Kara Sis

4 Ocak 2021
Everest Yayınları

2023 65. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2023 17:41
Bir saç teli ne kadar ağırlıktaki bir acıyı kaldırabilirdi, bir ömür bir saç teline bağlanır mıydı? Taşkale cezaevinde ömürlerini tüketen mahkûmların yolu müebbet hapis cezasına çarptırılan Barana ile kesişir. Her gelenin hikâyesinin anlatıldığı bu hapishanede Barana ketumluğunu koruyarak her şeyi içinde yaşar. Yakın zamanda Kadir Şeker’in başına gelen talihsiz olayın benzeri Barana’nın da başına gelmiştir. Başgardiyanın ölümüne karıştığı için Taşkale cezaevine gelene kadar hep şiddete maruz kalır. Hatta bu şiddet olayları Taşkale cezaevinde de uygulanır. Gardiyanların vurduğu copun, tekmenin, yumruğun altında sesini çıkarmaz, sanki ortamda yokmuş gibi davranır, sonunda da tek kişilik hücrede kendini bulurdu. Rüzgârın getirdiği bir kızıl saç teli Barana’da değişikliğe sebep olur. Koğuş arkadaşları da bu değişimin farkındadır. İçeride herkesin işlediği cezaya ve tutuklu kalacağı yılın uzunluğuna göre görev dağılımları olur. Barana’nın müebbet hapis cezası almasından dolayı ona görev verilmez. Fakat Barana hayatına giren saç telinden sonra temizlik ve düzen işlerinde kolları sıvayıp görevi üstlenir. Buraya kadar az çok hikâyenin nasıl başladığından bahsettim, bundan sonrasında hapishane ortamı, mahkûmların birbiri ile sohbetleri, herkesin sırayla işlediği suçu ve hangi psikoloji altında gerçekleştirdiklerini, hapishane hiyerarşi düzenini ve özgürlüğün önemini okuyacağız. Asıl büyük sürpriz ON YEDİNCİ BÖLÜM – Bir Yıl İki Ay Dört Gün de başlıyor. Buraya kadar okuduklarınızın, bu bölümle farklı bir kapıya açıldığını öğreneceksiniz. Bizim okuyarak tanıdığımız Barana, aslında hayal etmediğimiz biri olarak ortaya çıkacak. Tema olarak kadın cinayetlerini, kader mahkûmların yaşadıklarını, zekânın önemini, gücün insan psikolojisi üzerindeki etkisini, özgülüğün kıymetini,
Beş Sene Sakladım Verdiğin Saçı
·264 syf.·
2021 64. kitabı
Kitabı bana hediye eden arkadaşım şu notu düşmüştü. “Kalbinizde yeşil bir ağaç bulundurun; belki şarkı söyleyen bir kuş gelip konar.” Bu kitap gerçekten böyle oldu. Adeta kalbimde yeşil bir ağaç etkisi oluşturan ve dallarına gelip kuşların konduğu bir romana döndü. Evet, Kara Sis çok başarılı bir roman ve belki her şeyden önce bunu söylemem gerekiyor. Bu anlamda tam puan verdiğimi de belirtmeliyim. Kemal Varol adını birkaç ay önce duyduğum ve yine bir arkadaşımın tavsiyesi ile Aşıklar Bayramı romanını okuduğum bir yazar oldu. Aşıklar Bayramı’nı çok beğenmiştim. Kara Sis’i daha da beğendim. Kemal Varol’un çok iyi, yetkin bir romancı olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Çok başarılı bir anlatıcı. Türkçeyi fevkalâde kullanabilen, kurgu oluşturmada da hayli başarılı, kendine ait üslubu olan bir romancı ile karşı karşıyayız. Onun okuduğum ikinci kitabı Kara Sis oldu ve eminim ki, son da olmayacak. Incelemelerim de ipucu vermemeye gayret ediyorum ve genellikle de vermiyorum. Bunda da yine aynı şeyi yapmayı planlıyorum. Kara Sis bir cezaevi romanı. Taşkale Cezaevi adlı muhayyel bir cezaevinde C-6 koğuşunda bulunan mahkumların hikayesi… Olayları anlatan kişi Mesut adlı bir karakter. Mesut öğretmenken bir suça karıştığı için cezaevine düşüyor. 1998 yılının sonlarına doğru onların bulunduğu hücreye bir mahkum getiriliyor. Barana adlı bu mahkum müebbet hapis cezası almış bir karakter. Kemal Varol sadece Mesut Hoca ve Barana ‘yı değil, koğuşta bulunan Reco Dayı, Casper, Asım abi, Sıçan ve Candan İleri karakterlerini de son derece başarılı bir şekilde resmetmiş. Tabii ki başgardiyan Beton , cezaevi müdürü ve hatta Mesut Hoca’nın eşi Behiye de bunlara dahil… Ekim 1998’de Barana'nın koğuşa gelmesi ile birlikte asıl hikaye başlıyor. İşledikleri suçlar cinayet olan bu tutukluların
2025 4. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 00:25
Mesut hocanın anlatımından, müebbet yemiş Baranın hayatını okuyordum. Bir saç teli ne kadar acıya dayanmanıza yardımcı olabilirse işte o kadar acıya dayandı Barana. Bazen biz severken inanırım ki tüm evren birleşmeleri için el birliği yapardı tıpkı rüzgarda Barana ya gelen kırmızı saç teli gibi. Barananın muhteşem kaçış planı ve zekası hayran olunmayacak türden değildi. Yazdığı mektup insanı mest ediyordu. Belki de baranın hikayesini ondan dinlemeliydik. Neler hissettiğini sevdiği kadına yaşadığı aşkı. Sevgili Barana önümüzdeki uzun bir vadede benimle yaşayacaksın. Yaptığım bütün alıntılar seni tekrar tekrar hatırlamak için sevgili Barana.Seni hatırladıkça güzel bir tebessüm oturacak yüzüme. Bir kadın için verdiğin mücadele ve yaşadıkların. Okunmaya değer bir Kemal Varol kitabıdır.
Kara SisKemal Varol · Everest Yayınları · 20211,421 okunma
Bir ağacın yasını tutmayı öğrenmek isteyenlerin buluştuğu avlu..
2021 84. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2021 16:41
Kara Sis, hapishanede geçmesi, alttan siyasi mesajlar vermesi ve tanıdık hikayeleri bu kadar gerçekçi anlatması dolayısıyla bana Yılmaz Güney filmlerini hatırlattı. Kitabın sayfalarını çevirirken Candan İleri'nin menekşe tohumlarını örseleyecekmişim, Barana'nın avluda bulduğu saç telini düşürecekmişim gibi hissettim. Kitaptaki her bir sayfa bir iç çekişti, umutların can çekişleri, hasretlerin, pişmanlıkların yankıları.. Altı kişilik bir koğuş, acılar, suçlar arasında.. o kadar insani, o kadar bizden olan hikayelerin arasında kendimi gördüğüm tek şey; hapishaneden görünen kavak ağacıydı. Barana'nın aslında "dışarıda" onlar gibi mahkum olmayan, o soğuk duvarların içinde, acımasız gardiyanların arasında olmadığını düşündüğü, onu izleyerek hayal kurduğu kavak ağacının aslında içeride, onlar gibi sadece köklerine mahkum değil ayrıca duvarlara da mahkum olduğunu gördüğünde duyduğu hayal kırıklığı.. Ben o kadar acımasız insan arasındaki o kavak ağacıyım, çünkü yaşamda insanlara verebileceğim en büyük zarar bir yanılmasadan ibaret olan hayal kırıklığı olabilir.. Keşke Barana'nın yazdığı mektuplar için ayrı bir kitap olsa, sadece bir saç teline yazılan onca kelimenin anlamı dökülse sayfalara..
2025 39. kitabı
Yazarın bütün romanlarında okurla yazar arasındaki mesafe eşitliği gördüm, Okura kolayca nüfuz edebilen samimiyeti,anlaşılır ve benzetmeleri harikaydı hikaye anlatma coşkusu ve şeffaflığıyla edebiyatını çekici kıldı. Bir de. “şeylerin” görünmeyen kıymetini dilin sihriyle çoğaltması, Kara Sis’i okurken, “hayatın yarattığı kurmaca karakterler gibi hikâyeler arasında savrulurken ortak bir zaman algısıyla birbirimize bağlanıyor muyuz?” sorusu da dolaştı zihnimde. Bir insanı tanımak için hakiki “iç hikâyesini” merak etme dürtüsünün gerisinde, hafızanın acıttığı, zamanla ve “sonlu” oluşuyla baş etme çabası da var çünkü. Özel bir teşekkürü borç bildiğim Kara sis’i ortaklaşa seçtiğimiz güzel insanada burdan selam olsun sıradaki Önerlerini bekliyorum .. Kara Sis
Alıntı
Kızıl Saç Teli
2021 8. kitabı
Taşkale Cezaevi… C-6 Koğuşu… Hepsinin işlediği suç ortak: Cinayet… Fakat birbirinden farklı hikâyeleri olan 6 mahkum… Sıradan cezaevi hayatları Barana isimli yeni bir mahkumun gelmesiyle değişiyor. Üstelik Barana müebbet hapis cezası almış olmasına rağmen başından geçenler konusunda, ser verip sır vermiyor… Biz kitabı mahkumlardan birinin, öğretmen Mesut’un anlatımıyla okuyoruz. Sadece kendisinin ve Barana’nın hikâyesini değil, Reco Dayı’nın, Casper’ın, Asım Abi’nin, Sıçan’ın ve Candan İleri’nin de hikâyelerini anlatıyor Mesut Hoca. Tabi 1998 yılının Türkiye’sini, sosyal ve politik olaylarını yansıtmayı da ihmal etmiyor. Barana’nın hikayesi çok başka. Her şeyden vazgeçmişken, konuşmayan, gardiyanlardan dayak yerken bile tepki vermeyen Barana’yı; havalandırmaya nereden geldiği belli olmayan kızıl bir saç teli hayata bağlıyor. Kitap buradan sonra öyle hızlı akıyor, olaylar öyle beklenmedik bir hal alıyor ki merakla sayfaları çevirirken, ne yanlış ne doğru, kim haklı kim haksız ayırt etmek zorlaşıyor. Bu okuyup aşık olduğum, satırlarında kaybolduğum kaçıncı Kemal Varol romanı? Anlatımının akıcılığı kelimelerin dansına dönüşüyor, onun kaleminden çıkan her kitap insanın içine işleyip, aklına kazınıyor… Küçücük bir objeyi, öyle bir anlatıyor ki yıllar geçse de kattığı anlamı unutamıyorsunuz. Bu obje en sevdiğim kitabı Ucunda Ölüm Var’da ayakkabıydı, bu romanda ise kızıl saç teli… Barana’nın yazdığı mektubun bir bölümünü sizinle de paylaşmak istiyorum: “…sık sık senin bir teline kıyamadığım saçlarını düşünüyorum burada. Kıvır kıvır, tel tel, yürüdükçe seninle birlikte havalanan, beni yer yüzünde başka bir ihtimalin olabileceğine inandıran saçların. Sıcakta topladığın, soğukta yüzüne düşürdüğün, yemek yaparken arkada bağladığın, denizden çıkarken geriye attığın, bana
2021 41. kitabı
Bazı insanlardan kurtulmak için bir an evvel ecelleriyle ölmelerini dilediniz mi hiç? Nefret ettiğiniz ya da size büyük bir kötülüğü dokunmuş insanlar olmadıkları halde... Kemal Varol’un “hikaye anlatıcılığının doruğu” olduğunu düşündüğüm bu romanı bitirdiğimde, Barana’nın yazdığı ve her satırı şiir kokan o mükemmel mektupları bir kenara koyarsam bende en derin iz bırakan yukarıdaki soru oldu. Eminim okurken siz de soracaksınız kendinize, özgür olmanız için ölmesini istediğiniz biri var mı diye. Bir mahpushanede, 6 cinayet mahkumunun yaşadığı bir koğuşta geçiyor hikayemizin büyük kısmı. Anlatıcı da içlerinden biri; bir öğretmen, bir katil… Arkadaşlarını çok iyi gözlemleyen, çevresinde olup bitene bir psikolog titizliğiyle eğilen ve karakterleri son derece gerçekçi yansıtan Mesut Çelik, kendi hikayesini anlatırken de oldukça dürüst. Kurgusal olarak merak unsurunun son derece tadında olduğu hikâyenin sonunda yazar beni şaşırtmayı başardı. Hikayeye yaydığı ipuçlarını mantıklı ve tutarlı sonuçlara bağlarken bazen de bazı şeylerin “sebepsiz” olabileceğini anlatarak gerçekçilikte Nirvana’ya ulaşmış. Olağanüstü, fantastik hiçbir şey yok sanmayın, var: tıpkı hayatta da olduğu gibi. Kemal Varol
2022 15. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2022 14:46
Öncelikle kitabı görünce ister istemez beni biraz geçmişe götüreceğini biliyordum Yazarın kalemine yabancı değildim Kitabın sayfalarını kurcalarken neden kurcaladığımı bilmiyorum ama kurcalamam gerektiğini biliyordum altı çizili kısımları hem gözlerimle hem parmaklarımla bir kaç kez okudum neden okudum bilmiyorum ama okumam gerektiğini de düşündüm Kitap Taşkale cezaevinin c-6 koğuşunda bulunan mahkumların hikâyesini anlatıyor Sıçan Reco dayı Candan Casper Asım abi ve Mesut hoca gibi mahkumların bulunduğu C-6 koğuşu ayrı hikâyeler ayrı cezalar Ayrı cinayetler barındırıyor Ve sonuç olarak ölüm ölüm... Bir insan bir koca bir öğretmen karısının ölümü onun özgürlüğü olacağı düşüncesinden çıkamıyor ve özgürlüğü olacağı ölümü gerçekleştiriyor ama düşüncesi tam tersine dönüyor başka bir kadın için kendi karısını öldüren bir öğretmen Bir diğer mahkum başka bir cinayeti işliyor Bir başkası ayrı bi cinayet Cinayetler farklı olsa da yollar aynı durağa çıkıyor ölen toprağa öldüren mahpushane damlarına düşüyor Beraber olduğun eşini ya seveceksin ya seveceksin bunun ne ortası ne başı ne sonu var beraberinde olacak çocuklarınıza sevgiyi vermelisiniz Doğa size kucak açarken doğanın bağrına bastığı hiçbir canlıyı incitmeyin Ölümlerin insanların elinden olmadığı bir dünya diliyorum tüm dünya insanlarına
2022 60. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2022 09:57
Bir saç teline tutunmanın vermiş olduğu özgürlüğü iliklerime kadar yaşadığım bir kitap. Kemal Varol bu kez cezaevinin rutubetli duvarlarının kokusunu almamızı istemiş resmen. Müebbet alan bir tutuklu Barana. İsmi bile bi güzel. Sonra bir türküden ismini alan Candan İleri ve bir harfi öğretmenin hazzını yarıda bırakıp sevdiği kızın peşinden ölümüne giden Mesut hoca. Varol'un kitaplarına neden geç kaldım diye sorgularken bir tarafımında doğru zamanın bu zaamanlar olduğunu söylüyor. Şahsen hangi sayfayı çevirsem derin bir nefes alış çıktı karşıma. Cezaevinin dört duvarının ardında yaşanan işkenceler, o işkencelerden kanla tıkanan lavabo giderleri;mahkumların kafasında özlem duydukları sevdiklerinin fotoğrafları. O fotoğraflara dokunamama..Keder..
2021 79. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2021 00:00
Bir öğretmenin eşini öldürdükten sonra cezaevine düşmesi ve bir başgardiyanı öldürüp müebbet hapis cezası alan Barana'nın hikayesi. Kitabı okurken bir koğuşta kapalı kaldığınızı, üzerinize duvarların geldiğini, ruhunuzun sıkıldığını hissedeceksiniz. Mesut Hoca'nın ağzından anlatılan romana ortak olarak 6 kişilik olan koğuşlarının 7.si siz olacaksınız. Böylece koğuştakilerin sıkışmışlık hisleri daha da artacak. Kah Mesut Hocayla soğuk kış günlerinde böbrek taşı sancısı çekecek kah Reco Dayı ile çocuklarını öldürüp tekrar diriltecek kah Candan İleri'yle çiçek dikmek isteyecek ama Barana'nın yaptığı veya yapacağı şeyi aklınıza bile getiremeyeceksiniz. Kitabın dili çok güzel ve akıcı. Yatırım tavsiyesidir.

Kemal VarolYazar · 14 kitap
1977 yılında doğdu. Edebiyata şiirle başladı. Yas Yüzükleri (2001), Kin Divanı (2005), Temmuzun On Sekizi (2007) adlı şiir kitapları Bakiye adıyla toplu şiirler olarak kitaplaştı. Jar (2011), Haw (2014), Ucunda Ölüm Var (2016), Âşıklar Bayramı (2019) adlı dört romanı ve Sahiden Hikâye (2017) adlı bir hikâye kitabı yayımlandı. ABD ve Fransa’da da yayımlanan Haw romanıyla Cevdet Kudret 2014 Roman Ödülü ile Pen Amerika 2017 Çeviri Ödülü’ne, Sahiden Hikâye adlı ilk hikâye kitabıyla 2018 Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görüldü. Âşıklar Bayramı romanı, Dünya Kitap tarafından 2019 Yılın Telif Kitabı seçildi.