Keçiler Dönemi

Dergah Yayınları
Orijinal Adı:
Време на козите

2021 93. kitabı
‘ ‘Cehennem var mıdır?’   ‘Evet bir cehennem vardır!’   ‘Nerededir bu?’   ‘İnsanın umudunu yitirdiği yerde’ ‘ . Öyle tanıdık bir eser okudum ki. Dili tanıdık, toprağı tanıdık, insanı tanıdık. Arnavut yazar Luan Arif Starova bizi Yugoslavya’ya götürüyor. Bir kalenin eteğinde sosyalizmi tanımaya, göçtükleri yerin sistemini anlamlandırmaya çalışan bir aileye. Osmanlı’nın merkezi İstanbul’da hukuk eğitimi almış bir baba, bedeni ve ruhuyla ayakta kalmaya çalışan bir anne, onların hayatta kalabilecek kadar şanslı çocukları. Güç bela geçiniyor onlar. Sonra bir gün keçileriyle meydana toplanan çobanları görüyorlar. Çok fazlalar. Sistemi rahatsız edecek kadar fazlalar! Keçiler bereketlendiriyor haneleri, çocukların yüzleri gülüyor ama yüzü gülmeyenler de var: Baştakiler. Çünkü keçiler makinelerden uzaklaştırıyor insanları. Toprağa bağlanan insan unutuyor ‘sıcak savaş neymiş soğuk savaş neymiş’, umursamıyorlar. Hedef seçiliyor, on ikiden vurulabilir mi özgürlük? Günahlar yığılabilir mi ak pak keçilerin üstüne? . Starova sistem eleştirisi yapıyor evet ama yarası hep biraz açık olan Balkanları anlatıyor en çok. Bölüp bölüp yönetilen, bir araya getirmek istendikçe ufalanan Balkanları. Şöyle ciğerimin sol köşesine kor bırakıyor. Çok etkilenerek okudum ben Keçiler Dönemi’ni. Lütfen siz de bir bakın, okuyun… . Yazarın ‘Babamın Kitapları’ adlı eserini de en yakın zamanda edinmek istiyorum. . Orhan Suda çevirisi (Fransızca’dan), Ömer Faruk Yıldız kapak tasarımıyla..
2021 38. kitabı
2. Dünya savaşı sonrası ,adı bilinmeyen bir kente gitmeye hazır mısınız? Tito Yugoslavya'sına, sosyalist devrimin tamamlanması adına herkesin işçi sınıfına katılımının sağlanması gerektiği döneme gidiyoruz. İşçi sınıfına katılımının beklendiği binlerce keçi! ve çobanlarıyla tanışmaya. Balkanların tarihine bir bakış sağlıyor bu roman. Sayfalarını çevirirken işgalcilere, tiranlıklara karşı direnişi okuyoruz. Açlık , sefalet, yokluk, var olmaya , yeniden hayatlarını insanca inşa etmeye çalışan halkların hikayesi bu. İçime işleyen yoksulluğu okurken 'neden' diye sormaktan kendimi alıkoyamadım. Ve keçiler... İnsanları besleyen, can yoldaşı olan, aile bireylerinden, evlatlardan ayrılmayan bolluk, bereketin simgesi olan keçiler. Bu roman 'Keçiler Dönemi'. Bir direniş ve direnişin kahramanlarının keçiler olduğu bir dönem. Bir Kutu Kitap seçkileri sayesinde tanıştım hem bu kitap ve hem yazarı ile Kurgu ve tarihin iç içe geçtiği kitapları okumayı sevenlere tavsiyemdir.
Luan Starova’nın Keçiler Dönemi Romanına Bir Bakış
2021 8. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2021 18:52
Keçiler Dönemi (Starova, 2000b) göçlere, savaşlara, parçalanmalara, dev￾rimlere, silinip giden imparatorluklara ve yeniden çizilen sınırlara sahne olmuş; farklı dinden, mezhepten ve milletten insanlara ev sahipliği yapmış Balkanlar’ın modern destanıdır. Tarihi kazananlar yazsa da son sözü söyleyen her hâlükârda; o devri bünyesinde taşıyan şiirler, romanlar, öyküler, resimler ve mimari yapılar￾dır. Üstelik geçmişten bugüne, sanatın “yalan”ı tarihin yavan gerçeğinden daha çok ilgi görmüştür. İşte bu yüzden roman, daha isminden itibaren alışılagelmiş tarih/devir anlayışına başkaldırır: Mevzubahis olan ne Romalılar dönemidir ne Bizanslılar ne de Osmanlılar. Devir realitede, yani tarihin adlandırması bakı- mından Soğuk Savaş’ı içermektedir ve ülkenin ̶Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ̶ önderi Tito’dur. Ancak yazar, tarihin matematiksel bir kurgudan ibaret olduğunu düşünürcesine bu adlandırmaları yadsır. Okuru hafızanın derin sularında yüzdüren romanın kahramanı1 ; beyaz karşı-devrimin önderi,soylu vah- şi diyebileceğimiz Başkeçi Çobanı Çanga2 iken, bitmek bilmeyen kanlı kıtlık döne￾mine sütüyle can veren de sadık keçilerdir. Dönem, “Keçiler Dönemi”dir. Sema Vatansever - Luan Starova’nın Keçiler Dönemi Romanına Bir Bakış
2021 55. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2021 18:26
Selam️ Luan Starova “Keçiler Dönemi”.. Alıntı: “Ancak yanlış bilgilenmiş insanlardır geleceği tozpembe görebilenler” Sayfa 97 “Çocukluk ve cennet birbirine karışır çoğu zaman.” Sayfa 41 “Keçileri ve insanları diri tutan kendini koruma içgüdüsü, kırılabilmesi mümkün olmayan bir kolektif direnme gücüne dönüşmüştü.” Sayfa 98 Starova’nın 1992 yılında başlayan Balkan Destan’ı serisinde, bir çocuğun gözünden anlatır Keçiler Dönemini. Farklı mezhep ve milliyetlerden, etnik çeşitliliğin filizlendiği topraklar, binlerce yıl boyunca “böl yönet” politikasıyla hüküm süren imparatorlukların himayesinde “yık, inşa et, yine yık” hoyratlığında hayatlarını idame ettirmişlerdir. 2. Dünya Savaşı sonrası Nazilerden kurtulan Sovyet Sosyalizmi şaşaalı günlerini yaşarken, Tito yönetimindeki Yugoslavya’da sosyalist devrimin tamamlanabilmesi için, komünist stratejistlerin işçi sınıfına yeni üyeler katma planı, keçi çobanlarını da kapsar. Yokluktan, açlıktan, savaştan sürekli zul altında hayat mücadelesi veren halk için “keçi” evin bir bireyi, çocuğudur. Onun sütüyle çocukların yaşatabilmiş, yaşama tutunabilmişlerdir. Osmanlıdan kalma bir kalenin eteklerinde yaşayan, şehrin son Osmanlısı bir aydınla, keçi çobanı Çanga dostluğu, bir başka Balkan hüznü olarak nüfuz eder satırlara. Saygılarımla
Puan vermedi·180 syf.·
2026 28. kitabı
“ nasıl da ufak , boğuştuğumuz şey , bizimle boğuşan nasıl da büyük ..!” rilke ‘ Keçi çobanları, tarihin sonunu getirmek için sosyalizmin emrivakisine iştirak ettiler, ama keçileriyle! . II.Dünya Savaşı’ndan sonra Nazileri ezen Sovyet Sosyalizmi en şanlı günlerini yaşamaktadır. Tito Yugoslavya’sında da sosyalist devrimin tamamlanması adına herkesin işçi sınıfına katılımı sağlanmalıdır. Unutulmuş çağlardan beriBalkanları arşınlayan keçi çobanlarının devletleri, iktidarları, zamanları aşan ve aşındıran varoluşuna devrimin tamamlanması için bir son verilmesi zaruridir. Osmanlı bakiyesi bir kalenin eteklerindeki kenti basan binlerce keçinin şehrin son Osmanlı’sıyla ve sosyalizmle macerasının epik hikâyesi Keçiler Dönemi. Balkanların yüzlerce yıllık derin tarihine dair bir mesel anlatıyor Starova. Balkan halklarının işgalcilere, tiranlıklara karşı direnişinin zamana sığmayan bir halkasıdır büyük keçi direnişi. Farkı far etmek için okunmalı Keçiler Dönemi
Edebiyat & Roman
2026 25. kitabı
Okunma: 08 Mart 2026 16:22
Kitabın konusu, Balkanların siyasi olarak güvensiz olduğu bir dönemin ( kitapta belirtildiğine göre her zaman böyle) keçiler üzerinden anlatılması. Hiçbir ideolojik görüşe ait olmak istemeyen insanlar, keçilerin şehirdeki hayatını devam ettirebilmesini kurtuluş umudu olarak görmeye başlıyor bir süre sonra. Kitapta isimsiz ve kimliksiz bir çocuk anlatıcı var. En güzel anlattığı bölümler bence babası ve babasının kitapları ile ilgili bölümler. Hatta buradan yola çıkıp, yazarın Babamın Kitapları diye bir kitabı daha olduğunu öğrendim ve onu da okumaya karar verdim. Kitapta çeviri kaynaklı bir anlama zorluğu yaşadım yer yer. Gereksiz uzatılmış ve bu nedenle anlatım bozukluğuna sebep olmuş cümlelerle karşılaştım. Buna rağmen yazarın dilini sevdim.
2021 10. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2021 01:06
Bir Balkan göçmeni ailesi bireyi olarak, Balkan tarihini çok merak etmemiştim şimdiye kadar. Okumalarımı genelde edebi eserler üzerine yapıyorum. Tarih biraz nehrin öte yakasında kalıyor benim için. Ama tarih okumayı da sevmiyor değilim. Bu kitapta bir çocuk gözünden ve ara sıra bir yetişkin gözüyle Yugoslavya'ya gönderilmiş ya da sürülmüş orasını tam anlayamadım bir ailenin, Stalin ve Tito dönemindeki komünist rejimin ülkeye ve insanlara uygulatılmak istenmesiyle mücadele eden keçi çobanlarının hayatı anlatılıyor. En nihayetinde içerisinde biraz siyasette var. Ben içersinde siyaset olan kitapları sevemiyorum, çünkü siyaset sevmiyorum. İlgim yok siyasete karşı. İlgim olmasa da bilgimin olması gerektiğini biliyorum ama bu tip kitaplar ve yazılar okurken sıkılıyorum. Bu kitap birkutukitapcom'un Şubat kutusuyla elime ulaştı. Bu tip kitapları sevmediğim için sadece bitirmek için okudum. Ancak okurken o dönemin diktatörlerini ve rejimlerini araştırarak okudum. Az çok bir şeyler öğrenebildim. Bu açıdan güzel ama özellikle seçeceğim bir kitap olmazdı. Balkanlara, tarihe ve siyasete ilgisi olan herkes eminim ki bu kitabı beğenir. Çünkü kitap kötü değil. İlgisi olanlara tavsiye ederim.
Az bilinen gerçek!
·180 syf.·
2022 6. kitabı
Kitabı alırken kitapla ilgili hiç bir fikrim yoktu. Fuarda gördüğümde ismi ve kapak fotoğrafı dikkatimi çektiği için almıştım. İyi ki de almışım. Romanı okumadan evvel böyle bir vahşetin olduğundan bir haberdim. Komünizm ve sosyalizm adına on binlerce keçinin katledildiği olayı anlatan hüzünlü ve sürükleyici roman olmuş. ! DİKKAT! "Makedonya Halk Cumhuriyeti Resmi Gazetesi'nde 13 Aralık 1948'de duyurulan bir yasayla keçi beslemek yasaklandı ve on binlerce keçi katledildi. "
2021 2. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2021 22:51
Keçiler Dönemi,babaanne tarafından Türk kanı taşıyan,Balkanlar’ın bağrından Makedon yazar Luan Starova eseridir. Birçok savaşa ,ayrışmaya,birleşmeye,sürgüne,özleme ve hatta demir perdeye sahip bu coğrafyanın acı ve sevgi dolu tarihini anlatmak,yaşatmak için yazılmış ve bu gayeyi hakkaniyetli bir biçimde okura yansıttığı kitabı; Bir tarih anlatısıdır. Küçüklük hatıraları ve erişkin gözlemlerini aktardığı bölümlerde,anlatıcı değişmiş gibi gelse de,olaylara tek bir kişinin yorumlamasıyla şahitlik ediyoruz. Kitap hakkında merak duygusunu yüksek tutmak adına konu anlatımı çok mümkün olmasa da;ilk önce söylemem gereken öncelikli şey: -Hayır,bu kitap keçileri anlatmıyor.- Bir hayvancılık,besicilik kitabı olmadığıdır. Gözlerinizi kapatın ve 2.Dünya savaşı sonrası Sovyet sosyalizminin en kanlı dönemlerini; Kimin hedef alınıp kimin vurulduğunun,kimin ateş ettiğinin,niçin tetiğe bastığının,kimin göze girmek,kimin ideolojik zehirlenmeden kıyımlara sebep olduğunun mühim olmadığı dönemler... İşte,olaylar böyle bir dönemi anlatıyor. Anlatıcının,ülkenin büyük yalnızlığına nasıl itildiğini,açlığın sefaletin ölümlerin arttığını, Amerika’dan gelen ve daima hatırlanacak o unutulmaz süttozu ve kuru et kolilerine iç cızırtıları ile şahitlik ederken: Stalin ve Tito çatışmalarının arasında kalan günah keçilerine üzüleceksiniz. (Üzülmek garanti) Evet ,bahsi geçen bu keçiler sosyalizmin can düşmanı,işçi sınıfının komünizme ulaşmasının önündeki tek engel ve yok edilmeleri gerekiyor. Faşizmin yerini komünizme bıraktığı bu yeni ideolojik dünyada,fabrikalara,yeni yollara,sanayileşmeye,hidroelektrik santrallere yeni işçi sınıfına yer vardır ancak keçilere yer yoktur. Burada keçi bir imgedir. Hiç bir ideolojik kalıba/siyasi sınıfa girmeyip,her zaman bedel ödetilen halkı imgeler. Kitapta bir sağlam
2021 19. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2021 15:56
Bir direniştir yaşamak öyle ya, bu da bir direniş kitabı ama keçilerle. Keçilerle gelen huzur, sağlık; bozulan hiyerarşi sonrası malum. Siyasetin girdiği hiçbir yerde kalmayan onlarda da kalmıyor ve sonunda ne olduğu bilinmeyen; kahraman mı anarşist mi, öldü mü kaldı mı bilinmez bir dönemin sonu. Öyle bir son ki, yasayla keçi beslemeyi yasaklamaya kadar giden.
Tarih

Luan StarovaYazar · 5 kitap
Luan Starova 1941'de Arnavutluk'ta, Ohrid Gölü'nün güney yakasındaki Pogradec/Pogradeci kentinde doğdu. 1945'ten beri Makedonya'da yaşıyor. Babaannesi Türk. Babası Kait Starova Türkiye'nin ilk başbakanlarından (22 Kasım-Mart 1925) liberal eğilimli Fethi Okyar'ın kuzeni. Üsküp Üniversitesi'nde karşılaştırmalı Fransız edebiyatı profesörü olan Starova halen Makedonya'nın Fransa büyükelçisi. Evli ve üç çocuklu. Altı yabancı dil biliyor. Keçiler Dönemi Fransa'da 1997 yılının En İyi Yabancı Roman Ödülü'nü kazandı. Başlıca romanları: Babamın Kitapları, Tanrı Tanımazlık Müzesi, İlkbaharın Sınırları. Bir de Kartaca Şiirleri adlı yayımlanmış bir şiir kitabı var.