İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi

Osman Bakar

İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi sözleri ve alıntılarını, İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi kitap alıntılarını, İslam Bilim Tarihi ve Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aslında İbn Sînâ’nın da dediği gibi, doğru bilim eşyanın özünün bilgisini, onların Kutsal Kaynağı ile ilintilendirerek arayan bilimdir. Bu numen'in bütün varlıkların kaynağıyla ilişkili fenomenlerin kökü hakkındaki bilgidir.
Geleneksel kozmos, diğer bir deyişle Allah’ın yarattığı düzen üç temel yapıdan oluşmaktadır: Maddî veya materyal yapı; ruhsal veya canlı yapı ve manevî veya melekî yapı. Sûfî terminolojisinde bunlar, sırasıyla nâsût, melekût ve ceberût şeklinde adlandırılır. Materyal âlem de denilen maddî dünya, latîf âlem olarak da isimlendirilen ruhsal âlem tarafından kuşatılmış ve hâkimiyet altına alınmıştır. Bu iki âlem birlikte ''doğa” alanınını oluşturur. Melekî âlem ise, hem materyal hem de latîf âlemdeki tüm tabiat kanunlarını yöneten âlemdir .
Reklam
Modern bilimin ilgilendiği gerçeklik, tamamen farklı ve ayrı iki öz olarak görülen zihin ve maddeye indirgenmiş Kartezyen gerçekliktir ve bu, genel olarak modern Batı felsefesinde temel bir olgu olarak kabul edilir. İslâm bilimi ise, sonsuz bir evrene sahip olmakla övünen modern bilimin gerçeklik hakkında sahip olduğundan çok daha fazla niteliksel zenginlik sergiler. İslâmî kozmos anlayışı ve onun çok boyutlu ve düzenli anatomisi, vahyin sağladığı veriler üzerine kuruludur. Bundan dolayı İslâm bilimleri bütün bu çalışma sahasını tanımlayan vahye zorunlu olarak yönelir. Böyle bir kozmos görüşünü kabul eden Müslüman zihni, her şeyden önce, vahyi zâten en yüksek bilgi kaynağı olarak kabul eder.
Eşarilerin görüşüne göre tabiat kanunları nesnel olarak gerçek değildirler. Onlar Allah tarafından belirlenmiş ve kanun statüsü verilmiş zihni kurgulardır.
Sayfa 108Kitabı okudu
Geri13
34 öğeden 31 ile 34 arasındakiler gösteriliyor.