Mayıs 2025
Orijinal Dil:
İngilizce
Sıralamalar

2025 44. kitabı
Gwendoline Riley / İlk Aşk İkili ilişkilerde yaşanan zorlukları, çıkmazları ve belirsizlikleri konu alan bir kitap #İlkAşk . Varolmak ve sevilmek isteyen duygusal açıdan zayıf bir kadınla karşısındakinin duygularını önemsemeyen ve kendi düşünceleri dışında her şeye kapalı olan bir adamın çift olma sancılarını okuyoruz. Geçmiş ve şimdiki zaman arasında atlamalı olarak ilerleyen kitabımızı kadın karakterimiz olan Neve anlatıyor. Hayatından kesitler üç bölüm şeklinde ayrılmış ve her bölümde yaşamını şekillendiren farklı karakterlere yer verilmiş. Neve çocukken annesi ile babası ayrılıyor. Bir yanda her istediğinin yapılmasını bekleyen ve sürekli değişen ruh haliyle çocuk gibi davranan bir baba. Diğer yanda tek derdi sosyalleşmek olan zayıf karakterli bir anne. Senelerce ordan oraya taşınıp işsizlik yardımı alan ve arada bir öğretmenlik de yapan bir yazar Neve. Zaman zaman kendini hatırlatan eski sevgilisiyle de ne yapacağını bilmiyor. Kendisinden yaşça büyük Edwyn ile zor bir zamanında tanışıyor ve evleniyorlar. Çocukluğundan beri kapanmayan yaralar, üstüne Edwyn ile de gerilimli bir ilişkileri olunca Neve geçmişindeki kişileri ve yaşanmışlıkları sorguluyor. Çaresizlikten alınan kararlar ve sürekli ödün verilerek yaşanan bir hayat okurken yorulmanıza sebep oluyor. Zaman kavramının hızlı geçişleri bocalama yaşatıyor. Yazarın anlatmak istediklerini anlasanız da boğucu bir okuma deneyimi sunuyor. Tabi ki bunlar benim düşüncelerim. Edebiyat dünyası benimle aynı fikirde değil. Sıkışmış hayatları yansıtan “İlk Aşk” yazarımıza ödül kazandırmış. Ödüllü kitapları okumayı seviyor ve yazarın kalemiyle tanışmak istiyorsanız tercih sizin. Keyifli okumalar…
2026 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 19:46
Öncelikle şunu belirtmeliyim kii bu hikaye bir aşk anlatısı değil; insanın kendine bile itiraf edemediği duygularla ilgili. Sevilme ihtiyacı, susmak, görmezden gelmek, yanlış bir şeyi doğruymuş gibi kabullenmek.. Herkesin sevebileceği bir kitap değil etkilemekten çok biraz can sıkacak türden. Neve’nin çocukluğu ve bugünü arasında gidip geliyoruz. Diyaloglar gerçekten muazzam. Öyle tanıdık ki okurken “ bunu bir yerden biliyorum yaa “ diyebilirsiniz. Benim için bu kitap bir cümle olsaydı şöyle ifade ederdim; İnsan, tanıdığı sevgi biçimlerinin dışına çıkamadığında, zarar gördüğü bir ilişkide bile neden kalır?
2025 50. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 18:05
İlk Aşk romanına başlarken romantik bir aşk romanı okuyacağını sanıyorsanız hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Kitaptaki her karakter kesinlikle romantize edilmeden son derece gerçekçi bir şekilde yaratılmış. Diyaloglar her ne kadar okuru zaman zaman rahatsız etse de son derece gerçek olduğunu kabul ediyorsunuz. Kurgusunu biraz farklı bulabilirsiniz çünkü yavaş ilerleyen, tasvirlerin olduğu bir roman değil, sahneler sık sık değişiyor hatta bazen bu değişimi sonradan fark ediyorsunuz. Özellikle gerçekçi metinleri sevdiğim için ben keyif alarak okudum. Karakterler üzerinden psikolojik çıkarımlar yapabiliyor size yanlış gelen davranışlarının dahi nedenlerini görebiliyorsunuz. Bu açıdan bakınca kısa bir roman olmasına rağmen ardında bir soru işareti bırakmıyor. Romandaki ana karakterden öğrenilecek çok şey olduğunu düşünüyorum ancak bunun tek yolu onu eleştirmeden anlayarak okumaktan geçiyor.
2025 37. kitabı
"Yani bir kere evlendiğim için bundan sonra seçeceğim kişi konusunda aşırı dikkatli olmam lazım" "Seni başka türlü düşünemiyorum.." diyordu, "Seni ancak seni sevme bağlamında düşünebiliyorum, başka türlüsünü yapamıyorum." #hayaletlerim kitabıyla tanıdığım #gwendolineriley in #begümkovulmaz çevirisiyle yayımlanan #ilkaşk kitabını geçtiğimiz haftasonu okudum. Ismine binaen şekerli birşeyler okuyacağımı düşünmüştüm ama gayette isotumsuydu Aralarında yaş farkı olan bir çiftin toksikliği ile okuru bezdiren ilişkilerine konuk oldum ki: "hadi herkes kendi yoluna! Dağılın diyesim geldi!" Neve'nin #aile travmaları ve ebeveynleriyle yaşadıkları düşünüldüğünde eş seçimi şaşırtmıyor aslında. Yaşadıklarının bir nevi sağlanmasını yaşıyor evliliğinde de... Evlilikte eşlerin iletişimine dair düşündüren ama bir o kadar da inciten satırlardı... Kitabın adı ilk #aşk olsa da aşkın ne olmadığını anlatan bir metin...
2025 23. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2025 00:00
Sevdim, anlatımını çok sevdim. Diyaloglara bayıldım. Karışmıyor, yormuyor. Baş kahramanımız Neve'nin kaleminden Neve'nin hikayesini okuyoruz aslında. Zor bir baba ve umursamaz bir annenin hırpalanmış kızı. Sevmeyi öğrenememiş, sevilmenin ne demek olduğunu bilememiş ve Edwyn'le yaşadığı evlilikte doğruyu çok sonra fark edebilmiş bir karakter. Kocanın hastalıklı ruhuna ve bedenine iyi gelmek için ne çok uğraştın Neve. iyi ki okudum. İnsanın zorlukla mücadesine sevgisizlik karışınca hayat ne kadar anlamsız bir yer olup çıkıyor.
2026 24. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 12:30
Yazarın ilk okuduğum kitabı. Duyguları, abartmadan, sakin bir şekilde ele almış. Benim için mesafeli bir anlatım olduğundan karakterlerle güçlü bir bağ kurmamı engelledi. Büyük dramatik çıkışlar yerine daha ince bir duygu anlatımı arayan okurların sevebileceği bir kitap.
tuhaf ve rahatsız ediciydi
2026 9. kitabı
Okunma: 17 Mart 2026 03:29
kitap aşkla ilgili sıfır tane anlatıma sahip. ordan burdan bi anlatım var. yani yazar aklına ne geldiyse yazmış. bazı yerlerde ne alaka falan oldum. mesela neve kocasına güya sevgi ifadesi olarak “patin nasıl, yaralı paticiklerin???” gibi şeyler söylemesi ne alaka cidden kusucaktım oralarda ya. travmatik aile elbette beraberinde travmatik ilişkileri doğurmuş. kocasıyla ilişkisi o kadar tuhaf ki bir de bunu aşk sanıyor neve. onca iğrenç davranışına rağmen kocasına aşık. ayrıca annesiyle olan diyaloglarında annesinin sürekli “ah, şey, evet” demesinden de bıktım okurken. kadının her cümlesi bunlarla başlıyor. ilk aşk ismini verdiği kitapta yazar aşktan hiç bahsetmemiş.
2026 19. kitabı
Romantik bir aşk hikayesi bekleyenlere kötü bir haberim var. Tam aksine toksik,karanlık,manipülatif bir ilişki söz konusu romanda. Pek çok nedeni var bunun. Romanın ana karakteri Neve boşanmış bir ailenin çocuğu. Ne var ki bunda diyebilirsiniz. Zira dünya boşanmış ailelerin çocuklarıyla dolu. Ancak Neve'nin babası zorba,alışveriş bağımlısı ve bir yaştan sonra asla evden çıkmayan bir karakterken, annesi sürekli sosyalleşmek uğruna oradan oraya taşınan,istediği gibi bir arkadaş ortamı oluşturamayan,bencil bir karakter. E,önünde böyle bir anne-baba olunca, yeterince sevilmeyince yetişkinliğinde de sevmeyi ve sevilmeyi beceremiyorsun ve kocası Edwyn gibi narsist,manipülatif, her lafı yanlış anlayıp drama bağlayan hasta bir karakterle birlikte oluyorsun. Üstelik durumu fark edince bile bırakıp gidemiyorsun. Kitapta Edwyn’in aşağılayıcı, manipülatif ve pasif-agresif söylemleri o kadar gerçekçi ki okurken karakterin hissettiği o daralma hissini yaşamak kaçınılmaz oluyor. Diyaloglar çok iyi yazılmış. Yazar tüm bunları drama boğmadan net bir şekilde anlatıyor. Kapana kısılmışlık hissini güzel yansıtıyor.
2026 11. kitabı
Her kız çocuğu genelde babalarına benzer erkeklerle evlenir tezinden hareketle kaleme aldığı ilk Aşk kitabında yazar toksik bir evliliği geriye dönüş zaman tekniği ile masaya yatırmış… Yazardan daha önce okuduğum Hayaletlerim kitabı gibi bu kitabını da beğendim…Kitap da nerdeyse tüm karakterler beni sinir etti ve bu kadar da olmamalı dedirtse dahi yazarın bunları gerçekçi tezlerle sunması kitaba olan beğeni mi ikiye katladı… Evliliği ile başlattığı kurguda karakter babasının ölüm haberini alınca geriye dönüş zaman tekniği ile boşanmış bir çiftin iki çocuğundan biri olarak babası ve annesi ile yaşadıklarını kısa kısa bölümler halinde okuyucuya sunar arada ilk aşkı olan Micykel karakteri ile yaşadıklarını da gösterme tekniği ile kurguladıktan sonra neden böyle sağlıksız bir evliliğin içinde olduğunu okuyucuya kanıtlamış olur… Kitabı tavsiye ederim…
Puan vermedi·
İlk Aşk için güzel bi aşk hikayesi okuyacağım diye heyecanlanmıştım… ama biz aşk değil aile travması yaşayan Neve nin sürekli aşağılayan bi adam ile günlerini anlatıyor.. insanın nefesini daraltan bi ilişki.

Gwendoline RileyYazar · 0 kitap
Gwendoline Riley, 1979 yılında Londra’da doğdu. Manchester Metropolitan Üniversite’nden mezun oldu. İlk romanı Cold Water, The Guardian tarafından 2002 yılının öne çıkan ilk romanları arasında gösterildi ve Betty Trask Ödülü’nün sahibi oldu. Bunu 2004 yılında Sick Notes ve 2007 yılında yayınlanan ve 2008’de Somerset Maugham Ödülü’nü kazanan Joshua Spassky izledi. Yazarın dördüncü romanı 2012’de yayınlanan Oppesed Positions, beşinci romanı ise 2017’de yayınlanan ve kurgu dalında Woman’s Prize, Gordon Burn, Goldsmiths, Dylan Thomas ve James Tait Black Memorial gibi ödüllere aday olup Geoffrey Faber Memorial Ödülü’nü kazanan İlk Aşk oldu. 2021 yılında yayınlanan ve Folio Ödülü’ne aday gösterilen Hayaletlerim yazarın altıncı romanıdır.