İçimdeki Katil

The Killer Inside Me
Sıralamalar

2025 11. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2025 15:53
Ne yazık ki benim için büyük bir hayal kırıklığı olan bir kitap oldu. Özellikle Stephen King'in ön sözünü yazmış olduğu bir kitapta böyle bir hayal kırıklığı beklemiyordum. Kitabın konusu yayımlandığı tarihe göre çok orijinal olmakla beraber konunun işleniş biçimi epey vasattı.
2022 20. kitabı
İthaki'nin Gölge dizisinin ilk kitabı olur İçimdeki Katil. Birkaç gün önce ikinci kitabı olan Kabus Sokağı'nı yarım bırakmıştım. Şükür bu kitap iyiydi. Neden sırayla okumuyorsun diye soracak olursanız, ben kulağımı her zaman tersten gösteririm huyum kurusun. Kitaba gelelim. Kara romanlarda suçlu bellidir. Bir insanın suç işleme amacı da bellidir. Psikoloji daha ağır basar. Cinayet önceden işlenmez. İlk cinayet sebepleri sıralanır sonra cinayet işlenir, sonrasında da cinayeti işleyenin psikolojik tahlilleri sıralanır. Kitaptaki ana karakterimiz bir polis. Temiz yüzlü ve dostane görünümlü biri. Kibar, saf rolünü oynayan, centilmenlikte bir numara ve zeki. Ama katil çok soğukkanlı, vicdan sıfır, kinci ve cinayeti işlemek için kendince haklı sebepleri var. Mesela, 'Neden hepsi öldürülmek için beni bulur' düşüncesine sahip. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra bu tarzlarda filmler çekilmiş, kitaplar yazılmış. Hatta filmleri izleyenler, "İnsanlar bu kadar kötü değildir" diye protesto da etmiş. Sonrasında kara filmler sevilmeye başlamış. Okuduğum Kara romanlar arasında Çifte Tazminat'ı çok sevmiştim. Trendeki Yabancılar ve Malta Şahini beni sıkmıştı. Postacı Kapıyı İki Kez Çalar kitabını da çevireden kaynaklı bir sorunu olduğu için yarım bırakmıştım. Madeleine'de çok beğenilmiş ama henüz okumadım. Bu kitap kara romanlarda üst seviyeye yerleşecek kadar muhteşem olmasa da kesinlikle iyiydi. Bu tarzı seviyorsanız mutlaka okumalısınız.
Amerikan dublajlı Türk filmi
2023 4. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2023 16:32
Kitaba yönelik hayal kırıklığımı nereden başlayıp anlatsam bilmiyorum. Kitabı okurken her anlamda fenalık geçirdim diyebilirim. Dilinden tutun da, kurgusuna, diyaloglara kadar. Öncelikle şu çeviri işinden bir bahsetmem lazım. Yahu bir eserin Amerikan edebiyatının içerisinde olması, karakterlere Amerikan dublajı yapılmasını mı gerektiriyor illa? Amerikan dublajı denen şey zaten doğası itibariyle yanlış. Örneğin adam sana “god damn it!” diyorsa bunu “lanet olsun” diye çevirmezsin. “ Allahın cezası” gibi bir şeydir bu zaten. Türk televizyonlarında ana akım medyada çoluk çocuk izliyor küfürleri yumuşatalım kaygısıyla ortaya çıkmış bir gelenek bu. Şimdi bunları filmlerde görmeye bir nebze alıştık da, kitapta buna gerek var mıydı gerçekten? Hayretler içinde kaldım çeviri yüzünden. 10 üzerinden -10 veriyorum. İkinci mesele olay örgüsü. Tamam, adamın içinde öldürme dürtüsü var, özellikle kadınlara yönelik. Bunun sebebini, nereden kaynaklandığını tüm eser boyunca bir noktada açıklayacakmış gibi davranıyor yazar. En sonunda da açıklıyor. Ama o kadar yavan ve inceliksiz bir anlatım kullanıyor ki. İki satırda da anlatmazsın be canım bunu. Hikayenin etrafında örüldüğü karakter desen, bomboş bir adam. Bomboş bir adam olabilir. Ama bomboş adamı öyle bir anlatırsın ki, işte o zaman edebiyat olur. Burada karakteri anlatan yazar da bomboş adam sanki. Olaylar ilerliyor, hadi bakalım bir yere varacak diye bekliyorsunuz. İşin kötüsü bir yere varmasına rağmen kötü. Ha bir de kitabın en başında Stephen King’in önsözünü görünce bir heyecanlanmış, umutlanmıştım. Ama o da hayal kırıklığı oldu. Bomboş övmüş adamı, bomboş. Yeraltı edebiyatı, beat kuşağı falan deyip hadi neyse bile diyemiyorum. Her sabah TRT de Amerikan dublajlı kovboy filmi izlemekten beyni sulanmış dedem yazmış sanki kitabı.
2022 15. kitabı
İthaki Gölge benim en sevdiğim türlerden biri olan kara roman örnekleriyle hem de '40'lı, 50'li yıllarda yazılmış romanlarla başladı seriye. İçimdeki Katil de o türden bir kara roman ve kara roman türünün hemen her özelliğini barındırıyor içinde. Öyküdeki tutarsızlıklar, boşluklar hiç ilgilendirmiyor yazarı bu türde. Önemli olan 2. Büyük Savaş sonrası darmadağın olan insan ruhunu ve tabii ki toplum ruhunu en kasvetli şekilde tasvir edebilmek. İçimdeki Katil'den çok daha iyi kara roman örnekleri mevcut ama türün başat hissiyatını tanımak için de uygun bir başlangıç.
2022 25. kitabı
Gayet iyi giden bir roman bana göre bu kadar kötü bir finalle sonlandırılabilirdi. Konuşma metinleri arasındaki kopukluklar yüzünden de hangi cümleyi kimin dediğini karıştırdım. Gereksiz uzatmaların olduğunu ve okurken yorduğunu da söylemeliyim.
bir katilin ic dunyasi
2022 22. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2022 13:01
Oncelikle herkese ıyi okumalar Icimdeki katil kitabi 200 sayfalik cerezlik bir kitapti ve iki gun icinde bitirdim peki nasildi kitap yani yazar katil olan karakterin ic dunyasini dusuncelerini iyi aktarmis ama olay orgusunde tutarsizliklar yuzunden cok iyi bir kitap diyemiycegim Kitap temposu cok yuksekten gitmiyor durgun sularda yuzuyor hep ama merak unsurunu gayet iyi oturtmus yazar bir bolumde karakter birini oldurecegini saatine kadar soyluyor ve okur olarak biz o karakterin olecegini bilfigimiz halde yinede merak icinde okuyoruz Finali bana cok sacma geldi yani polisleri tambir aptal olarak gostermis isin acikcasi Kitabin ilk basinda stephen king in onozleri var hem yazar ile hemde kitap ile ilgili bence once kitabi okuyun sonra isterseniz on sozu okuyun cunku kitaptaki bir cok yeri anlatmis king onsozde Bunun ga nde en basta dedigim gibi cerezlik bir kitap
2022 19. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2022 00:00
Merhaba canlar... @okuyan_kadınlar_kulubü nün #heraybiryayınevi etkinliğinde @ithakiyayınları olunca okunanlar arasına bir yenisi daha eklendi. #jimthompson bir kurguda olabilecek en zor işlerden birine soyunmuş. Bir deliyle katarsis (Ruhun kötülüklerden arındırılması) duygusunu yaratmış ve onunla empati kurmamızı sağlamaya çalışmış. Hak verilmese de hastalıklı bir zihnin penceresinden bakabilmeyi sağladığına göre sanırım bunu başarmış... Durağan ilerleyen bir anlatımla karşılaşacağınızı baştan belirtmek isterim. Akıcı olmasına akıcı fakat aksiyon beklentiniz varsa dizginlemenizi öneririm. "Hiçbir önsöz sizi böyle bir kurmaca esere hazırlayamaz." notu tamamen iç çatışmalar için, ruhunun çalkantılı tarifi için, acı verici ironolerle dolu olduğu için belirtilmiş. Artık boğulmuş bir vicdan ve ikiye bölünmüş bir yüreğe sahip olan Teksas Central City'de Şerif yardımcılığı yapan Lou Ford'la tanışma vaktimiz geldi... Bütün çocuklar saçma sapan numaralar yaparlar, özellikle yaşça kendilerinden büyük biri tarafından teşvik edilirler. Lou hizmetçilerinden gördüğü teşvikle kendisine yapılanlara karşılık veremedi ama zaman geçip büyüyünce bunu tanıdığı bütün kadınlara ödetmek istedi. Çünkü onun için kadın türünün hepsi onun yüzünü taşıyordu. Herhangibirine vurmak, darp etmek, ona vurmakla aynı şeydi. Bu dürtüsünden geri duramadı ama onun için suçu üstlenen kardeşi Mike'ın öldürülmesi yaşanacak olanları intikam boyutuna taşıdı. "Adamın ayakları kesilmişse nasırına basamazsınız..." Mike'ın gidişiyle Lou'ya olan şey tam olarak buydu işte. Artık sadece kadınlar değil, onlarla birlikte masum olsun ya da olmasın erkekler de ölebilir. Perde arkasını öğrendiğimize göre artık serüvene başlayabiliriz. Yoksa siz başladığımızı mı düşünmüştünüz. Siz artık savaşabileceği ve savaşması
İçimdeki KatilJim Thompson · İthaki Yayınları · 2022118 okunma
DİKKAT DİKKAT! OTOSTOPÇULAR KAÇAK DELİLER OLABİLİR!
2023 8. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2023 00:00
Stephen King 'in önsöz yazdığı..Stanley Kubrıck'in beğenisini alan bir romana daha fazla ne incelemesi yapabilirim ki.? Mükemmeldi. Sistem biraz daha kelime kalabalığı yapmamı istiyor.150 karakter olmalıymış inceleme..istediğini verelim o zaman.
Roman
Küçük Yerler Küçük İnsanlar
2024 20. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2024 15:55
Raskolnikov'du benim katil olan ilk kitap kahramanım. Cebi delik, vicdan sahibi kendisini sürekli sorgulayan bir adamdı. Şartlar onu bunu yapmaya itmiş, nihayetinde teslim olmuştu. Cinayet vahşiydi, katil değildi. Lou ise bambaşka türde bir katildi. Planlıydı ve öldürmek ona bir çeşit rahatlama sağlıyordu. Başta bir intikamdı ama sonrası bir karmaşaydı. İçindeki canavar kanı tekrar -evet tekrar, ama sürprizi kaçmasın diye susuyorum- tatmıştı ve bu kez durmayacaktı. Çeviride kitabın yazıldığı dönemi olabildiğince yansıtmaya çalışmışlar. Irkçı söylemler de dahil. Öte yandan dönemin dili beni birazcık zorladı. Yine yazarın, o zamanın kartlarına göre psikolojik açıdan iyi bir çıkardığını düşünüyorum. İyi bayramlar efendim...
İnceleme
2024 9. kitabı
Çevirinin rezilliği nedeniyle 2 kere bıraktım ancak kitabı gerçekten merak ettiğim için tekrar başladım, sonu da tatmin etmedi. Türünün ilk örneklerinden biri olması sebebiyle önemli ama kitap benim için hayal kırıklığı.

Jim ThompsonYazar · 4 kitap
27 Eylül 1906’da, Anadarko, Oklahoma’da doğdu. Hayatı boyunca yirmi dokuz roman yazdı, ayrıca Stanley Kubrick’in Son Darbe ve Zafer Yolları filmlerinin senaryolarında çalıştı. Kitaplarında yozlaşmış polislerden, kurnaz dolandırıcılardan ve psikopat katillerden oluşan uğursuz bir ordu yarattı. Hayatı boyunca bir okur kitlesine ulaşamadı, alkolizmin şiddetlendirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 7 Nisan 1970’te hayatını kaybetti.