Şiirler 8

Nazım Hikmet Ran

Tümünü Gör
9/10 puan verdi
İlk şiirini 11 yaşındayken bir şair. Normalde aşk üzerine şiirler yazan Nazım İstanbulumuz işgal edilince aşk şiirlerinin yerini vatanseverlik üzerine şiirlere bırakıyor. Bazı olaylar sebebiyeti ile kısa süreli cezaevinde yatıp çıkmıştır. Çok aktif bir şairdir. Yazıları,şiirleri dergilerde yayımlandığı gibi oyunları tiyatrolarda oynanır ama düşünceleri sebebi ile sürekli göz altına alınmıştır. Yaklaşık 17 yılı cezaevinde geçen bir şair... Bu yıllardan kalma hastalığı ile de en sonunda hayatı sona erer. Eh Nazımı bilip de Denizkızı Eftalya Hikâyesini bilmeyen yoktur diye düşünüyorum Atatürkümüz ile arasında geçen mevzuu,ezberimdedir bu hikâye o derece. Sağlığından önce yayımlanan ve sağlığında yayımlanan kısımlar olarak ayrılmaktadır. Üslubu oldukça akıcı ve yalındır. Neredeyse her konudan bahsedilerek üzerine yazılmış şiirler. Güzel şiirler,her biri insanın içinde duyguları canlandıran veyahutta ortaya çıkaran cinsten. Okuduğum zaman kaybı gibi hissettirmeyen aksine keyif alarak okuduğum bir şiir kitabı. Pişman etmez.
Puan vermedi
İyi ki bu ilk şiirlerindeki tarzda devam etmemiş. İlk şiirlerinde Tanzimat şairlerinin etkisi görülüyor. Hem şekil hem de içerik olarak. Nitekim o tarzda devam etseydi sıradan bir şair olarak kalırdı. Açıkçası ilk şiirlerini okurken genelde sıkıldım. Bu belki de diğer şiirlerini, kalitesini bildiğim içindir. İyi ki Mayakovski şiirleriyle tanışmış yoksa biz de onu tanıyamazdık.
7/10 puan verdi
Bir insanın Nâzım Hikmet'i bu kitapla ve bu şiirlerle tanımaması gerekir, onunla böyle tanışmamalı, yoksa katiyen soğur, bu çok açık. Şiirini, kalemini ideolojilerin emrine, hizmetine verdiği dönemler... önce ölçülü sonra serbest... önce Kurtuluş Savaşı çığlıkları, sonra Komünizm... Neyse ki kendisiyle böyle tanışmadım, Nâzım'ın bu yönünü hiçbir zaman sevmedim. O da her genç gibi, her an öğrenmekte, etkilenmekte olan her genç gibi fikirlerin, ideolojilerin, grupların heveslisiydi. Şiirlerine bariz yansımış. Lâkin şiirlerinin yine de bir kalitesi var, öyle alelâde değiller, ki böyle şiirlerden şu bildiğimiz ve pek sevdiğimiz şiirlere olan serüvenini görmüş olmak bana kitabın en büyük katkısıdır. Bana kalırsa boş verin bu kitabı, ölümüne yakın dönem yazdığı şiirlerine kulak verin.
İlk ŞiirlerNazım Hikmet Ran · Yapı Kredi Yayınları · 20121,666 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.