Kafkas Ateşi

16 Mart 2020
Parana Yayınları

·271 syf.·
2021 2. kitabı
Merhaba arkadaşlar Geldim işte. Şükürler olsun. Sen de rahat uyu annem. Sözümü tuttum, en nihayet ayakbastım atalarımızın yurduna… Bu kez Abhazya bayrağı dalgalanıyor direğin tepesinde. Ürkek adımları çoktan geride bıraktım ben. Ey ahali! Duyduk duymadık demeyin! Benim adım Beslan. Beslan Akalsba… Geldim işte en sonunda vatan toprağına… Şu işe bak! Sınırdaki görevli utanmadan İngilizce soruyor soruları. Ne İngilizcesi hemşerim? Ne Rusçası? Abhazca sor bana ne soracaksan, öyle cevap vereyim sana! “Yazar, heceleri kâğıda geçirmeye başlamadan çok önce, gözlem yapmaya başladığında yazar olur.” #WilliamFaulkner Hasan bey gerçekten gözlem yeteneği yüksek ve eserinde işlediği konu son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Başlangıçta yazılandan da anlaşılacağı üzere kendi öz topraklarından savaş yüzünden koparılmış Beslan'nın annesinin ölmeden önceki vasiyetini gerçekleştirmek üzere doğup büyüdüğü Kafkas bölgesinde geçirdiklerini aktarıyor bize. “Bu arada, hayatta her şey hakkında yazılabilir, bunu yapacak kadar cesur bir yüreğiniz ve doğaçlama yapacak hayal gücünüz varsa. Yaratıcılığın en yaman düşmanı kendinden şüphedir.” #SylviaPlath Kafkas yolculuğuna çıkmadan yanınıza kahvenizi veya çayınızı almayı unutmayın #sosyoloji #okudumbitti #bookstagram #bookstagramturkey #kitapincelemesi #okumahalleri #buch #psikolojikdanışman #pdrneokur #psikoloji #bibliophile #bibliyoterapi #hasansaraç #kafkasateşi
2020 46. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2020 19:50
bu yıl okuduğum en iyi kitaplardan biriydi diyebilirim bu kitap için gönül rahatlığıyla. Yazarın kalemine diyeceğim yok. Ana karakterin duygularını öyle bir işlemiş ki adeta onunla nefes alıp veriyorsunuz. Onunla duygulanıp onunla neşeleniyirsunuz. Hele o son ahhhh o nasıl sondu ya bitmese dedim keşke de bitmeseydi. Biraz daha uzatılabilir miydi acaba diye düşünmedim desem yalan olur. Çünkü gerçekten okurken sonunda ne olacağını merak ettiğiniz fakat o sonun gelmesini istemeyeceğiniz bir eser tavsiye ederim
Kafkas AteşiHasan Saraç · Parana Yayınları · 202036 okunma
#okudumbitti️ #kitapyorum #kafkasateşi ️ 271 Sayfa . "Sana anlatacak bir şeyim yok, olamaz da zaten... Ancak, şunu da unutma babalık. Bazen tek bir kıvılcımın büyüsü evrendeki tüm yıldızları gölgelemeye yeter. Bu mucizeyi ne sana açıklayabilirim, ne de bir başkasına. Çok şanlıysan eğer, belki yaşarsın o deneyimi. Hepsi bu kadar işte... Ve bir kez çaktı mı o kıvılcım, o alev asla sönmez bir daha. Yüreğinde yanar durur bir ömür boyu..." . Herkese Merhaba . Bugün sizlere harika bir kitap yorumu ile geldim canlar. Son zamanlarda okuduğum en güzel kitaplardan biri oldu diyebilirim. Yazarın okuduğum ilk kitabı oldu, ama bu son olmayacak. En kısa zamanda diğer kitaplarını da okumayı çok isterim. Yazarın kalemi sade ve anlaşılır olmasının yanı sıra yer yer yaptığı betimlemeler şahaneydi. . 1992 yılının Ağustos ayında hiç istemediği halde Tiflis'den kaçmak zorunda kalan Beslan, çok sevdiği Devlet Üniversitesi son bölümünü okumaktaydı. Geride geçmişini ve aşık olduğu kızı STELLA'nı bırakarak gelir Türkiye,ye. Evlenip mutlu olamayınca ayrılan Beslan annesiyle birlikte yaşamaktadır. Birgün annesi rahatsızlanır ve hastane odasında oğlu Beslan'a vasiyette bulunur, doğup büyüdüğü toprakları ziyaret etmesini ister. İşte Beslan ve biz okurların yolculuğu bundan sonra başlıyor. Bir valiz akarak yollara düşen Beslan'ı neller bekler? Kimlerle karşılaşır, nerelerden nerelere gider? Sizde bu güzel yolculukla birlikte bu soruları merak ediyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun derim. Tarih ve aşkın içe içe harmanlandığı bu kitabı okumaya başladığınızda elinizden bırakamayacaksınız. Yazarın çok fazla bilgi birikimi olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Hele ki her bölüm başında ünlü filozofların ve yazarların anektodlarına yer vermesi inanılmaz güzeldi. OKUYUN, okutun efendim... . . Sevgi,
2021 3. kitabı
Kafkas Ateşi 5/4 Kafkas Ateşi kitabı aslında ismini ismini hikayenin konusunda alıyor; ismi kitabın konusuyla birebir örtüşmüş. Tek başına bir adamı; Beslan'ın hikayesine tanıklık ediyoruz. Bu kitap bana çok sevdiğim Stefan Zweig hayatını anımsattı. Zweig yaşadığım dönemde sürekli bir göç yaşamış Beslan'da Zweig gibi çok sevdiği Kafkas topraklarından ayrılmak zorunda kalmış ve yabancıya dönüşmüş. Yazar hikayeyi gelecekten geçmişe doğru tarih düşerek hikayemizi anlatmış sevdiğim bir kitap oldu. Beslan'ın memleket özlemini buram buram hissediyorsunuz. Kimse sevdiği topraklardan mahrum kalmasın ve hayalleri gerçek olsun #kitap #kitaplar #kitaplariyikivarlar #hasansaraç
2021 140. kitabı
Herkese merhaba ‍️ Bugün size güzel bir kitap ile geldim. Kitap, Kafkas’larda yaşanan sürgünün sonucunda yıllar önce ülkesini, ailesini ve sevdiği Stella’sını terk etmek zorunda kalıp Türkiyeye göç eden Beslan’ın hikayesini anlatıyor. Annesinin vasiyeti üzerine terk ettiği topraklara tekrar dönmek için yola çıkan Beslan sırası ile Trabzon’dan başlayıp Gürcistan, Gori, Batum,Tiflis, Zugdidi ve son olarak Abhazya’ya kadar gidiyor. Beslan’la gezmiş, sürgünden kalma yıkıntıları ve hala süre gelen zorlukları görmüş kadar olucaksınız. Bir insanın geride bıraktıklarının acısının asla dinmediğini, kabuk tutmayıp sürekli kanadığına şahit oluyoruz. Kendi topraklarına girmenin ne kadar zor, adının bile sorun olduğu bu hikayeyi kesinlikle tavsiye ediyorum.
Kafkas Ateşi
2023 4. kitabı
Kafkas Ateşi Hasan Saraç “Bittiği için ağlama, yaşandığı için gülümse.” Ludwig Jacobawski Yarısı Abhazca, yarısı Türkçe. Yine o eski şarkı gibi… Biraz Türk, biraz Abhaz, o benim işte… diyen Beslan Korkmaz’ın hikayesi #kafkasateşi Abhazya’nın kadim başkenti Sohum’da doğup büyüyen Beslan’ın, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Devlet Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi için bulunduğu sırada değişiyor hayatı. Yaklaşık çeyrek asır önce, 1992 yılında Abhazya ile Gürcistan’ın ilişkilerinde bir takım sıkıntılar çıkınca savaş kaçınılmaz hale gelmiştir. Durumların kötüleşeceğini anlayan Beslan’ın babası Tiflis’te yaşayan ve üniversiteden fazlasıyla yakın olduğu arkadaşından, oğlunu hemen Türkiye’ye göndermesini ister. Kadir Bey’in bir oğlu Alican yanındadır ve yapabileceği bir şey yoktur ama diğer oğlu Beslan’ı kurtarabilme şansı vardır. Beslan bir şekilde Türkiye’ye gelmiş ve onun gelişinin ardından on beş yıl sonra ailesi de artık yanındadır ama Alican maalesef vurularak ölmüştür. Geride bıraktığı biricik aşkı Stella’sının da öldüğünü öğrenince doğduğu topraklara geri dönmemeye neredeyse yemin eder Beslan. Taki annesi Sinem Hatun ondan söz alına kadar. “Söz vereceksin bana, kış gelmeden, gidip ziyaret edeceksin atalarının yurdunu, doğduğun yerleri.“ demiştir annesi ameliyat öncesi hasta yatağında yatarken. Annesi rahat girsin ameliyata diye söz verir Beslan ama annesinin sabaha çıkamadan ölmesi verdiği sözü gerçekleştirmesine gerektiriyordur artık. 07 Eylül 2017’de İstanbul’dan başladı yolculuğu. Trabzon’dan Gürcistan’a geçip Batum, Gori, Tiflis, Zugdidi derken Sohum’a; Abhazya topraklarına varacaktır Beslan. Elli yaşında, bir daha asla dönmem dediği, ata topraklarına yolculuğunda Beslan Korkmaz’a eşlik ederken ben her anını yaşadım ve gözümde yaşla bitirdim kitabımı.
Roman
2021 66. kitabı
KAFKAS ATEŞİ “Dağları aşıp uzaklara gitmek isteyenler,yolculuklarına tek bir adım ile başlar…” Lao Zi . Yazardan okuduğum ikinci kitaptı ilk kitabınıda çok beğenmiştim bir oturuştu bitirmiştim ikinciside bir o kadar güzeldi. Yıllar önce ülkesini ve sevdiğini Stellasını terk etmek zorunda kalıp Türkiyeye göç eden Beslan’ın annesinin vasiyeti üzerine terk ettiği topraklara dönüş yolculuğunu okuyacaksınız. Trabzonda başlayıp Gürcistan,Batum,Tiflis, Abhazya yı Beslan’la görmüş,gezmiş kadar olucaksınız. Beslan’ı orada neler bekliyor? İlk aşkı Stella’ya kavuşabilecek mi? Hiç kimse ülkesinden ,sevdiklerinden ayrılmak zorunda kalmasın gerçekten çok acı bişey. Sonu oldukça güzeldi ben çok sevdim Son derece akıcı bir dille yazılmış bir çırpıda okuyabileceğiniz güzel bir kitap tavsiye ederim. . Bin defa duymandansa bir defa görmen daha iyidir. .”Zaman iki mekan arasındaki en uzun mesafedir..”
2022 15. kitabı
Beslan Akalsba Sohum' lu Tiflis Üniversitesinde okuyan Kafkas ırkından Abazalar dan,yıl 1992 bir gece yarısı kaldığı yurtta bir ziyaretçisi vardır kim olduğunu tanımadığı ziyaretçi onunla dışarıda bekleyen arabayla gitmeleri gerektiğini söyler. Dar sokaklar,karanlık yollar,çıkmaz sokaklar sonrası eski görünümlü bir binaya gelirler.Binaya girdiklerinde onu bekleyen adam babasının üniversiteden arkadaşıdır. Babasıyla tekefonda görüştüğünü ona söz verdigini onunla ilgilenecegini söyler. O dönem Abhazya ile iliskilerinde sorun yaşandığı ve hergün durumun kötüye gittiginden onu Batum'a oradanda Türkiye'ye çıkarılacağını söyler.. Bundan sonrası Beslan'in topraklarını terkedişi kimliğinin değişip Türk soyadını alması ve yillar sonra annesinin vasiyeti üzerine doğup büyüdüğü topraklara tekrar gitmek için yolculuğuna tanıklık ediyoruz.Beslan bu yolculukta bir çok anılarıyla iç hesaplaşmalariyla ve en çok da üniversitede aşık olduğu sevdiği kız Stella ile henüz on sekiz yaşındaki kardeşinin iki toplum arasındaki savaşta kaybetmiş olması onu kahretmektedir... Beslan yorucu bir yolculuktan sonra topraklarına tekrar ayak basmıştır ve onu ummadığı bir süpriz beklemektedir... #okudumbitti
Roman
2020 154. kitabı
Kitabımızda Beslan’ın hayatına , acılarına aşkına, yolculuklarına şahit oluyoruz. Geride bıraktıklarıyla, hiç istemeden ayrıldığı topraklara yıllar sonra tekrar giden Beslan’ın başına gelenler, karşılaştıkları çok güzel bir hikaye ile bize sunulmuş. Onunla birlikte geçmişini tekrar keşfedeceksiniz. Yazarın kalemi çok akıcı ve içerikte önemli isimlerden yaptığı alıntılar da hikayeye ayrı bir tar katmış. Hopa’lıyım ve memleketime rastgeldiğim satırlar, aşina olduğum komşu toprakları okurken farklı hissettirdi
2024 3. kitabı
Herkese Merhaba Hasan Saraç'ın kaleminden #çaprazoyun kitabıyla geldim. Beslan Akalsba Tiflis de üniversitesi okurken Gürcüler ile Abhazya arasında yaşanan savaştan etkilenmemesi için babasının isteği ile babasının arkadaşı tarafından Türkiye'ye getirilir. İlk kez gördüğü bu adam ile Türkiye'ye gelmenin korkusu ve ailesini, sevdiği kız olan Stellayı geride bırakmanın hüznü ile 25 yıl geçer. Bu süre zarfında memleket özlemi sevdiği kadına duyduğu aşk her geçen gün artar.Yıllar sonra annesinin vasiyeti üzerine doğup büyüdüğü memleketine gitme kararı alır.Gürcistan'a geçip Batum,Gori,Tiflis Zugdidi derken en sonunda Abhazya 'ya ayak basar. Hiç bir zaman aklından çıkmayan Stella'yı memleketine döndüğü zaman yeniden görebilecek midir? Okurken bol bol araştırma yaptığım bir eser oldu . Gürcüler ile Abhazya arasındaki savaşı ilk defa kitap ile birlikte duydum.Savaşın getirdiği zorluğu benimde çok etkilendiğim kitaptan aldığım şu mısra ile anlatıyorum."Ölüp gidenler, soğuk bedenleri ailelerinden koparılıp Karadeniz'in sularına bırakılanlar, o denizin balıklarına yem olanlar... Türkiye'ye gittiğimde öğrenecektim, Anadoluda yaşayan Kafkas göçmenlerinin neden mecbur kalmadıkça balık yemediklerini...Hele Karadeniz'den gelen balıklara ellerini bile süremediklerini."Savaştan kaçılan bu yolda balıklara yem olmak ne kadar ağır. Ve tabiki diğer yanda Beslan'ın Stellaya duyduğu aşk yıllar geçse de unutmaması onu hayalinde yaşatması çok güzeldi.Yazarımızın kalemi daim olsun diğer eserlerini de okumayı düşünüyorum size de kesinlikle tavsiye ediyorum
İnceleme

Hasan SaraçYazar · 13 kitap
1951 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Fen Lisesi ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdikten sonra Harvard Business School’dan mezun oldu. İki yıl TABA Türk Amerikan İş Adamları Derneği başkan yardımcılığı, dört yıl boyunca da TÜBİSAB Bilişim Sanayicileri Derneği başkanlığı yapan ve otuz yedi yıl boyunca değişik sektörlerde işveren veya üst düzey yönetici olarak çalışan yazarın bugüne kadar Zaman Gezginleri Kerim ile Sibel (2021), Kafkas Ateşi (2020) ve Çapraz Oyun (2020) dahil olmak üzere yedi romanı yayımlanmıştır. Hikâyelerin Hikâyesi projesinin ilk bölümü olan ve 25 farklı usta yazarın hikâyesini anlatan "Yazdıklarıyla Yaşayanlar" adlı eseri 2018 yılında basıldı. "Yazdıklarıyla Yaşayanlar II" adlı ikinci eseri ise 2020 yılında okurlarıyla buluştu. Eşi Handan ile birlikte İstanbul’da yaşamaktadır ve İpek adında bir kızları vardır.