Kerri Bacı

Theodore Dreiser

2018 2. kitabı
Heyat tercrübesi olmayan insan kainatda küleyin sovurub apardiğı ota benzer. Ahhh Kerri insan qelbinin kor arzuları. O xoşbextliyi heç vaxt tapmadı amma axtardı. Bu dünyada xoşbextliy deye bir şey yoxdu. Bizim heyatımız onu axtarmaqla keçir
2021 169. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2021 21:25
Kerri men sene nece de hirslendim amma bezi yerlerde qurur hissi kecirtdim.Kerri sen xosbext olmaq istedin lakin xosbextliyi sehv adamlarda axtardin.Drue ve Herstvud bu iki insanda xosbextliyi tapacagini hiss etdin.Drue,mence,o qeder de pis insan deyildi.Onun sehvi evlenmeyi bu qeder gecikdirmesiydi.O Kerrini en cetin veziyyetde ailesinin bele etmediyi komeyi etmisdi.Herstvud ise o nece bir luks heyyatdan bele bir sefalet yasadi men inana bilmirem.O oz yoldasini ataraq Kerriyle qacdi.O ozune ilk basda yaxsi bir is de tapmisdi amma is baglandi.Mence,o isini itirdikden sonra o qeder de cabalamadi.Bir az umidsizliye duçar olduqdan sonra is axtarmaqdan el cekdi.O zaman o heyyatinin sehvini eledi.Menim Herstvuda cox yazigim da geldi.Onun bele bir heyat yasamagi meni derinden sarstdi.Kerri de onu atib geldi.Halbuki Herstvud o zengin heyatini Kerri ucun atmisdi.Kerri bunu bilmeli idi.Umumilikde men Drayzerin qelemini cox beyenirem o her heyat terzini cox deqiqlikle tesvir edir.Kerrinin yukselisini.Herstvudun alçalmağini,Drunenin ise luks heyatini.Diger beyendim nuans ise insanlarin teatra bu qeder maraq gostermesi idi.
2018 845. kitabı
Harika bir roman. Anlatim tarzi konuyu isleyisi ile insani buyuluyor acikcasi. Sanirim simdiye kadar uc yada dört defa okumusumdur tekrardan. Turkcesi "Kızkardeşim Carrie" yeniden bastilar mi bilmem ama sahaflardan almistim. Kitapligim demirbaslarindan.
2018 371. kitabı
Carrie kır bölgesinde büyümüş genç bir kızdır. Hayattaki tek arzusu, düşündüğü her şeyi ele geçirmektir: Aşk, şöhret, zenginlik. Onun Chicago'da oturan ablasının yanına bir iş ve emellerini gerçekleştirmek için bir aşk bulmak için gelmesiyle başlar sergüzeştimiz. Arka planda 19. yüzyıl sonlarındaki sanayi devrimi sonrası gelişmekte olan Amerika, Chicago 'nun sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını ele alıyor. Yazarın insan içgüdülerine bolca göndermeler yaptığı, realist akımın önemli eserlerinden biri olan kitap ; yükselme hırsı ve idealize edilmiş bir lüks yaşam tutkusu, tüketim çılgınlığını -aslından günümüzden çok da farklı olmayan- tablosunu gözler önüne seriyor. Dönemin kayıtsız ve yozlaşmış toplumuna bolca eleştiride bulunuyor. Ahlaki değerlerin düşüşü Carrie ile tasvir edilse de, romandaki her bir karakter aslında, toplumun yozlaşmış kültürünü temsil ediyor. Materyalist yaklaşımlar eleştirilirken,karşımıza "yalnızlık" kaçınılmaz bir son olarak çıkıyor. Boşluktaki insanlara boş vermişlere ciddi kararlar aldırabilen çok güçlü bir kitap. Karizmatik ve güçlü bir erkeğin aşamalı çöküşü depresyonla gelen tembellik ve bunaması yan karakterde anlatılıyor ama tek başına bile çok etkileyici. Şu anda güncel basımı bulunmuyor ama sahaflarda bulursanız okumanızı öneririm.
Kız Kardeşim CarrieTheodore Dreiser · Hayat Yayınları · 1970760 okunma
2026 55. kitabı
Theodore Dreiser Kız Kardeşim Carrie Theodore Dreiser’ın 1900 yılında yayımlanan Kız Kardeşim Carrie,Amerikan edebiyatında önemli bir yere sahip bir romandı. Daha on sekiz yaşındayken Caroline yani Carrie Meeber’ın daha iyi bir hayat kurma hayaliyle kırsal kesimden Chicago’ya giden bir trene biniyor. Carrie nin kendi seçimiyle çıktığı bu yolda dönemin Amerika sındaki sınıfsal farklılıkları,ekonomik şartları, toplumsal rolleri şimdi daha neler olacak diye okurken başlangıçta yoksul ve deneyimsiz ,duygusalken ve hayattaki en güzel şeylere tutkuyla bakarken sonunda Carrie nin duvara tosladığı acımasız hayata sahit olmak üzücüydü. Zengin ve saygın bir adam olan George Hurstwood un,Carrie’ye olan tutkusu yüzünden her şeyini nasıl kaybedip sefalete sürüklendiği de ibretlikti arkadaşlar Carrie’nin büyük şehirde ahlaki değerlere ters düşen yaşamında hayatta kalma çabasını,aktris olup şöhrete doğru uzanan o yolda neler yaşadı derseniz? Cevabı eseri okuyunca öğrenirseniz. Kalın sağlıcakla Vuslat teki @narsist.kitap #vuslatınkitapkurtları #okuyanteraziokuyor #okuyanterazi #reklamdeğiltavsiye
2026 33. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2026 10:07
𝙆𝙄𝙕 𝙆𝘼𝙍𝘿𝙀𝙎𝙞𝙈 𝘾𝘼𝙍𝙍𝙞𝙀 Kitabın yazarı Theodore Dreiser, Amerikan natüralizminin en güçlü temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor. 1900 yılında yayımlanan bu roman, dönemine göre oldukça cesur bulunmuş ve uzun süre tartışılmış.Çünkü ahlaki yargılardan uzak durarak yükselmek isteyen genç bir kadının hikâyesini sansürsüz bir şekilde anlatıyor.Amerika’nın hızla değiştiği bir dönemi; sanayileşme, şehirlerin büyümesi, sınıf farklarının belirginleşmesi ve “Amerikan rüyası” fikrinin yükselişi... Roman bu dönüşümde ortaya çıkıyor ve sadece bir hayat hikayesi değil, modern şehir hayatının ve erken kapitalizmin insan ruhunda açtığı boşlukları gösteren önemli bir dönüm noktası olarak ele alınıyor... Sizde benim gibi bir kitaba başlamadan önce kitap ve yazar hakkında araştırmalar yapar mısınız? Kitabı ilk gördüğüm de hacmi ve ismi çok ilgimi çekmişti , bir o kadar da tedirgin etmişti. Amerikan klasiği olarak o dünyaya ve döneme tanıklık edecektim. Bu düşünce bir o kadar da heyecan vericiydi. Okurken aslında hep bir aksiyon, heyecan , hareketlilik bekledim. Ama ilk sayfadan itibaren her şey o kadar doğal bir akışta ilerliyor ki, hayatın kendisi gibi… Kimse tamamen masum değildi, kimse tamamen suçlu da değildi. Özellikle kadınlar üzerinden ekonomik özgürlük, toplumun kadına bakışı ve statü arayışı gibi konuları cesurca ele almıştı... Yazıldığı dönemi düşününce, okudukça ne kadar çarpıcı bir roman olduğu daha da belli oldu... Karakter analizi, olay örgüsü, uzun uzadıya betimlemeleri, psikolojik çözümlemeleri ile derinlikli bir roman. Okurken zaman zaman kızdım, zaman zaman içim acıdı, zaman zaman da onu çok iyi anladım. İnsan değişmiyor arzular, korkular ve boşluk duygusu, travmalar, aidiyet duygusu ,aşk hep aynı kalıyor. Sonuçta insan sadece kendi seçimlerinden ibaret değil.
2026 13. kitabı
️Acaba biz mi hayatımızı yönetiyoruz, yoksa vitrinlerde gördüğümüz o parıltılı dünya mı bizi iplerimizden tutuyor? Kitap, sadece bir genç kızın yükseliş hikâyesi değil; modern dünyanın, paranın ve büyük şehrin insan ruhunu nasıl öğüttüğüne dair devasa bir laboratuvar deneyidir adeta. 18 yaşında genç ve güzel bir kız olan Caroline Meeber’ın (Carrie), küçük bir kasabadan büyük hayallerle Chicago’ya gitmesiyle başlar. Carrie Meeber, edebiyat tarihinin en alışılmadık kadın kahramanlarından biridir. O dönemde yazılan kitaplarda, ahlak kurallarını çiğneyen kadınlar ya intihar eder ya da sefalet içinde ölürdü. Carrie’nin ise en çarpıcı özelliği, derin bir vicdan azabı çekmemesidir.O, sadece daha iyi bir elbiseye, daha iyi bir eve ve daha yüksek bir statüye odaklanmıştır. Bu yönüyle Carrie, bugünün "influencer" kültürünün veya sadece vitrinle yaşayan modern insanın 1900 yılındaki yansımasıdır. Carrie, başlangıçta fakirlik ve ağır çalışma koşullarıyla karşılaşsa da, kısa sürede materyalist dünyanın cazibesine kapılır. Kitabın asıl sarsıcı kısmı Carrie’nin yükselişi değil, George Hurstwood’un trajik bir hızla dibe vuruşudur. Saygın bir aile babası ve başarılı bir işletmeciyken, bir anlık tutku ve zayıflıkla her şeyini kaybeden Hurstwood’un hikâyesi, okuyucunun yüzüne bir tokat gibi çarpar. Dreiser, bir insanın New York sokaklarında nasıl yavaş yavaş "görünmez" hale geldiğini, açlığın ve gurur kaybının bir erkeği nasıl bitirdiğini cerrah titizliğiyle anlatır. Yazar, Chicago ve New York’u sadece mekan olarak değil, canlı, nefes alan ve zayıfları yutan birer canavar olarak tasvir eder.Kitaptaki doğalcılık akımı burada devreye girer, Karakterlerin özgür iradeleri yoktur, onlar sadece ekonomik ve biyolojik dürtülerin kurbanıdırlar. Carrie, vitrinlerin büyüsüne kapılan bir av;
Yazımı Beğendiyseniz Aynı Ad ile Beni İnstagramda'da da Bulabilirsiniz
2021 6. kitabı
Yazarın ilk romanıdır, hatta Amerikan Natüralizmin akımının da ilk romanıdır.(bazı kaynaklarda realist-natüralist diye de geçer) 19.yy Amerikasında değişen toplum yapısı ve değerleri işlenir. Kitap edebe aykırı bulunduğundan toplanmıştır. Kitabın içinde bulunduğu akım olan Amerikan realizmi , romantiklerden ziyade gerçeği abartmadan ya da eksiltmeden tam olarak sunar ve karakterler olay örgüsü gibi diğer unsurlardan daha önemlidir, genelde konu ahlaki seçimlerdir Bu karakterler toplumdandır. Natüralizm ise sosyal koşullarımızın genlerimiz ile birlikte karakterimşzi nasıl şekillendirdiğini ayrıntılı bir realizm ile bize sunar, bu akım Darwin’in evrim teorisinden etkilenmiştir. Kitabın başlıca konusu “Amerikan Rüyası” ve popüler kültür ve benzeri yollardan maaruz bırakıldığımız “tüketim kültürü”dür. Bu unsurlar Amerikan toplumunun ve insanının bugün dahil gerçekten etkilendiği hayatın gerçekleridir. Kitaptaki baş karakter Carrie hep mutsuz ve mutlu olmak isteyen bir karakterdir. İstediği şeyleri elde ettiği zaman mutlu olabileceğini düşünerek, bunlara sahip olmadıkça mutsuzdur . istediği şeyler ise toplum tarafından maaruz kaldığı Amerikan rüyasıdır ama bunları ulaşsa bile her zaman daha fazlasını ya da elinde o anda olmayanı, yeni kaybettiğini ister. Tüketim toplumunu oluşturan insanlar da böyledir, hep birşeyler tüketmeye ve sahip olmaya ihtiyacı olduğunu düşünür, bu ihtiyaçlar ise hızlı moda ile her zaman değişir. Carrie tüketim toplumundaki insanları yansıtır, asla tatmin olmaz, hep birşeylere sahip olmak ister,özenir ve mutlu olmaz. Özet: (spoiler içerir) Kitap Carrie adındaki kızımızın Amerika’nın küçük şehirlerinden Chicago gibi büyük şehrine yolculuğuyla başlamaktadır. Yolda Drouet ile tanışır adamla flört etmekten hoşlanır fakat görünüşünden ötürü
Kız Kardeşim CarrieTheodore Dreiser · Hayat Yayınları · 1970760 okunma
2023 6. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2023 18:06
Bir insanın sıfırdan zirvəyə yüksəlişi,digərinin isə zirvədən sıfıra düşməsi. Kerrinin timsalında bir daha görürük ki, həyat nankor, dünənini unudan insanların üzünə gülərək onlara heç də layiq olmadıqları maddi rifahı və şöhrəti qazandırır. Ancaq bu, onlara, yolun sonunda səninlə sadəcə puluna görə dostluq edən, sırf şöhrətli biri olduğun üçün sənə hörmətlə yanaşan insanlarla əhatələnməyə başa gəlir. Sonra bu kimi insanlar da kasıb təbəqədə olan və yüksəlmək istəyən şəxsləri "şöhrətpərəst" adlandırıb, boş-boş danışırlar ki, "pul hər şey deyil", halbuki özləri onu qazanmaq üçün vaxtı ilə hər yolu sınayıb, sonda fərqindəlik qazanıblar. Ki, bu fərqindəliyə varmaq belə qismən təqdirəlayiqdir deyərdim, çünki əks halda daha dəhşətli görünür. Herstvud sayəsində bir daha dərk etdim ki, ani qərarlar almaq, məntiqlə yox, duyğularla hərəkət etmək heç də yaxşı bir hal deyil və bütün həyatını təsəvvür belə edə bilməyəcəyin dərəcədə acınacaqlı vəziyyətə gətirə bilər. Mənim kimi hər qərarını məntiq yox, duyğuları ilə alan,ancaq qəlbinin səsini dinləyən insanlar xüsusilə bu kitabı oxumalıdır deyə düşünürəm. Müəllifin qələmini isə hədsiz dərəcədə bəyəndim. Klassik əsərlərdə, heç kimə lazım olmayan, hər fəsildə qarşımıza çıxan 1 səhifəlik "yarpaq belə əsdi", "quş elə uçdu" və.s bu kimi gərəksiz təsvirlər əsərdə yer almırdı. Bir müddət yazardan oxumağa davam edəcəyəm. Sonra bir neçə ay əvvəl oxumağa başladığım, lakin yarım saxladığım Qorio Ata kitabını tam oxumağı düşünürəm. Drayzer məsləhəti ilə)
2015 2. kitabı
Okunma: 16 Mart 2015 00:00
Bir çox kitabları daha kiçik yaşlarda mütaliə etmişəm, dolayısı ilə duyğusal olaraq dərindən anlamamışam bəlkə də mövzunu. Amma "Kerri Bacı" əsərini yeniyetməlik dövrümün ən dalğalı vaxtında oxumuşdum. Yazıçı çox axıcı bir dillə qəhrəmanının duyğu vəziyyətini, cahil cəsarətini anladır. Və illər sonra həmin əsərə yenidən nəzər salanda başa düşürsən ki, səni həyatda irəliyə, xoşbəxtliyə götürəcək olanlar həvəsi qırılmamış cəsarətin və təcrübələrlə sınanmış ağlındır. Amma təəssüflər olsun ki, həyat ağıllı insanı yetişdirmək üçün iradəsini zorlayır, dəfələrlə cəsarətini qırır. Nəticədə ağıllı, lakin həyəcanını itirmiş yetişkinlərə çevrilirik
İnsan ve Duygular

Theodore DreiserYazar · 11 kitap
Yoksul bir Alman göçmeninin oğluydu. Yerel devlet okullarında okudu ve yardımsever bir kadının sağladığı parayla Indiana Üniversitesi’ne bir yıl gidebildi. 1890′lı yıllar boyu Chicago ile New York’ta gazeteci olarak çalıştı. İlk romanı Kızkardeşim Carrie (Sister Carrie) 1900, müstehcenlik (edebe aykırılık) gerekçesiyle denetimce yasaklanıp toplattırıldı. Toplumda kadının ekonomi ve cinsel özgürlüğünü işleyen ikinci romanı Jennie Gerhardt (1911), para tutkusunun iğrençliğini yansıtan Financier (Banker) 1912 ile The Titan (Dev) 1914, bir üstün adamın çöküşünü dillendiren The Genius (Dahi) 1915, hem eleştirmenlerin hem denetimin gazabına uğramaktan kurtulamadılar. Bir katilin ruhunu inceleyen An American Tragedy (Bir Amerika Trajedisi) 1925 ile hem denetim-eleştirmen engelini aştı, hem bol para kazandı. 1927′de SSCB’yi gidip gördü, dönünce Komünist Partisi’ne girip Chains (Zincirler) 1927 romanını yayımladı. Gerçekçi ve olağanüstü canlı üslubunu A Traveler at Forty (Kırk Yaşında Bir Gezgin) 1913, A Hoosier Holiday (Indiana’da Bir Tatil) 1916, Twelve Men (On İki Adam) 1919, A Book About Myself (Kendimle İlgili Bir Kitap) 1922, Dreiser Looks at Russia (Dreiser’in Gözüyle Rusya) 1928, America is Worth Saving (Amerika Kurtarılmaya Değer) 1941, gibi gezi kitaplarında ve özyaşam öykülerinde de bulmak olasıdır. Bir Amerika Trajedisi, yazarın sağlığında basılan son romanıdır. Roman kahramanı Clyde Griffiths, gezici vaiz olan ana babasının yoksul çevresinden ayrılıp başarılı ve varlıklı bir insan olma amacıyla çeşitli işlere girip çıkar. Zengin amcasının fabrikasında çalışırken gebe bıraktığı işçi kız Roberta Alden ile sevişirse de yüksek sosyeteden Sandra Finekley ile tanışınca bu eski ilişkiden kurtulma yolları arar. Planlayıp gerçekleştirmeyi düşündüğü bir kaza sonucunda Roberta boğulunca kendini suçsuz sayarsa da bilerek, isteyerek ölüme neden olmaktan ötürü idamla cezalandırılır. Zenginliğin yaşam başarısına ve mutluluğa yeteceğini sanan yanlış düşün kurbanı olan Clyde, yaşadığı toplumun genel yargılarının gerçek bir temsilcisidir, romanın etkisi buradan gelişir. Dilimize filminin Türkçe adıyla İnsanlık Suçu diye çevrilen eser (1970) ilk kez sinemaya aktarıldı; George Stevens’in yönettiği, Montgomery Cliff ile Elizabeth Taylor’un oynadıkları (1951) ikinci film, TRT’de de gösterildi (1982)