Mart 2025
Ekim 2017
İnkılâp Kitabevi

2026 9. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 04:56
Kırk Yama, benim Bige Güven Kızılay ile tanışma kitabımdı. Yazarın bazı kitaplarının Ankara'da geçtiğini öğrendiğimde bir Ankaralı olarak okumalıyım diye düşündüm. Çünkü ben büyüdüğüm şehre, yürüdüğüm sokaklara kitaplarda rastlayınca çok mutlu oluyorum. Kırk Yama'da iki küçük kız, Sedef ve Efser'in insanın içini ısıtan, imrendiren dostluğunu, birlikte büyümelerini, hayatın getirdiklerini birlikte göğüslemelerini okuyoruz. Özlediğimiz o eski mahalle kültürü karşılıyor bizi. Sıcacık bağlar, birbirine sahip çıkan insanlar, artık maalesef yok olan komşuluk ilişkileri, kalabalık aileler. Sokakları, mahalle araları, evleriyle eski Ankara. Okudukça hissedilen en baskın his huzur ve güven bana göre. Bir de eskiye duyulan dayanılmaz özlem. Sedef ve Efser büyüdükçe ruhlarında açılan yaralara birer yama kapatmayı öğreniyorlar. Bazı yaralara küçük bir dikiş yeterken, bazı yaralar daha büyük yama gerektiriyor. Her yamayla bir şey öğreniyorlar. Birbirlerinde şifa buluyorlar. Onların ve ailelerinin hikâyesini okurken; değişen Türkiye'yi, siyasi çalkantıları, sağ-sol çatışmalarını kısacası bir Türkiye tarihini de okuyor, tanıklık ediyoruz. Samimi, sıcak, hayatın tam da içinden bir hikâye. Keyifle ve bazen de hüzünle çevirdim sayfaları. Bugün hala aldığımız yaraları içimizdeki umut kırıntılarıyla sarmaya çalışırken, her gün başka bir yara alırken hepimize kocaman bir yama iyi gelmez miydi? #kzlgezegenöneriyor #bigegüvenkızılay #kırkyama #roman #ankara
Edebiyat & Roman
2026 31. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 22:57
Türkiye’nin 80 li yılları sağcı ve solcunun, doğu ile batının ayrıştırıldığı; kardeşin kardeşi vurduğu darbe zamanları…Zıt yaşam kültürlerine sahip 2 kız arkadaş : Sedef ve Efser… mahalle, komşu sıcaklığında yaşanan değer görülen sıkı dostluklar…anlatımına hayran oldum yazarın.karakterlerin harmanlanması , sarsılmayan dostlukları içimi ısıttı. Yamasına kurban olduğum memleketim..herbirimiz ayrı bir yaması değil miyiz bu mozaik yurdun ? doğusu da bizim , batısı da…Erzurum havası da bizim , Aydın zeybeği de…hepsi bizim !
2026 35. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 16:48
Bige Güven Kızılay'ı geç keşfettim ama iyi ki keşfetmiş dediğim bir kalbe sahip. Efser ve Sedef'in öyle güzel bir dostluğunu okudum ki yıllar geçse de unutamam. Dostluk hikayesinin yanında Türkiye'nin yakın tarihi de çok güzel bir dille anlatılıyor. Kitabı okurken yeri geldi onlarla birlikte güldüm, yeri geldi birlikte ağladım.
Duygu ve Düşünce
2025 40. kitabı
#okudumbitti "Senin hayatın bir başkasının hayali olabilir." sözünün vücut bulmuş haliydi Sedef ile Efser'in hayatı. Sedef, başarılı cerrah annenin, İnşaat Mühendisi olan babanın tek çocuğudur. Yoğun iş temposu ile çalışan anne ve babasının özlemini yalnızlığın, sessizliğin, derin sızısını yaşar. Efser, Erzurum'dan Ankara'ya taşınan 4 çocuklu bir evde babaannesi ve hastaneye gelen akrabalarının uğrak yeri olduğu bir evde sıcacık bir aile apartmanında yaşar. Efser' in yaz tatili sokakta bisiklet sürerken düşüp dizi yaralanır, bütün çocuklar gülerken ona yardım elini uzatan tek kişi Sedef olur. Ve böyle başlar iki kız arkadaşın hikayesi. Birlikte hayalleri olan gelecekleri birbirinin kaderiyle bağlanan, birlikte gülüp birlikte kederlenen iki yakın arkadaş. Sedef yalnızlıktan şikayetçi, gelecekte ne olmak istersin sorusuna "anne olmak" derken, Efser ise kalabalık ortamdan bunalmış biraz sakinlik ve huzur ister. İki arkadaş birbirinin hayatına konuk olur. Ailelerin birbiri ile tanışması, birlikte aynı okula gitmesi ve gelecekte hayalini kurdukları hayata kavuşmak için birbirine kenetlenirler. 1970 lerden 90'lı yılların toplumsal yaşamını bizlere sunan aile sıcaklığınının yanında, koşulsuz sevgi, bağlılık, anlayışın dahası kardeşliğin hikayesi bu. Yazarım @bigeguvenkizilay ın kaleme aldığı sade, akıcı bir üslup ile kültürel bir şölen sunmuş. Kitap bitene kadar elinizden bırakamıyor, Sedef ile Efser'in hayatından kendinizden kesinlikle bir kesit buluyorsunuz. Yazardan Not: " Dileğim odur ki; bu satırları okuyan herkesin hayatta bir "Yedi yıllık yoldan kuş kanadı ile geleni" olsun. Dostluk, bu dünya denen hırpalayıcı, görkemli, bir o kadar da mucizelerle dolu yolculukta sahip olabileceğimiz en güzel hediyelerden biri. " Güzel insanlarla güzel dostluklar kurabilmek
Puan vermedi
"Söze, 'ne kadar güzel bir kitaptı' diyerek başlamak istiyorum. Kırk Yama, unuttuğumuz o samimi komşuluk ilişkilerini, birlik ve beraberlik duygusunu okuyucuya o kadar yoğun hissettiriyor ki; okurken kendinizi o evde, o mahallede, o sokakta yaşıyor gibi hissediyorsunuz. Karakterlerle öyle bağ kuruyorsunuz ki bir noktadan sonra Sedef ve Efsun ile gerçekten arkadaş oluyorsunuz. Hikaye, Sedef ve Efsun’un sokakta oyun oynarken tanışmalarıyla başlayıp tam 20 yıllık bir sürece yayılıyor. Bu zaman diliminde iki dost; hüzünlü günleri de, neşe dolu anları da birlikte göğüslüyorlar. Sadece onlar değil, aileleri de birbirine kenetleniyor ve bu iki küçük kız, ayrı evlerde olsalar da bir elmanın iki yarısı gibi, kardeşçe büyüyorlar. Anlarada geçen 80’li ve 90’lı yılların çocukluğunu, o dönemin ve o sıcacık sokağın bir parçası olmak, o güzel evlere konuk olup 'bizden' hikayeler okumak isterseniz, bu naif kitabı kesinlikle tavsiye ederim."
2025 128. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2025 15:17
KIRK YAMA "O bahar büyüdüler Efser'le Sedef. O bahar, hem çocukluğu hem de gençliği arkalarında bıraktılar. Yaşıtlarının dert dedikleri şeyler tasa bile değildi artık onlar için. Hayatın ta kendisinin, her sabah sağlıkla uyanmanın ve hatta nefes almanın en büyük hediye olduğunu öğrendiler. Yine birlikte. Yine el ele. Yüreklerine dikilen yamalar bu defa aynı iplikten, aynı kumaştandı. İkisinin de aynı yerden yarılmıştı yürekleri. Öyle bir yaraydı ki o, iki yüreğe bir kocaman yama gerekti bu defa. O yamanın iplikleri bir ömür boyu birbirlerine bağlayacaktı onları. Birinin yarası kanadı mı, diğeri de kanayacaktı. Yaşam ile ölüm arasındaki o güzelim yolculuğun kıymetini çok daha iyi biliyorlardı şimdi." Eskiden mahalle vardı, şimdi yalnızca adresler var. Mahalle sadece yaşadığımız yer değildi; bir aidiyet duygusuydu. Sokaklar tanıdıktı, kapılar ardına kadar açıktı, kimse kimseye yabancı değildi. O günlerde dostluk sadece bir kelime değil, bir yaşam biçimiydi. Sabahları karşı komşudan gelen taze simit kokusu, öğle vakti bir tabak yemeği alıp komşuya “bizde fazla pişti” diyerek uzatmak, akşamüstü ise evin önünde çekirdek çitleyip sohbet etmek ve daha nicesi… Bunlar sadece birer anı değil, aslında bir dönemin insan ilişkilerine olan bakış açısı, yaşam biçimi... Sokakta oynardık korkusuzca güven içinde. Mahalle maçları, sek sek, körebe, saklambaç… Oyunlar bizim oyuncağımızdı, kurallar birlikte yazılırdı. Kırılan cam için mahallece toplanılır, ceza değil çözüm aranırdı. Kimse “çocuğum dışarıda güvende mi?” diye endişelenmezdi çünkü herkes herkesin çocuğuna sahip çıkardı. Dostluk, yıllarla değil paylaşılan anlarla ölçülürdü. Birlikte büyüyen çocuklar, kardeş gibi olurdu. Mahallede biri hasta olsa herkes üzülür, biri sevinse herkes bayram ederdi. Kimsenin telefonu yoktu ama
2026 37. kitabı
Bilge Güven Kızılay’ın okuduğum ikinci kitabı olan "Kırk Yama" hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Yazarın ilk okuduğum kitabı "Emanet" köy enstitülerinden farklı sebeplerle kopan ama kaderin ördüğü bağlarla yeniden bir araya gelen dede–torun sevgisini sıcacık bir şekilde işlemişti ve bende oldukça güzel bir etki bırakmıştı. Ancak "Kırk Yama" için aynı duyguları paylaştığımı söyleyemeyeceğim. Bir dönem kitabı yazma çabası hissediliyor; fakat bana göre bu çaba, derinlikten uzak ve oldukça yüzeysel kalmış. Anlatım yer yer basit ve sıradan bir seviyede ilerliyor. Kitapta geçen bazı diyaloglar da bu hissi destekler nitelikteydi: “İlla bir şey alacaksanız, çula çaputa bir şey yatırmayın; şu ansiklopedilerden alın çocuklara.” “Ha şu Meydan Larousse mi?” “He, onu diyorum.” “Bir tane daha var, neydi o?” Elif -"Britannica, baba". "Çok pahalı ama taksit taksit ödüyorlar.”... Bu tarz bölümler, sanki Türkiye’de o dönemi hiç yaşamamış birine anlatıyormuş gibi fazla açıklayıcı ve yer yer yorucu bir hâl almış. Ayrıntı verme çabası, okuma akıcılığını zaman zaman sekteye uğratıyor. Bununla birlikte kitabın en beğendiğim kısmı, sonuna eklenen dizeler oldu. O bölümlerde yazarın kaleminin daha güçlü ve etkileyici olduğunu hissettim. Sonuç olarak Kırk Yama, bende büyük bir beklenti oluşturmasına rağmen aynı ölçüde bir etki bırakmadı. Kalemine sağlık
2025 61. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2025 08:27
"Kötü günler de bizim, iyi günlerde. Kırk yamalı paha biçilmez bir örtünün oluşması gibi tıpkı. O yamalardı onu değerli kılan. Yamasına kurban olduğum memleketim. Kötü günler de bizim, iyi günlerde. Hepsi bizim." 70 li yılların sonundan 90 lı yıllara uzanan Sedef ve Efser'in içinizi ısıtan dostluğuna şahit oluyoruz satırlar arasında. Bolca nostalji, o zorlu yılların toplum üzerinde etkisi, kuşakların arasında yaşanan fark, aile yapılarında olan farklılığın yetiştirme üzerine etkisi (çalışan anne baba) ,sağ sol kavramının sorgulanması. Yelpaze geniş, elinize aldığınızda bitmesi bir oluyor. Acaba ne olacak diyerek Efser ve Sedef'in büyümelerinine şahit olurken dostluk, aşk, sadakat, sabır, sevgi, aile bağlarını da okuyor onlara bazen hak veriyor bazen de kendi pencerenizden doğruyu buluyorsunuz. İki farklı kültürde yetişen Efser ve sedef aile yapılarının farklılığına rağmen ortak noktayı bulmayı başarıyorlar. Kalabalık ailesi olan Efser idealine sahip çıkıp doktor olmak istiyor, Sedef ise ekonomi okumak için köklü üniversiteyi tercih ediyor. Sedef'e tutkun Yiğit, Efser'e aşık Cüneyt. Aşkları nasıl şekillenecek? Bu güzel satırları daha fazla bekletmeyin, tavsiye ederim "Eline gücü geçiren adaleti bir kenara iterse halimiz nice olur? Güç adaletin karşısında mı olmalı, yoksa yanında mı?" ~ "Yaşam o kadar incecik bir pamuk ipliğine bağlıydı ki, kimin kimi son defa gördüğü belli miydi şu hayatta? Ne yaşasan yanına kar değil miydi? Hayatı ertelemek miydi doğru olan? Yoksa her fırsatı şölene çevirmek mi?" ~ kitapfisiltisi sevtap @inkilapkitabevi @bigeguvenkizilay ~ Reklam değil tavsiye
2025 5. kitabı
Kitabın en merak ettiren kitabın ismi ve kapağı oldu benim için tam bir nostalji yaşayacağımı bilmiyordum uçsuz bucaksız bir yolculuğa çıktım tarihlerin ve iki kız çocuğunun yaşamına ortak olacağımı ve tabii beklediğimden çok daha fazla hikaye ortak olacağımı bilmiyordum. Tabii ki neden KIRK YAMA insanlar birleşebilirse birbirinizi seve seve çoğaldığı için miydi bunu kitabı okuyunca kendiniz de karar vereceksiniz benim anladığım KIRK YAMA kocaman bir aile bir ömür sürecek dostluk ve o dostluktan çıkan kocaman bir sevgi yumağını okudum. İnsan dönüp bakıyor bir düşünüyor kaldı mı böyle dostluk var mı nasip olunca oluyor da ben rast gelmedim de görmedim de ama kitaptaki Efser ve Sedef'in dostluğuna gerçekten imrendim birazcık da onların adına sevinerek kendi adıma üzülerek kıskandığımı söylemek istiyorum Efser ve Sedef mahalle kültürünün sıcacık içerisinde büyüyen iki kız çocuğu tabii ki sadece ikisi yok Efser ve Sedef'in dostluğu onların ailesinin de çok uzun yıllar birlikte dost olduklarını iki çocuğun iki aileyi nasıl bir arada tuttuğunu da görüyoruz bunlar artık komşu olmaktan çıkmış ebedi bir dostluğa giden bir yelken açmışlardı acılarını ve sevinçlerini birlikte yaşıyor yolculuklara bile birlikte çıkıyorlardı artık. Kitabımız tarihi bir roman 1970'lerden 90'lara uzanan bir dostluk hikayesi tabii kızlar büyüyecekler okuyacaklar meslek sahibi olacaklar hayalleri olacak sevdikleri olacak kavuştukları ve kavuşamadıkları olacak yine acıları da sevinçleri de birlikte paylaşacaklar. Kitapta o zamanın siyasi olayları insanların neler yaşadığı onların içerisinde neler yaşattığı yaşadıkları hayatlarına bu durumların nasıl girdiğini nasıl etkilendiklerini de okuyacağız. "Baba "Eline gücü her geçiren adaleti bir kenara iterse halimiz nice olur ? Güç adaletin karşısında
2025 59. kitabı
Kırk Yama #okudumbitti Bazı kitaplar insanın kalbine ince ince işler ya hani, Kırk Yama tam da öyle bir kitap oldu benim için. Sayfaları çevirdikçe sadece bir hikaye okumadım; sanki kendi çocukluğuma, eski dostluklarıma, o samimi günlere geri döndüm. Efser ve Sedef’in dostluğu bana kendi hayatımdan parçalar hatırlattı. Birinin kalabalıklar içinde boğulup yalnız hissettiği, diğerinin tek çocukluğun sessizliğinde kaybolduğu bir çocukluktan çıkıp, birbirlerinin ailesine, mahallesine, hatta yüreğine nasıl yama gibi sarıldığını okurken içim ısındı. Kitabın geçtiği dönemler, mahalle yaşantısı, komşuluk ilişkileri, bakkalından taş fırınına, dama çıkıp anten düzeltmeye çalışan babalara kadar hepsi gözümün önünde canlandı. Yalnızca bir dostluk hikayesi değil bu; 70’lerden 90’lara uzanan, Türkiye’nin değişen yüzünü, sokaktaki çocuk seslerinden televizyon antenlerine, siyasal çalkantılardan ilk gençlik heyecanlarına kadar içtenlikle anlatan bir roman. En çok da kitabın o sıcaklığı, insan ilişkilerindeki samimiyeti beni etkiledi. Çünkü günümüzde bu tür dostluklar, bu tür dayanışmalar neredeyse unutulmaya yüz tuttu. Aşkları, kayıpları, umutları, ayrılıkları... Sanki onlar ağladığında sizin gözleriniz de doluyor, onlar kahkahalar atınca içinizden bir tebessüm taşıyor. Bazen bir kitap yalnızca hikaye anlatmaz; insana kendi hayatını, geçmişini, özlemlerini hatırlatır. İşte #KırkYama benim için tam olarak bu oldu. Kısacası, sadece bir roman değil, hatıralarla dolu kırk yamalı bir yürek bıraktı bana. Okuyacak olanlara şimdiden tavsiyem: Elinizde bir çay, yanınızda bir mendil bulundurun, çünkü bu kitap bazen gözlerinizi güldürecek, bazen ıslatacak. kitapfisiltisi sevtap #kitapkolikkafasikitapyorumu @inkilapkitabevi @bigeguvenkizilay #reklamdeğilöneri

Bige Güven KızılayYazar · 7 kitap
Bige Güven Kızılay 1966’da Ankara’da dünyaya gelmiştir. TED Ankara Koleji ve ODTÜ Sosyoloji Bölümünü bitirdikten sonra, tekstil yaşamına devlet memuru olarak Sümerbank’ta çalışarak başlamış, EGS Holding ve Tekstil Yatırım Holding yapısında Pazarlama Müdürü ve İstanbul Bölge Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Güneydoğu Anadolu’da ilk konfeksiyon atölyelerini kuran TYH Tekstil’den Genel Müdür Yardımcılığı görevi sırasında ayrılmıştır. 2003 yılından beri Pesh Collection markası ile, oteller için özel tasarım bornozlar üretmektedir. Facebook’ta “Hayal Ağacım” sayfasında yazılarını okurlarıyla buluşturmaktadır.