İskendernâme

Kapı Yayınları
Ciltli

2024 39. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2024 20:01
Edebiyat tarihinde Büyük İskender'i konu alan birçok eser mevcut fakat en bilineni Fars edebiyatının ünlü şairi Firdevsi'ye ait. Firdevsi'nin İskendernâmesi Gazneli Mahmut'a
Puan vermedi
@kapiyayinlari indirimini görünce #kahve eşliğinde #kurbanbayramı boyunca okuyacağım eseri de otomatik seçmiş oldum Nasıl bir yolculuğa çıkacağım merak eden arkadaşlara ufak bir bilgilendirme yapacak olursak ; Îskendernâme, İslami edebiyatlarda Büyük iskender'in hayatını ve maceralarını konu edinen; Kur'an'da geçen Zükarneyn'in kişiliğinin iskender'in hayatına sindirerek anlatıldığı, destanî-efsanevî tarzda yazılmış kitapların adıdir. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen ve 60000 beyit civarında bir hacme sahip olan Şahname'nin içerisinde İskendername, ayrıntılarıyla 2300 beyit ile ele alınmaktadır Çevirisinde ise esas alınan bütün metinlerde, bütün nüshalarında birkaç beyit farklılıkla toplam 2569 beyitten oluşmaktadır. Bunlardan 599 beyit Darab'ın hükümdarlığı konusuna yer verirken, 1970 beyit İskender'e ayrılmıştır. iran ve dünya edebiyatlarının en yetenekli, özgün tarzlı en büyük șairi olan ve iran edebiyatında kahramanlık șiirini ustaca ve özenle doruklara taşıyan Firdevsi ' nin bu şahane eserini sanırım #bayram boyunca yanımdan ayırmayacağım.. Son olarak #herkeseiyibayramlar dilerim , büyüklerimin ellerinden öperim. #hayırlıbayramlar efenim #Firdevsi #iskendername #iranedebiyatı #şair #15haziran #kurbanbayramınızmübarekolsun
2024 33. kitabı
İSKENDERNAME FİRDEVSİ Prof. Dr. Nimet YILDIRIM
İskendername
2024 33. kitabı
Merhaba dostlar bugün @kapiyayinlari tarafından yayınlanan profprof ‘ın hazırladığı #FİRDEVSİ #İSKENDERNAME kitabı ile geldim. Bu arada kitap ciltli olarak satışıyor kalitesi ve içeriğin
Hikaye-Öykü
2025 7. kitabı
Okunma: 21 Mart 2025 23:54
Öyle bir yolculuğa çıktım ki. Bu yolculukta bana yoldaşlık edenler: İskender, Firdevsi, Aristotales, Hızır, Mevlana, Ömer Hayyam, Saib-i Tebrizi, Hafız-i Şirazi, Nizami-yi Gencevi, Ali Şir Nevai...
2024 24. kitabı
İskendernâme, İslami edebiyatlarda Büyük İskender hayatını ve maceralarını konu edinen; Kur’an’da geçen Zülkarneyn’in kişiliğinin İskender’in hayatına sindirerek anlatıldığı, destanî-efsanevî tarzda yazılmış kitapların adıdır. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olan Şahname'nin içerisinde İskendername, 2300 beyit ile ele alınmaktadır. Şehnâme’nin bu bölümü, ondan sonra İslâm edebiyatlarında yazılan İskender konulu bütün eserlerin kaynağı olmuştur. Firdevsî'nin ilk yazıldığı zamandan itibaren yüzlerce nazireler yazılan İskendername'sini büyük bir emekle hazırlayan profprof ve @kapiyayinlari 'na teşekkür etmek gerekir. İçerisinde yer alan minyatürler ise içeriği daha da zenginleştirmiş.
2025 126. kitabı
Firdevsî’nin Şahnâme’sinin bir bölümünü oluşturan ve tarihsel bir şahsiyet olan ünlü Makedonya Kralı(Roma imparatoru) Büyük İskender’in hayatı, Asya ve Afrika’daki seferleri ve yaşadıkları üzerine yazılmıştır. İskender Batı dünyasından çok Doğu’da mitolojik bir kahraman hâline gelmiştir. İskender’in İran’ı fethetmesinden sonra 14 yıl süren ve neredeyse bütün dünyayı dize getiren seferleri başlamış ve Hellenizm dönemi başlamıştır. Doğu’da İskender kutsal kitaplara kadar girmiş, masal ve destanlara konu olmuş bir mittir. İranlılar onu kendi kralı, liderleri, soylarının devamı olarak almış ve yüceltmişlerdir. Hatta, bir ara onu Peygamber mertebesine yükseltmişlerdir. Doğu Kültürü bu şekilde hep: Ya göklere çıkarır ya da yerin dibine batırır. İskender’in Kur’anda adı geçen Zülkarneyn olduğunu çokça işlemişlerdir Doğu’daki sanatçılar ve bunu bu şekilde işlemişlerdir. İskender’in seferlerinin tarihsel seyri sürerken paralelinde mitsel bir süreç de işlenmektedir İskendernamelerde. Bu yönüyle bakıldığında; İşginç yerler, İşginç yaratıklar ve insanlar, İşginç kültürler, İlginç toplumsal yapılar, Büyücülük ve sihir, Farklı dinler ve dinsel mekanlar, Farklı din adamlarının tavırları, Ölümsüzlük suyu, Karanlıklar ülkesi, Huzur ve İlyas, Kadınlar Şehri, Devler ülkesi, gibi bir çok aşamadan geçen İskender seferini ömrüyle ömrünü seferleriyle tamamlayıp dünyaya veda eden bir olağanüstü kahraman olarak sunulmuştur. Okunmaya değer bir eser.
İskendernameFirdevsi · Kabalcı Yayınevi · 201535 okunma

FirdevsiYazar · 10 kitap
Samanîler ve Gazneliler dönemleri İran edebiyatının önde gelen Fars şair. Başlıca yapıtı Şehnâme'yi (60.000 beyitten oluşur; ilk insandan III. Yezdigirt dönemine kadar İran tarihi anlatır) tamamlayınca 1010 yılında Gazneli Mahmut'a sunan Firdevsi, bağlanan aylığı az bulduğu için sultanı ağır biçimde hicvedince, Gazne'den göçmek zorunda kaldı. Bir süre Herat'ta ve Taberistan emiri Şehriyar'ın yanında kaldıktan sonra, Tus'a dönerek orada öldü. Firdevsi'nin soyca bir Dihkan ailesinden olduğu söylenir. Doğum yılı kesin olarak bilinmemektedir. Firdevsî, Gazneli Mahmut'un fikirler aldığı bilginlerden de bir tanesidir. Firdevsi gibi bilginlere Gazneli Mahmut maddi ve manevi yönden destek olmuştur.