Hattuşa'dan Kaçış

Mahfi Eğilmez
2008
Remzi Kitabevi

2024 20. kitabı
Okurken Hitit tarihine ilgi duymaya başladım, kitabı bitirdim ama bu ilgi ve merakın devam edeceğini düşünüyorum, yazar bence kitabı okuyan bir çok kişi için bunu başarmıştır. Bazen hikaye anlatıcılığını zayıf buldum, bazı öyküler tarihi bilgileri okuyucuya nakletmek ve sırf tarih anlatısı olmaktan çıksın diye üstün körü öyküleştirilmiş. Birinci öyküde üniversite öğrencilerinin diyaloglarında veya iç konuşmalarında geçen ifadeler bana "evet orta yaşını geçmiş biri gençler böyle konuşuyor zannediyordur" diye düşündürdü. Bu saydıklarıma rağmen her fırsatta elime alıp okudum. Tarihi kayıtları ve kişisel gözlemleri didaktik olmaktan uzak bir anlatım okuyacağım diye başladığınızda zaten bunlar gözünüze batmaz ve önsözde yazarın amacına dair daha detaylı açıklamaları bulabilirsiniz. Okuduğuma memnun oldum.
Hattuşadan Kaçış
2020 3. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2020 13:05
Hitit tarihini ve ekonomisini günümüz ve geçmiş arasında adeta bi köprü kurarak ele almış Mahfi hoca. Hititler hakkında bilgi sahibi olmak ve tarihe merakı olan kişilerin okuyabileceği güzel akıcı bi eser....
Tarih
Kitap incelemesi
2022 4. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 15:03
Mahfi Eğilmez Hattuşa'dan Kaçış Öncelikle kitabı beğendim. Gerek hikayeler gerekse konuların ele alınması güzeldi. Bazı hikayeler biraz daha ayrıntılandırılsa çok iyi olabilirdi. Yine de zevkle okuduğum bir eser oldu.
Hikaye
2022 4. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2022 13:14
Hitit Krallığı Anadolu’da en geri planda kalan imparatorluklardan biri. Kitabı okurken neden Hititlerle ilgili bir merakım olmadığını sorguladım ve m.ö 1800 ile 1200’lü yıllar arasında hüküm süren Anadolunun en büyük medeniyetinin bize iyi tanıtılamadığını fark ettim. Tabletlerin azlığı ve günümüze kadar uğradığı tahribat sonucu Hititlerle ilgili çok bilgi sahibi olamasak da Mağfi Eğilmez gibi usta yazarların kurguları sayesinde birkaç kil tablet öyküleştirilebiliyor. Çorumdan Doğu anadolu ve Güneydoğu anadoludan Suriyeye kadar uzanan büyük bir imparatorluk. Hititlerin şuppilulima kralı ile şahlanışı, Mısır ile (2.ramses ile) büyük çekişmeleri, Kadeş Anlaşması, deniz kavimleri tarafından iyice zayıflaması ve Asurlar tarafından yıkılışı oldukça usta bir anlatımla ele alınmış. Hiç sıkımadan okuyabileceğiniz bir kitap. Keyifli okumalar
2022 12. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2022 10:09
Maalesef ki devam niteliğinde bir kitap okumanın hüsranı ile karşı karşıya kaldım. Oysaki yazarın ilk kitabı olan Anitta'nın Laneti'ni bir solukta okumuştum. İlk kitapta harika bir Hitit tarihi okurken, ikinci kitapta araya giren ve günümüzde geçen aşk hikayesi açıkcası hiç ilgimi çekmedi. Bu yüzden ilk kitabı referans alarak ikinci kitaba başlamamakta fayda var.
2021 5. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2021 19:11
Tarihi hikayeleştirip anlatması olaylar hakkında daha iyi ilgi kurabilmeyi sağlamış. Tarihi keyifle okumayı sağladığı için güzel bir kitaptı diyebilirim.
2020 115. kitabı
Hititler üzerine hem inceleme hem de öykü karışımı, kazılar sonucu elde edilen tabletleri dayanak kullanarak oluşturulmuş öyküler var kitapta. Bu öyküler tabletlerin kırık kısımlarını yani kaybolan, parçalanan kısımlarını tamamlamaya giderek Hitit kralları, veliahtları, yazmanları üzerine oluşturulmuş. Ayrıca Mısır ile olan savaşı, Kadeş Anlaşmasını da ele alıyor kitap. Son olarak da denizden gelenlerce Hititler'in yıkılış sürecini anlatıyor. Asurlular'ın egemen güç olarak yükselip Hitit topraklarında boy gösterdiği ve Asurlular'ın acımasızca yakıp yıkması ele alınıyor. Anitta'nın Laneti ile okumaya başladığım Mahfi Eğilmez'in Hattuşa'dan Kaçışı da okunmaya değer güzel bir kitap. Mahfi Eğilmez'i daha çok ekonomi ğzerine yazdığı kitaplarla tanırım ama bu kitapları aradan sıyrılarak heyecan yaşatıyor.
2021 209. kitabı
Yazarımız aslen ekonomi yazıları olan bir ekonomist. Kendisini ekonomi alanında takip ederim. Bu eser yazarımızın galiba ikinci kurgu tarih öykü türünden eseri. Eserde öncelikli olarak bir Stefan Zweig etkisi ( duyguyu hissettirmek manasında dedim) beklememek en doğrusu. Kurgu tarih de olsa Mahfi hocanın ekonomist olmasinda dolayı galiba eserde kaynaklar belirtmiş. Büyük ihtimalle bu belirtilen kitapları okuyacağım. Kitapta diğer kitaplara oranla samimi bir dili oluşu , yer yer verilen tepkiler ( otobüste okurken kahramanın tepkisine gülmem gibi. Bu tepkiyi beklemedigimden dolayı gülmüştüm. ) alınıp okunacak bir eser diyebilirim. Kitapla kalın.
2024 38. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2024 13:49
Hitit tarihindeki gizem her zaman ilgimi çekmiştir. Mahfi Eğilmez'in bu konuyla ilgili hazırladığı iki kitabı uzun zamandır okumak istiyordum. İlk Anitta'nın Lanetini okudum ikinci olarak da bu kitabı okudum. Hititler ile ilgili kaynaklar oldukça kısıtlı bunlar tabletlerden ve kralların yazdırdığı yıllıklardan oluşuyor. Ama 3500 yıllık zaman diliminde bu kaynaklarda da bozulmalar olduğundan bilgiler ne yazık ki çok eksik. Mahfi Eğilmez Hititler üzerine uzun okumalar ve çalışmalar yaptıktan sonra bu iki eseri kaleme almış. Bu eserlerde Hititler üzerinden elde ettiği bilgileri hikayeleştirerek ortaya koyuyor. Eksik bilgileri tamamlamak, mevcut bilgileri genişletmek için hayal gücünü kullanıyor. Salt tarihsel gerçeklik penceresinden bakıldığında pek iyi gibi durmayan bu yöntemin Hitit tarihine daha geniş bir pencereden bakabilme adına gerekli bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Bu kitapta Hitit zamanıyla ilgili tablet ve yıllıklardan elde edilmiş bilgiler çeşitli başlıklar altında farklı şekilde hikayeleştiriliyor. Kurmacanın şekillendirdiği bu anlatım gerçeklerden uzaklaşsa da gerçeklerle bağını koparmadan okuru sıkmadan şekilleniyor. Oldukça sade ve akıcı üslup yazarın bu kitabında da ön plana çıkıyor. Kitabın sonunda öykülerin arkasından Hitit tarihi ile ilgili bilinen tarihi gerçekler özetleniyor. Bu da dönemin okurun zihnine yerleşmesini sağlıyor. Antik dönemde Anadolu'da kurulan ilk imparatorluk olan Hitit devletinin gizemini merak eden, tarihe ilgisi olan herkese tavsiye olunur. Yazar anlattığı konuyu basitleştirme ve yalın bir üslupla ele alma konusunda oldukça mahirdir, bu çalışmada da bunu görebiliyoruz.
2024 10. kitabı
Okunma: 15 Mart 2024 16:40
Maliye tarihi dersinde hocamızın önermesi üzerine okuma kararı aldım ve okurken büyük bir keyif aldım. Yazar kil tabletlerden Hititler ile alakalı elde edilmiş bilgilere bir takım eklemeler yaparak gayet akıcı ve merak uyandırıcı hikayeler yazmış. Bu hikayelerden Hititlerin kuruluşu, yıkılışı; ekonomik, politik, kültürel yapısı hakkında birçok bilgi elde ediyoruz. Bin yıllar geçse bile bir çok şeyin hiç değişmeden veya ufak değişiklikler ile günümüze geldiğini görüyoruz. Okuma sırasında Hititlerin başına gelen olayları günümüz ile kıyaslamak, bağdaştırmak okumayı çok daha keyifli hale getiriyor. Hititler ile alakalı kısa hikayeler dışında Hitit uygarlığı ile ilgili bir kazı çalışmasına gönderilen öğretmen ve öğrencilerin kısa hayat hikayelerini okuyoruz. Ayrıca öğrenciler ve öğretmenler arasında geçen bir takım olaylara şahit oluyoruz. Bu kısımların da gayet akıcı ve merak uyandırıcı oldunu söylemek gayet mümkün. Yüz yetmiş küsur sayfa kısa ama tatmin edici birkaç saat de okunabilecek güzel bir kitap. Merak uyandırıcı ve akıcı yapısının haricinde genel kültürümüze katkıda bulunması açısından güzel bir eser. Ayrıca ekonomi ile alakalı bir bölüm okuyorsanız veya genel olarak ekonomi ile ilgileniyorsanız geçmişte hazine müsteşarlığı yapmış bir akademisyen olan Mahfi Eğilmez,in bu kitabından dönemin ekonomisi ile alakalı güzel bilgiler elde edebilirsiniz.
İnceleme

Mahfi EğilmezYazar · 24 kitap
Ankara Atatürk Lisesinde okudu. 1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin iktisat ve maliye bölümünden mezun oldu. Gazi Üniversitesinden Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı başlıklı tezi ile doktorasını aldı. Yeminli mali müşavir ruhsatına da sahiptir. 1972 yılında "maliye müfettiş muavini" göreviyle Maliye Bakanlığında çalışmaya başladı. Hazine Müsteşarlığında daire başkanı, genel müdür, müsteşar yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, Washington büyükelçiliği ekonomi müşavirliği ve başmüşavirliği gibi çeşitli görevlerle ABD'de bulundu. 1997 yılında hazine müsteşarlığına atandı fakat 1997 yılı sonunda kendi tercihiyle kamu hizmetinden ayrıldı. Kamu hizmeti sırasında Dünya Bankası'nda Türkiye adına görev yaptı. Eylül 1997'de bakanlar kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atandı, ancak kısa bir süre sonra bu görevinden de istifa etti. 1998 yılında özel sektöre geçmiş ve çeşitli finans kurumlarında yönetim kurulu üyelik ve başkanlıklarında bulunmuş, 2006 yılı itibarıyla tam zamanlı bütün görevlerinden ayrılmıştır. Uzun süre köşe yazısı yazdığı Radikal gazetesinden 2011 yılı sonunda ayrıldı. Yaklaşık 10 yıl yorumculuk yaptığı NTV televizyon kanalından 2018 yılında ayrıldı. 2000 ile 2010 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesinde, 2011 ile 2017 yılları arasında da Kadir Has Üniversitesinde ekonomi ve maliye dersleri verdi. Mahfi Eğilmez, hâlen Altınbaş Üniversitesinde ders vermektedir. Kendi internet sitesinde ve aylık İktisat ve Toplum Dergisinde düzenli olarak ekonomi hakkında görüşlerini yazıyor. Yayımlanmış 25 kitabı ve çok sayıda makalesi vardır. Eğilmez'in ilk romanı olan Anitta’nın Laneti 2002'de yayımlandı. Hitit medeniyetini anlattığı bu tarihî romanın devamı Hattuşa’dan Kaçış ise 2008 yılında yayınlandı. Maurice Leblanc, Sir Arthur Conan Doyle, Agatha Christie gibi polisiye türünün klasik yazar ve romanlarını büyük bir beğeni ile okuduğunu ifade eden Mahfi Eğilmez, polisiye romanlarında cinayet, katil gibi türün alışıldık örneklerinden ziyade, Türkiye'de fazla anlatılmayan malî suçlar, siyasal yolsuzluklara da değinir. Mahfi Eğilmez'in sonraki polisiye roman üçlemesinin Inferis başlıklı ilk kitabı 2020 yılında yayımlandı. Devam kitapları olan Sahte Sultan 2021'de, Fon ise 2023 yılında yayımlanmıştır.