Kirli Para

Orijinal Adı:
The Banker’s Wife

2026 12. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 10:01
Christina Alger, uzun yıllar Wall Street’te avukatlık yapmış bir yazar. Finans ve hukuk dünyasını yakından tanıması, Kirli Para romanına da fazlasıyla yansımış. Offshore bankacılık, kirli paralar ve “dokunulmaz” güç odakları hikâyenin merkezinde yer alıyor. Kitabı bitirip yazarın hayatını öğrendikten sonra, bu gerçekten sadece bir kurgu mu, diye düşündüm. Kitabı sevdim. Bu tür romanları özellikle seviyorum; çünkü akıcı dili ve temposu sayesinde elimden bırakmadan okuyorum. “Bir bölüm daha” dedirten, okuru sayfaların arasına çeken kitaplardan Kirli Para. Hikâye bir uçak kazasıyla başlıyor ama çok geçmeden anlıyoruz ki mesele bir kazadan ibaret değil. Offshore bankacılık, kirli paralar ve büyük sırlar devreye giriyor. Matthew Werner’in ölümünün ardından geride kalan eşi Annabel, yasla birlikte gerçeğin peşine düşerken; diğer tarafta gazeteci Marina Tourneau, güce yaklaşmışken bile doğruyu yazma cesaretini sorguluyor. Kitapta Esad, Putin gibi tanıdık ve “dokunulmaz” isimlerin geçmesi ayrı bir ironi. İnsan ister istemez düşünüyor: Ahh ahh, kim bilir kimlerin parası nerelerde? Keşke bu ülkeden de birkaç isim geçseydi; gerçi oralarda paraları olduğuna dair tahminimiz var ama kitapta da geçseydi okumak daha bir keyifli olurdu. :) Kirli Para, suçtan çok sistemi anlatıyor; kimin korunduğunu, kimin susturulduğunu ve bedelin kimlere ödettirildiğini. Akıcı dili ve güçlü kadın karakterleriyle Alger, gerilim kurarken sistemi sorgulamayı da ihmal etmemiş. Kitabı bitirdiğimde aklımda şu soru kaldı: Biz bu paraların ne kadar olduğunu öğrensek, hesabını yapabilir miyiz; aklımız alır mı acaba? :))
2025 114. kitabı
İsviçre’nin soğuk bankacılık dünyasını, gizli hesapları, kara parayı ve bu sistemin çevresinde dönen yalanları çok iyi harmanlayan bir finans-thriller türünde kitabın yorumuyla geldim. Daha önce bu türde okuma yapmamıştım. Ve bu kitabı sevme sebeplerimden biri de; iki ana kadın karakter üzerinden kurgulanmış olması. Annabel Werner (bankacı Matthew Werner’ın eşi)... Marina Tourneau (araştırmacı gazeteci). Olayların gidişatını az buçuk tahmin edebilirsiniz ama şu var ki ivme kazandığı ve evrildiği nokta çok iyiydi. Annabel’in eşi, Matthew Werner’ın bir özel jet kazasında ölür. Jetin düşüş nedeni belirsiz. Neden belirsiz acaba, netice de büyük bir banka ve önemli bir çalışanı ölüyor. Hava açık, teknik bir hata yok, her şey “fazla temiz”. Matthew'in ölüm sebebini az buçuk tahmin edersiniz. Çünkü aslında bankadaki kirli işlerden rahatsız olmuş olması ve Swiss United Bank’ın yaptığı yasadışı para transferleri, kara para aklama ve vergi kaçırma operasyonlarını fark ediyor. Hatta bankadan ayrılıp bilgi sızdırmaya hazırlanıyordu ki ölüm haberi geldi. Annabel bazı olayların farkına vararak, kocasının öldürülmesinin ardında çok daha karanlık bir şeylerin olduğunu öğrenir ve istemsizce de olsa içine çekildiği bu dünyadan çıkamaz hâle gelir. Tabi bir de Marina Tourneau var; cesur, idealist, gerçeğin peşini bırakmayan bir gazeteci. Bu dava üzerinde araştırmalarını yapar ama gelin görün ki işin ucu kendi ailesinden birilerine de dokunacaktır. Ve işin en çarpıcı yanı şu ki; Annabel ile Marina’nın yürüdüğü yolların bir noktada aynı karanlık gerçeğe çıkması kitabın temposunu tamamen değiştiriyor. Swiss United Bank’ın yıllardır sakladığı kirli servet ağının çözülüşü, güç sahibi erkeklerin birer birer gözden düşmesi ve Marina’nın araştırmasının kendi ailesine kadar uzanması finalde
2026 8. kitabı
**__Bazı hikâyeler vardır… daha ilk sayfada içinize bir huzursuzluk bırakır. Kirli Para tam olarak böyle başlıyor. Annabel Werner’ın hayatı, eşi Matthew Werner’ın bir uçak kazasında ölmesiyle bir anda altüst oluyor. Başlangıçta bir yas hikâyesi gibi görünen bu yolculuk, kısa sürede karanlık sırların, kirli ilişkilerin ve güvenin kırılganlığının hikâyesine dönüşüyor. Annabel, Matthew’un ardında bıraktığı ipuçlarını takip ettikçe aslında hiç tanımadığı bir adamla evli olduğunu fark ediyor. Her sayfada biraz daha derine çekiliyorsunuz; finans dünyasının gölgesinde dönen oyunlar, saklanan gerçekler ve görünmeyen bağlar yavaş yavaş açığa çıkıyor. Ama bu kitap sadece bir gizem değil… Bu, aynı zamanda bir kadının uyanış hikâyesi. Annabel’in çaresizlikten cesarete uzanan dönüşümü o kadar gerçek ki, onunla birlikte şüphe ediyor, korkuyor ve gerçeğe yaklaşmanın bedelini hissediyorsunuz. Hikâyenin gidişatı, temposunu hiç kaybetmeden sizi sürekli diken üstünde tutuyor. Kitabın hissettirdiği şey: Sevdiğimizi sandığımız insanlar, belki de en büyük bilinmezimizdir. Alıntı: “Gerçek, saklandığı yerde büyür; ta ki görmezden gelinemeyecek hale gelene kadar.” Sürükleyici, karanlık ve duygusal derinliği olan bir okuma. Hem gizem hem de karakter gelişimi arayanlar için kesinlikle etkileyici bir tercih.**
Kişisel Gelişim Psikoloji
2025 122. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2025 10:13
CRISTINA ALGER -KİRLİ PARA . . . Uzun zamandır bu kadar aksiyonu ve heyecanı bol bir kitap okumamıştım. #kirlipara çok çok güzeldi şimdi size kısaca kitap hakkında bilgi vereyim. İş seyahatine çıkan Matthew bir uçak kazasında hayatını kaybediyor. Aynı günde de çok ünlü bir gazeteci ise evine giren hırsızlar yüzünden evinde ölü bulunuyor.İkisinin de davaları çok kısa zamanda açılıyor ve sonrasında kapanıyor. Matthew'in eşi tüm bu olanlara akıl erdiremiyor Duncan iş ortağıdır ve Marina'da olayların yolunda gitmediği için bir haber uğruna öldürüldüğünü düşünüyor. Iki kadının acısı da aynı, ikisi de olayı araştırmaya başlıyor ve bir şeyler öğrendikçe altından da farklı şeyler çıkmaya başlıyor ve kafaları epey karışıyor. Marina'nın elindeki USB ile tüm gerçekleri bir gecede öğreniyor bu gerçekler tüm basına sızarsa ne olabilir peki ? Zengin iş adamlarının bankalardaki hesapları ortaya çıkacak, tüm basın öğrenecek ve bu sonuçlar bir yıkım ile sonuçlanacak ve hepsi ceza alacak. Gerçeğin ardındaki sır neydi? Duncan neler bir anda öldürüldü? Matthew gerçekten öldürüldü mü ? hepsi ve daha fazlası bu kitapta özellikle beni etkileyen heyecandan öldüren o ters köşeli sonu mükemmeldi. Gerilim, aksiyon ve heyecanın hız kesmediği bu kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim
2026 54. kitabı
#TheKitapTheGizemGerilimPolisiye Bu kitabın ismi kirli değil, kanlı para olmalıydı. Tamam, biliyoruz bazı insanların para veya güç için çok ileri gidebileceklerini. Ancak bazı insanlar aklın sınırlarını epeyce zorluyor. Eh nihayetinde en zeki insanlar dolandırıcılardır. Kolay para kazanmanın yolu dolandırdıcılıktan geçer ve bu konuda zekalarını Müko şekilde kullanırlar. Bu hikayede birden fazla ana karakter var. Birinden biri olmasa çark dönmezdi. Tek seferde okuyup bitirmek en makulü. Öncelikle İsviçre bankasında çalışan Matthew adında bir koca ve onun Annabel adındaki karısı dikkatimizi çekiyor. Görünüşte her şey mükemmel. Ama uçak kazasında koca ölüyor, üstelik Anna boynuzlanma ihtimalini de aklına getiriyor. Diğer yandan komplo teorisi gibi görünen bir Gazeteci abimiz ve onun çalıştırmayı çok sevdiği taze nişanlı Gazeteci kızımız var. Gazeteci abi yıllar önce öldüğü söylenen finansal dolandırıcının aslında ölmediğini düşünüyor ve peşine düşüyor. Ancak kimse ona inanmıyor. Derken Gazeteci kıza kaynağı olduğunu ve ondan bilgiler almasını istediğini söyledikten birkaç gün sonra ölüyor. İki ölüm de farklı ülkelerde gerçekleşiyor. Farklı ölümler gibi gösteriliyor, ama öyle değil. Düşündüklerinden daha büyük bir kumpas, dünya çapında bir dolandırıcılık söz konusu. Ve bunu içinde en tepelerdeki insanlardan tutun da en kötü insanlar da var. Başta biraz sıkıldım ama sevdim. İsviçre bankaları deyince tabii hemen bir merak sardığı için devam ettim. Ve sonda beni ters köşe sürprizi bekliyordu. Çok beğendim 9 puancık verdim.
2026 10. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 16:47
"Elbette her kayıp birbirinden farklıdır ama yasın evrensel bir şey olduğunu anladım." #alinti Hayatlariyla ilgili farklı planlar yapraken kendilerini hiç ummadıkları anda büyük acının büyük yasın içinde bulan iki kadın... Bir tarafta eşiyle taşındığı yere adapte olmaya çalışırken eşinin ani bir uçak kazasında öldüğü haberini alan Annebel... Diğer tarafta düğün hazırlıkları yaparken idolü olarak gördüğü gazeteci meslektaşının intihar haberini alan Marina.... Ölümler resmi kayıtlara böyle geçse de iki kadının elinde bütün kanıtlara karşı, her şeyin yanlış olduğuna işaret eden kocaman bir " his" vardı. Onlar hislerinin peşinden giderken bize de, gücün ne kadar tehlikeli olabileceğini tekrar hatırlayacağımız bir kurgu düşüyor. Kitabın bir yerinde karakterler kendi aralarında yaptıkları durum değerlendirmesinde; "Burası Snowden filminden bir sahneye dönüşmüş." Kitabı okurken benim de düşündüğüm tam olarak böyle bir histi. Karşısındaki karanlığın derinliğinin nereye kadar indiğini bilmediği için, kolluk kuvvetleri dahil kimseden yardım alamayan, içindeki o hisse tutunarak hem olayı çözmeye hem hayatta kalmaya çalışan bu iki kadının hikayesi, aksiyon macera sahnelerini aratmayacak guzellikteydi. Güçlü erkeklerin, dokunulmaz kurumların ve her kapıyı açan paranın karşısında bu iki kadının hikâyesini çok beğendim. Evet kurgu çok tahmin edilemez ya da bilinmedik bir kurgu değildi. Ama zekice kurgulanmış ve çok akıcı bir anlatıma sahipti. Öyle ki böyle bir kitaba ne kadar ihtiyacım olduğunu okuyunca birkez daha anladım. Finans, entrika ve gizem, kirli oyunlar, ölüm kalım savaşı üzerine kitaplar sevenler için buraya bırakıyor ve herkese keyifli okumalar diliyorum. Siz bu tarz kitaplar okumayı seviyor musunuz? En sevdiğiniz okuma türü nedir? Hadi yorumlarda
Polisiye
2026 16. kitabı
Kirli Para ~ Christina Alger Selamlar Bugün sizlere entrikası bol bir kitaptan bahsedeceğim . Annabel’in hayatı dışarıdan bakıldığında kusursuz görünüyor. Ancak kocasının özel jetinin düşmesiyle her şey bir anda altüst oluyor. Asıl hikâye ise Annabel, bu ölümün ardındaki gerçekleri araştırmaya başladığında başlıyor. Onun hiç tanımadığı bir yüzüyle karşılaşıyor. Meğer her şey göründüğü gibi değilmiş. Bu noktadan sonra kendini finans dünyasının karanlık ve tehlikeli tarafında buluyor. Kara para, gizli ilişkiler ve saklanan gerçekler derken olaylar giderek derinleşiyor. Üstelik bu süreçte kime güvenebileceğini bilmemesi, gerilimi daha da artırıyor Ben kitabın başlarında çok hızlı bağlanamadım açıkçası, biraz sakin gidiyordu. Ama sayfalar ilerledikçe tempo baya arttı. Özellikle ortalardan sonra bir bölüm daha diye diye okudum . En sevdiğim şey de şu oldu. Kimse net iyi ya da kötü değil. Sürekli şüphe ediyorsun. Tamam bu kesin diyorsun, hop başka bir şey çıkıyor Entrika seviyorsanız ve böyle yavaş başlayıp sonradan açılan kitaplar hoşunuza gidiyorsa, bence bir şans verilir . .
2026 20. kitabı
Selam Müptelalar Kirli Para, okuruna sadece bir ölümün ardındaki sırları anlatmıyor, paranın hüküm sürdüğü bir dünyada insanın ne kadar kolay savrulabileceğini de gösteriyor. Işıltılı gökdelenlerin, kusursuz görünen hayatların ardında nasıl bir çürüme olduğunu okuyucusunun gözünün içine baka baka anlatıyor Alger. Matthew Werner’ın ölümüyle başlayan süreç, aslında bir sistemin çatlağını aralıyor. Çünkü burada mesele sadece bir adamın düşüşü değil. Hırsın, gücün ve suskunluğun ortaklığı. Annabel’in yaşadığı sarsıntı, okuyucuya şu soruyu yöneltiyor. Yanı başımızdakileri gerçekten tanıyor muyuz, yoksa görmek istediğimiz kadarını mı biliyoruz? Gazeteci Marina’nın gerçeğin peşinden gidişi ise hikâyeye ayrı bir sertlik katıyor. Gücün karşısında susmayan bir karakter görmek iyi geliyor ama aynı zamanda okura şunu da hatırlatıyor. Bu düzende doğruların bir bedeli var. Cristina Alger, finans dünyasının soğuk ve mesafeli yapısını öyle bir kurmuş ki, okur kendini o steril ofislerin içinde bile huzursuz hissediyor. Tempo hiç düşmüyor ama asıl çarpıcı olan, satır aralarındaki sistem eleştirisi. Kirli Para, gerilim seven okurlara sürükleyici bir hikâye sunarken, gücün insanı nasıl dönüştürdüğünü de sert bir şekilde yüzüne vuruyor. Okurken sadece katil kim? sorusunu değil, asıl suçlu kim? sorusunu da düşünüyorsunuz. #KirliPara #CristinaAlger #thekitapyayınları #gerilim #kitap_muptelasi_ Kitap Sayfa:316 The Kitap Yayınları @iremhattat @dileklekitap @senemturkmen
2025 329. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 00:00
"KİRLİ PARA" "Bana bir şey olursa, demişti Matthew, bu tabloyu ona verdiğinde. Birisinin kendisini öldürmeye çalıştığını biliyor muydu? Annabel gözlerini sıkıca kapatarak konuşmayı hatırlamaya çalıştı. Bana bir şey olursa... Sonra ne demişti? Gözleri açıldı. Bu çerçevenin bir değeri var. Böyle demişti. Bu çerçevenin bir değeri var. Bunu hatırlamanı istiyorum. O zaman söylediği tuhaf gelmişti. Ama şimdi..." Para, güç ve sırlar... İşte modern dünyanın en kirli üçlüsü. Kitap, tam da bu üçlünün kesişiminde yer alan sarsıcı bir hikâye anlatıyor bizlere. Eğer gizem, finansal entrikalar ve âhlaki ikilemlerle örülü sürükleyici bir gerilim arıyorsanız, doğru kitaba bakıyorsunuz. Roman, İsviçre'nin köklü offshore bankalarından Swiss United Bank'ın başarılı çalışanı Matthew Werner'ın içinde bulunduğu jetin esrarengiz bir şekilde düşmesiyle başlar. Bu kaza, uluslararası finans çevrelerinde şok etkisi yaratır. Ancak olay, basit bir trajedi olmaktan çok uzaktır. Matthew'nin eşi Annabel, kocasının ölümünün ardındaki gerçekleri araştırmaya başladığında, kendisini bankacılık dünyasının dipsiz kuyusunda bulur. Hikâyenin diğer ana karakteri, çok önemli bir haberin peşindeki tutkulu gazeteci Marina'dır. Marina, banka hakkında dünyayı sarsacak bir dosyayı açığa çıkarmak üzeredir. Ancak araştırmaları ilerledikçe, finans dünyasının en güçlü isimlerinin ve hatta kendisine çok yakın olan bazı kişilerin de bu şaibeli işlerin içinde olduğunu keşfeder. Marina'nın haberi yayımlama kararı, sadece küresel finans sistemini değil, aynı zamanda Annabel'in aklındaki tüm soruları da cevaplayacak bir anahtar olacaktır. Offshore hesaplar, kara para aklama ve finans dünyasının karanlık köşeleri arasında Marina, hem gerçeği açığa çıkarmak hem de kendi hayatını korumak zorunda kalıyor. Olaylar zinciri
2026 13. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2026 21:05
#kirlipara #cristinaalger “Güç, tehlikeli bir oyundur.” Annabel eşi Matthew’in işi nedeniyle Cenevre’de yaşamaktadır. Burada kendini çok yalnız hissetmesine rağmen eşini çok sevdiği için sabreder. Matthew, dünyaca ünlü Swiss United Bank’ta önemli bir pozisyonda çalışmaktadır. Bir gün Matthew’in bindiği özel jet düşer ve Annabel’i sorularla baş başa bırakır. Çünkü kocasının ölümüyle alakalı yanlış bir şeyler vardır. Ve Annabel araştırmaya başlar ancak bu iş sandığından daha tehlikelidir. Marina, başarılı bir gazetecidir. Nişanlısı ile birlikte Fransa’da tatildedir. Buraya sadece gezmeye ve nişanlısıyla vakit geçirmeye gelen Marina bir telefonla kendini hiç beklemediği bir işin içinde bulur. Gizli bir bilgiye sahip olan Marina tam ülkesine geri dönerken gelen ölüm haberiyle sarsılır. Artık elindeki bilgi yüzünden daha dikkatli olması gereklidir. Çünkü onun hayatı da tehlikededir. Annabel ve Marina birbirlerini hiç tanımamış olsalar da yaşanan olaylarda büyük bir ortak noktaları vardır. Her şey dönüp dolaşıp Swiss United Bank’i göstermektedir. İki kadın farklı ülkelerde hayatta kalmaya çalışırken suçluları da yakalatmak için uğraşırlar. Annabel, Matthew’in kaybından sonra kimin dost kimin düşman olduğunu anlayamadığı bu oyunun içinden çıkmayı başarabilecek midir? Marina için ise tehlike ve ihanet daha yakındadır ama genç kadının durmaya hiç niyeti yoktur. ‘Kirli Para’ gerilimi ve heyecan dozu yüksek bir kitaptı. Finans sektöründe dönen kirli işlerin anlatıldığı adeta bir kedi fare oyunu. Kurguyu hem Annabel hem de Marina tarafından okuyoruz. İkisi de bambaşka hayatlar yaşarken birden dünyaları altüst oluyor ve bu iki güçlü kadın olayın peşini bırakmıyor. Bu tür kurguları okumayı çok seviyorum. ‘Kirli Para’da son derece zekici kurgulanmış bir kitaptı. Türü