Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Suriye’nin Muhteşem Tüccar Şehrinin Yükselişi ve Düşüşü

Halep

Philip Mansel

Halep Gönderileri

Halep kitaplarını, Halep sözleri ve alıntılarını, Halep yazarlarını, Halep yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
352 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Halep
Bu kitap, 500 yıl boyunca uyum içinde yaşayan bir şehre odaklanıyor. Farklı din, mezhep veya kökenden gelenler dışında farklı uygarlıklara da ev sahipliği yapan bir bölgenin, bir şehrin hikayesi anlatılmaktadır. Öncelikle bir tarihçe ile Halep şehri okuyucuyu karşılar. Bu kısa tanıtımdan sonra ise Osmanlı egemenliği altındaki şehirden de
Halep
HalepPhilip Mansel · Everest Yayınları · 201710 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Kent/Toplum/Tarih
Osmanlilarin Halep’i almasindan sonra baslayan ve şehrin 1920’lere kadar olan sürecini öğrenmek adına oldukça güzel bir kitap. Batı dünyasının hızla gelişmesi karşısında Doğu dünyasının da geriye düşmesinin çeşitli sebeplerini de görebileceğimiz keyifli bir kitap.
Halep
HalepPhilip Mansel · Everest Yayınları · 201710 okunma
Reklam
Tarih/Toplum
“Yalnız, şunu söyleyebilirim ki Halep bana bugüne kadar Şark’ta görmüş olduğum tüm şehirlerin en iyi inşa edilmiş olanlarından biri gibi gözüktü. Her ne kadar denizden hayli uzak olsa da Halep’in daha kalabalık bir Avrupalı nüfusu var ve bunların hepsi, belki Konstantiniyye, İzmir ve İskenderiye hariç, Türk devletine bağlı diğer büyük şehirlerde olduğundan daha fazla hürriyete sahip.” ( 1800’lerin başında Halep’le ilgili gözlemler.)
Sayfa 228 - EVERESTKitabı okudu
Toplum/Yaşam
“Her ne kadar Türkler kaderciyseler de, Allah’in insanlara hastalık verdiği gibi bunların tedavilerini de göndermiş olduğuna inanırlar. Dolayısıyla hastalıklardan iyileşmek için uygun yolları benimserler. Bu nedenle de Halep’te hekimler gayet saygın konumda ve de çok sayıdadır. Hekimlerin çoğu yerel Hristiyan, birkaçı da Yahudi’dir. ‘TÜRKLER, NADİREN BU MESLEĞİ SEÇMEKTE.’ (Burayı kendim büyük harflerle yazdım dikkat çekmek için.) hangi dinden olursa olsun yerli halktan hiç kimse hekimbaşından ruhsat almadan hekimlik yapamaz ama birkaç Venedik altını bu belgeyi en cahile bile temin etmek için yeterli olmakta. Hekimliğin herhangi bir branşının öğretildiği medreseleri olmadığı için çoğu hekim berbat hizmet vermekte. Devletin mevcut düzeni kadavra üzerinde çalışmayı uygun görmediği ve hayvan kadavraları üzerinde çalışmak ise akıllarına gelmediğinden bu hekimlerin vücuttaki organların yerleri ve fonksiyonları hakkinda hiç de doğru olmayan fikirleri vardır.” ( 18. yy.da Halep-Alexander Russell)
Sayfa 173 - EverestKitabı okudu
Değişim (?)
“New York ve Sao Paulo’dan sonra şimdilerde Türkiye’nin güneydoğusundaki Gaziantep “sürgünde bir Halep” barındırmakta. Aleviler kıyılara kaçmış, Ermenilerse Erivan’a.”
Sayfa 100 - EverestKitabı okudu
Hoşgörü (!)
“Halep’teki pek çok kişi Osmanlı otokrasisinden hoşnut değildi.”
Sayfa 75 - EverestKitabı okudu
Reklam
Seyyahın notlarından....Halep adı
Rivayete göre, Hz. İbrahim günün belli saatlerinde çevreden gelip toplanan halka süt dağıtırmış. Tepenin eteklerinde toplanan halk da ağızdan ağıza İbrahim haleb,” (İbrahim süt sağmış) veya “İbrahim haleb es şahba,” (İbrahim benekli ineğini sağmış) diye haber iletirlermiş. Denilene göre, Halep adı buradan geliyormuş ve İngilizcede Aleppo olmuş.
Sayfa 279Kitabı okudu
Seyyahın notlarından....Gribal enfeksiyon
Ben ülkeden ayrılmadan evvel İngiltere’yi kasıp kavurmakta olan gribal enfeksiyon, daha hafif bir şekliyle Halep’te hâlâ vardı. Yerel halk bu hastalığa komik bir ad takmış: ‘Ebu Rakab’ yani ‘dizlerin babası’, çünkü bu hastalıktan sonra kişinin dizleri çok zayıf kalmaktaymış.
Sayfa 279Kitabı okudu
Seyyahın notlarından....Kedi Hastanesi
Buradaki bir başka dikkat çekici şey de Kedi Hastanesi. Çok zaman önce, kedisever, zengin bir Müslüman tarafından kurulmuş ve kentte en iyi geliri olan vakfiyelerden biri. Eski bir cami birkaç yöneticinin gözetiminde, bu amaca hasredilmiş. Hasta kediler tedavi edilmekte, evsiz kediler orada barınabilmekte ve bir ayağı çukurda olanlar, hayatlarının sonuna kadar orada şükranla mırıldanmakta. Mekan birkaç yüz kediyi kucaklamakta; cami avlusunun, koridorlarının ve teraslarının kedilerle kaynaması görülmeye değer bir durum. Şurada bir sakatlanmış bacak bandajlanıyor, orada peşpeşe gelen kedi hastalalıklarına yakalanmışlara ve ölümcül durumda olanlara şefkatle bakılmakta......
Sayfa 256Kitabı okudu
Seyyahın notlarından....
Tütün içmek hemen hemen tüm Halepli hanımlar arasında bir âdet; size yapabilecekleri en büyük iltifat da nargile ucunu kendi dudaklarından sizinkine uzatmak.
Sayfa 232Kitabı okudu
Reklam
Seyyahın notlarından....
Camilerin perşembe geceleri, ertesi gün olan dinlenme gününü karşılamak üzere aydınlatılmasına ilk kez Halep’te rastladım. Bu uygulama Kahire’de veya güneyin diğer şehirlerinde bilinmemekte.
Sayfa 197Kitabı okudu
Seyyahın notlarından....
Her ne kadar Türkler kaderciyseler de, Allah’ın insanlara hastalıklar verdiği gibi, bunların tedavilerini de göndermiş olduğuna inanırlar. Dolayısıyla, hastalıklardan iyileşmek için uygun yolları benimserler.
Sayfa 173Kitabı okudu
Seyyahın notlarından....
Kadınların kuşakları sadece hafif ve dar olmakla kalmıyor, aynı zamanda da daha gevşek bağlanıyor. Bu, iklimin sıcak olması ve sık sık hamama gitmeleriyle birlikte, belki de İngiliz kadınlarından çok daha kolay doğum yapabilmelerini sağlamakta.
Sayfa 162Kitabı okudu
Seyyahın notlarından....
Bu ülkede ince bir bel, beğenilmesi şöyle dursun, bir deformasyon olarak görüldüğünden, kadınlar kendilerini tombul ve kanlı canlı yapmak için ellerinden geleni yapmaktalar.
Sayfa 162Kitabı okudu
Seyyahın notlarından...Kadınlar da erken olgunlaştıkları için
Kadınlar da erken olgunlaştıkları için, kısa sürede solmakta ve genelde otuzuna geldiklerinde yaşlı gözükmekteler. Kadınların büyük çoğunluğu on dört on sekiz yaşları arasında evlenmekte.
Sayfa 162Kitabı okudu
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.