Kader Denizi

Everest Yayınları
9786051419008
Sıralamalar

2024 53. kitabı
... Şimdi bir melek Ölümleri kaldırıyor Yüceltiyor ölümleri Ruhuyla. Tanrıya söylenecek söz Ve yakılacak ağıt hazır. Şimdi melek Kanatlarıyla süzülüyor üzerimizden. Bu deniz Dua denizidir Varlık denizidir Bu deniz. Hep öyleydi! ... Bejan Matur kalemiyle ilk kez bu kitapla tanıştım. 6 bölümden oluşan göçmen sorunlarına değinen bir şiir kitabıydı. Üstte ki şiir kesitinde olduğu gibi denizlerde ölen göçmenlere vurgularda bulunuldu. Okunulabilir.
Kader DeniziBejan Matur · Everest Yayınları · 2015118 okunma
Ağlayamadım ama ruhum paramparça..
2021 377. kitabı
Kader Denizi Sözün bittiği yer.. `Kader Denizi Hiçliğin Ölümün.. ¬¬¬¬¬ Günümüzün en önemli sorunlarından göçmenlik konusuna değiniyor, Avrupa'da bir gelecek bulmak umuduyla yola çıkıp, Akdeniz'de boğularak hayatını kaybeden Asyalı ve Afrikalı göçmenlerin konusunu ele alan bir şiir kitabı.. ~ Kader Denizi'nin sessiz görüntüleri aslında çok fazla şey anlatıyor okuyucuya.. .. Seslerini hiçbir zaman duyuramayacak ve bizim de hiçbir zaman seslerine kulak vermeye zamanımızın olmadığı insanlar adına konuşan güçlü bir şiirle karşı karşıyayız, okunacak en güzel ve en anlamlı şiir eserlerinden bir tanesi..
2024 21. kitabı
Kader Denizi Bejan Matur Yazarın okuduğum üçüncü şiir kitabı oldu. Diğer okuduğum kitapları olan şiir kitapları olan Dünya Güzeldir Hâlâ ve Aşk / Olmayan kadar bunu beğenemedim. Kitap altı bölüm tek konu ( Kader Denizi) konusunda kronolojik bir şekilde yazılmış şiirlerden oluşuyordu. Diğer şiir kitapları ile kıyas yapılınca yani kendi özelinde daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Genel olarak iyiydi.
Puan vermedi·80 syf.·
2024 93. kitabı
Şiirin ve şairletin başkenti k. Maras'lı Bejan Matur 'u ve şiiri konusalım istedim Ruhen yorulunca iki mısra şiir okuyup dinlenlerdenim, Güne, şiiri şairi anarak başlamk istedim,şair yazar olan#y213 'la bu ikinci buluşmamız, duru bir dili var.. Keyıfle okundu.. İlk kitabı Rüzgâr Dolu Konaklar ile 1997 yılında Halil Kocagöz Şiir Ödülü ve Orhan Murat Arıburnu Şiir Ödülünü kazandı. Şiirleri Adam Sanat, Defter, Ekin Belleten ve Yazıt dergilerinde yayımlandı. Çünkü aynıydık Yola çıkarken, Yol oyaladı Ve dağıttı bizi. (S:66) Kader Denizi Şiirle şiir tadında kalın
Edebiyat Şiir
2022 338. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 14:45
Kader Denizi Sözün bittiği yer.. `Kader Denizi Hiçliğin Ölümün.. Günümüzün en önemli sorunlarından göçmenlik konusuna değiniyor, Avrupa'da bir gelecek bulmak umuduyla yola çıkıp, Akdeniz'de boğularak hayatını kaybeden Asyalı ve Afrikalı göçmenlerin konusunu ele alan bir şiir kitabı.. Kader Denizi'nin sessiz görüntüleri aslında çok fazla şey anlatıyor okuyucuya.. .. Seslerini hiçbir zaman duyuramayacak ve bizim de hiçbir zaman seslerine kulak vermeye zamanımızın olmadığı insanlar adına konuşan güçlü bir şiirle karşı karşıyayız, okunacak en güzel ve en anlamlı şiir eserlerinden bir tanesi..
Kader DeniziBejan Matur · Everest Yayınları · 2015118 okunma
Uçsuz Bucaksız o Deniz...
2025 6. kitabı
Kader Denizi... Çırpınıp durduğumuz o derin, o uçsuz bucaksız deniz... Çarpıcı bir eser okudum Bejan Matur 'dan, göçmen sorununa titizlikle değinmiş ve buna en uygun ismi seçmiş Kader Denizi diyerekten. Burada anlatılanlar göçmenlerin küçük bir umut uğruna her şeylerini feda ederek yaptıkları yolculuk olsa da Bejan Matur bunu o kadar güzel işliyor ki ruhumuza dokunuyor adeta ve bir anda bizler de kendimizi o uçsuz bucaksız denizde buluyoruz; Kader Denizi... Okudukça içine çeken bir eser bu, duyguların daimi bir tırmanışı ve nihayetinde climax yapıp doruğa ulaştığı bir eser. Bir film seyreder gibi oluyorsunuz okudukça, okudukça gerilimin dozu artıyor, karmaşık duyguların içerisine çekiliyor ve en sonunda da müthiş bir rahatsızlık duyarak o nihai rahatlığa erişiyorsunuz. "Olmadı! Duyulmadı sesimiz. Varlığımız görülmedi. Şimdi bu ıssızlıkta Titriyoruz. Korku içindeyiz, Dünya bir heves. Nefese indirgenmiş Kulaçlar Anlatır; Nasıl da bir, maddemiz. Korkumuz Nasıl da bir." Bu alıntı bile bir filmden alınmış bir sahne gibi; tokat gibi çarpıcı, son derece acı ama bir o kadar da gerçek... "Bir talihe indirgenmiş Hayat, Kaçmak Kimden kaçıştır? Nereye kaçıştır Bilinmeyen her şeyken! Ama artık
Kader Denizi
2024 6. kitabı
Zaman geçtikçe artan mültecileri ayrıca onların yaşadığı dramını temelde alan güçlü bir konu ve Mehmet Günyel'in soyut fotoğrafları birleşince keskin ve çarpıcı bir dil kazanmış başarılı bir şiir kitabı. Şair kitabında anlatmak istediklerini direkt söylemektense kapalı bir anlatım tercih etmiş. Kitabın içindeki soyut resimler insan eliyle değil kendiliğinden oluşmuş eserler. Haberlerde sıklıkla duyduğumuz bir çok olayın aslında onu yaşayanlar için ne kadar derin anlamlar taşıdığını derinden hissettiriyor ve resimlerlede içinizde oluşturduğu bu duyguların renklere bürünmesini yani belirginlik kazanmasına katkıda bulunuyor. Mülteciler konusunda fikrinizi değiştirir mi bilinmez ama empati yapmanızı sağlayabilecek bir şiir kitabı olduğu kesin.
Puan vermedi·80 syf.·
2025 218. kitabı
Nazilli Halk Kütüphanesinde şiir bölümünde görüp okuduğum kitabın şairinin adını ilk kez duydum. Dolayısıyla şairden okuduğum ilk şiir kitabıydı. Genel olarak dilini sade ve anlaşılır buldum ancak anlamlar kapalı geldi biraz. Kitabın konusunun ne olduğunu bile yorumlardan ve diğer incelemelerden öğrendim. Deniz yoluyla başka memleketlere kaçak bir şekilde göç eden insanları anlattığı belirtiliyor yorumlarda. Benim sevebileceğim şiir daha net ve anlaşılabilir olmalı, bende kısmen de olsa bir duygu, bir coşku oluşturabilmeli. Kendi açımdan konuşuyorum, bana hitap eden bir kitap değildi.
2025 44. kitabı
Okulda çok sevdiğim bir öğretmen sayesinde tanıştığım bir yazar. Bu kitabı bitirdikten sonra aklımda dönüp duran “içimde var olmaya çalışan tek şey ölüm!” Hali hazırda bir şair tarafından yazılan bu şiire yakınlaşmaya alıştım. Yabancılaştığımda içimden bir parçanın kopması zor oluyor. Farklı ortamlarda bu şiiri okudum. Şairin neler hissedebileceğini düşündüm. Gözlerimi kapattım ve ben yazsaydım bu şekilde yazardım diyerek ilerledim. Tabii ki başlarda zorlandım. İkiye bölünmüş bir elmayı tekrar yapıştırmak ve bir bütün yapmaya çalışmak gibiydi benim için. Burnumun direği sızlarken o sığınan şiire ulaştım. Şimdi ise Bejan Matur’un dizelerine kendi dizelerimi sızdırmaya çalıştım. Kuşkusuz bir dağ başında Başlıyor hikayemiz Bacasından tütüyor Geçip giden insanlar. Sızlıyor burnumun direği Yanan ateşe bakıyoruz Bir köy Ve sonsuz gökyüzüyle. Soğuk hava Tütüyor ağzımdan nefesim Belki de bu dostluk Gökyüzüyle bu akrabalık Götürüyor bizi maviye. Hissediyorum yaşamayı. Mavi suların Ya da Göğün olmuş Ne farkeder!

Bejan MaturYazar · 12 kitap
Bejan Matur, (d. 14 Eylül 1968 Pazarcık), şair, yazar. 14 Eylül 1968 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi Maksutuşağı Köyü'nde doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini Gaziantep'te tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İlk kitabı Rüzgâr Dolu Konaklar ile 1997 yılında Halil Kocagöz Şiir Ödülü ve Orhan Murat Arıburnu Şiir Ödülünü kazandı. Şiirleri Adam Sanat, Defter, Ekin Belleten ve Yazıt dergilerinde yayımlandı. Şiirlerinden yapılmış bir seçki 2004 yılında "The Temple of a Patient God" adıyla İngiltere'de Arc yayınevi tarafından, Almanca-Fransızca diğer bir seçki ise Winddurchwehte Herrenhauser adıyla 2006'da Lüksemburg'ta PHI yayınevi tarafından yayımlandı. Bir süre Zaman Gazetesi'nde dil, Alevilik, Kürt Sorunu gibi çeşitli konular üzerine yorum yazıları yazdı. 2008 yılında kurulan Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu başkanıdır. Rudaw gazetesinde haftalık köşe yazıları yazmaktadır.