Kan Su Boya

Blood Water Paint

Yeni favorilerimden
2025 25. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2025 02:16
Daha önce belirli bir hikayeyi anlatan bir şiir kitabı okumamıştım. Yer yer düzyazı araya giriyor ama kitap bir şiir kitabı. Bunu bilmeden aldım ve bunu öğrendiğimde biraz gözüm korkmuştu. Ama kitapta en sevdiğim şey bu oldu. Düzyazıya kıyasla daha az kelime içermesine rağmen nasıl daha anlamlı olabilir? Her sayfasını alıntılamak istedim. Kadın olmayı bu kadar sevmeme rağmen kadın olmanın zorluklarıyla bu kadar keskin bir şekilde yüzleşmek kelimenin tam anlamıyla acı vericiydi. Belki bizim elimizde sesimizi çıkartabilmemiz için bazı olanaklar var ama geçmişte bunlardan hiçbiri yoktu. Başarılarımız gölgede kaldı. Masum olmamıza rağmen en ağır cezalarla suçlandık. Konuşulacak onlarca yeteneğimiz varken tek umurlarında olan şey bakire olup olmadığımız oldu. Kadın olmaya aşığım ve ataerkil düzende her şeye rağmen bir şeyler başarabilmiş kadınlara tapıyorum. Bana çok şey katan bir kitap oldu. Herkese, özellikle her kadına öneririm.
Kan Su BoyaJoy McCullough · Yabancı Yayınları · 2023147 okunma
Akademiye kabul edilen ilk kadın ressam..
2025 26. kitabı
Okunma: 01 Mart 2025 01:06
Artemisia Gentileschi, 1593-1656 (?) yılları arasında yaşamış ve Caravaggio’nun resimlerinden etkilenmiş Barok dönemin önemli ressamlarından.. Babasının resim atölyesinde büyüyen ve kadınların resim yapmasına karşı olan zihniyete rağmen korkusuzca hayallerinin peşinden giden Artemisia’nın dramatik ve bir o kadar da başarılarla dolu hikâyesini anlatıyor Kan Su Boya Ailesine, kiliseye ve dönemin erkek egemen zihniyetine karşı gizlice resim yapan Artemisia, büyük yeteneğine rağmen okula alınmıyor. Yaşadığı istismar ve işkenceler resme olan tutkusunu daha da arttırıyor ve Roma’ya giderek kendini geliştiriyor. Roma’da Michelangelo ve Mediciler tarafından korunan Artemisia,1616 yılında Accademia di Arte del Disegno’ya kabul edilen ilk kadın ressam oluyor. Kan Su Boya okuduğum ve etkilendiğim en şiirsel biyografi olabilir. Akıcı ve derin… Karakterlerle yoğun bir empati kurmanızı sağlıyor. Joy McCullough kitabın bazı bölümlerine Avrupa resim sanatında karşımıza çıkan Susanna ve Judith gibi önemli kadın figürlerinin hikâyelerini ekleyerek anlatımı daha da zenginleştirmiş. Artemisia, kadın kahramanları, Susanna ve Judith’i çok sık resmediyor. Onları cesaretleriyle ön plana çıkarıp, “asil, cesur ve güçlü” kadınlar olarak yansıtıyor. Eserlerinde kutsallık fiziksel olarak değil, ruhsal olarak ön plana çıkıyor. Kitap aynı zamanda müthiş bir motivasyon kaynağı. Artemisia Gentileschi, ressam kimliğinin yanı sıra, 20. yüzyılda ağırlık kazanmaya başlayan kadın hareketinin de sembol isimlerinden biri. Onu biraz daha yakından tanımak isterseniz, ayrıca Agnès Merlet’nin 1997 yapımı Artemisia filmini de izleyebilirsiniz.
Sanat
2026 21. kitabı
Okunma: 05 Mart 2026 22:46
2026’nın en beğendiğim kitaplarından oldu. ve daha mart ayındayız öyle diyeyim. yani migrostan ucuz diye aldığım bir kitabın bir başyapıt çıkacağını ben de bilmiyordum. herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum o kadar önemli ve güzel bir kitap ki. bir kadını en iyi bir kadın anlar diyorum. artemisia’nın eserlerini çok seviyordum böyle bir hikayeyi böyle bir kurguyu bilmiyordum. bu kitabı araştıracağım, gerçek olsun ya da olmasın artemisia’nın eserlerini bu denli güzel bir kurguya yedirmek harika bir şey. en sevdiğim yazar olacaksın joy mccullough. bunu hissediyorum. diğer eserlerini okumaya geliyorum
Alıntı
2026 35. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 16:40
Ünlü 17. yy İtalyan barok ressamı Artemisia Gentileschi'nin hayatını anlatan şiirsel bir eserdir bu kitap. Babasının kıskanç karakteriyle Artemisia'nın üzerine kurduğu baskı, ressama perspektifi öğretme amacıyla yakınlaşan Agostina Tassi tarafından t*cavüze uğraması hayatının yönünü zorunlu tayin edecektir. Kitapta bu olayın dava sürecine tanıklık ederiz. Kadın olarak hiçbir onurlu meslek grubunun kabul görmediği bir dönemde sonuç da elbette bu yönde alınan bir karardır. Sonrasında Artemisia'nın aklanması ve itibarının geri verilmesiyle adını tablolarda yüzyıllarca yaşatacağı bir hayat verecektir. Ben ressamı tanımıyordum. Hiçbir ön hazırlığım olmadan arka kapağına dahi göz atmadan kitabı okumaya başladım. Yazarın eseri şiir ağırlıklı düzyazıyla karışık yazması hem hoşuma gitti hem dram hissiyatını başarıyla geçirdi. Olayların şokunu atlatamadan bitirdim tabi. Sonrasında ressamın tablolarını da inceleyince kafamda iyice oturdu. Bana iz bırakabildiği için kitabı ayrıca da sevdim ve size de tavsiye etmek istedim....
2023 147. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2023 23:16
Bu kitabı satın aldığıma kesinlikle hiç pişman değilim. Alın okuyun hiç pisman olmazsınız.Ben baya etkilendim bayıldım açıkçası... "Ben bir ressamım Resim yapacağım Size bir kadinin neler yapabileceğini göstereceğim."
Kan Su Boya
2026 5. kitabı
Sosyal medyada görmemle meraklanıp aldığım, fazla bir beklentim olmasa da bayıldığım bir kitap oldu Kan Su Boya. Kitabımız kadın bir ressam olan Artemisia Gentileschi'nin hayatını şiir formatında bir olay örgüsü ile anlatıyor. Dili oldukça farklı ancak çok hoşuma gittiğini söylemek isterim. Artemisia döneminin koşullarından, kadınların durmaksızın hor görülmesinden kaynaklı olarak bir sürü zorlukla karşı karşıya geliyor ve kitap boyunca biz babasının atölyesinde ressamlığa başlayan Artemisia'nın hayatının ilerleyişini, kendi eserleriyle var olmaya çalışma çabasını okuyoruz. Sürekli kendini geliştirmeye olan isteği, üretmeye olan arzusu ve kararlı yapısı o kadar etkileyiciydi ki Artemisia'nın karakterine imrenmemek mümkün değil diye düşünüyorum. Bir uyarı geçmek isterim: Artemisia'nın başına gelenler oldukça ağır ve bazı okurları etkileyebilecek, tetikleyebilecek şeyler. Bu sebeple okumadan önce kısa bir araştırma yaparak okuyup okumama konusunda karar vermenizi öneririm çünkü travmatik şeyler geçiyor başından. Ayrıca küçük yaştaki okurların okumaması taraftarı olduğumu da belirtmek isterim. Ufak bir not: Daha sonrasında ressamın hayatını daha detaylı öğrenebilmek için bazı podcastler dinledim ve kitapta bazı noktaların kurgusallaştırılmış olduğunu fark ettim. Dolayısıyla bitirdikten sonra başka kaynaklardan da Artemisia Gentileschi hakkında bilgileri araştırmanızı, ve en önemlisi de eserlerini inceleyen videoları izlemenizi kesinlikle öneriyorum. Bambaşka bakış açıları, farklı farklı detaylarla resmetmiş eserlerini.
·300 syf.·
2023 43. kitabı
Kan Su Boya ilk aldığımda acaba güzel midir diye tereddüt ettiğim fakat okuduğumda aslında 1610 yılında Roma'da bir kadın olarak yaşamanın zorluğunu anlatan ve kadın karakterin ressam olabilmek için verdiği mücadeleyi çok etkileyici şekilde anlatan bir kitaptı okumanızı kesinlikle öneririm birgün de bitirilebilecek kısa ama bir o kadar da etkileyici bir hikaye " Ben bir ressamım. Resim yapacağım. Size bir kadının neler yapabileceğini göstereceğim"
2026 5. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2026 22:41
Daha önce şiir şeklinde yazılmış bir roman okumamıştım. Kitabı elime ilk aldığımda şaşırdım. Nasıl bir okuma deneyimi yaşayacağımı bilmiyordum. Sonunda ise şunu söylebilirim çok akıcı bir şekilde okudum. Karakterlerin hikayeleri beni çok etkiledi. Kadınların her birinin etkileyici hikayeleri vardı. Yazar bu romanı ilk kez tiyatro oyunu olarak yazmış ve sahnelenmiş. Sonra ise bu okuduğumuz şekle getirilip basılmış. 3 farklı kadının hayatla mücadelesi bu savaş verilirken erkeklerin yeri ve davranışları. Kadınların savaşmaya hayatta kalmaya devam etmesi. Günümüzde de devam eden bir mücadele...
2025 100. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 13:19
“…𝚐𝚞̈𝚣𝚎𝚕𝚕𝚒𝚔, 𝚢𝚊𝚗ı𝚗𝚍𝚊 𝚙𝚎𝚔 𝚌̧𝚘𝚔 𝚍𝚎𝚛𝚝 𝚐𝚎𝚝𝚒𝚛𝚒𝚛. 𝙺𝚊𝚍ı𝚗𝚕ı𝚔𝚝𝚊 𝚘̈𝚢𝚕𝚎.” -Bir kadının acıdan sanata uzanan direnişinin en güçlü anlatımlarından biri. Artemisia Gentileschi’nin yaşadıkları, yalnızca bir ressamın değil, sessiz bırakılmış bütün kadınların öyküsüne dönüşüyor. En çok da Susanna ve Judith tablolarıyla kurduğu bağa hayran kaldım çünkü orada sadece bir ressamın değil, geçmişin bütün yüklerini taşıyan bir kadının nefesini hissettim. Yazarın dili şiirsel ve yoğun; bazılarına ağır gelebilir ama ben tam aksine bu anlatımın hikâyeyi derinleştirdiğini düşünüyorum. Sayfalar ilerledikçe renkler konuşuyor, fırça darbeleri kelimelere dönüşüyor. Her bölüm, bir kadının hem kendi acısını hem de özgürlüğünü boyayla anlatma çabası gibi. Kan, Su, Boya, sadece bir roman değil bir direniş manifestosu. Kadın olmanın, sessiz kalmamanın, kendi rengini bulmanın anlamını yeniden çiziyor.
2024 72. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2024 01:24
Varlığından hiç haberimin olmadığı bir kitaptı ve Ithaki'nin sitesindeki indirimde görünce dikkatimi çekti. Bu kadar beğeneceğimi asla beklemiyordum. Gerçek hayattan esinlenerek yazılmış bir kitap. Kadın olmak 1650'li yıllarda da bugün de çok zor. Canım kadınlar ne zaman bitecek çektiğimiz çileler? Bu kitabın daha fazla kişiye ulaşmasını isterdim hiçbir kitap influencerinda görmedim.

Joy McCulloughYazar · 1 kitap
Joy McCullough, genç yetişkin kurgusu yazan Amerikalı bir yazardır. En çok romanı "Kan Su Boya" ile tanınır. Seattle, Washington'da yaşamaktadır. Northwestern Üniversitesi'nde eğitim gördü.