Kerkenez

Orijinal Adı:
A Kestrel for a Knave

2025 27. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2025 00:00
Kitapçıda gezerken kitapçı şöyle demişti Şeker Portakalı kitabını okuyup sevdiyseniz bu kitabıda seversiniz... Uzun zamandır kitaplıkta bekliyordu ve 3 günde okudum. Bazı sayfalarda Billy'i sarıp sarmalamak kucaklamak istedim.. özellikle kuyruklu yalan kısmında hayallerinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığı kuyruklu yalan olduğu o hayalin kısmında basit rutinler bir çocuğun ulaşamayacağı kuyruklu yalan olabiliyor ve yüzüme şükürsüzlüğümü haykırıyor.. " Billy , yoksulluğun ve sevgisizliğin dünyasında doğanı Kes ile kurduğu bağ, umudun sessiz çığlığı , sistemin yok saydığı hayallere bir ağıt gibi.. Sert, gerçekçi, unutulmaz sarsıcı bir roman" #Kerkenez Filmi de varmış, bu akşam blok çiçeğimi yaparken bana eşlik edecek
KerkenezBarry Hines · Yapı Kredi Yayınları · 2023155 okunma
Sırf kendisi olmaktan gurur duymak...
·160 syf.·
2023 180. kitabı
Küçük Yorkshire maden kasabası Barnsley'de büyüyen sorunlu bir genç!!! olarak görülen Billy Casper için hayat zor ve neşesizdir. Okulda başarısız ve evde mutsuz muamelesi gören Billy, bir kerkenez doğanı olan Kes'i bulduğunda hayatta yeni bir tutku keşfeder. Billy kendini sessiz gücüyle özdeşleştirir ve ona başka hiçbir şeyin veremeyeceği güven ve sevgiyi aşılar, onun sayesinde hayatında eksik olan tutkuyu keşfeder. Billy Casper sarhoş kardeşi tarafından dövülür, annesi tarafından görmezden gelinir ve okulda başarısız olur. Çukurların aşağısında zor, sefil bir yaşam onun kaderinde varmış gibi görünüyor, ancak kısa bir süre için kendi yetiştirip evcilleştirdiği vahşi bir kerkenezden zevk alır. Barry Hines ın beğenilen romanı, zorlu ve neşesiz bir dünyada güçlü bir hayatta kalma öyküsüyle özdeşleşirken yeni nesil gençlere ve yetişkinlere ulaşmaya devam eder, filmi de çekildiğinden, film de kitap da kendi içinde ün kazanmıştır zannımca zira hemen filminin de olduğunu öğrenince çabucak buluverdim* yazarın sonundaki açıklamasından kendimce edindiğim düşünceler diyarında zaten film tadında 1kitapti oyuzden mutlaka izleyeceğim, zira kitabı da çok sevdim* Anlatılan hikaye hayatın etkilendiği derin dönümlerinde önemli bir nokta bence... kitapta içten yaşanan sessiz çığlıklar kurulan kurmaca ile kocaman hayatın içinde kuyruklu bir yalan gibidir, pek çok çocuğun kurmaca hayali ve içinde olduğu gercek yaşamı arasında basit bir olay olsa da "annesinin uyandırıp kahvaltını yatağına getirdim" dediği kurmaca gibi, bir de gerçekleri işlerken hayatta derin mesajlarla dolu ince ama anlamda ağır bir kitaptı bence, Billy'nin Kes'i keşfedip onu eğitmeyi öğrendiğinde, yalnız yaşamına bir umut kıvılcımı girer. Billy, Kes'e reddedilen tüm sevgi ve bağlılığı verir ve şahinin sessiz gücünde
Edebiyat & Roman
2024 42. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2024 09:11
Gizemli bir başlangıç ile başlayıp gençlik romanına sürükleniyorsunuz okuyunca. Roman içerisindeki dil oldukça sade, düz anlatım içermiş. Başarısız bir öğrencinin Kerkenez (doğan) yavrusu edinip eğitmesini hırs etmesi ve büyük bir ustalıkla başarması işlenmiş. Tabi ki bu yeteneğinin yanında mutsuz ilgisiz bir aile ve okulda akran, öğretmen zorbalıklarına maruz kalan olaylar karakterin sürecinde yer alıyor. Çok özel bir konuya ve anlatıma sahip değil benim için. Ama yormayan sade bir kitap istiyorsanız tercih edebilirsiniz. Özgün bir işleyiş, konu arayanlara önermiyorum. Keyifli okumalar.
2025 33. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2025 16:21
Billy Casper’la ilk tanıştığımda, onun ne kadar yalnız, ne kadar görünmez bir çocuk olduğunu hemen hissettim. Yoksul bir madenci kasabasında, ilgisiz bir anne, sürekli zorbalık eden bir abi ve anlayışsız öğretmenlerle çevrili hayatında, Billy’nin kendine ait hiçbir alanı yoktu. Ta ki bir gün bir kerkenez yavrusu bulana kadar… Bu küçük kuş, Billy için sadece bir hayvan değildi. Hayatında ilk kez bir şeyi sahipleniyor, bir şeye ilgi duyuyor, sevgi ve merhamet hissediyordu. Onu eğitiyor, doğayı gözlemliyor ve o kuş sayesinde kendi varlığını biraz olsun hissedebiliyordu. O kerkenez, Billy’nin kurduğu küçücük bir dünya gibiydi. Ama ne yazık ki gerçek hayat masal gibi devam etmiyor. Hikayenin sonunda yaşananlar yüreğimi gerçekten burktu. Kitabın dili sade, hatta uzun betimlemeler de yok; ona rağmen yazar size Billy’nin sessizliğini hissettirmeyi başarmış. Öyle bir sessizlik ki bahsettiğim, okurken çok üzüldüm. En çok da Billy’nin hayatında kimsenin “onu görecek zamanı” olmamasına üzüldüm. Bu kitabı okumalısın çünkü bazı hayatlar çok sessiz. Çünkü çocukluk her zaman masumiyet ve neşe dolu olmuyor. Çünkü sevgiye aç bir çocuğun, bir kuşa tutunarak hayatta kalmaya çalışması göz ardı edilecek bir hikaye değil. Kerkenez, kısacık bir kitap ama bitirdiğimde kalbimde uzun süre yankılanan bir sessizlik bıraktı. Bazen çığlık çığlığa bir adalet arayışını, bazen de sadece bir çocuğun sessiz gözyaşlarını duyuyormuş gibi hissettim. “Dünyası küçüktü… ama içinde bir kuş kadar özgür olmayı hayal ediyordu.”
2026 3. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2026 00:34
Yazarın gözlemci bakış açısını seçmesi hikayenin hüznüne hüzün katmış adeta. Bir kamera gibi Billy Casper’la yaşadım ve içim çok parçalandı. Pek çok başka filme götürdü beni: Örneğin 400 Darbe. Ya da Rosetta. Kitabın sonunda yazarın sonsözü olmasa hüzünden kahrolacaktım. Filme de uyarlanmış ama yakın zamanda izleyebileceğimi sanmıyorum
2023 103. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2023 10:23
Barry Hines’ın 1968’de kaleme aldığı bu toplumsal romanı, 60-70’lerde İngiltere’sinin bir panoramasını sunuyor bizlere. Romanın yayımlanmasından sonra, bir yıl sonra 1969’da Ken Loach’un “Kes” ismiyle uyarladığı filmi bu yıl önce izleyip, jenerikte kitaptan uyarlama olduğunu görünce, “keşke kitabı da çevrilseydi,” demiştim ve kısa süre sonra kitap basılır basılmaz, alıp okudum. Küçük ve yoksul bir madenci kasabasında yaşayan 15 yaşındaki Billy Casper’ın zorlu hayatına, “Kes” ismini verdiği Doğangiller ailesine ait bir “Kerkenez”le hayata tutunmaya çalışır. Yaşamına bir amaç yükleyip, bu uğurda yürümeye çalışan bir karakter okuyoruz. Genel anlamda, İngiliz sineması ve modern edebiyat eserleri, yoksullukla sınan bir toplum, babasız evler, işçi ailelerinin çocukları, tek taraflı ebeveynler, alkolik anne-baba üzerine çokça kafa yoran ve bunu sanat anlamında izleyiciye veya okuyucuya sunan eserler çıkarmakta, yazarlar ve yönetmenler… Geçen sene okuduğum Shuggie Bain’le oldukça benziyor bu kitap, daha doğrusu Shuggie Bain ve şürekasının atası saçda diyebiliriz belki. Sadece “cinsel yönelim,” kısmında farklılıklar mevcut ve “hayvan” teması da bir diğer farklılık. Hines’ı ilk kez okudum ve başka eserleri de basıldığı taktirde okumak isterim. Diyalog roman ve toplum röntgenini çeken eserler ilginizi çekiyorsa okumanız gerektiğini düşünüyorum, zira yazarın oldukça gerçekçi bir İngiliz portresini yansıttığını da söylemem gerek. İngiliz işçi ailesinden birisi gibi hissetmemeniz için hiçbir sebep yok, o denli gerçekçi. İngiliz bireyciliği ve eğitim sisteminin çürümüşlüğü de, bu toplumsal eleştiri katmanında yerini alıyor. Arka kapakta da söylendiği gibi: “Kerkenez, sevgisiz bir dünyada ayakta kalmaya çalışan kahramanıyla akıllardan çıkmayacak bir büyük hikayesi.” Filmi de
2023 60. kitabı
İngiltere’nin kuzeyinde, küçük ve yoksul bir madenci kasabasında yaşayan on beş yaşındaki Billy Casper için hayat zorluklarla doludur. Babasının yıllar önce terk ettiği evleri, annesinin ilgisizliği ve ağabeyinin zorbalıklarıyla daha da mutsuz bir yer haline gelmiştir. Gittiği erkek okulunun sert ortamı ve yaşadığı kasabanın onun yaşındaki birine madende çalışmak dışında hiçbir gelecek sunmaması da eklenir buna. Ancak Billy zekâsı ve inadıyla hayatta kalmaya kararlıdır. Bulup sabırla eğittiği ve Kes adını verdiği doğanla kurduğu ilişki Billy’nin sevgiden yoksun dünyasında bir umut ışığı olacaktır. “Kerkenez”, sevgisiz bir dünyada ayakta kalmaya çalışan kahramanıyla akıllardan çıkmayacak bir büyüme hikâyesi. Bir başyapıt... Billy Casper, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çıkan yazarların yarattığı genç karakterler arasında en çok akılda kalanlardan. 🩵İmparatora kartal, krala aksungur, prense bayağı doğan, şöyalyeye uludoğan, keyfiyle bozdoğan, onbaşına çakır, papaza atmaca, kutsal su papazına bayağı atmaca, uşağa kerkenez.
Edebiyat & Roman
2024 134. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2024 00:00
“İmparatora Kartal, krala aksungur, prense bayağı doğan, Şövalyeye uludoğan, leydiye bozdoğan, odabaşına çakırkuşu, papaza atmaca, kutsal su papazınına bayağı atmaca, uşağa kerkenez.” 1486 Boke of St Albans’tan ve bir Harley Koleksiyonu yazmasından seçilmiştir,” diye başladı kitap, 1960’larda Kuzey İngiltere’de madencilerin yaşadığı bir mahalleye götürdü beni. Akranları, öğretmenleri ve okul müdürü ile okulda, annesi ve abisinden oluşan ailesinde sürekli zorbalığa maruz kalan Billy ile tanıştım sonra. Kimi zaman empati kurulması imkânsızmış gibi görünen Billy ile bulduğu Kerkenez yuvasından aldığı bir yavrudan sonra tanıştım aslında. O da muhtemelen kendisiyle … Adını “Kes” koyduğu -Kerkenez anlamına gelen Kestrel ‘ın kısaltması- yavru kerkenez ona başka hiçbir şeyin ve hiç kimsenin veremediği güven ve sevgiyi verdi; gücünü, özgüvenini keşfetmesini sağladı. Katı bir disiplin içinde insanca yaşamaya dair imkanların sınırlı, özlem ve sevgiye dair beklentilerin neredeyse olmadığı bir işçi sınıfı topluluğundan yükselen bu keskin ve tiz çığlık Billy’nin ve Billy gibilerin hayatta yaşadığı zorbalıklara karşı umudu ve dayanıklılığı temsil ediyor. Şayet benim gibi henüz Kerkenez’i okumadıysanız ya da filmini seyretmediyseniz ivedilikle gündeminize dahil etmelisiniz derim. Eda Kerkenez Barry Hines
Biraz uzun ama :)
2024 7. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2024 00:00
Kitap İngiltere’nin küçük bir madenci kasabasında yaşayan Billy Casper’in hayatının anlatımı aslında. Babasının yıllar önce terk ettiği evde anne ile abisi ile hayatını sürdürmekte ancak annesinin alakasız davranması ve abisinin zorbalıkları yaşamını sürdürmesi gereken bir hayatı vardır aslında. Gittiği okulunun da sunduğu yaşam pek parlak değildir kendisi de pek parlak öğrenci değildir. Kendi dünyasında yaşasa da çalma, sigara içme ve kavgacı hayatı olduğunu görürüz satır aralarında. Bir kerkenez kuşu bulur onu yetiştirmeye başlar, davranışlarında eskiye nazaran düzelmeler meydana gelir hatta onu yetiştirmeye çalışırken ki çabası takdire şayandır. Hayat onun için artık kuşu ile ilgilenmekte denebilir. Ama bir gün abisinin istediği bir şey yapmaması hüzünlü bir sonuca yol açar. Yazarın son sözü aslında kitabın anlaşılmasını daha iyi sağlıyor, yazar kendi yaşamından izler taşıdığını söylediği bu kitapta anlatılanın kendisi olmadığını ancak, çevresindeki gördüğünü söylüyor ve bunu ustalıkla anlattığını görüyoruz. Okuyun, okutturun… Eğitim ile ilgili çalışanlara özellikle tavsiye :) Yer yer İngiltere’nin eğitim sistemi de anlatılıyor ayrıca. En sevdiğim paragraf Kuyruklu Yalan Bir sabah uyandım annem bak Billy kavaltını yatağna getirdim dedi pastırma var epmekle tereyağ var bir çaydanlık dolusu çay da var ben kahvaltımı bitirdiğim zaman dışarda güneş pırıl pırıldı.Giyindim ve aşşağı indim biz fundalığın kenarında büyük bir evde oturyoruz ve evimizin merdivenlerini halı kaplattık,eve kalorfer taktırttık.Aşşağı indiğim zaman Jud nerde diye sordum annem de orduya yazıldı bi daha gelmeyecek ama onun yerine baban eve dönüyo dedi.odada kocaman bi ateş yanıyodu ve babam giderken götürdüğü valisiyle içeri girdi uzun zamandır görmemiştim ama gittiğinden beri hiç değişmemişdi
kuyruklu yalan
2024 2. kitabı
"Bir sabah uyandım annem bak Billy kavaltını yatağna getirdim dedi pastırma var epmekle tereyağ var bir çaydanlık dolusu çay da var ben kahvaltımı bitirdiğim zaman dışarda güneş pırıl pırıldı.Giyindim ve aşşağı indim biz fundalığın kenarında büyük bir evde oturyoruz ve evimizin merdivenlerini halı kaplattık,eve kalorfer taktırttık.Aşşağı indiğim zaman Jud nerde diye sordum annem de orduya yazıldı bi daha gelmeyecek ama onun yerine baban eve dönüyo dedi.odada kocaman bi ateş yanıyodu ve babam giderken götürdüğü valisiyle içeri girdi uzun zamandır görmemiştim ama gittiğinden beri hiç değişmemişdi babam döndü diye ve Jud gitti diye sevinmişdim.Okula gittim bütün öğretmenler bana iyi davrandı hepsi bana Billy aferin deyip başımı okşadılar ve gülümsediler ve bütün gün okulda çok ilginç şeyler yapdık.eve gidince annem ben artık işe gitmeyecem dedi çay satinde kızarmış patatezle fasulye yedik sonra giyinip sinemaya gittik üst balkona çıktık arada dondurma yedik ve hep beraber eve döndük ve akşam yemekte kızarmış balıklan patatez yedik sonra yattık." Bütün kitabın yanında bu bol yazım yanlışıyla dolu kuyruklu yalan beni çok etkilemişti.Küçük bir çocuğun öğretmenleri tarafından iyi karşılanmak,ailesi ile beraber yemek yemek kadar basit eylemleri hayal olarak görmesi çok üzücü. Sayfa 68*

Barry HinesYazar · 0 kitap
Barry Hines, 30 Haziran 1939'da Hoyland Common, Barnsley, Yorkshire, İngiltere, İngiltere'de doğdu. Kes (1969), Looks and Smiles (1981) ve Screen One (1985) ile tanınan bir yazardı. Daha önce Eleanor Mulvey ve Margaret Croft ile evliydi. 18 Mart 2016'da Güney Yorkshire, İngiltere'de öldü.