Halkalı Köle

Tasarımcı:
Utku Lomlu

2016 64. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2016 15:51
Kitap aslında toplumsal bir gerçekliği de gözler önüne seriyor. Evlilik kurumunu, tabiri caizse evlenmek için, yuva kurmak için oluşturan insanların, sevgiden bihaber olarak kurduklarında sonuçlarının ne denli acı olabileceğini anlatıyor. Tek kendilerini değil, çocuklarınında sevgisizlik ortamında büyüyüp sonrasında sıkıntılarla boğuşacağına değiniyor. Aile baskısından sıkılıp çözümü evlenmekte bulan -evlenip kurtulayım- diyen insanların sonrasında nasıl daha büyük sıkıntılara girebildiğini anlatıyor. Evlilik ne kadar doğalsa, boşanmanın da o kadar doğal olması gerektiğini savunuyor. Kitapta da dediği gibi iki insan arasında "düşünsel bütünlük" yoksa hep çekişme, üstün gelme çabası varsa boşanmanın doğal olduğunu ancak yasaların bu konuda katı olduğuna değiniyor. Tabii bütün bunların altında sebep olarak yoksulluk temasının işlendiğini belirtmekte fayda var. Kitap zamanında kadınlar tarafından aşırı eleştirilmiş ancak cinsiyetçi bakmayıp o şekilde okunursa toplumsal gerçekliği görebilirsiniz.
2015 220. kitabı
Yanlış zamanda okuduğumu düşündüğüm kitaplardan biri. Toplumsal beklentilerle bireysel ihtiyaçların çelişkisini anladığım ve evliliğe uzak bakmama neden olan kitaplardandır.
2021 19. kitabı
Okunma: 15 Mart 2021 23:42
Evlilik üzerine bir yabancılaşma, uzaklaşma romanı Halkalı Köle. Şanlıurfa doğumlu, matbaada çalışan, karısıyla kısa sürede evlilik kararı alan, yurt dışına çalışmaya giden ve sonrasında hayatı değişmeye başlayan başkahramanımız aynı zamanda romanın anlatıcısı. Onun gözünden kendisinin, karısının evlilik ilerledikçe geçirdikleri değişim; araya giren geçim sorunları, kaynanasını istemeyen gelin, karısını aldatan koca, babalarını para için seven çocuklar... Hayatın içinde olabilecek ne varsa romanda karşımıza çıkıyor ve okurken aslında herkesin de kendi cephesinde kendince haklı direnişini okuyoruz. Romanda zaman zaman hayalle gerçeğin karıştırıldığını, bilinç akışı tekniğiyle psikolojinin ön plana çıktığını, "sevgi" kavramının tartışmaya açıldığını okuyoruz. Roman başkahramanın tehdit edilip evde öldürülmeyi beklemesiyle başlayıp başkahramanımızın hayatını sorgulamasıyla ilerliyor. Romanda katılmadığım noktalar olmasına rağmen "Keşke okumasaydım." demediğim romanlardan biri oldu. Romanın yazarın hayatından izler taşıdığını da belirteyim. İyi okumalar dilerim.
2015 104. kitabı
2013 yılında bir üniversite öğrencisinin tahlil etmek için koştur koştur getirdiği bir kitaptı. Kitapla o sebeple tanıştım. Bir gecede okudum ve yedi sayfalık bir çözümleme yaptım. Alt yapı olarak aile kurumu üzerinden sosyalizm, kapitalizm gibi siyasi durumlara değinilmiş bir kitap. Parmaklar ve kölelik... Kitap yazarın şahsi romanıdır; denilebilir. okumanızı tavsiye ederim.
Puan vermedi·162 syf.·
2018 70. kitabı
Bekir Yıldız'ı hikayeleriyle tanıyoruz daha çok. Bu kez de kendi hikayesini, yaşamını romanlaştırarak kaleme alıyor. Kendine has şiirsel dili ile farklı bir anlatıma sahip. Romanda evlilik kurumu merkezinde toplumsal baskı, tüketim toplumu, faşizm, kadının toplumdaki yeri gibi birçok konu eleştiriliyor. Keyifli okumalar dilerim.
Puan vermedi·159 syf.·
2019 8. kitabı
Onun kafasının içinde olmak bir labirentte gezinmek gibi . her şey karmaşık sonu başı belli olmayan bir yol gibi uzun ve ıssız. Kısaca başrol oyuncumuz kendi hikayesinde kaybolmuş oysa anlattıkları heran çevremizde yaşanan gerçekler ama insanların maskeleri var ve kılıktan kılığa girip mutluluk oyunu oynanıyor. Aklımda deli sorular , yetişkinlik ne zaman başlar, evlenince mi? Anne,babanın doğruları çocuklarına doğru mu? Ebeveynlerin gösterdikleri yoldan gitmeye mecbur bırakılmak ne kadar acı, sonra cahillikten doğan hatalar başka hataları doğuruyor gözler yumulup yola devam etme çabası işte sana halkalı bir köle, daha bir birey olmayı bilmeden baba olan ve geçim sıkıntısı çekip gurbet ellere göç eden bir ailenin dramı ama işte o an baba olmanın ne demek olduğunu anlayan gerçek baba oğul ilişkisini yaşayamamış bir yanı hep eksik kalmış şimdi de baba olunca babasına özlem duyan birisi var hemde prangalarıyla bu hayata mahpus. Aileye gelicek olursak karısı klasik kapitalist sistemin kurbanı olmuş ,çoktan nerden geldiğini unutan yeri gelince gelenek,göreneklerini kullanıp bilmediği bir şehirde %5 indirimleri kovalayan birine dönüşmüş, tabi kocasının onu aldatması önemli değil yeterki onu terk etmesin evin düzeni bozulmasın para akışı bitmesindi. Çocuklar var birde hazıra alıştırılan kendi ayakları üstünde durmak nedir bilmeyen iki arada kalan ezilen ruhları yok edilen yaşamaya çalışan canlar. Kahramanımız kendi doğrularını söylemek istiyor, cebelleşiyor ,söylüyor ama faşistler düşüyor aklına ve adresine çünkü sevmek yasaktı doğru olan sevgiden doğmuşsa sevgisizlik onun sonu olurdu sonu muammaydı. Kitabı okumama vesile olan arkadaşım Selman Ç. 'a teşekkür ederim bazen bir kitap pencere olur ışık ille içeri girer :)
Halkalı KöleBekir Yıldız · Varlık Yayınları · 1986184 okunma
bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!
2019 15. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2019 23:30
Bir Türk entelektüeli düşünün ki devrimci bakış açısı İle toplumun dönüşeceğini, iyiye doğru evrileceğini, faşizmden uzaklaşacağını, kadının da üretime katılması gerektiğini, dini inancın yerini alacak başka düşünce sistemlerini düşlüyor. Anasını, karısını, çocuklarını hiç kimseye muhtaç etmeden yaşatmak için üretime katılarak canla başla çalışıyor. Gerektiğinde anavatanından ayrılmak zorunda kalarak Almanya'lara giderek üretime orada da devam ediyor para kazanabilmek, insan gibi yaşam şartlarını ailesine sunabilmek adına. Bir Türk entelektüeli düşünün ki Doğu kültürü İle yetiştirilmiş, anasının secdeden kalkmayan başına hayran, çocuklarına bakılması için annesi olmazsa karısı haricinde kimseyi kabullenmeyen, doğum kontrol yöntemlerine yabancı, parasıyla ailesi üzerinde güç dengesini kendisinden yana büken, sorumluluk kadar ataerkillik de taşıyan, karısını defalarca aldatan ama en sonunda birisine gerçekten aşık olup bunun ailesi tarafından kabullenilmesi gerektiğini savunan, karısını kötüleyen ve tüm evlilik içi anlaşmazlıkları ona yükleyen bir adam. Bu iki adam da aynı kişi! Düşünce adamlığı yönünden çıkarımlarına hayran kalınan bu adam, yaşam tarzı yönünden özellikle kadınların kabullenemeyeceği bir yaşam tarzının güzellemesini yapmakta. Modern çağın sorunu olan evliliğin olumsuz taraflarını, evliliklerin en başında nasıl yanlış yargılarla yapıldığını, Anadolu'da başta olmak üzere insanların şiddetten ve sevgisizlikten kaçarak, daha özgür olmak adına nasıl birer " halkalı köle"ye dönüştüklerini çok iyi anlatmakta. Yabancılaşmanın olduğu yerde hiçbir bağın kalmayacağı mesajıyla son nokta konulabilir.
2024 6. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2024 19:04
Bekir Yıldız, otobiyografik roman ve hikayeleriyle bilinir. Halkalı Köle’de de kendi hayatından izler taşımaktadır. Okurken fark edersiniz ki kendinizi sosyal ve toplumsal açıdan dinamikleri sert bir şekilde eleştirir halde bulursunuz. Yazar bu romanında; taşradan büyük şehire göçmenin verdiği sıkıntıları, ideolojik ayrışmadan, kürtaja,ekonomik sıkıntıya pek çok konuya değinmiştir. İsimsiz bir başkahraman vardır. Hem yazarın hayatından izler taşıması hem de okurun özdeşim kurabilmesi için bir tercih sebebi diye düşünüyorum. Kahramanın savunduğu düşüncelerin karşısında sergilediği davranışların zıtlığı.. çoğu zaman yaptıklarının karşısında durdum. Geleneksel olan her şeye de karşı durdum. Düşünce ve eylem uyumu oldukça önemli. Hayata ve kişilere dair dikkat etmem gereken anektod niteliğinde.
Edebiyat & Roman
2022 27. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2022 18:53
Daha çok hikâyeleri ile tanıdığımız Bekir Yıldız'ın klasik betimlemeleriyle gurbet, yoksulluk ve çaresizliğin bir tokat gibi yüzümüze çarptığı bir anlatı-roman Halkalı Köle. Kitapta hiçbir karakterin ismi yok. Baba, oğul, kız, anne, eş, arkadaş, sevgili. Herkes birer figür aslında. Ve her figür/figüran kendi dünyasında bir baş rol oyuncusu. Küçücük evlerde aile büyükleriyle aynı çatı altında yaşamanın getirdiği zorluklardan ilkel doğum kontrol yöntemlerine, kürtajın ve düşük yapmanın bir mecburiyete dönüştürdüğü cahillikten emeğin iktidar olduğu bir ülke özlemine varıncaya değin şiirsel bir dille, otobiyografi okuyormuş hissi veren ve kendi hayatından da kesitler içeren, sosyalist bir bakış açısıyla, evlilik kurumunun ağır bir eleştirisinin dile getirildiği psiko/travmatik bir hikâye, yazarın bizlere sunduğu. Bekir Yıldız'ın kalemiyle hâlâ tanışmamış olanlar için güzel bir fırsat Halkalı Köle.
Puan vermedi·159 syf.·
2021 57. kitabı
Bekir Yıldız’ı yakın zamanda bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine tanıdım. Sait Faik hikaye armağanı almış öykülerin yer aldığı hacimli bir seçkide onun “Kaçakçı Şahan” öyküsü de yer alıyordu. Bu öykü, kitaptaki en beğendiğim öyküler içerisinde ilk sıradaydı. Acı bir dili vardı Bekir Yıldız’ın. Muazzam bir üslupla biçimlenmiş o dil, imajlar yaratarak, insanı kanlı canlı yaşanan bir hikayenin ortasına acımasızca bırakıyor, onun konforlu yaşamına sızarak kelimelerden oluşan bir spot ışığı doğrultuyordu sanki değişmez yazgısına. Yazgısı, utanmazca yaşamanın bedeli olarak kendisini artık soyutlayamayacağı bir yaşamın, bir hikayenin parçası olduğunu ve bu hikayenin sorumluluğundan kaçamayacağını bir an olsun hissetmesi belki. Öykü türüne yabancı değilim. Ancak Türkiye’de öykü denilince haklı olarak birkaç bilindik isim öne çıkıyor, çıkarılıyor iken Bekir Yıldız isminin bunların arasında yer almadığı, şayet cehaletimden kaynaklanan bir yargı değilse şaşırtıcı doğrusu. Ben şaşırmış numarası yapmayacağım. Ne gösteriliyorsa gördüğümüz bir dünyada herkes gözlerinden değil, kalbinden sorumludur. Varsa şayet. “Halkalı Köle”, Bekir Yıldız’ın ilk okuduğum kitabı. Elimde, “Varlık Yayınları” baskısı var. “Roman” yazıyor başlığın altında. Ben uzun hikaye demeyi tercih ederdim. Bu, teknik olarak bir roman olsa bile, hikaye formu ve dilinden kopamamış bir metin bana göre. “Halkalı Köle”, evlilik üzerine yazılmış, sosyalist bir bakış açısıyla bu kurumu sorgulayan bir metin midir? Hiç sanmıyorum. Kuramsal olarak sosyalizm, bu uzun öykü içerisinde ancak çelişkilerle anılabilecek bir yere sahip. Bu şekilde anlaşılmazsa çatısı iyi kurulamamış, çelişkilerle dolu bir tuhaf öykü okuduğumuzu zannedebiliriz. Bence bu kuramsal olgu ancak bir dekor olarak yer alıyor öyküde. Diğer türlü anlamaya

Bekir YıldızYazar · 34 kitap
Bekir Yıldız (d. 1933 - ö. 8 Ağustos 1998), Türk öykü ve roman yazarı. 1933 yılında Urfa'da dünyaya geldi. Matbaa'cılık okulunu bitirerek, işçi olarak Almanya'da çalışmaya gitti. Yurda döndüğü zaman, Asya Matbaası'nı açan Bekir Yıldız, hikâyelerinde Güney Doğu insanlarının yaşamlarını anlattı. Hikâyelerinden bazıları senaryolaştırıldı ve filme alındı. May, Halkın Dostları, Yeni a, Yazko Edebiyat dergilerinde görev aldı. Birçok yazısı "Zaman İçinden" adlı kitapta toplanmıştır.1971 yılında Kaçakçı Şahan eseri ile Sait Faik Hikâye Armağanı'nı aldı. 8 Ağustos 1998 yılında geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti. Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedilmiştir.