Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Halifeler Köyü

Altar Kaplan

Halifeler Köyü Gönderileri

Halifeler Köyü kitaplarını, Halifeler Köyü sözleri ve alıntılarını, Halifeler Köyü yazarlarını, Halifeler Köyü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Koruduğun her şey, korumadiklarindan önce yok oluyor. İnsan, olabilecek şeylerin en kötüsünü yaşayınca ancak özgür olabiliyor.
Sayfa 241Kitabı okudu
250 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Kütahya'nın köylerinde mal mülk sayımı yapmak için görevlendirilen Kadı, Defterdarın buyruğunu yerine getirmek için yola çıkar. Gittiği her köyde her eve uğrayarak elindeki deftere tüm kayıtları işler. Yanında ona eşlik eden katip ile asker de vardır. . Günler bir köyden diğerine, bir evden ötekine doğru akarken bizim Kadı muhtarın kızına tutulur. Bir yandan ona nasıl açılacağını düşünürken diğer yandan sayımları yapar, herkesi tek tek dinler, anlatılanları onların dilinden biz de okuruz. Bazen köpek, bazen kuyu, bazen ağaç da konuşur. Özellikle ağacın bilginliği güzeldi. Köpeğin ağzı bozukluğu ayrı bir dil zevkiydi. . Kadı, bir gün elindeki defterleri Sarı Kız Ağacının oyuk bölümüne koyar ancak döndüğünde hiçbr yerde bulamaz. Nasıldı, nedendi derken ayağından rahatsız olan Katip, koltukaltlarından bağlanıp kuyuya daldırılır. Muhtarın karısı kocakarı işleriyle uğraştığı için kimse ses etmemiş, sözünü dinlemişlerdi. . Kadı'nın geçmişini öğrendikçe şu anki tutumunu da kavrıyorsunuz. Sevdiğim bir kişilik oldu Kadı Bey. Peki, sayımın sonuna doğru kimlerin yaşamı değişti, kimlerinki öylece kaldı? Yitik 6 defter neredeydi? . Yazarın kendine özgü bir dili var. Alışmak için biraz okumalısınız. Öte yandan özlü derin düşünceleri barındırıyor. Okurken o yıllara gidip o yaşamlara tanık olmuş gibisiniz. Sevdiğim değişik bir okuma oldu. İçerisinde Osmanlıca, Arapça sözler de var ki bu da dönemi açısından özgünlük katmış. Güzel bir yolculuk oldu. . Betikle esen kalın.
Halifeler Köyü
Halifeler KöyüAltar Kaplan · Alfa Yayıncılık · 2020117 okunma
Reklam
Göğün altında her şeyin bir vakti vardı. Doğumun, ölümün, kaybolmanın, bulunmanın, gelip gitmenin...
Dünyada her şeyin bir ilacı vardı ama gecikmişliğin yoktu.
"Koruduğun her şey , korumadıklarından önce yok oluyor. İnsan, olabilecek şeylerin en kötüsünü yaşayınca ancak özgür olabiliyor."
Yolculuklar hep aynıdır, adımlar ile kalemin izleri sürekli karışır birbirine; dilin kendisi de satırların yer değiştirmesinden başka nedir ki...
Reklam
Çünkü insan ne kadar çok bilirse o kadar çok yanılıyordu - ne kadar çok görürse o kadar körleştiği gibi.
Eskiden zenginlik her şeyiyle saklanırım ama artık kimsenin böyle bir derdi yoktu ; bilakis bunu ifşa etmek için çabalandığıda oluyordu.
O kadar birbirlerine benzeşmeye çalıştıklar camiden çıkınca, camiyi evlerine taşımaktan neden imtina ediyorlardı? Neden Tanrının kulları evlerini de Tanrının evi gibi yapıyorlardı? Sadece camide mi kul oluyorlardı da eve gelince Tanrı oluyorlardı? Yoksa evlerini Tanrının evine benzetmekten mi utanıyorlardı?
Sayfa 162Kitabı okudu
250 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #halifelerköyü adlı eser ile geldim. 1844 yılında; Osmanlı döneminde tanzimatın ilanından 5 yıl sonra, Anadolu’nun ücra bir köşesine, ilişkin sosyo-ekonomik verileri sayıp tespit edip temettuat defteri denilen tutukları defterlere yazarak derlemek üzere görevlendirilen bir kadı ve onun himayesinde çalışan iki kâtibin başında geçen bir hikâyeyi anlatıyor. Bu hikayeyinin başlamasına bir öğrenci neden oluyor çünkü tamamlaması gereken tezin konusudur bu ve tezini tamamlamak için Kütahya'daki bazı kasabaların tutulduğu Temettüat yani varlık ve vergi kayıtlarını içeren bu defteri Türkçe'ye çevirmekteydi. Eksik çıkan 6 köy vardı. Bu 6 köyü ele alarak ilerliyor eser, özellikle Halifeler köyünden bahşediyor. Halifeler Köyü'nde tuttulan kayıtları, o defterleri tutan Kadı' nın aşık oluşunu,  o defterlerin kayboluşunu ve nasıl bulunduğunu, bulunduğunda ne halde olduklarından bahsediyor. Tabi bununla sınırlı kalmıyor çoban, muhtar, at, ağaç ve köpeğinde hikaye birer yerleri var. Tüm bunları okuyarak öğrenin. Tarihi hikayeler sevenler okuyabilirsiniz. Yazarın kalemi daim olsun. “ Hava kararınca oturmak, eğlenceler yapmak da zenginlerindi; çünkü onların mumları ve kandilleri vardı, hayatlarını ezan vakitlerine göre ayarlayan fakirler ise yatsı namazından sonra erkenden yatıp uyurlardı .” Bir yer ne kadar küçükse ona tezat dedikodular o kadar çalkantılı olurdu. "Koruduğun her şey, korumadıklarından önce yok oluyor. İnsan, olabilecek şeylerin en kötüsünü yaşayınca ancak özgür olabiliyor."
Halifeler Köyü
Halifeler KöyüAltar Kaplan · Alfa Yayıncılık · 2020117 okunma
Reklam
250 syf.
·
Puan vermedi
Halifeler Köyü, yazarın kalemi ile tanışma kitabım. Altar Kaplan’ın  farklı ama sade bir kalemi olduğunu söyleyebilirim. Halifeler Köyü’nün kurgusuna gelecek olursak; Hikaye bir öğrencinin tezi için ihtiyaç duyduğu kayıp defter ile geçmişe tee  1844 yılına gitmemiz ile başlıyor. Kadı, Emlak ve Nüfus sayım katipleri ile birlikte  Kütahya’ nın köylerinin mal varlığı belirlemek üzere gidiyor. Kapı kapı dolaşıp o dönemin tabiriyle Temettüat Defteri dolduruluyor. (Kitapta kurgu arasında sayım kayıtları da serpiştirilmiş.) Onlarla birlikte köylerde yaşananlara tanık oluyoruz. Okurken yer yer köy yaşantısını hissediyor, zaman zaman şaşırıyoruz. Memurun ayak tedavisi ve Kadı 'nın muhtarın kızına duyduğu aşk sonrasında ağırdan aldığı için hayıflanması kurguya lezzet katmış @altarkpln sade akıcı bir o kadar farklı kalemini tavsiye ederim, benim için sırada yazarın çok merak ettiğim #papadopulosapartmanı isimli kitabı var. @altarkpln
Alfa Kitap
Alfa Kitap
Özlem
Özlem
  #halifelerköyü
Halifeler Köyü
Halifeler KöyüAltar Kaplan · Alfa Yayıncılık · 2020117 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
neokudum #novellaneokuyor Halifeler Köyü Eserimiz geçmiş ile günümüzü birbirine bağlayan bir köprü deneyimi yaşatıyor adeta biz okurlara . Tanzimat ilanınızdan sonraki bir zaman diliminde geçen hikayede devlet kadıyı ve yanında bir çok askeri personeli gönderiyor . O zamanda bulanan kişilere ait mal varlıkları canlı cansız tüm şeyleri saymak adına ve derken bir köye geliyoruz . Köyümüz Halifeler köyü olayda tam olarak bu köyde geçiyor ve köylünün mal varlıklarının yazıldığı bu defter kayboluyor evet yanlış duymadınız sonrasında ise neler neler oluyor. Kadı nın kendince ruhsal dünyası onun dışında doğanın ve hayvanların dile geldiği bir çok anlatımla adeta farklı bir hava sezinleniyor. O zaman şu kısa alıntı ile sonlandırayım “Bir kere geç kalmıştı, ondan sonra başka bir yere yetişmesinin ne anlamı olabilirdi! Dünyada her şeyin bir ilacı vardı ama gecikmişliğin yoktu." İşte kadının hayatı içinde aynı şeyi söyleyebilirim .
Alfa Kitap
Alfa Kitap
@altarkpln
Özlem
Özlem
#kitaptavsiyesi #kitapcumhuriyeti #kitapönerisi #books #booklover #altarkaplan #halifelerköyü
Halifeler Köyü
Halifeler KöyüAltar Kaplan · Alfa Yayıncılık · 2020117 okunma
250 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Altar Kaplan / Halifeler Köyü Politik hiciv, aşk ve gizemin sorgulayıcı bir tarafını yansıtıyor #HalifelerKöyü. Romandaki her şeyin bir karşılığı olduğu gibi 1844 yılına gidip tarihte yolculuk yapacak, Kütahya’nın güneybatısında yer alan bugünkü ismi Kalfalar olan Halifeler Köyünde yaşanılanlara şaşıracaksınız. Görev yaptığı küçük il ve ilçelerden sonra Kütahya iline tayin edilen Kadı, çok gezip görmüş ve erken olgunlaşmıştı. Dürüstlüğünden ödün vermeyen ve işini ciddiye alan Kadı, Temettüat Tahrir Defterlerini yazmak için katip ve askerlerle hayatını değiştirecek yola çıkmıştı. Köy köy dolaşıp sayımları yaparken Kadı ile birlikte sayılarda boğuşacak, ödenen vergilere zaman zaman şaşıracaksınız. Sayım ve kayıt sırasında köylerde yaşayanların hayata ve olaylara bakış açısına tanık olacak hatta sayımda yer almadığı için içerleyen bazı hayvan ve ağaçların dile gelmesini ve şikayet etmelerini hayretler içinde gülümseyerek okuyacaksınız. En son durağı olan Halifeler Köyünde muhtarın kızını görür görmez tutulmasına, gözleri gözlerine değsin diye yaptıklarına anlam veremeyecek ve aşkın insanı nasıl değiştirdiğine tanık olacaksınız. “Dünyada her şeyin ilacı vardı ama gecikmişliğin yoktu” sözü bu kitabı okuyanlar için anlam kazanacak ve bazı şeyleri sorgulamaya itecektir. Hayatta bazı şeyleri kaybeder, bazı şeyleri kazanırız. Önemli olan kayıpların altında ezilmeden hayata devam edebilmektir. Keyifli okumalar…
Halifeler Köyü
Halifeler KöyüAltar Kaplan · Alfa Yayıncılık · 2020117 okunma
Devlet, nasıl tarih içinde kalmaya çabaladıkça halkını tarihin dışına itiyor, mevsimlerin döngüsüne uygun hayatın doğal akışını sürdürmesine izin vermiyor, varlığını korumanın yollarını bulmaya çalışırken refaha açılan yolların tamamını kapatıyorsa, kendisi de bu beyhude bir çabaya girmemeliydi. Kaldıki sevgi, insanın kullanabilecekken gücünden kendi isteğiyle vazgeçmesinden başka neydi ki…
Sayfa 230Kitabı okudu
Bir kere geç kalmıştı, ondan sonra başka bir yere yetişmesinin ne anlamı olabilirdi! Dünyada her şeyin bir ilacı vardı ama gecikmişliğin yoktu.
Sayfa 231Kitabı okudu
248 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.