Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Birinci Dünya Savaşı’nda Suriye ve Lübnan’da Casusluk Faaliyetleri

İstihbarat Savaşları

Hüseyin Aziz Akyürek
Elinizdeki çalışma, Birinci Dünya Savaşı’nın ikinci yarısında Osmanlı Devleti’nde Emniyet-i Umumiye Müdürü olarak görev yapan Aziz Bey’in (Hüseyin Aziz Akyürek) hatıratı olarak 1932-33’te Beyrut merkezli el-Ahrar gazetesinde Arapça olarak tefrika edildi ve akabinde Suriye ve Lübnan fi Harbi’l-Âlemiyye: el-İstihbarat ve’l-Casusiyye fi’d-Devleti’l-‘Usmaniyye başlığıyla kitap olarak basıldı.   İstihbarat Savaşları: Birinci Dünya Savaşı’nda Suriye ve Lübnan’da Casusluk Faaliyetleri adıyla Türkçeye kazandırdığımız bu kitap, özellikle istihbarat, casusluk ve propaganda konularında hayli zengin bir içeriğe sahip. Kitapta, Orta Doğu’daki gayrimüslim gruplardan ayrılıkçı Arap hareketleri ve örtülü çalışmalarına, Cemal Paşa’nın Suriye ve Lübnan için Fransızlarla pazarlığından Enver ve Talat Paşaların Suriye’yi bir hidivliğe dönüştürme planlarına, bölgedeki Osmanlı istihbarat yapılanması ve karşı casusluk faaliyetlerinden gizli ödeneklere, Siyonizm tehlikesi ve Nili casusluk şebekesinden bölge basınına kadar pek çok durum ve olaya ışık tutuluyor. Öte yandan, Osmanlı idaresindeki Arap toprakları ve daha özelde Suriye ve Lübnan’da öne çıkan tarihi şahsiyetler de mevzubahis ediliyor. Emir Şekib Arslan, Aziz Ali el-Mısrî, Şarl Debbâs, Thomas Edward Lawrence, Cevat Rifat Atilhan, İzzet el-Cündî ve Esad Şukayrî’nin yanı sıra 4. Ordu istihbarat yapılanmasındaki bazı isimler ile düşman casusları, Osmanlı Devleti’nin emniyetçisi ve istihbaratçısı olan bir şahsiyetin gözünden değerlendiriliyor.   Yayımlandığı günden bu yana geçen 87 sene içerisinde Arapçaya hakim tarihçiler, Türkçe aslı bulunmayan bu hatıratı, önemine binaen muteber bir kaynak olarak kabul ederek çalışmalarında kullandılar. Ancak, Aziz Bey’in hatırata konu olan dönemde Suriye ve Lübnan’da bulunmadığına dair kuvvetli delilleri ve bu delillerin beraberinde getirebileceği soruları göz ardı ettiler.   Dr. Polat Safi, hatıratı gerçekte Aziz Bey’in yazıp yazmadığı sorusundan hareketle kaleme aldığı takdim yazısında, kitaba konu olan dönem, mekan ve şahısları, kitabın yayımlandığı bağlam üzerinden okuyarak metnin tarih, özellikle de istihbarat tarihi açısından sahip olduğu önemin altını çiziyor, derin ve katmanlı operasyonel değerine dikkat çekiyor. Aynı zamanda, Türk istihbarat ve gayrinizami harp tarihimizi henüz kuruluş aşamasında nasıl etkilediğini irdeliyor.
Yazar:
Hüseyin Aziz Akyürek
Hüseyin Aziz Akyürek
Çevirmen:
Ali Benli
Ali Benli
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 432Basım Tarihi: Temmuz 2019Yayınevi: Kronik KitapOrijinal Adı: Suriye ve Lübnan Fi Harbi’l-Alemiyye El-İstihbarat ve’l-Casusiyye Fi’d-Devleti’l-‘Usmaniyye
ISBN: 9786057635174Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Hatırat Konuşursa: Bir Casusluk Ağı
Hatırat Konuşursa: Bir Casusluk Ağı           ༄ ༄ ༄ 1911’de İttihat ve Terakki Fırkası’nın Genel Sekreterliği görevi üstlenen Trabzon doğumlu Hüseyin Aziz Akyürek; Emniyet-i Umumiye Kısm-ı Siyasi Müdür Yardımcılığı, Teşkilat-ı Mahsusa Heyet-i İdaresi görevleri Osmanlı yıkılmadığı dönemde yapar iken; İzmir Valisi, Cumhuriyet Halk
İstihbarat Savaşları
İstihbarat SavaşlarıHüseyin Aziz Akyürek · Kronik Kitap · 201943 okunma
Reklam
432 syf.
6/10 puan verdi
Kitapta ozellikle merhum Cemal Paşa'nın hatiratindan alıntılar fazla. Bu alıntılarin dışında kitabin gercek olayları anlattığı kuşkulu. Bunu yayinlama sonrasi gelen itirazlardan anlıyoruz. Ayrıca kitabin yazarının kim oldugu da meçhul. Yine de olayları farkli bir gözle değerlendirmek için okunabilir.
İstihbarat Savaşları
İstihbarat SavaşlarıHüseyin Aziz Akyürek · Kronik Kitap · 201943 okunma
432 syf.
·
Puan vermedi
İlk önce Şunu Belirtelim Dostlar Kitabı Hüseyin Aziz Akyürek Yazmamış Lübnanlı Bir Gazeteci Olan Fuad Meydani Kaleme Almış. 1932 1933 Yılları Arasında El Ahrar Gazetesinde Tefrika Olarak Yayınlanmış, tenkitli Bir Metin Olayların çoğu İstihbarat Şefi Olan Cevat Rıfat Atilhan dan, Cemal Paşa nın Hatıratından ve Behçet ve temimi Beyrut kitabından alınmıştır. Yani Derleme bir Metin hatalarla dolu lakin Polat safi Abimizin gayreti ile Epey düzelmiş. Asıl Amacı Lübnan daki İstihbarat faaliyetlerimiz ve Yahudi Casusların bizden Daha Iyi olduklarını Anlatan Bir Kitap.maalesef Cemal Paşa Sayesinde Ne Lübnan nede Suriye Kudüs Elimizde değil Artık 1917 de Bölgede Savaşan tüm Komutanlar İsmet İnönü , Ali Fuat Cebesoy Ve Bütün Ittihatcilar dahil Hepsi Savaşmadan Kudüs ü ve Bu Osmanlı Topraklarını Kaybetmişlerdir. Gerçekler Çok Acı lakin Bunlarida Bilmemiz Gerek .diye Düşünüyorum. Kitabi şiddetle tavsiye ediyorum. Olaylar ve Yapılan Savaşlar Hepsi Bu kitapta Gerçekten Anlatılıyor Bu "Bir Seri kitap". İstihbarat Serisi. O Yüzden Üçünüde Okursanız Tam Anlaşır Herşey.
İstihbarat Savaşları
İstihbarat SavaşlarıHüseyin Aziz Akyürek · Kronik Kitap · 201943 okunma
432 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Günümüz orta doğu sorununu daha iyi anlamamız açısından önümüzü bir nebze olsun aydınlatabilecek bir kitap , içeriğindeki yoğun isim karmaşası okuyucuyu -beni bir süre sonra sıktı- sıkabilir ancak günümüz Suriye , Lübnan , Beyrut gibi bölgelerde sorunları görmek açısından okunabilir nitelikte.
İstihbarat Savaşları
İstihbarat SavaşlarıHüseyin Aziz Akyürek · Kronik Kitap · 201943 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.