KARA ÖLÜM
SEAN MARTİN
sevinçleriniz yasa dönüşsün, zenginliğiniz tersliklerle sarsılsın, hayat süreciniz hiç bitmeyen dehşet içinde geçsin. Ölümün suretine bakın. Bakın cehennemi sel kapaklarını açıyorum... Sivri ani ölüm okları tüm dünyaya hâkim olsun. Kimse esirgenmesin... Masumlar günahkârlarla yok olsun ve kimse kaçmasın.
Insanlar bu hastalıktan o kadar korkuyorlardı ki, birader biraderden, yeğen amcasından, birader hemşiresinden, kocalarsa sık sık karılarından vazgeçti; dahası, inanılması zordur, ebeveynler çocuklarını yabancılara aitmişler gibi terj ettiler, onları kaderlerine bıraktılar.
Günah çıkartma, kutsal yağ sürme ve gerekli tüm dualar o kadar uzun sürüyordu ki, doktor sadece hastanın artık ölmüş olduğunu not edip evine dönüyordu. Kara Ölüm sırasında böylesine çok sayıda ölen doktor ve rahiplerin, kutsanmadan uygunsuz bir şekilde ölmeleri pek şaşırtıcı olmayıp, korkulan bir ölümdü.
Zenginler, dar sokaklarda kol gezen vebanın darbesiyle fakirleri yüz yüze bırakıp kaçtılar. Nangisli William, etraflarını kasıp kavuran ıstırabı dindirmeye çalışırlarken kuşkusuz yığınlar halinde mezara giden onun 'kutsal hemşirelerini' daha da olağanüstü kılarak rahiplerin de kaçtıklarını kaydetmektedir. Bazı kimseler bir Hristiyana göre aşağılık tepkiler gösterdiler: neredeyse kesinlikle öleceklerini bilerek, kalan az zamanlarını içip dans ederek geçirdiler.
Kara Ölüm Mısır'a 1347 sonbaharında varmıştı. Oraya vebanın 1348'de aldığı Anadolu üzerinden karadan ya da Kırım'dan deniz yoluyla Boğazlar üzerinden Iskenderiye'ye gelmiş olması mümkündür.
El Madain'de (Partların ve Sasanilerin antik başkenti) patlak verdi ve önemli kurbanlar arasında 629'da ölen Sasani kralı Siroes'te vardı. Daha başka kralları ve Ebu Ubeyd, Yezid ibn Abi Sufyan ve Muah ibn Cebel ve onun oğlu