Puan

7.510 üzerinden
26 kişi
2023 47. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2023 20:00
Ryunosuke Akutagava (1 Mart 1892 - 24 Temmuz 1927) Edebiyat sahnesine 1916 yılında çıktı ve bu sahneden 1927 yılında intihar ederek ayrıldı. On bir yıl gibi kısa yazarlık hayatında öykü, roman, gezi, anı, eleştiri, antoloji gibi yüz elliyi geçen ve toplam on dokuz ciltte toplanan değişik türde yapıtlar bıraktı. Yazarın en ilginç öykülerinden biri olan "Kappa" (1927), 1947 yılında İngilizceye çevrildi ve Time dergisinde Kappa'yı öven uzun bir yazı çıktı. Aynı yıllarda Japon film yönetmeni Akira Kurosava, yazarın iki öyküsünü birleştirerek Raşömon adlı filmini çekti. KAPPA Kappa, Japon folklorunda nehirde yaşayan, el ve ayakları perdeli, kafalarının üst kısmı tabak gibi düz, hayali varlıklardır. Akutagava bu uzun öyküsünde, idealindeki dünya ile gerçek dünya arasındaki farkı hicve başvurarak anlatır. Değinmediği siyasal, toplumsal ve psikolojik sorun yok gibidir. Yapıtta toplumsal değerlerin göreceli oluşu, savaşın anlamsızlığı, kapitalizmin acımasızlığı, ekonomik sömürü, işçi kıyımları, kadın- erkek ilişkilerinin çarpıklığı, sanatçıların kibri, aydınların yalnızlığı, sansürün saçmalığı, ailevi ilişkilerdeki duygusal sömürü dile getirilmekte; din, edebiyat, parapsikoloji, basın yayın gibi pek çok konu birbiri ardına ilginç olaylar silsilesi içinde ele alınmaktadır. Kappa yazıldığı 1927 yılından beri hala çağımız insanına ayna tutmayı başaran bir yapıt. Bu kısa öykü kahramanımızın bir gün dağa tırmanmak için sisli bir havada yola çıkmasıyla başlar. Ormanda bir kappa ile karşılaşır onu yakalamak için kovalar; tam yakalayacağı sırada derin bir çukura düşüp yuvarlanıp, bayılır. Ayıldığında kendisini kappa ülkesinde bulur. Kolay okunur, akıcı ve güzel, bir solukta okunan bir Japon klasiği. Keyifli Okumalar...
Kimonolu Güliver
2019 346. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2019 08:35
18. yüzyılda Swift “Güliver’in Gezileri”ni hangi amaçla yazdıysa, muhtemelen Ryunosuke Akutagava da Kappa’yı yazarken aklında aynı amaç vardı: kendi toplumunda aksayan yanlarını eleştirmek. “Kappa”yı ütopya türüne dâhil edebiliriz. Bu türdeki kitaplarda görmeye alışık olduğumuz olay örgüsüne burada da rastlıyoruz. Anlatıcı bir kazara eseri Alice misali kendini yabancı bir yerde bulur ve oranın halkıyla karşılaşır. Onlarla bir süre yaşar, onların yaşam tarzı hakkında fikir sahibi olur, öğrendiği bilgileri kendi ulusuyla karşılaştırır ve sonra geri dönüş zamanı geldiğinde kendi ülkesine döner, ancak anlatıcı artık zihnen değişmiştir ve eskisi gibi yaşamına devam etmesi mümkün olmaz ve tekrar o ülkeye dönmek ister. Ütopya türündeki kitaplar üç aşağı beş yukarı genelde bu şekilde anlatılır. “Kappa”daki kahramanımız geri döndüğünde aklını yitirir, insanlıktan iğrenmeye başlar ve bir akıl hastanesinde kendisini ziyarete gelenlere Kappa Ülkesi’nde yaşadıklarını anlatır. Ütopya kitaplarının yazılış amaçları ideal toplum düzenini tartışmaktır. Toplumlar arası farklılıklar karşılaştırılıp, en iyi düzene ulaşabilmek yazarın başlıca amaçları arasındadır. Ancak “Kappa”ı ütopya türüne sokmamız yanlış olur. Çünkü bu ülkede hırsızlık, savaş, intihar, sansür, işsizlik rüşvet ve daha pek çok olumsuzluklar vardır. Öyle ki işini kaybeden kappalar devasa kıyma makinelerinde kıyma haline getirilip kasaplarda halka et diye satılır. Aynı şekilde bu kitap içerik itibarıyla distopya türüne de pek girmez. Biz Kappa’ya anti ütopya dersek yanlış olmaz sanırım. Kappa sözcüğü yazarın bir icadı değildir. Kappalar Japon halk efsanelerinde sıkça geçmektedir. Su kenarlarında yaşayan, bukalemun gibi renk değiştiren insansı sürüngen yaratıklar olarak tasvir edilirler. Okuyucunun aklına bu canlıların
KappaRyunosuke Akutagava · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 201076 okunma
Tatil planı hazırsa sıra okuma listenizde!
Bu yaz yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz kitapları sizin için bir araya getirdik. 💬 Siz olsanız bu listeden hangisiyle başlardınız?
·77 syf.·
2018 49. kitabı
Japon yazar Ryunosuke Akutagava'nın 1927 senesinde yazdığı 'Kappa' isimli bu romanı bir akıl hastanesindeki bir kişinin anlattıklarından oluşuyor. Bu kişi akıl hastanesine yatırılmadan önce bir ormanda yürürken bir çukura düşerek Kappalar'ın ülkesine gitmiştir. Akıl hastanesindeki kahramanımız bu ülkedeki boyları yaklaşık 1 metre, kiloları 10-15 olan Kappa halkıyla iletişim kuran kahramanımız onların hayata bakışlarından, ilişkilere bakışlarından, savaşa, sömürüye, işçiliğe, dine, kültüre, insanların diyarına, sanata, felsefeye yönelik tutumlarından bahsetmiştir. Eser Jonathan Swift'in Gulliver'in Gezileri eseriyle bir miktar benzerlikler taşımakla birlikte, bence Swift'in eseri kadar doyurucu olmayı başaramamış. Kitaptaki tartışmalar veya Kappa halkının düşünüş tarzı çok basit anlatılmış. Bana kalırsa bu eser klasik bir eser mahiyeti taşımamakla birlikte kesinlikle gözardı edilmemeli. Japon Edebiyatı'yla ilgilenen okurlara veyahut kısacık bir öykü okumak isteyen tüm kitapseverler gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim. Lâkin tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum: 'Beklentinizi çok yüksek tutmayınız.' İyi okumalar dilerim.
2024 27. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2024 09:24
Kappa ~ Ryunosuke Akutagava Sanat hiçbir gücün egemenliğine girmeden yalnız kendisi için var olmalıydı. Yani sanat sanat için olmalıydı. Selam kitap severler, bu ilginç kitap şu cümle ile başlıyor; burada yazılanlar akıl hastanesinin 23 numaralı koğuşunda yatan bir hastanın her önüne gelene anlattığı bir olaydır. Yazarın ünlü eserlerinden biri olarak kabul edilen bu kısacık roman Japon mitolojisinden ve geleneklerinden ilham alarak yazılmış fantastik bir eser. Kahramanımız dağ tırmanışı sırasında bir Kappa yaratığı gördüğü iddiasıyla akıl hastanesine yatırılır ve hikaye burada başlar. Kappa’lar Japon folklorunda yarı insan yarı su yaratıkları olarak biliniyormuş, yazarda bu geleneksel efsaneden yola çıkarak kitaba kendi yorumunu katmış. Roman gerçeklik ve hayal arasındaki sınırları sorgularken, sınıf farklılıkları ve bolca toplumsal eleştiri içermekteydi. Yalnızlık ve Japon mitolojisine de yer vermiş olan kitap derin karakter analizleri ve betimlemeleriyle okuyucuyu başka bir dünyaya çekiyor. Kısa cümleler ve yoğun betimlemelerle güzel bir atmosfer yaratmış yazar. Hem fantastik bir macera sunarken hem de okuyucuyu düşüncelere sevk eden bir roman. Farklı bir okuma deneyimi arayanlara tavsiye edebilirim. Keyifli okumalar dilerim
Mitoloji
2021 36. kitabı
Kappa; Japon mitolojisinde nehir çocuğu anlamına gelen, nehirlerde ve akarsularda yaşayan ve suyu seven insanımsı sürüngendir. Anatomik yapıları kaplumbağaya benzemesinin yanında perdeli el ve ayaklara sahiptirler. Ayrıca derileri pulludur ve gagaları vardır. . Yazarımız kappaların dünyasına giren ve onlarla yaşayan bir adamın hikayesini anlatıyor. Kitap çok ince olmasına karşın fazla derin bence. Siyaset, toplumsal ve psikolojik gibi bir çok unsura değinmiş. .