyutuyla İslam düşüncesinde önemli bir yere sahiptir.”
Gülşen-i RâzŞebüsterî · İlk Harf Yayınları · 2011238 okunma
2022 19. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2022 00:00
Gülşen-i Raz /Mahmud Şebüsteri Devrin sufilerinden Hüseynî Sadat bir mektup ile 15 soru yöneltiyor. Şebüsteri hemen oracıkta bu soruları cevaplıyor. Sonrasında talebe ve dostlarının isteğiyle cevapları biraz daha genişletip kitap haline getiriyor. Kitabın adının kendisine ilham edildiğini söyleyen Şebüsterî kitabın içeriğinde vahdet-i vücûd görüşünü benimsiyor. Mevlana gibi Şebüsterî de ilham kaynağının Attar olduğunu, eserlerinin ona yetişemeyeceğini söylüyor. Tasavvufı alana ilginiz varsa bu eser ile başlamamanızı tavsiye ederim. Attar'ı Mesneviyi Hüsn-ü Aşk ı okumalısınız öncesinde. Bu kitap oralarda aklınıza takılan sorulara cevap olacaktır. Hüseynî nin soruları; 1) ilk olarak beni düşündüren şaşırtan şu düşünce denen şey nedir? 2) Bizim için yol şartı olan düşünce hangi düşüncedir düşünce neden bazen ibadettir bazen suçtur? 3)Kimim ben bana benden haber ver kendinden kendine sefer et derler Bu sözün manası nedir? 4) Yolculuk nasıl olur yolu düşen yol alan hangi yolcudur kime kamil denir? 5)Birlik sırrına vakıf olan kimdir irfan nedir arif neyi bilir neyi anlar? 6) Bilinen de bilen de her şeyden münezzeh her noksandan Mukaddes tanrıysa şu bir avuç toprağın başındaki bu sevda da nedir? 7) Hangi noktada enel hakk denir, onu söyleyen kalp akça mıydı yoksa sözü saçma mıydı? 8) Yaratılmışa neden vasıl olmuş derler, onun yol alışı nasıl olur? 9) Mümkünün vacibe ulaşması ne demek.. yakınlık uzaklık nedir? 10) Hangi denizdir o ki kıyısı sözdür.. O denizin dibinden nasıl inci çıkar? 11) Külden daha da fazla olan cüz hangi cüzdür.. o cüzü aramanın bulmanın yolu nedir? 12) Varlığına bir evvel olmayanla sonradan meydana gelen birbirinden nasıl ayrıldı.. Nasıl biri alem oldu öbürü tanrı? 13) Mana eri sözünde göze dudağa işaret ile ne murat eder? 14) Şarabın mumun güzelin
2026 16. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 17:32
Gülşen-i Râz, düşünsel, tasavvufi ve şiirsel bir anlatıya sahip. Gerçekten eskiler ne denli derin ve doyurucu eserler ortaya koymuşlar; okudukça içinde kayboluyor, akılda binlerce düşünceye kapılar açıyor. “Anladım” demek ile gerçekten anlamak arasındaki farkı fark etmemi sağladı. Yaratıcının letaifler aracılığıyla gizli bir hazine gibi işleyen kudretinin, ne denli güzel şerhlerle açıklanmış olduğunu görmek çok etkileyici. Okurken not almak ve düşüncelere dalmak insanı teşvik ediyor. İlgilenenleri mutlaka memnun edecek, ilgilenmeyenler için ise biraz zorlayıcı olabilir; ama kesinlikle okunmaya değer bir eser. Kitaplığımdaki uzun bekleyişine biraz kızsam da, en ihtiyaç duyduğum anda okuduğuma inanmak içimi sakinleştiriyor.
2023 27. kitabı
“Derdi olan insan okur, derdi olmayan da okuyarak dert sahibi olur. Asıl mesele bir derdimizin olmasıdır.” Rasim Özdenören Gülşen-i Râz tasavvuf eserlerinin kaynak eserlerindendir. Mesnevi biçiminde kaleme alınmıştır. Mutlaka her evin kütüphanesin de olması gereken bir eserdir. Nâçizane sizlerinde okumasını öneririm.
Tasavvuf
2023 11. kitabı
edebi dili,tarzı ile tam bir klasik eser..şebüsterinin bu şifreli yazdığı eserin rafet eli tarafından şerh edildiği bu eserde kütüphanede olmalı..buram buram vahdeti vucüd kokan bu eserde devrinin özelliklerinden sembolizm ve bir kelime ile 10 cümlelik açılım içeren beyitlere sık rastlanır..
Gülşen-i RâzŞebüsterî · Litera Yayınları · 2014238 okunma
bir DOĞU KLASİĞİ
2003 25. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2003 00:00
19 SEN ÖNCE TİMAŞ YAYINLARINDAN OKUMUŞTUM. GERÇEK BİR OKUYUŞ LEZZETİ SUNAN, HEM ŞİİRSEL HEM DÜŞÜNSEL ÇOK GÜZEL BİR KİTAP. bence doğu klasikleri içerisinde bambaşka bir yeri olan bir kitap.
2022 37. kitabı
Bazı tasavvufi sorulara yeni tasavvufi yorum ile cevaplar bulan bir kitaptı. Beyitler şeklinde ilerliyor. Anlaşılır bir şekilde tercüme edilmiş. 999 beyitte kitabı tamamlamış.
2025 6. kitabı
"Gülşen-i Râz" (Gizemin Bahçesi), 14. yüzyıl İran tasavvuf edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Mahmûd Şebüsterî (1288-1340 civarı), bu eserini genç yaşta, kendisine yöneltilen on yedi tasavvufî soruya cevaben mesnevi nazım şekliyle kaleme almıştır. Kısa sürede çok geniş bir coğrafyada tanınan eser, İslâm düşüncesinin metafizik, varlık, marifet ve aşk gibi en temel meselelerine şiirsel bir dil ile ışık tutmuştur. "Gülşen-i Râz", tasavvufun kalbî ve aklî yollarını birleştirir. Eser boyunca şu ana temalar işlenir: Vahdet-i vücûd, Aşkın ve marifetin hakikati, Ruh ve beden ilişkisi, Hakikatin perde arkasındaki tezahürü, İnsân-ı kâmil ve mürşid kavramları, Zahir ve batın arasındaki denge. Bu temalar, klasik tasavvufî şiir geleneğinde rastlanan simgelerle (gül, bahçe, gece, ışık, ayna, alev vb.) yoğun bir şekilde işlenmiştir. Mahmûd Şebüsterî'nin dili yoğun, sembolik ve tefekküre davet edicidir. Her beyitte bir düşünce evreni gizlidir. Sadece şiirsel bir anlatım değil, aynı zamanda derin felsefî içerik de barındırır. Bu da eserin hem edebî hem düşünsel derinliğini artırır. Fatih Ermiş’in çevirisi, metnin anlamını mümkün olduğunca koruyarak sade, anlaşılır ve şiirsel dokuyu bozmadan sunma gayretindedir. Çevirmen, bazı kavramlara dipnotlar ve açıklamalar ekleyerek eseri modern okuyucu için erişilebilir kılmıştır. Tasavvufi perspektifinden bakacak olursak "Gülşen-i Râz", modern insanın yüzleştiği benlik bunalımı, anlam arayışı, dışsal bilgiye boğulmuşluk gibi meseleleri asırlar öncesinden ele alır ve içsel bir uyanışa çağırır. İnsanın kendi varlığıyla yüzleşmesi, hakikate ulaşma arzusu ve kalp ile akıl arasındaki yolculuğu şiirsel bir biçimde anlatır. “Gülşen-i Râz”, sadece bir şiir kitabı değil, bir hakikat çağrısı olarak görülmektedir. Her
Gülşen-i RâzŞebüsterî · Ketebe Yayınları · 2021238 okunma

ŞebüsterîYazar · 1 kitap
Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1288 veya 1320 tarihlerinde Tebriz yakınlarındaki Şebister'de doğduğu bilinmektedir. İlk eğitimi doğduğu şehir Tebriz'de aldı. Şebüsteri'nin en önemli üstadlarından biri hayatı hakkında pek bilgi bulunmayan sufi Şeyh Eminüddin-i Tebrizi, manevi hocası ve mürşidi ise Bahaeddin Yakub-ı Tebrîzî'dir. Şebüsteri'nin Bağdat, Endülüs, Şam, Mısır, Hicaz'ı dolaştığı Kafkaslar'a kadar gittiği ve oradaki şeyh ve alimlerle görüştüğü bilinmektedir. Vefat tarihi olarak 1319-20 veya 1321 olduğu söylenir. Bu durumda vefat ettiğinde yaşı 35 veya 37'dir.