21 Ocak 2019
Monokl Yayınları
Orijinal Adı:
Om vinteren

#kitapyorumu #kış #omvinteren #karloveknausgaard Aralık ocak ve şubat aylarında önce doğmamış kızına birer mektupla açılıyor bölümler. Her bölümde de bazı terimler söylemler ve kelimeler üzerinden gidiyor yazar. Tam olarak bir kış teması yok sadece nesneler var ve kızına yazdığı yazıların kışa denk gelmesinden ötürü adı kış kitabın. Mesela suyu anlatıyor, kendince önemini suyun dünyadaki önemini ya da baykuşları anlatıyor. Su maymunu, ilk kar, sandalyeler, borular, kış sesleri, noel baba, pelüş oyuncaklar, Yazdıklarını Kızının okuyacağını bilerek yazması bir yandan çok güzel bir yandan yürek burkucu. Çünkü tamamen gerçekler. Eninde sonunda hayatla karşılaşan bir insanın öğrenmek zorunda kalacağı gerçekler. Kitapta ara ara kış çizimleri resimleri var ve bence çok da güzeller. Peki kesinlikle alın okuyun diyebileceğim bir kitap mı hayır. Deneme sevenler bakabilir. Kimi nesnelerde ilginç çözümlemelere ulaştığı da bir gerçek.
2021 158. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2021 14:05
Eserin ismi KIŞ olunca ben de bir kardan adam kondurayım dedim sıcak çayın yanına Sonra da ne diyebilirim bu kitap için diye düşünmeye başladım. Okurken aldığım notlar var mı diye defterimi karıştırdım. Birkaç cümle yazmışım. Onları buraya alıp, tekrardan Karl Ove güzellemelerine girmeden sözü bitireyim. Defterimden notlar : "Yine birçok başlık altında yazdıklarıyla günlük hayatımızda çok karşılaştığımız olay, durum, nesneler, hayvanlarla ilgili düşüncelere yoğunlaşıp, bazen gözümüzden kaçan ayrıntıları satırlara serpiştiriyor. Sonra da aa ben bunu bilmiyordum, bu gözümden kaçmış dedirtiyor ya da ben de ya ben de aynı duygular içindeyim diye düşünüp kilometrelerce uzakta, başka bir ülkede yaşayan yazarla empati yaparak, duygudaş olabiliyorsunuz. Eee kitaplar da bunun için var zaten değil mi ? #karlove #kış #mevsimlerserisi #monokledebiyat #monoklyayınları #monoklkitap #kitapyorumu #kitapönerisi #okudumokuyun #nordikedebiyat #norveçedebiyatı #kadıköyokumalarım
2023 43. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2023 01:12
Serinin ikinci kitabıyla birlikte yolculuğumun yarısına gelmiş bulunmaktayım. Tuhaf bir şekilde ikisini de alakasız bir mevsim olan yazın okudum. Çünkü şu aralar köydeyim ve bu kitapların doğayla olan bağlantısı beni şehirden uzakta olduğum zamanlarda okumaya itiyor. Dinginleştirici bir etkisi var yazılanların. Günlük hayatın olağan ve basit detaylarına katılan ilginç ve en fazla üç sayfalık olan bu yorumlar (Sandalyeler, Borular, Sosyallik, Diş Fırçaları, Konuşma, Şeker, Kargalar vs.) insanda keyifli bir etki bırakıyor. O yüzden okurken hem yormuyor hem de zihni açıyor. Farklı bir bakış açısı sunuyor insana. Aynı zamanda tanıdık. Bazen anlamsız hissettirmiyor değil. Fakat yaza da bu ruh hali gidiyormuş gibi hissediyorum.  Tabi serinin ana fikrini oluşturan mektupları ve kitabın her tarafını kaplayan Kış temasını es geçmemem lazım. İçindeki resimleri de fazlasıyla sevdim. Alışılmışın dışında  bir deneme okumak isteyenlere tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
2019 41. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2019 18:34
“İç ile dış arasında bir denge olunca gelir huzur ancak; yani iç dışa, dış da içe özgürce ve engelsiz akabildiğinde...” . Knausgaard,Sonbahar’da dördüncü çocuğunu bekliyordu.Kış’ta kucağına alıyor onu. Gördüklerini ve içselleştirdiklerini yazmaya ise devam ediyor. Çünkü hayatımıza giren/çıkanlar olduğunda dahi bazı şeyler değişmiyor. Eli kalemle bütünleşmiş bir yazarın, yazma tutkusundan vazgeçememesi gibi.. . Sonbahar’da dışarıdaydık, renklerin dönüşümünü izlemiş ve yenilikleri kabul etmiştik. Kış’ta ise çoğunlukla evdeyiz, soğuğa karşı geliştirdiğimiz bir mekanizma olabilir bu. Yazarın yazdıklarına da yansıyor elbet mevsim döngüsü. Daha içe kapanık, daha dingin bu kitapta. Ve tabii sorumlulukları daha fazla.. . Karl Ove Knausgaard, günlük hayatın basitliklerindeki güzelliği ortaya çıkarıyor. Büyük sözler etmeye gerek var mı okuru sarsmak için? Sanmıyorum. İçimizdeki kilitler bile en basit anahtarlarla açılmıyor mu? İlkbahar ve Yaz da ılık bir rüzgarla gelecek, çiçeklendirecek okuru biliyorum~ . Haydar Şahin çevirisi, Lars Lerin resimleri ile yine göz dolduruyor~
2020 5. kitabı
Karın soğukluğu içinize işlerken dünyayı bambaşka bir şeye dönüştürür ya öyle bir kitap Kış.. okurken üşüyorsunuz çünkü duymak istemedikleriniz, hiç üzerine düşünmediğiniz şeyler orada ama çok da güzel, çünkü gerçek. Etrafınızda gördüğünüz insanların hatta belki sizin ruhunuzda kış, zihninizde kış, yüreğinizde kış.
2019 259. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2019 16:23
Karl Ove Knausgaard’ın Mevsimler serisinin ikinci kitabı Kış, yolunu gözlediğim, İstanbul’a gelmek bilmeyen kışı satırlarıyla yaşattı bana.Karl Ove Knausgaard sayesinde etrafımdaki nesnelere daha dikkatli bakar oldum.Knausgaard hayatını edebiyata dönüştüren bir büyücü benim için.Zevkle okumaya devam ediyorum.

Karl Ove KnausgaardYazar · 15 kitap
Norveç Oslo'da doğmuş olan yazar Karl Ove Knausgaard, tüm dünyada edebi bir sarsıntı yaratan Kavgam adlı 6 kitaptan oluşan romanlar serisi ile tanınmaktadır. Kavgam'ın ilk kitabı 2009'da basıldıktan hemen sonra beş milyon nüfuslu Norveçte büyük bir sansasyon yaratarak yarım milyonluk bir satış hacmine ulaşmıştır. Serinin etkileri dalga dalga yayılarak Amerika ve Avrupa'yı derinden sarsmıştır. Kavgam kısa bir süre içinde 22 dile çevrilmiş ve Knausgaard'ı dünyanın en sıradışı edebiyat fenomeni haline getirmiştir. Yazar şu an İsveç Österlen'de yine bir yazar olan eşi Linda Boström Knausgaard ve 4 çocuğu ile birlikte yaşamaktadır.