Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslamın Bugünkü Meseleleri

Erol Güngör

İslamın Bugünkü Meseleleri Gönderileri

İslamın Bugünkü Meseleleri kitaplarını, İslamın Bugünkü Meseleleri sözleri ve alıntılarını, İslamın Bugünkü Meseleleri yazarlarını, İslamın Bugünkü Meseleleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batıda bu cereyanının (Marksizm) gerek fikir, gerek edebiyat ortamında kıymetli örnekleri bulunduğu halde Türkiye’de zengin düşmanlığı, cinsî serbestlik, savaş ve ordu aleyhtarlığı, din düşmanlığı gibi doğrudan doğruya Marksizmin ayırt edici özelliği olmayan ilkel temalar etrafında kalmıştır.
Sayfa 102 - Ötüken
İslam Hukuk'u...
İslam ülkelerinde İslam hukuk'unun gözetilmesi konusunda yazanlar ve konuşanların daha ziyade hukuk mesleği dışındakiler arasından çıktığını, hukukçuların büyük çoğunlukla Avrupa kanunlarını müdafaa ettiklerini görüyoruz. Hukukçular arasında İslam hukukuna karşı çıkışların objektif olmaktan çok duygusal bir muhteva taşıması bu görüşümüzü teyid eder. Başka türlüsü zaten beklenemezdi çünkü mesela Türkiye de hukuk tahsili müfredatı içinde İslam hukuk'unun hiçbir şekilde yeri yoktur ve hukuk fakültelerinden mezun olanların çoğu İslam hukuk'u denince "dört kadınla evlenme" vs. gibi son derece ilkel şeyleri düşünmektedirler.
Reklam
İslamiyet kitaplarda okunan değil, yaşanan bir hakikat olduğu ölçüde kıymet kazanacaktır. Bugünün insanı bugünün problemleri karşısında İslam'la yüz yüze gelmelidir.
Bir şeyin ızdırabını çekmek, hiç değilse o derdin farkında olmak ve bir çare düşünmek manâsına gelir.
Sayfa 138Kitabı okudu
Hakikatte Türk halkı İslamiyet'ten ayrılmış değildi, bu yüzden ona dönüş söz konusu olamazdı!
Sayfa 149Kitabı okudu
"Caminin dışındaki kimselerin 'içeridekiler' hakkında tavsiyelerde bulunmaları gerçekten garip görünüyor."
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
İnsan gün geçtikçe yiyip içen, çiftleşen ve fırsat buldukça başka insanları boğazlayan, niçin yaşadığını düşünmeye fırsat bulamayacak şekilde sürüklenip giden bir varlık haline gelmektedir. Asıl felaket budur.
Sayfa 70 - Ötüken
Komünizm ve faşizm Batı medeniyetinin hoşnutsuzluklarına karşı birer tepki olarak ortaya çıkmış, insanlar bunlara “susuz kimselerin çeşmeye koşmaları gibi” harâretle koşmuşlardır. Bu susuzluğun temelinde dinî cemaatin parçalanması, servetin put haline gelmesi, insafsız ve merhametsiz bir rekabetin tek geçerli eylem olması ve nihayet bu hayattan zarar görenlerin sığınabileceklerdi bir büyük manevî barınağın bulunmayışı vardır.
Sayfa 50 - Ötüken
A. Toynbee bugünkü batı toplumunun bir intihar hareketinin temsil ettiğini söyler. Ona göre batı dünyasının yarattığı büyük medeniyet, tıpkı dünya üzerinde gelip geçmiş bütün medeniyetlerin yaptığı gibi insanı dünyevî bir varlık olmaktan çıkarıp onu azizler, ermişler seviyesine çıkarmayı gâye edinmiştir. Ama laiklik ve demokrasi Hıristiyan medeniyetinin çürümesine, kokuşmasına yol açtı. Bir medeniyeti ancak dinî bir maya canlı tutabilirdi; Modern Batı, teknolojinin, ilme olan aşırı güvenin esiri oldu ve insanlığa faşizm, komünizm gibi belalar getirdi.
Sayfa 46 - Ötüken
Fatih zamanında Uluğ Bey’in talebelerini İstanbul’a getirerek astronomi araştırmaları yaptıran Osmanlılar, onyedinci yüzyılda gök mekaniğinde inkilâp yapılırken bizdeki son rasad evini de yıktırarak astronomiyi “muvakkitlik hizmeti” derecesine indirmişlerdir.
Sayfa 42 - Ötüken
Reklam
İslam Tarihinde Geri Düşüşler
İslamiyet birlik ve kardeşliği emrettiği halde Müslümanlar birbirleriyle ihtilafa düşmüşlerdir; İslamiyet ilmi teşvik ettiği halde Müslümanlar birbirlerine zulüm ve taaddi etmişlerdir.İslamiyet sadelik ve kanaatkarlığı emrettiği halde Müslümanlar lüks ve israfa meyletmişlerdir.
"Caminin dışındaki" ki kimselerin "içeridekiler" hakkında tavsiyeler bulunmaları gerçekten garip görünüyor.
Sayfa 156Kitabı okudu
İslamiyet kitaplarda okunan değil, yaşanan bir hakikat olduğu ölçüde kıymet kazanacaktır.
Türkiye şimdi Batı kültürüne girememiş, İslam kültüründe kalamamıştır.
264 syf.
·
Puan vermedi
·
51 günde okudu
Kıymetli
Erol Güngör
Erol Güngör
hocamız bu eserinde İslam'a ve Müslüman toplumlara dair kıymetli tespitlerle ufkumuzu açmaktadır. Kültür ve medeniyet meselelerine, İslam'ın bugünkü problemlerine dair güzel yazılara sahip bu eseri herkese tavsiye ederim. Altını çize çize okuyacağınızdan şüphem yok.
İslamın Bugünkü Meseleleri
İslamın Bugünkü MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 2006149 okunma
194 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.