Paralel Hayatlar

Okunma
Beğeni
5,1bin
Görüntülenme
Plutarkhos (46-119?): Eserleri 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Avrupa'da tarih ve deneme yazımını büyük ölçüde etkileyen çok verimli bir yazardır. Plutarkhos'un Lamprias adlı kataloga göre 227 eseri vardı. Ahlak, din, doğa, politika ve sanat üzerine yazdıklarından günümüze ulaşanlar Ethika adıyla anılır.  Plutarkhos asıl ününü Yunan ve Romalı kahramanları birbiriyle karşılaştırdığı Paralel Hayatlar adlı eseriyle kazanmıştır. Bu eserde bir insanın kişiliğinin kendi kaderine ve başka insanların yaşamlarına olan etkilerini birbirine bağlanmaya çalışmıştır. Atina'nın kurucusu Theseus ile Roma'nın kurucusu Romulus'u konu edinen ve karşılaştıran Theseus-Romulus çifti Paralel Hayatlar'ın en önemli bölümlerinden biridir.
Kitabın Konusu:
128 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2011

9/10 puan verdi
Korkudan Cesaret Bularak... #Platon
Yazarımız Plutarkhos MS I yüzyılda yaşamış Yunan tarihçi, biyografi ve deneme yazarıdır. Kendisini günümüze devreden “Paralel Hayatlar” yazı serisiyle tanırız. Asıl olanı ise kendisinin ciltler dolusu bir yazım hayatı olduğudur. Kaynağın ilk elden sahibidir. Plutark’ın tarihte önemli olması sayısız eserler vermesinden ziyade kitaplarında 151 tane
Theseus - Romulus
Theseus - RomulusPlutarkhos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2015220 okunma
10/10 puan verdi
Karşılaştırmalı bir biyografi eseri, kesinlikle tavsiye ederim.
Herkese selamlaar, iyi akşamlaar. Nasılsınız sevgili insanlar? Dilerim hepiniz iyisinizdir. Bugün karşınıza "-Paralel Hayatlar- dizisinin "Theseus-Romulus" eseriyle çıkıyorum. Sevgili Plutarkhos'dan okuduğum ilk eser oldu ve yazım şeklini çok beğendiğimi söyleyebilirim. Bu dizide Plutarkhos, bazı önemli kişileri karşılaştırarak bir biyografi ortaya koyuyor. İlk önce bu isimlerin hayatlarını okurken, bitimine doğru da bu isimlerin karşılaştırmasını, benzerliklerini bizlere sunuyor. Örnek vermek gerekirse, dizinin diğer bazı eserleri; Solon - Publicola Dion - Brutus Kimon - Lucullus Demosthenes - Cicero şeklindedir. Bu diziye ait bilinen 27 eseri vardır ancak hepsinin Türkçe halinde basımı mevcut değildir. Ayrıca Plutarkhos'un, bilindiği kadarıyla 227 eseri bulunmakta ancak bunların da tamamı günümüze ulaşmış değildir. Eser hakkında yorumuma dönecek olursam şunları söyleyebilirim: İçerisinde mitolojik unsurları, antik kültürleri barındıran bu eser, biz okurlara birçok bilgiyi bazı referanslar da göstererek aktarıyor. Kimisi fantastik, gerçek dışı bir havada aktarılırken, kimisi de doğru olduğu düşünülen bilgilerle aktarılıyor. Okurken keyifle okudum, tarih bilgilerimi de tazelemiş oldum. Eğer mitoloji, felsefe ve de biyografi karışımında okuma yapmak istiyorsanız bu eseri ve bu dizinin diğer eserlerini tavsiye ederim. Eser hakkında yorumum bu şekildeydi, dilerim siz okurlara faydası dokunur. Herkese mutlu günler, keyifli okumalar diliyoruuum. Kitapla kalın güzel insanlar
8/10 puan verdi
Okuyun arkadaşlar okuyun
Puanım 4/5. (%78/100) Plutarkhos'tan okuduğum ikinci kitap bu. (İlki tabi ki İskender ve Sezar'dı) Elimde Demosthenes ve Cicero da bulunuyor. Zaten Türkçe'ye çevrilen sadece 3 kitabı var. Devamının geleceğini düşünüyorum çünkü Paralel Hayatlar serisinde daha 24 kitap bulunuyor. Theseus hakkında oldukça fazla bilgim vardı. (Oidipus Kolonos'ta, Euripides'in Hippolytus'un da, Seneca'nın Phaedra'sında karakter olarak görülüyor. Ayrıca daha modern eserlerde de adı geçen bir karakter mesela M. Miller'ın Kirke adlı kitabında.) Romulus ise adını çok duyduğum fakat hayatına dair ayrıntıları bilmediğim birisiydi. Kitapta ikisinin adını görünce şehir kurdukları için bir araya getirildiğini düşündüm. Tabi ki bu iki ünlü ismin bir araya gelmesinde Atina ve Roma'yı kurmaları var ama bunun dışında birçok ortak özelliğe sahipler: Birisi Ares'in diğeri de Poseidon'un oğlu, yönetim biçimleri benzer, savaşçı olmaları ve kadınlarla ilgili bir çeşit olaylara karışmaları gibi. Yine okuması oldukça kolaydı. Plutarkhos oldukça sade ve anlaşılır bir dilde yazıyor. Euripides, Homer ve Seneca gibi önemli isimlerden de örnekler veriyor. Kesinlikle okunması gereken bir yazar. Goodreads'te 70 civarı, 1000kitap'ta ise 50'den az okunmuş bu kitap. Kitapçılarda çok satan kısmından çıkmayan kişisel gelişim kitaplarına kıyasla böyle kaliteli Yunan ve Roma'lı yazarları bilmek önemli diye düşünüyorum.
Theseus - Romulus
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.