Hannibal Lecter Serisi 1

Kızıl Ejder

Thomas Harris

2024 29. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2024 16:34
Herkese merhaba @asununkitaplari beraber Kızıl Ejder kitabını okuduk. • Biz seriyi kronolojik sıralamasına göre okumaya başladığımız için serinin bizi yorumladığını düşünüyorum çünkü ilk kitap bu olmasına rağmen okuyanlar gerçekten sıkılmış kitapta kopuklar hissetmiş ama ilk başta #hannibaldoğuyor kitabını okuduktan sonra seriye devam ederseniz taşlar tamamen yerine oturuyor. • Bu kitapta sevmediğim tek şey daha fazla Hannibal görmek isterdim ama daha çok taklitçilerini gördük yine de Hannibal zekasına hayran olmamak elde değil. Ayrıca söylemem gerekiyor ki sonuna kadar durağan gitmiştir sadece sonlarına doğru bir gizem aksiyon vardı yine de ben keyifle okudum. • Katilimiz bu sefer hayatı boyunca itilmiş mutsuz olan ve dış görüşünü ile dalga geçilen biri ( çünkü tavşan dudaklı ) Annesinin dahi istemediği bu kişiyi annanesi kabul ediyor ediyor etmesine ama oda ayrı bir travma sırf kızından intikam almak için torununu büyütüyor hem seviyor hem sövüyor dedikleri bu olsa gerek. Bu davaya bakan mesleğine bırakan Will Graham oluyor. Katilimizin işleri cinayetlerin türü Hannibal benzediği için bir taklitçi yada hannibalın yetiştirdiği biri olarak görülüyor. Bakalım Graham bu bilmeceyi çöze bilecek mi kızıl ejderi yakalaya bilecek mi?
2022 113. kitabı
Bugünden bakıldığında Kızıl Ejder'de rastlanan her yöntem klişe gelebilir ama aslında bugün yazılan çoğu polisiye romanda kullanılan yöntemlerin atası sayılacak denemelerin ana kaynağıdır Kızıl Ejder ve birçok açıdan klasik polisiye ile modern polisiye arasında kurulan köprüdür. Tabii ki ardılı olan Kuzuların Sessizliği'nin derin ve daha popüler etkisiyle birlikte. Her şeyden önce bir seri katili yakalamak için başka bir katilden yardım almak fikrinin özgünlüğüyle bile çok ayrı bir yerde duruyor roman. Polisiye edebiyat ve sinema dünyasına yamyam doktor Hannibal Lecter'ı kazandıran Kızıl Ejder'de Thomas Harris, onu bir sahnede bizzat, iki farklı sahnede ise mektuplarıyla kullanıyor. Hikayenin ön planında Lecter yok ama Lecter, dedektif Will Graham (insan) ve seri katil Dolarhyde (şeytan) arasında bir tanrı gibi ve kötülüğün evrenindeki her ikonik tanrı gibi o da insanını şeytanla sınıyor. Kızıl Ejder'in bir başka farkı baş dedektif karakterin katilin kötücüllüğünü ödünç alarak cinayetleri çözmesinde kendini gösteriyor. Suç mahallerine yaptığı gezilerde bizzat katilin kendisi gibi düşünüp hareket ederek onun beyninin içine girmeye çalışan Graham bir açıdan kötüyü anlayabilmek için iyi olmanın yetersizliğini kavrayan bir dışavurumu da tetiklemiş oluyor. Bu noktada polisiye okurunun da "katil kim" romanlarında (Kızıl Ejder bir katil kim romanı olmasa da) katili tahmin etmeye çalışırken ister istemez onun gibi düşünmeye çalışması ve okurluk süreci boyunca katilin yerine geçmesini amaçlayan sinsi bir katılımın varlığını da hatırlatıyor. Kızıl Ejder'e kadar yazılmış çoğu polisiye gerilimde seri katil genelde salt kötü bir profil şeklinde çizilirken bu romanda Dolarhyde'ın geçmişine de uzunca değinerek suçun kökenleri hakkında da ciddi bir irdeleme yapılıyor. Thomas
2023 120. kitabı
Açıkaçası Spoiler vermek istəmirəm. Kitap akıcı bir kitap okey, Triller / Detektiv arası kontekstdə. Ve benim yaptığım yanlışı yapmazsanız sevinirim : Ya diziyi izleyin ( Mads Mickelson baş rolde) Ya da kitabı ilk önce okuyun, ona görə ki, temalar fərqlilik təşkil edir...
Düşünce
2018 7. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2018 15:45
Kitabın bitmesine 80 sayfa kala falan beklentimin altında kaldığını, Thomas Harris’in hayal ettiğim kadar etkileyici olmadığını düşünüyordum. Ama kitabı bitirdikten sonra hipnotize olmuş gibi saatlerce William Blake’in ‘’Kızıl Ejder ve Güneşle Giyinen Kadın’’ tablosuna baktığımı düşünürsek ilk cümlelerimde ısrarcı olursam yazarın hakkını yemiş olurum. Gerilim veya korku kitabından çok, nefes kesici bir psikolojik savaş kitabıydı benim için. Özellikle birkaç sahneden rüyalarımı süsleyecek(!) kadar çok etkilendiğimi de belirtmeliyim.. Sırf etkilenmemek için filmlerini ve dizisini izlemeden kitabını okuduğum halde; Hannibal Lecter’ı zaman zaman Anthony Hopkins, zaman zaman da Mads Mikkelsen olarak hayal etmekten kendimi alamadım. Sebebini kişileri karaktere fazlaca yakıştırmış olmama bağlıyorum. Aksi için çabalasam da bu durumdan rahatsız olduğumu söyleyemeyeceğim. ‘’Şimdiye kadar okuduğum tüm kitaplardan daha etkileyici bir kitap.’’ gibi bir beklentim olmasaydı eminim daha çok severdim. Yine de çok sevdim. Diğer kitapları okumak ve konuyla ilgili dizi film ne varsa izlemek için sabırsızlanıyorum…
2015 79. kitabı
Okuduğu ilk Harris romanıydı, seri için okuduğum yorumlardan sonra beklentilerle başlamıştım. Konusu ve karakterleri çok başarılıydı ancak gizem ve konunun ilerleyişinde biraz sorunlar vardı bence. Genel olarak etkileyici ve güzeldi yazar güzel ayrıntılara değinmişti. Yazar katili ve geçmişini güzel kurgulamış hatta ben katili sevmiştim :) Son sayfalarda hala roman neden devam ediyor diyerek okurken yaşanan olaylar romana güzel bir sürpriz katmış.
2021 76. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2021 23:51
Merhaba canlar... Okuyan kadinlar kulubu nün #heraybiryayınevi etkinliğinde @nemesiskitap olması sebebiyle uzun zamandır beklettiğim #hannibal serisinin ilk kitabı olan #kızılejder i okuma fırsatı buldum. Ancak bitirdikten sonra fark ettim ki #birharfbirkitap etkinliğimiz için de gayet uygunmuş... İtiraf etmeliyim ki sıkıntılı bir okuma oldu benim için. Gerilim okumayı seven biri olarak kısa sürede ilerleyip bitirebileceğim bir kitapken, hepimizin olduğu gibi benim de gözüm kulağım dört bir yanımızda çıkan yangın haberlerinde olduğu için üç gün süründü elimde. Adana'dayım, gökyüzünü hiç bu kadar uzun izlemediğimi fark ettim. #thomasharris kalemiyle ilk kez tanıştım. Hangimizden kaynaklandığı konusunda emin olamadığım bir eksiklik söz konusuydu. Akıcı olmasına akıcı elbette ama bazı sahneler haricinde çok sürükleyici bulduğumu söyleyemem. Kim olduğunu bildiğiniz bir katil olunca pek sürprizle karşılaşamıyorusunuz doğal olarak. Doktor Hannibal Lecter'le tanışma kitabı olarak değerlendirebilirsiniz. Daha fazlasını hissetmeyi umduğum gerilim ve psikolojik unsurları yakalayamadım. Devamını tabi ki okuyacağım. Eminim ki şu günlerde elime hangi kitabı alsam benzer ruh halinde olacaktım. Canını ve akıl sağlığını tehlikeye atarak Kızıl Ejder olarak bilinen katili yakalamak için uğraşan FBI ajanı Graham'la birlikte bu bilmecenin peşine düşebilirsiniz. Benim yakalayamadığım polisiyenin ve gerilimin lezzetini alabilmeniz, Hannibal'ın daha ektin rol oynadığını bildiğim ikinci kitapta görüşebilmemiz dileğiyle... Nefes alabildiğiniz, keyfini sürebildiğiniz okumalarınız olsun... #mavi_kitapkulesi
2022 71. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2022 22:29
İlginç bir kitabı bitirmiş bulunuyorum. Hannibal dizisini, birkaç sene önce çok severek izlemiştim. Sonrasında kitap serisini de almıştım ancak daha yeni okuyabildim. Diziyi hayal meyal hatırlıyorum. Serisinden beklentim de Hannibal Lecter karakterine odaklı olmasıydı. Kızıl Ejder ise bu beklentimi karşılamadı. Hannibal, arka planda kalmıştı. İki ailenin öldürülmesi üzerine, Will Graham FBI tarafından göreve çağrılıyor ve biz de bundan sonrasını okuyoruz. Cinayetlerin çözülmesi süreci de biraz hayal kırıklığı yaşattı. Bunun nedeni ise, biz katili çok önceden öğrenmiş oluyoruz ve dedektiflerin öğrenmesini bekliyoruz. Katile o kadar yer verilmiş ki çocukluk yılları da görmüş oluyoruz. O yılları okuyunca, neden katil olduğunu anlıyorsunuz ve ben bir miktar da üzüldüm açıkçası. Doğduğun ev kaderindir sözü bir kez daha durumu açıklamaya yetiyor. Bir süre sonra, katilin aşık olması ve yaşadığı ruhsal bunalımları görüyoruz. Sonu ise beni bir miktar şaşırttı, spoiler olmaması için yazmıyorum buraya. Bunun dışında, yazarın dilinde mi bir sıkıntı vardı yoksa çeviride mi bilmiyorum. Çünkü kitabın dili çok yavandı, hiç akıcı gelmedi bana. Katili bildiğiniz için de merak içinde okutmuyor zaten. Bunlardan dolayı da biraz hayal kırıklığı oldu. Ama elimde devam kitapları olduğu için okumaya devam edeceğim :).
Polisiye / Gerilim
2015 172. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2015 10:43
Vauvvv. Çok sürükleyici, beklenmedik son. İyi bir gerilim kitabından beklediğim her şey. Ama işin aslı Dr. Lecter'ın daha fazla payı olmasını, Kızıl Ejderi daha çok yönlendirmesini vs. beklerdim. bazı merak noktalarının kalmış olması ise ayrı bir zevk oluşturdu bu kitapta. Kuzuların Sessizliğini okumayı dört gözle bekliyorum.
·464 syf.·
2016 6. kitabı
Hannibal Lecter uzun zamandır merak ettiğim bir karakter. Bu serinin de daha fazla onun üzerinde duracağını düşündüğümden olsa gerek bu kitap beni hayal kırıklığına uğrattı. Hannibal'ın ara sıra olaylara pasif müdahalesi dışında kitapta pek yer bulmaması benim beklentilerim açısından kötü oldu. Sanırım beklentim o yönde olmasaydı, daha çok sevebileceğim bir kitap olabilirdi. Kızıl Ejder için söyleyebileceğim tek şey kitabın sonlarına doğru olan birkaç olay dışında bu kitabın beni pek de tatmin etmediği. Anlatımı iyi olsa da birkaç yerde sıkıldım, hatta kitaba bir süre ara vermek durumunda kaldım. Umarım bir sonraki kitabı bu şekilde değildir.
2021 17. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2021 09:57
Bir hikayeyi en iyi hangileri anlatır? Kitaplar mı filmler mi? Peki bir insan filmini seyrettiği bir hikayenin kitabını neden alır? Belki de filmler hikayenin her ayrıntısını anlatamadığı içindir. Bir kitabı okuruz. Beğeniriz, hatta bazılarımız hastası oluruz. Sonra o kitabın filmi yapılır. Fragmanında bolca hikayenin uyarlandığı kitaba atıfta bulunulur. '' Falan yazarın filan isimli çok satan kitabından'' diye bir cümle görürüz. Anında bizi cezbeder. Çünkü bir konuyu biliyoruzdur. Çünkü biz kitabı okurken karakterlerle, olaylarla bütünleşmiş, gözümüzün önünde canlandırmışızdır. Hevesle filmi seyrederiz. Sonuç: Fiyasko! Ya birşeyler değiştirilmiş ya da üstünkörü anlatılmıştır. Hatta bazen alakası bile olmaz. Ben Kızıl Ejder'i yıllar önce seyretmiştim. Etkileyici bir filmdi doğrusu. Filmini seyrettiğim bir hikayenin kitabını olkudum çünkü hikayenin asıl ayrıntılarının kitapta olduğunu tahmin ediyordum. Ve de yanılmadım. Thomas Harris'in yazım şekli bana Artur C. Doyle'yi hatırlattı. Az betimleme, olabildiğince gereksiz cümleler kurmaktan kaçınılmış ama etkileyici ve sürükleyici bir hikaye. Tabii karşımızda kibirli, çok bilmiş Sherlock yok. Sherlock çözdüğü her olay ile daha da mutlu olan bir insandı bilenler bilir. Fakat Kızıl Ejder'de çözdüğü, çözmek zorunda kaldığı her olayla daha çok dibe batan Will Graham var. Onun girdiği o karanlık kuyuyu görmek üzdü açıkçası. Filmde Dolarhyde'yi, sapıklıklarını ve kendi deyimi ile dönüşümünü görmüştük. Peki Dolarhyde'yi bu hale getiren etkenler nelerdi? İşte bunlar filmde yer almayan şeylerdi. Ve Dr. Lecter. Bir karakterin diyaloglarını okumak insanı bu kadar gere mi yahu? Geriyormuş. Sıra Kuzuların Sessizliği'nde. Bakalım beklentimi karşılayacak mı?

Thomas HarrisYazar · 8 kitap
New York'ta Associated Press'in editörlüğünü yapan Thomas Harris Amerika ve Mek-sika'daki suç örgütleri hakkında yazdığı haberlerle yazarlık mesleğine adım atmıştır. 1975'de yayımlanan Kara Pazar ile bir anda tüm dünyaya adını duyurmuştur. 1981'de Kızıl Ejder (Altın Kitaplar) ve 1988'de yayınlanan Kuzuların Sessizliği (Altın Kitaplar) ile şöhretin zirvesine çıkmıştır. Ünlü yazar 1999'da yayınlanan Hannibal adlı romanından sonra Hannibal Doğuyor ile tekrar okurlarının karşısında.