Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar

Reşad Ekrem Koçu

Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar Gönderileri

Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar kitaplarını, Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar sözleri ve alıntılarını, Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar yazarlarını, Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
175 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap iki bölüm. Girişte yazarın bu kitabın ilk baskısı ve sonrasındaki baskısına dair önsözü var. Birinci bölüm tarihte bildiğimiz, özel yaşantısı, tavır ve tutumları, tarihteki rolleri enteresan olan kadınlara dair. İkinci bölüm ise Osmanlı'da ki ilginç yasaklar üzerine. İyi okumalar dilerim.
Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar
Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde YasaklarReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 201748 okunma
175 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yazar, tarihimizin farklı ve arada kaynamış gibi görünen taraflarını anlatan ve bu alandaki boşluğu dolduran değerli yazarlarımızdan. Bugün Sunay Akın benzer şekilde yazmaktadır ve bir çeşit günümüz Reşat Ekrem'i olmuştur. Tarihimizin özellikle toplum hayatıyla ilgili kısımlarını bazen de eğlenceli bir şekilde yazılmış hoş ve bilgilendirici şekilde yazan Koçu gibi yazarlarımıza her zaman ihtiyacımız vardır.
Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde Yasaklar
Haşmetli Yosmalar Osmanlı Tarihinde YasaklarReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 201748 okunma
Reklam
Sende güzellik, bende aşk var… Bunların ikisi de gelip geçicidir.
Sayfa 27 - dkKitabı okudu
İsraf
Ferman: “İsraf günahtır, bundan böyle evlerde nihayet beş türden yedi türlüye kadar yemek pişirilebilir, yedi türlüden fazla yemek pişirtilmeyecektir.”
Sayfa 172 - Doğan KitapKitabı okudu
Mutlakıyet-i Mutlaka
Vakanüvislerimiz tarafından “siyasetten bahsetmek” yerine kullanılan “devlet sohbeti” pek güzel bir tabirdir. Türkiye’nin mutlakiyet-i mutlaka ile idare edildiği asırlarda, devlet sohbetinin ne kadar tehlikeli olduğunu yazmaya lüzum yoktur.
Sayfa 158 - Doğan KitapKitabı okudu
Ferman Padişahın
Çingene tayfasının ata binmesi ve kısrak beslemesi yasak edilmiş olup lazım geldikçe eşeğe ve arabaya bineceklerdir; muhalif hareket edenler siyaset olunurlar. M.S. 1595
Sayfa 153 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Bekâr Uşağı
İstanbul’da bekâr uşağı çokluğu hükümetçe tehlikeli görülür, Anadolu’dan ve Rumeli’nden İstanbul’a bekâr uşağı girmesi, zaman zaman fermanlarla yasak edilirdi.
Sayfa 144 - Doğan KitapKitabı okudu
Amansız
Naima: “Lisan-ı halkta meşhur ve menkuldür ki Sultan Murad (IV) gece ile şehr-i İstanbul’u gezip yatsıdan sonra fenersiz dışarıda bir adam buldukta bilâ aman katlederdi.
Sayfa 129 - Doğan KitapKitabı okudu
İmbik
“Birçok müptelalar, evlerinde bahçelerinde imbikler kurup kendi içkilerini kendileri yapmaya başladılar... Sultan Bayezid tarafındaki bakırcılarda bu kadar senedir durup da bir müşteri çıkmayan imbikler bir tanesi kalmadan satıldı...” III. Selim devri vakanüvislerinden Cabi Said Efendi vakayinamesinden...
Sayfa 116 - Doğan KitapKitabı okudu
Kahveci!...
“İnsan İstanbul’un neresinde bulunursa bulunsun, etrafına hiç bakmadan sadece bir bağırması kâfidir: ‘Kahveci!...’ Üç dakika sonra, önünüzde bir fincan kahve tütmeye başlar.” Edmondo de Amicis
Sayfa 111 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Aphrodite’den Adonis’e
Aphrodite Adonis ile ilk buluştuğu akşam şöyle diyordu: “Kaşlarını çatma güzel çobanım... Kollarımın arasında hicabı unut... Sende güzellik, bende aşk var... Bunların ikisi de gelip geçicidir.”
Sayfa 27 - Doğan KitapKitabı okudu
İstanbul'da Veba Salgını
1227 yılı İstanbul'da büyük veba yılıdır. Bu müthiş sari hastalık büyük şehirde o kadar korkunç bir hal almıştı ki, padişahın emriyle sur kapılarına konulan gizli memurlar, bir günde, her kapıdan 50-60 ile 300 arasında cenaze çıktığını tespit etmişlerdi, şehir içinde gömülenler hariç.
Sayfa 173Kitabı okudu
Kadınlara Kaymakçı Dükkanı Yasağı
Eyüp kadısına gönderilen 1573 Tarihli bir yasak fermanı : "Kaymakçı dükkanlarına bazı nisa taifesi kaymak yemek bahanesile girip oturup namahremler cem'olup hilaf-ı şer işleri vardır... Bu bapta ihmal caiz değildir; kadınlar kaymakçı dükkanlarına gitmeyecektir, gelen kadınların dükkana alınmamasını dükkan sahiplerine şiddetle tembih et..."
Sayfa 137Kitabı okudu
Yeniçeriler
Yeniçeri ve sipahilerin rezaletlerini şu kısa fakat çok canlı satırlar anlatıyor: "Gündüz hamamlarda peştamal ile çıplak avrat çıkarmak, camilerde duhan içmek ve Müslümanların ırzını paymal etmek ve zina, livata etmek ve kan dökmek ve evler saraylar basmak ve bayram günlerinde salıncak kurup bizzat padişahı ve validesini mumlar ile salıncağa davet etmek..."
Sayfa 130Kitabı okudu
müşteri memnuniyeti işte budur :)
Meyhaneler yılda bir ay, ramazanlarda Müslüman müşterilerinden mahrum kalırdı. Meyhaneciler, sofra başı olan hatırlı müşterilerinin evlerine ramazan bayramının ilk günü birer büyük tabak midye yahut uskumru dolması yollarlardı. Bunun manası da "bizi unutma" demekti.
Sayfa 126Kitabı okudu
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.