Kibarlık Budalası

Molière

Kibarlık Budalası Yorumları ve İncelemeleri

Kibarlık Budalası yorumları ve incelemelerini, Kibarlık Budalası kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kibarlık Budalası puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
136 syf.
8/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
"Hangi mesleğin üstün olduğuna dair kavgaya tutuştular. İş küfre, dayağa vardı." En çok güldüğüm alıntılardan biriydi. Tek bir cümle adeta ülkemizdeki bütün tartışmaları temsilen yazılmış gibi hissettirdi:) Bütün oyun boyunca da aynı duygularla devam ederek hoş bir okuma deneyimi yaşadım. Genel olarak bakarsak, Moliere'in yine çok eğlenceli bir oyunu. Bir yanda kendini olduğu gibi kabul etmeyen, unvan sahibi asilzade olmayı gözünde büyüttükçe daha da komikleşen Mösyö Jourdain; Bir yanda kocasının herkesin gözünde komikleşen hareketlerinden dolayı aklını kaçırdığını düşünen Madam Jourdain; Diger yanda Cleonte'nin Mösyö Jourdain'in asilzadelik takıntısının boyutlarının nerelere vardığını gözler önüne seren abuk sabuk bir Türk Balesi oyunu... :) Ve diğer karakterlerin dağılımı beni çok tatmin etti. Baştan sona akıcı bir şekilde ilerleyen oyun, tıpkı Cimri'de de olduğu gibi tam bir Moliere taşlaması. Canı sıkılan ve kafa dağıtmak, gülmek isteyen herkese önerilir!
Kibarlık Budalası
Kibarlık BudalasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20235,1bin okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
Moliere, Fransız Oyun Yazarı ve Oyuncu. Doğum Paris, Fransa, 15 Ocak 1622. Ölüm Rue de Richelieu, Paris, Fransa, 17 Şubat 1673. Moliere'in okuduğum tek kitabı Hastalık Hastası'ydı. Kibarlık Budalası 2. oldu. Cimri'yi okumaya da karar vermiş oldum bugün. Hastalık Hastası ile evham kelimesinin içini doldurmuştu Moliere. Kibarlık
Kibarlık Budalası
Kibarlık BudalasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20235,1bin okunma
Reklam
136 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
KİBARLIK BUDALASI KİTAP İNCELEMESİ
Merhabalar Kibarlık budalası Moliere’nin yazdığı bir tiyatro eseridir,bir oyundur. Kim peki bu kibarlık budalası diyecek olursanız kibarlık budalası biz Türkler için söylenmiş bir kelimedir. Şöyle açıklayalım, Fransa’ya elçi olarak gönderilen Süleyman ağa için Paris’te güzel bir tören hazırlanır. Hatta muhteşem denilecek türden bir karşılanma. Fakat Süleyman ağa sarayın ihtişamına dudak büker ve beklenen hayranlığı göstermez. Bu ilgisizliğin intikamını almak isteyen onaltıncı Louis ise Moliere gülünç bir Türk balesi siparişinde bulunur. Kibarlık budalası oyunu aslında buradan doğar. Kitap ironik bir kitap olduğu için gülerek okuduğum bir oyun oldu. Türkleri alaycı bir şekilde ele alması konusundan bahsetmiyorum çünkü dediğim gibi ironik bir kitap olması yönünden güzel. Kısa sürede okuyabileceğiniz türden bir kitap. Moliere ile ilk tanışmam bu kitap sayesinde oldu. Yazım tarzı ve ironik anlatımı çok keyifliydi. Tavsiye ederim.
Kibarlık Budalası
Kibarlık BudalasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20235,1bin okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
"Bu dünyada ondan daha çok sevdiğim biri yok. Aklımda hep o var. Her endişem, her arzum, her sevincim hep onunla ilgili. Sadece ondan bahsediyorum, sadece onu düşünüyorum, sadece onu düşlüyorum, ancak onunla nefes alabiliyorum. Kalbim sadece onun için çarpıyor."  Bulunduğu konumu hiçbir şekilde beğenmeyen bir burjuva olan Mösyö Jourdain müzik, dans, felsefe ve silah sanatları dersleri alır. Fakat bu derslerde kendini geliştirmek bir yana, söylemleri ve yaklaşımlarıyla oldukça gülünç bir duruma düşer. Yüksek mevkide bulunan bireylerle iletişim kurabilmek ve refah alanını artırmak peşindedir.   Kitabın en önemli noktalarından biri, hiçbir vasfı olmayan Mösyö Jordain’in sürekli olarak çevresindekiler tarafından pohpohlanması ve aslında bulunduğu noktadan daha iyi ve kültürlü gözükmesine yol açmasıdır. Kültürlü olmak için ders alan Mösyö, kendi budalalığı yüzünden sürekli olarak insanlar tarafından kullanılmaktadır.  Moliere, hiciv ustalığını bu kitapta da ustalıkla konuşturmuş ve iğneleyici cümleleriyle, eleştiri için odak noktası olması gereken yerleri net bir biçimde göstermiştir. Kitabın tiyatrosuna da mutlaka gideceğim, bu oyunu bir kere de sahnede görmek gerekiyor.  
Kibarlık Budalası
Kibarlık BudalasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20235,1bin okunma
108 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Ekselansları!
Herkese güzel bir tiyatro eseriyle selamlar! Moliere okumalarına ufak bir aradan sonra Kibarlık Budalası eseriyle açmak çok güzel oldu diyebilirim. Oyunumuz Fransa’nın 17.yüzyılını yansıtırken aynı zamanda duyguları da çok güzel bir biçimde okuyucuya geçiriyor. ( Kitap böyleyken oyunun etkisini düşünemiyorum ) Fransa Kralı XIV. Louis’in isteğiyle yazılmış bir tiyatrodur. Sebebi ise IV. Mehmet’in elçisi olarak Paris’e gelen görkemli bir törenle karşılanan Süleyman Ağa’nın Fransız sarayının ihtişamına burun kıvırmasıdır. Bir nevi bu ilgisizliğin intikamı diyebiliriz. Kitapta burjuva sınıfına mensup Mösyö Jourdain’in sınıf atlaması çabası, yani asilzadeler gibi davranıp kendisini asilzadelerle eşit duruma getirmeye çalışması, çok gülünç sahnelere konu oluyor. Kendine bir sürü gereksiz ders aldırması ve şaşaalı bir hayata girme çabaları yüzünden bir sürü insan tarafından kandırılıyor. Mösyö’nün markize aşkı, kontla ve diğer tuttuğu adamlarla ilişkileri boşa uğraşlarının yansımaları olarak esere yansırken Moliere burada hiciv ustalığını gösteriyor diyebilirim. Hiçbir vasfı olmayan insanların etrafındaki insanlar tarafından pohpohlanarak kendilerini bir şey sanmalarını göstermesi eserin en önemli yerlerinden biriydi. Lucile’ye yani kızına aşık olan Cleonte ve onun uşağı Covielle’nin Mösyö’ye oynadıkları oyun ve içinde Türklere özgü komik ögeler barındırması- çok doğru olmasa da- güldürücü yanlarındandı. Kibarlık Budalası’nın kitap halini okumanızı ve oyununa da kesin gitmenizi öneriyorum! Yeni bir inceleme ve kitapta görüşmek üzere!
Kibarlık Budalası
Kibarlık Budalası
Molière
Molière
Kibarlık Budalası
Kibarlık BudalasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20235,1bin okunma
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bu kitap Moliere'den okuduğum üçüncü kitap oldu. Bu kitapta Fransa'da yaşayan ve asillere özenen, onlar gibi olmak isteyen bir burjuvanın başından geçenler anlatılmakta. O dönemin Fransa'sındaki sınıf çatışmaları, zenginlik, hırs gibi konular işlenmekte. Tabii ki her klasik eserde olduğu gibi akıl ve sağduyunun önemi belirtilmektedir. Aynı zamanda bu eser Osmanlı'nın mutlak güç olduğu bir dönemde yazıldığı için Türklerin de büyük bir yer teşkil ettiğini görebiliyoruz. Moliere'in bu komedisi beni yeri geldi güldürdü, yeri geldi düşündürdü, kısaca kendisini tek çırpıda okuttu ve kitaplığımdaki güzel ve unutulmaz yerini aldı. Her okura tavsiye ediyorum, sırada Kadınlar Mektebi veyahut Hastalık Hastası var. Artık hangisi elime daha hızlı ulaşırsa. İyi okumalar. :)
Kibarlık Budalası
Kibarlık BudalasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20235,1bin okunma
Reklam
211 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.