İskender

Plutarkhos

2022 23. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2022 16:12
Biyografi türünün öncülerinden sayılan Plutarkhos, İskender ve Sezar'ın hayatlarını, onların döneminde yazılmış eserleri referans göstererek kaleme almış. Akıcı ve ilgi çekici hikayeleriyle okunmaya değer bir kitap.
Tarih-Araştırma
Yalın ve Sade
2022 10. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2022 09:37
Çocukluğundan itibaren hayaller kurarsın. Kimilerine büyük, kimilerine gereksiz,kimilerine fazla cesur gelir hayallerin. Ama Hayal edersen bir gün gerçek olur. Montaigne’nin Denemelerini okurken Varlığından haberdar oldum Plutarkshos’dan. Yunan ve Roma tarihine biraz hakim değilseniz isimler ve yerlere yabancı kalacağınızdan sıkabilir sizleri. paralel hayatları okurken bu iki ismin Neleri hayal ettiğini ve nasıl başardığına tanıklık ediceksiniz. Sanki birinci ağazdan dinler gibi dinleyeceksiniz üstelik. Çünkü yazar M.S 50de doğmuş ve 120 de ölmüştür. Tarihe direk tanıklık etmiş. Şimdiki tarihçiler gibi 2000 yıl sonra kaleme almamış. O yüzden hem yazar hem de anlatısını çok beğenerek okudum. Mitoloji, arkeoloji sevenlerin zevkle okuyacağını düşündüğüm bir kitap.
İnsan ve Hayat
2020 44. kitabı
Iki büyük hatip iki büyük filozof benzer yaşamlar ve benzer ölümler. Birisi Atina'nın hayatında çok şey katarken diğeri Roma'ya çok şey katmıştır hayatlarının özeti adeta devletlerinin özeti gibi olmuştur siyaset filozof için ölümdür deyişi haklı ve yerindedir.
İskender & CaesarPlutarkhos · Alfa Yayınları · 2006148 okunma
Plutarkhos'un İskender-Sezar'ı
Puan vermedi
Roma döneminin önemli yazarlarından olan Plutarkhos'un bu karşılaştırmasını okumak fevkalade keyifliydi. Yazar olayların yaşandığı günlere çok yakın olduğu için kitabın içinde adeta o dönemi yaşıyorsunuz. Büyük Iskender ve Sezar'ı daha önce defalarca başka yazarlardan ve Sezar'ı kendi notlarından okuduğumdan dolayı bir çok şey tekrar oldu. Ancak aynı resme her baktığınızda farklı bir noktayı görürsünüz ya, tam olarak budur. Büyük İskender, Sezar, Napolyon... Bunların tam birer maceraperest, şan ve şöhret düşkünü kimseler olup bu uğurda kan dökmekten çekinmeyecek kimseler olduguna artık daha fazla kaniyim.
Tarih ve Siyaset
2023 3. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2023 11:16
Bir yanda üstünden 2000 yıl geçmesine rağmen hala Büyük olarak anılan İmparator İskender,diğer yanda hükümdar olmamasına rağmen kendinden sonraki kralların ünvan olarak adını taşıdığı Sezar. Çok sade ve akıcı bir şekilde yazan Plutarkhos sayesinde sıkılmadan bu iki fatihin hayatlarını okuyabilirsiniz.
Araştırma-İnceleme
Büyük İskender – Hayatı ve Savaşları
2026 103. kitabı
(Plutarkhos) Plutarkhos’un Büyük İskender’i, tarihin en tartışmalı figürlerinden birini yalnızca bir fatih olarak değil, insanî zaafları ve idealleri olan bir lider olarak ele alır. Kitap, İskender’in askerî başarılarından çok, onun zihniyetini anlamaya yöneliktir. Plutarkhos’un yaklaşımı kronolojik bir biyografiden ziyade, ahlaki ve karakter çözümlemesine dayanır. İskender’in cesareti kadar kibri, vizyonu kadar yalnızlığı da bu metinde görünür hâle gelir. Bu yönüyle eser, bir imparatorluk hikâyesinden çok, iktidarın insan ruhunda yarattığı dönüşümün hikâyesidir. Büyük İskender
Alıntı
Büyük İskenderPlutarkhos · Rado Yayınları · 1980148 okunma

PlutarkhosYazar · 27 kitap
Mestrius Plutarchus (MS. 46 - 120?) Yunan tarihçi, biyografi ve deneme yazarı. Ayrıca orta dönem Platonculardandır. Plutarkhos Delfi'nin yaklaşık 35 km doğusunda bulunan Chaeronea, Boeotia Yunanistan'da iyi bir ailede dünyaya gelmiştir. Plutarkhos ciltlerce eser yazmış olduğu belirtilmektedir. Lampria Katalogu adlı bir antik katalog listesinde 227 eseri olduğu bildirilmiştir. Elimize geçen eserleri Paralel Yaşamlar ve Moralia adlı iki toplanmış eserdir. Plutarkhos MS46 yılında Delfi'nin yaklaşık 35 km doğusundan bulunan Chaeronea şehrinde doğmuştur. Bu şehir Yunanistan'ın Beotia bölgesindedir; Hesiodos ve Pindaros'un doğum bölgesi ve bu şehir Makadonyalı II. Filip'in Yunanlıları yenmiş olduğu mevkii olarak ün yapmıştır. Ailesi bu şehrin ileri gelen yerli zenginlerinden biri idi.  Plutarkhos'un yaşamı hakkında bilgiler yazmış olduğu denemelerden doğrudan doğruya veya onları yorumlamayla çıkartılmıştır. Örneğin Plutarkhos'un yazmış olduğu otobiyografik bir deneme (De sollertia animalium) yorumlanarak babasıyla pek arasının iyi olmadığı ama bu denemede isimleri anılan kardeşi (Lampria) ve büyükbabası (Nikardo) iyi geçindiğini sonucuna varılmıştır. MS 60 yıllarında Atina'ya gidip oradaki Akademia'da "Ammonio"'nun derslerine devam ettiği ve onun çok iyi bir talebesi ve müridi olduğu ve retorik, matematik ve Platoncu felsefe derslerinde başarı kazandığı bildirilir.