Hasan Ali Yücel...
Türk tarihinin en çalışkan,en verimli,en başarılı,arkasında büyük eserler bırakmış iki eğitim bakanından biri.Diğeri de Mustafa Necati Bey. Onun da bu ülkeye katkılarını unutamam.
Trabzon'lu bir baba ile Tekirdağ'lı bir annenin çocuğu Hasan Ali. Hem bba hem anne tarafı mevlevi inancına sahipler. Böyle bir ortamda Hasan Ali'nin de bu kültürden etkilenmemesi mümkün değildi elbet. Bu inanç onun çocukluğunda ve gençliğinde önemli bir yer tutmuş.
Hasn ali genç cumhuriyetin eğitim neferlerinden biri olarak kısa sürede sivriliyor. Türkçe,edebiyat,felsefe ve mantık dersleri veren bir öğretmen. Bu kariyer 1938 yılında Maarif bakanlığına kadar yükselecektir. ilginçtir, ona ilk kez bakanlık teklif eden , dönemin başbakanı Celal Bayar. Teklifi büyük bir sevinçle kabul ediyor Hasan Ali, hemen de kolları sıvıyor. ve cumhuriyet tarihinin en uzun bakanlık yapan eğitim bakanı olarak arkasında muhteşem işler bırakıyor. Tabii, bu bizim gibi cumhuriyetçilerin görüşü. Sağ cenahın akıl almaz hakaretlerine,suçlamalarına,terbiyesizliklerine maruz kalıyor maalesef. bunlara değinmek istemiyorum, çünkü çok alçakça, çok aşağılık insanların suçlamaları.
Hasan Ali'nin yaptıklarına bakalım biz. Bakanlığı süresince en akılda kalan ilerici işlerinden biri, güzel sanatlara verdiği değer. Opera,resim,müzik dallarında ülke tarihine geçmiş öncü uygulamalara imza atmış. Büyük destekler vermiş, seminerler düzenlemiş, yurtdışından hocalar getirtmiş. Unutmayalım ki, kültür politikaları da onun bakanlığına bağlı.
Bir diğeri coğrafya kongresi. Türkiyenin 7 coğrafi bölgeye ayrılması onun zamanında yapılmış. Bu coğrafya çalışmaları ilerde köy enstitülerinin kurulması aşamasında değerli veriler oluşturacak.
Bir diğeri,her alanda etkin bir şekilde Türkçeleştirme hamlesi. anayasada,eğitim