Düşün, Öğren ve Öğret!

2019
Yılkad yayınları

2020 22. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2020 10:34
Merhaba arkadaşlar. @ender.ozden in kitabı #iximia ile karşınızdayım. Ben İxemia, neden ve nasılını bilmeden, tek bildiğim şey ismimdi. "Ben neyim, kimim? Neden buradayım? Nasıl buraya geldim?" İşte başkahrananımızın çözmeye çalıştığı neyin gerçek, neyin sanal olduğunu ve bunların sebebini bulma arayışı... İxemia bir gün gözlerini açar beyazlığın ortasında, sonra bir ses ona seslenir "Her şey seninle başlayacak, sakın korkma" ve ardından "Uyuyorsun ve uyanacaksın. Bu ilk uyanışından farklı olacak, düşün, öğren ve öğret!" Ne demekti bunlar? Neredeydi? Ve daha bir sürü soru vardır kafasında... Tabi benim de Günler geçer yalnız olmadığını öğrenir. Prosea, Amour, Black, ihtiyar ve İxemia bu beşli öyle bir maceraya yelken açarlar ki okurken nefesiniz kesilecek. Onlar la birlikte sizde arayışa girecek, şifreleri çözmeye çalışacak, gerçekliği araştıracak ve nedenlerini öğreneceksiniz... Ve her öğrendiğiniz gerçekle yok artık , şaka mı bu, nasıl olur gibi cümleler kuracaksınız. Ben öyle yaptım. İxemia ile Amour'un arasında yaşanan duygusallık ta süperdi. Malum ben romantiğim biliyorsunuz. Tam bir bilimkurgu kitabıydı. Yazar beni müthiş şaşırttı doğrusu. Çünkü yanlış anlaşılmasın ama Türk yazarlarımız bilim kurgu ve fantastik tarzda çok iyi değiller. Ama bu kitap öyle değildi işte. Ba_yıl_dım İnanamadım. Şaka gibi gelecek ama yazarını bildiğim halde bir ara okurken tekrardan ismine baktım yanlış mı gördüm acaba diye . Müthiş bir kurgu, hayal dünyasına bayıldım yazarımızın. Okurken sayfaların içinde kayboldum resmen. Her bir sayfa da farklı bir heyecan, sırlar, şifreler vardı. Çok merak uyandırıcı bir kitaptı arkadaşlar. Akıcı bir anlatımı var yazarımızın bu da çok etkili oldu tabi ki Yapay zeka ve sanal gerçeklik işte bu sadece bu kadar tüyo verebilirim size okuyup öğrenin Tek
İximia
2020 45. kitabı
Muhteşem bir bilim kurgu kitabına daha denk gelmiş olmaktan çok mutluyum. Bilim kurgu severlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Kitabın ikincisi için sabırsızlanıyorum. Size hemen konusundan bahsedelim. ... #arkakapakyazısı Hayatım kendi kontrolümde, her normal insan gibi yaşadığımı sanıyordum. Meğer tek bir saniyesi bile kontrolümde değilmiş. Yalnızca talimatlara uyduğumu, programlanmış bir robot gibi emredileni yaptığımı öğrendiğimde, artık çok geçti! Tüm hayatın boyunca yaşadıkları, duygu ve dürtülerim yönlendirilmiş... Hayatımın kontrol etmenin yanı sıra, dostlarımın da hayatlarını almışlar. Benim sandığım o dostlar, aslında bana hiç verilmemiş... Onların da yalan ve kurgudan ibaret olduğunu anladığımda, ilk kez o gün gerçekten korktuğumu hissettim ve beni hayata yenik başlatandan, benden hayatımı çalandan, doğduğum gün benden aldığı hayatımı ve dostlarımı geri almaya yemin ettim. İnsanlığın geleceğini değiştirebilmek için, önce kendi geleceğimin kontrolünü ele geçirmeliyim... Ben mi? Daha doğmadan ele geçirilen yapay hayatımın bir insana ait olduğundan emin değilim! Emin olduğum tek şey Adım, 'İXİMİA' Babamın verdiğiyse, 'DİLAY ERÇİL.' ... "Bana ait olanı ve dostlarımı geri almaya geliyorum." "Düşün, öğren ve öğret!"
2020 15. kitabı
Okunma: 13 Mart 2020 11:28
Merhaba; Kısa bir süre önce Kalbime Üç Cemre Düştü kitabını yorumlamıştım, her iki kiyabı paralel okudum. aynı yazarın farklı kitaplarını aynı zamanda okumak benim için eğlenceli oluyor. Fakat Ender ÖZDEN kitaplarında ayrı bir güzellik oldu. Çünkü; Kitapların türü tamamen farklı. KÜCD gençlik romanı, İXİMİA bilim kurgu. Kitapların anlatımı farklı. KÜCD günlük yazar gibi basit ve duygu içerikli, kısa ve daha çok devrik cümleler ile yazılmışken, İXİMİA bilimsel detaylar içeren düz ve uzun cümleler ile yazılmış. Kitapların kurgusu tamamen farklı. KÜCD hemen hemen herkesin gençlik döneminde yaşaması olağan olan bir kesit anlatılırken; İXİMİA beyinleri zorlayan bilimsel detaylar ile süslenmiş sıradışı olaylar döngüsü ile gelecek zamana işaret gönderen bilim kurgu hikaye anlatıyor. İki kitabın ortak noktası ise yine gerçek dostluğun nasıl olduğunu anlatması. Yazarın bu kurguda gerçekten başarılı bir çalışma sergilediğini şüphesiz söylemek istiyorum. Giriş kısmı ile okurun aklında tamamen farklı bir dünya yaratıp cevapları olmayan sorular oluşturuyor. Anlam vermekte biraz zorlanıyor insan. Hatta neredeyse kurgunun geleceğinden şüphe edebilirsiniz. Fakat sonra tüm soruları bir bir cevaplayarak gayet başarılı bir şekilde yerine yerleştiriyor. Olaylar kusursuz bir şekilde birbirine bağlanıyor. Hoşuma giden en önemli detay ise; ''Tamam artık olaylar çözüldü hikaye bitti'' derken önünüzde hala 200 kadar sayfa kalmış olması. neredeyse yeni bir hikaye başlıyor diyebilirim. Bu biraz da riskli bir durumdur. Okurun aklında hikaye bitmişken yazarın devam etmesi okuru sıkabilir. Fakat yazar oldukça başarılı bir şekilde hikayeyi devam ettirip okuru yeniden kurguya dahil ediyor. İşte bu durum bu kitabın başarısıdır diyorum. Bilim kurgu okumak genel olarak biraz zor gelir okura, ilgi
2020 13. kitabı
#okudumbitti #kitapyorumu #kitappinari35ileiximiaokuyoruz #kitappınarı #yılkadyayınları #yılmayankadınlar #iximia . Merhaba, konusu farklı bir tür olan yeni bir yorumla sizlerleyim. . Bilime ve Jeofiziğe ilgi duyan öğretmen bir babanın tek kızı,doğduğu gün annesini kaybeden Dilay Erçil.Babasının yolunda ilerleyen Dilay,üniversitede genetik bilim okumuş,Harvard'da yüksek lisans ve doktora yapmıştır.Kariyerini öyle iyi yükseltmiştir ki,artık Massachusetts İnstitue of Technology Üniversitesi'nde Teknoloji Profesörüdür.Kendinin geliştirdiği Sanal Gerçeklik ve Yapay Zeka programı vardır.Ama bu program o ve arkadaşlarını bilinmedik bir yolculuğa çıkaracaktır. Baba neden bu bölüme bu kadar ilgili? Dilay bu programı niçin geliştirdi? Beyaz boşluğa gözlerini açan kim? Dilay ve İximia arasında nasıl bir bağ var? İximia kim? Onu nasıl bir güç koruyor? Black,Amour,Prosea ve İhtiyar'ın İximia ile bağlantısı ne? Gerçekte bunlar kim? Bu beşli nasıl bir dünyanın içinde? Dilay ve arkadaşlarına ne oldu? Çok soru sorduğumu biliyorum.Ama emin olun daha fazlası da var.Olaylar,mekanlar,yaşananlar...Çok farklı bir kurguyla karşılaştım.Fantastik kitapları çok severim.Bilim kurguyla aram hiç yoktur.Lâkin bu iki tür birleşince,farklı ve bir o kadar da ilginç bir kitap olmuş.Tek bir sahnesi beni çok etkiledi.Yer sarsıntı...Yazar çok güzel ve histerik bir şekilde anlatmış ki,bir an ben de onlarla aynı korkuları yaşadım hissine kapıldım.Bir de takıldığım nokta,keşke betimleme az olsaymış.Bilinmezlik,yaşanmışlık,gerçek dünya,microçipler,deneyler,fanuslar neler var neler.Fantastik-Bilim Kurgu tarzını seviyorsanız,okumalısınız.Sevgili yazarım,kaleminiz daim,yolunuz açık olsun.
2019 26. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2019 12:15
#Okudumbitti İXİMİA ENDER ÖZDEN “ Uyuyorsun ama uyanacaksın.Bu ilk uyanışından farklı olacak,düşün,öğren ve öğret!”Anlamsız,başka bir âlemde gibiydim.Bu kez bedenim yoktu,sadece hislerin yönetimindeydim.Duyduğum ses son bir kez daha konuştu.Söylediği ilk şeyi tekrar ederken korku ile ruhumun titrediğini hissediyordum,o yine “ Her şey seninle başlayacak!”dedi ve her şey tamamen silindi..” Karakterimiz İXİMİA Massachusetts İnstitue of Technology Üniversitesi Teknoloji Profesörü.Kendi geliştirdiği finansmanını “Discover New Technologies Company” şirketinin üstlendiği “Sanal Gerçeklik ve Yapay Zekâ Senkronizasyonu”programı kapsamında dört arkadaşı ile birlikte bilimsel bir deney gerçekleştirme aşaması ve sonrası yaşanılanları konu alan bilim kurgu tarzında bir kitap. Beş kişilik ekibin amacı Sanal Gerçeklik ve Yapay Zekâyı birbirine senkronize edip,mikroçipler vasıtası ile kişilerin bebeklikten yetişkinliğe kadar öğrenmelerini sağlamaktı.İximia bu projeye “Tohum Yaşam Doğrusu “adını vermişti. Bu güne dek bilim kurgu tarzında kitap okuyamayan ben sayfalar arasında kayboldum.Her sayfada okuduklarım “nasıl yani” dememe sebep olduKurgu,geçişler,akıcılık,olayların başlangıcı ve sonuç arasında ki mükemmel hakimiyet kitap bitene kadar hep aynı şekilde devam etti İximia ve Amour arasında yaşanılan dıygusallık kitaba ayrı bir lezzet katmışAhhhh Prosea başına gelmedik iş kalmadıBlack sinirli azizemiz duruşu ve tavrı ile hayran kaldığım bir karakter olduBir de ihtiyar Yakov sevdim mi kızdım mı bilemedim doğrusu Düşünün gözlerinizi açıyorsunuz farklı bir yerdesiniz tabi dünya değil.Yaşam emaresi hiç yok ayrıca tek başınasınız.Ne yapacağınızı bilmez bir halde sadece arayış halinde olmanız tek yaptığınız.Ara ara yer sarsıntıları oluyor ve bulunduğunuz her yer bir anda
2020 1. kitabı
#İXİMİA #yorum ️Ben eskiden fantastik okuyamayıp, sevmediğimi düşünürdüm. Öyle olmadığına artık eminim. Kitabın konusu, anlatımı, olaylar arası geçişler hepsi harikaydı. ️Kitap 3 bölümden oluşuyor. Yaşanmamışlık, Yaşanmışlık ve Gerçek Dünya... ️İximia gözlerini beyaz bir dünyaya açıyor. Açtığında yalnızdır. Onu yönlendiren ve duyduğu sözler isr sürekli tekrarlanır. "Düşün, öğren ve öğret." Ne olduğunu anlayamaz. Yavaş yavaş algılamaya çalışırken karşısına biri çıkar,onunla adapte olurken farklı kişiler daha karşılarına çıkar ve hiç ummadıkları şeyler yaşamaya başlarlar... Bunu çözmenin yolunun ise kendileri olduklarını kısa sürede anlarlar... ️Bu dünya da onları neler bekliyor? ️Şifreyi çözebilecekler mi? ️Dilay Erçil onun bilime düşkünlüğü çocukluğundan başlıyor., Annesini doğduğu gün kaybeden Dilay, onun adını alır. Öğretmen olan babasının jeofiziğe olan hayranlığı ve hayalini Dilay gerçekleştirir. Üniversite de genetik bilimi okur. Daha sonra Harvard da yüksek lisans, Massachusetts İnstitue Of Technology Üniversitesinde asistanlık yapar. Çalışmaları ile de kısa süre içinde bir tekneloji profesörlüğüne yükselir. ️Dilay bir yandan derslere girerken bir yandan da kendisine ait olan, olduğunu sandığı "Sanal Gerçeklik ve Yapay Zeka Senkronizasyonu" ile illgili gizli çalışmaları dört arkadaşı ile yürütmektedir. Büyük bir amaca hizmet edecek olan bu proje çok önemlidir. Zira kötü emellere ait edilip kullanılırsa insanlık için bir son olabilir.... ️Bu projenin amacı neydi? ️Proje amacına ulaşabilecek mi? Bu proje ne kadar gizli tutulsada açığa çıkmış ve onunla da kalmayıp doğruluğunu uygulayıp da ispatlamak için Dilay seçilmiştir. Bir nevi o ve arkadaşları kobay olmuşlardır. Bu projeyi tasarlayan dan iyi üstünde denene ve hayata geçirilen olamazdı. Dilay İximia
kitap yorumu
2020 1. kitabı
Jeofiziğe ve bilime aşık bir babanın kızı Dilay Erçil babasının yolundan gitmiş ve tahsilini Genetik Bilim dalında yapmıştır. Yüksek lisans ve doktora yaparak Teknoloji Profesörlüğüne kadar kariyerini yükseltmiştir. Dilay, Sanal Gerçeklik ve Yapay Zeka programı üretmiş ve programına ilk denek kendisi ve ekibi olmuştur. . Yaşanmamışlık Yaşanmışlık Gerçek Dünya olmak üzere 3 bölümden oluşan, mikroçipler, fanuslar, deneyler, olaylar ve yaşananlarla çok farklı kurgusu olup, fantastik anlatımla birleşen bu kitap bilim kurgu tarzı severlerin tam zevkine layık... Bu tarz da okuduğum kitap ve izlediğim film sayısı bir elin parmak sayısını geçmeyen kısacası bilim kurgu sevmeyen ben bile okurken heyecanlanmakla birlikte sanki bilim kurgu filmi izliyormuşum gibi hissettim. Özellikle bilim kurgu severlere tavsiyemdir. Kitapla kalın
Bilim
Okunma: 04 Ocak 2020 23:53
İXİMİA “Her iyi şeyin kötü amaçlar için kullanma ihtimali mutlaka vardır.” İximia, Prosea, Amaur (Grand Amaur), Black, İhtiyar, Dilay, Dr. Erçil, Ekrem, Melek, Hüseyin, Mete, DR. Oprah jones, Doruk Büyük, Dr. Yakov Leib, Chritina Ceren Ateşdağlı, Abigail, Bill, max, julia, Robert, Jack, Anjely, Clara, Nick, Zafer, Reis Morgan, Pitt (Biyopitt-Mayk), Pitt ve Qick ile bambaşka bir yolculuğun hatta farklı boyutların içinde heyecan içerisinde beraberce yol aldık. Yazarımız eserini öyle bir özenle yazmış ki okurken hayran kalmamak elde değil. Benim tarzım olmayan bir eser olmasına rağmen ben bile sevdiysem, tarzı olan okurlar nasıl sever tahmin edemiyorum. Kitaba sanki koskoca bir dünya sığdırmış… Okumaya doyamıyorsunuz. Karakterlerin, yaşanmamışlık ve yaşanmışlık ta olan olayların içinde okuyucu da yer alıp onlar ile heyecanlanıp aynı anda onlarla bütün hisleri beraberce gerçekmiş gibi yaşıyor. Hatta rüyalarıma bile girdi kitabı bitirdikten sonra, ve karakterleri de özlediğimi itiraf etmek istiyorum. Onlarla bir bütün olmuşum. Eserde yer alan max ve julia çocuklar beni gülümsetti. Birde iş arkadaşım Suat abiye bazı kısımları anlatırken Prosa ‘yı nasıl telaffuz ettiysem pırasa olarak anlamış ve seni yoruma yazacağım dediğimde ufak çaplı bir tehdit almış olabilirim. Kitabı bitirdiğimde hemen yazarına yazdım. “Yaa oldu mu şimdi amaa.. Devam kitabı olacak değil mi?” dedim. Yazarı okuyucusu ile o kadar ilgili ki adım adım takip ediyor. Tüm sorulara yanıt vermesi, okuyucusuna değer vermesi beni çok mutlu etti. Yazarımızın eline yüreğine sağlık diyorum ve devam kitabını da dört gözle beklediğimi de dile getiriyorum. #enderözden #iximia #okudumbitti
Kitap yorumu
2020 17. kitabı
Okunma: 18 Mart 2020 21:14
#OkudumBitti #EnderOzden #Iximia #KitapYorum Karakterimiz İXİMİA diğer adı Dilay. Dilay, üniversitede genetik bilim okumuş, Harvard'da yüksek lisans ve doktora yapmıştır.Kariyerini yukselterek Massachusetts İnstitue of Technology Üniversitesi'nde Teknoloji Profesörü olmuştur. .Kendinin geliştirdiği Sanal Gerçeklik ve Yapay Zeka programı üretmiş, bu programın ilk denekleri kendisi ve dört arkadaşı olmuştur. İximia, Prosea, Amaur, Black, İhtiyar, Ilk baslarda neler olup bittiğini anlamakta zorlandım. Iximia bir boşlukta uyanıyor ve hiç birşey bilmiyor. Hafızası tamamen silinmiş . Uyandığı boşluk içinde 4 kişiyle tanışır ve olaylar başlar. Kitap üç bölümden oluşuyor. Yaşanmamışlık, Yaşanmışlık ve Gerçek Dünya... Bilinmezlik, fanuslar microcipler ,deneyler ve daha neler neler .. Olaylar tamam çözüldü bitti derken birde bakiyorum başka bir hikayenin içindeyim. Yaşananlar, olaylar, mekanlar çok güzel kurgulanmış. Ixemia ile Amour'un arasında yaşanan duygusallık çok güzeldi .Kitabada ayrı bir güzellik katmış Bilim kurgu severlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Muhteşem bir bilim kurgu kitabıydı. Kitabın ikincisini merakla bekliyorum . Bazen bize zarar vermiş gibi görünen olayların aslında bizim iyiliğimiz için olabileceğini anlamıştım. Güzel olan görmek istedigindir, gördüğün değil!" "Her iyi şeyin kötü amaçlar için kullanılan ihtimali mutlaka vardır."
2020 9. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2020 18:59
~ İximia ~ #enderözden #yılkadyayınları . • . Güzel olan görmek istediğindir, gördüğün değil.” . • . Dilay, bir sabah gözünü iximia olarak açar. Nereden bilebilirdi ki kendi ürettiği yapay zekada kendisinin ve ekibinin denek olarak kullanılacağını... Amaçladığı, hayal ettiği şeyler çok başkaydı oysa ki.. O fanusa girdiğinden bu yana 34 yıl geçmişti ve güzlerini açtığında bambaşka bir dünya onları bekliyor olacaktı. Tekrar kendi dönemine gelene değin bir çok engelleri aştılar zaman kaymalarına şahit oldular. Şimdi tek amaçları vardı deneyi yok etmek... Bu yolculuklarına okuyarak şahit olabilirsiniz...