Red Dragon

Thomas Harris

2025 11. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2025 01:06
Cinayet, korku, polisiye, gerilim... Hiçbirini sevmem, okumam, izlemem. Bana hitap etmiyor. Ama bazı eserler istisnadır. Bu kitap onlardan biri. Hannibal Lecter için okuyorsanız,bu yamyam doktorla tanışma kitabı değil karşılaşma kitabı. Duyduklarıma dayanarak kitapların kronolojik sırayla okunmasını öneririm. Bu ilk kitap olduğu için mecburen okudum. Hannibal’ın ince düşünülmüş, sinsice ve etkili yönetim şeklini, ister istemez akıl hastanesindeki ufak tefek yamyam doktorun kuklası olan diğer katili, polisleri, sıradışı dedektifi ve dedektifin özel hayatını okuyor olacaksınız. "Acaba katil kim?" sorusunun peşine düşmeden mikroskop altında katilin incelendiği bir kitaptı. Maalesef bizimi millette genel anlamda "öldürmüş ama sor bir neden öldürmüş" yaklaşımı yaygın olduğu için öyle alışılagelmişin dışında bir yaklaşım sunmuyor. Katilin çocukluğuna kadar iniyor. Klişe gibi görünse de yazıldığı zaman için marjinal bir yaklaşım olduğu söyleniyor. Bu türe dair bilgi birikimim yok ben de başkalarının yalancısıyım. Yine de beklentinizi düşürmeyin. Sürükleyici bir kitaptı. Bir sonraki bölümü merak ederek kitap okumayı seviyorsanız sizi tatmin edecektir. Katille empati kurmak bana sağlıklı gelmiyor. Kurban suçlayıcılığı besleyen bir bakış açısı bu. Ancak yazar yazdığı tüm karakterlere karşı mesafeli. Öyle mesafeli ki hepsini mikroskop altında inceliyor. Dolayısıyla katille empati kurmaktan ziyade ayrıntıların anlamlarını keşfe çıkıyoruz kitapta. Kitabı bulabilirseniz keyifli okumalar diliyorum. Maalesef yeni baskısı yok. Sahaflarda da ikinci el bir kitaba göre pahalı satılıyor. Bir zamanlar kağıt fabrikamız vardı, yayın evleri çer çöp değil sadece gerçek kitap basardı. Masal gibi gelse de bir zamanlar gerçekti. Huzurla, güvenle, sağlıkla, ağız tadıyla kitap okuduğumuz günlere
Red DragonThomas Harris · Arrow · 20091,075 okunma
Puan vermedi·336 syf.·
2025 91. kitabı
Selamlar daha önce bir kaç defa filmini de izlediğim serinin ilk kitabını keyifle okudum kronolojiyi bilmeyenler için kafa karıştırıcı gelebilir. Ama bence yazar bu şekilde Hannibal Lecter’ı yavaş yavaş olaylara dahil edip onun hakkındaki gizemi arttırıyor. Kitabın yazıldığı yılı baz alırsak kitapta modern kriminal araştırmak teknikleri yok onun yerine katilin mantalitesini sorgulayan, düşüncelerle ve beyin fırtınasıyla dolu bir araştırma tekniği var. Ayrıca kitabın diğer bir özelliği de hem dedektif hemde katil gözünden olayların akışını okumamız. Genelde polisiyeler de katilin bakış açısına ya yer verilmez ya da daha yüzeysel geçilir. Bu anlamda karakter derinlikleri güzel kurgulanmış. Dediğim gibi filmlerini izlememe rağmen izlerken görmediğim detaylar bana çok keyif verdi. Okumadan önce bu seriyi hangi sırayla okumak gerekiyor diye yaptığım araştırmada bazı yorumlar yayın tarihine göre değilde olay kronolojisine göre okunmalı diye tavsiye veriyordu. Buna katılmıyorum bu şekilde okumak bence Hannibal Lecter karakterindeki sürprizleri perdeleyecektir. Kitapla kalın sağlıcakla kalın
2024 29. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2024 16:34
Herkese merhaba @asununkitaplari beraber Kızıl EjderKızıl Ejder kitabını okuduk. • Biz seriyi kronolojik sıralamasına göre okumaya başladığımız için serinin bizi yorumladığını düşünüyorum çünkü ilk kitap bu olmasına rağmen okuyanlar gerçekten sıkılmış kitapta kopuklar hissetmiş ama ilk başta #hannibaldoğuyor kitabını okuduktan sonra seriye devam ederseniz taşlar tamamen yerine oturuyor. • Bu kitapta sevmediğim tek şey daha fazla Hannibal görmek isterdim ama daha çok taklitçilerini gördük yine de Hannibal zekasına hayran olmamak elde değil. Ayrıca söylemem gerekiyor ki sonuna kadar durağan gitmiştir sadece sonlarına doğru bir gizem aksiyon vardı yine de ben keyifle okudum. • Katilimiz bu sefer hayatı boyunca itilmiş mutsuz olan ve dış görüşünü ile dalga geçilen biri ( çünkü tavşan dudaklı ) Annesinin dahi istemediği bu kişiyi annanesi kabul ediyor ediyor etmesine ama oda ayrı bir travma sırf kızından intikam almak için torununu büyütüyor hem seviyor hem sövüyor dedikleri bu olsa gerek. Bu davaya bakan mesleğine bırakan Will Graham oluyor. Katilimizin işleri cinayetlerin türü Hannibal benzediği için bir taklitçi yada hannibalın yetiştirdiği biri olarak görülüyor. Bakalım Graham bu bilmeceyi çöze bilecek mi kızıl ejderi yakalaya bilecek mi?
2026 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 16:41
Psikolojik bir korku romanı. Kitabın konusu "Diş Perisi' lakaplı gizemli bir seri katil ile onu yakalayan eski FBI profil uzmanı Graham arasında geçiyor. Yazar konuyu ilmek ilmek işlemiş. Akıcı merak uyandırarak okunuyor. Katilin psikolojik sorunlarından oldukça bahsetmiş. Bu da böyle insanların toplumun başına ne kadar dert açabileceğini akla getiriyor. Hannibal'i serinin bu ilk eserinde geçiriyor. Az da olsa yer vermesi iyi olmuş. "Kuzuların Sessizliği" İle seriye devam edeceğim. Beğenerek okudum. Herkese keyifli okumalar.
1000k
2022 113. kitabı
Bugünden bakıldığında Kızıl Ejder'de rastlanan her yöntem klişe gelebilir ama aslında bugün yazılan çoğu polisiye romanda kullanılan yöntemlerin atası sayılacak denemelerin ana kaynağıdır Kızıl Ejder ve birçok açıdan klasik polisiye ile modern polisiye arasında kurulan köprüdür. Tabii ki ardılı olan Kuzuların Sessizliği'nin derin ve daha popüler etkisiyle birlikte. Her şeyden önce bir seri katili yakalamak için başka bir katilden yardım almak fikrinin özgünlüğüyle bile çok ayrı bir yerde duruyor roman. Polisiye edebiyat ve sinema dünyasına yamyam doktor Hannibal Lecter'ı kazandıran Kızıl Ejder'de Thomas Harris, onu bir sahnede bizzat, iki farklı sahnede ise mektuplarıyla kullanıyor. Hikayenin ön planında Lecter yok ama Lecter, dedektif Will Graham (insan) ve seri katil Dolarhyde (şeytan) arasında bir tanrı gibi ve kötülüğün evrenindeki her ikonik tanrı gibi o da insanını şeytanla sınıyor. Kızıl Ejder'in bir başka farkı baş dedektif karakterin katilin kötücüllüğünü ödünç alarak cinayetleri çözmesinde kendini gösteriyor. Suç mahallerine yaptığı gezilerde bizzat katilin kendisi gibi düşünüp hareket ederek onun beyninin içine girmeye çalışan Graham bir açıdan kötüyü anlayabilmek için iyi olmanın yetersizliğini kavrayan bir dışavurumu da tetiklemiş oluyor. Bu noktada polisiye okurunun da "katil kim" romanlarında (Kızıl Ejder bir katil kim romanı olmasa da) katili tahmin etmeye çalışırken ister istemez onun gibi düşünmeye çalışması ve okurluk süreci boyunca katilin yerine geçmesini amaçlayan sinsi bir katılımın varlığını da hatırlatıyor. Kızıl Ejder'e kadar yazılmış çoğu polisiye gerilimde seri katil genelde salt kötü bir profil şeklinde çizilirken bu romanda Dolarhyde'ın geçmişine de uzunca değinerek suçun kökenleri hakkında da ciddi bir irdeleme yapılıyor. Thomas
2021 40. kitabı
Okunma: 18 Mart 2021 14:21
Birçok kişinin bildiği gibi Kızıl Ejder kitabı Dünyanın tanıdığı en psikopat karakterlerinden biri olan Hannibal Lecter’i okuyucuya tanıtan kitap. Hannibal ve onu yakalamaya çalışan FBI ve Will Graham'ın macera dolu hikayesini içeren kitap inanılmaz derecede karanlık ve atmosfere sahip olsa da okuyucu rahatsız etmeyecek kitaplardan. Dünya klasiği bir kitap sayılabilecek bir kitap olup filmi ve dizisi çekilen kitap olan Kızıl Ejder kitabında Hannibal karakteri filmde olduğu gibi çok görünmesede arka planda katilimiz olan Dolarhyde'ı yönetmesiyle kendine hayran bırakan hayali bir karakter. Polisiye karakter olsada arada aşk ve aile ilişkileri de barındıran kitap hızla ilerliyen kitaplardan biri olup bir solukta okuyup bitirmek isteyeceğiniz kitaplardan. Yazıldığı döneme baktığımızda günümüz polisiye kitaplarıyla yarışır derecede kaliteli gördüğüm kitapta ki karakterlerimiz ise Will Graham Hannibal’ı yakalayan Fbı, Molly karısı, akıllı Dolarhyde katilimiz, Reba aşık olduğu kız ve Jack ise Fbı ajan olup arada başka karakterlerde mevcut.
Kızıl EjderThomas Harris · Nemesis Kitap Yayınları · 20171,075 okunma
2023 120. kitabı
Açıkaçası Spoiler vermek istəmirəm. Kitap akıcı bir kitap okey, Triller / Detektiv arası kontekstdə. Ve benim yaptığım yanlışı yapmazsanız sevinirim : Ya diziyi izleyin ( Mads Mickelson baş rolde) Ya da kitabı ilk önce okuyun, ona görə ki, temalar fərqlilik təşkil edir...
Düşünce
2018 7. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2018 15:45
Kitabın bitmesine 80 sayfa kala falan beklentimin altında kaldığını, Thomas Harris’in hayal ettiğim kadar etkileyici olmadığını düşünüyordum. Ama kitabı bitirdikten sonra hipnotize olmuş gibi saatlerce William Blake’in ‘’Kızıl Ejder ve Güneşle Giyinen Kadın’’ tablosuna baktığımı düşünürsek ilk cümlelerimde ısrarcı olursam yazarın hakkını yemiş olurum. Gerilim veya korku kitabından çok, nefes kesici bir psikolojik savaş kitabıydı benim için. Özellikle birkaç sahneden rüyalarımı süsleyecek(!) kadar çok etkilendiğimi de belirtmeliyim.. Sırf etkilenmemek için filmlerini ve dizisini izlemeden kitabını okuduğum halde; Hannibal Lecter’ı zaman zaman Anthony Hopkins, zaman zaman da Mads Mikkelsen olarak hayal etmekten kendimi alamadım. Sebebini kişileri karaktere fazlaca yakıştırmış olmama bağlıyorum. Aksi için çabalasam da bu durumdan rahatsız olduğumu söyleyemeyeceğim. ‘’Şimdiye kadar okuduğum tüm kitaplardan daha etkileyici bir kitap.’’ gibi bir beklentim olmasaydı eminim daha çok severdim. Yine de çok sevdim. Diğer kitapları okumak ve konuyla ilgili dizi film ne varsa izlemek için sabırsızlanıyorum…
2024 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2024 22:50
Amerikalı yazar ve senarist olan Thomas HarrisThomas Harris gerilim ve korku türündeki kaleme aldığı Hannibal Lecter serisi dört kitaptan oluşmaktadır. Kitaplar belli karakterler çevresinde gelişiyor olsa da seri olduğu için her biri birini destekler biçimdedir fakat bütün seri tamamlandıktan sonra okuyucuya iki farklı okunma şekli sunulmuştur. Biri yazarın kitaplarını yayınlama sırasına göre bir okuma sırasıdır, diğeri ise olay örgüsünün kronolojik olarak sıralandığı bir okuma sırasıdır. Ben yayınlama sırasına göre okumanın daha zevkli ve mantıklı olacağını düşünerek yayınlama sırasına göre okumaya başladım, aslında biraz da yazarın kaleminin nasıl geliştiğini gözlemleme isteğimden dolayı bu okuma sırasını tercih ettiğimi söyleyebilirim fakat olayları en baştan sona doğru nasıl yaşandığını bilmek isterseniz kronolojik sıralamaya göre okumanızda herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum, ki anladığım kadarıyla çoğu kişi kronolojik sıralamaya göre okumayı tercih etmiş. Yayınlaması sırasına göre okumak isterseniz, okuma sırası şu şekildedir: 1) Kızıl EjderKızıl Ejder 2) Kuzuların SessizliğiKuzuların Sessizliği 3) HannibalHannibal 4) Hannibal DoğuyorHannibal Doğuyor Kronolojik okuma sırasına göre okumak isterseniz, okuma sırası şu şekilde olacaktır: 1) Hannibal DoğuyorHannibal Doğuyor 2) Kızıl EjderKızıl Ejder 3) Kuzuların SessizliğiKuzuların Sessizliği 4) HannibalHannibal Ben belli kesimim aksine Hannibal Lecter’in namını filmlerinden değil, yayınlanan üç sezonluk dizisinden öğrendim. Dizinin uyarlama olduğunu öğrenince kitabı kesinlikle okumam gerektiğini düşündüm, erteleye erteleye anca şimdi okumaya fırsatım oldu. Karakterler kafamda dizideki Will, Jack, Hannibal’ı oynayan oyuncular canlansa da ben sanırım oyuncuları o karakterlerle o kadar bağdaştırmışım ki okurken herhangi bir sıkıntı oluşmadı. Kızıl EjderKızıl Ejder romanında okuyucunun Hannibal Lecter karakteriyle ilk tanıştığı kitaptır, olay örgüsünde Kızıl Ejder diye adlandıralan katil kadar
2022 16. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2022 17:52
Bazı yerlerde bunaltmasina rağmen okumayı bırakamadım . Yazar size herşeyi veriyor. Gizem çözülürken sizin biliyor olmanız ve karakterlerin bilmiyor olması sizi daha çok heyecanlandırıyor. + Katillerle empati yeteneği yüksek bir dedektifin toplu aile cinayetleri ile ilgili bir dava için tekrar göreve cagrilmasiyla başlıyor. +Dedektifin geçmiş tecrübeleri dava sürecinde sürekli gün yüzüne çıkıyor . +Çoktan akıl hastanesine kapatılmış Dr. Hannibal davaya müdahale edebilecek mi?
Kızıl EjderThomas Harris · Nemesis Kitap Yayınları · 20171,075 okunma

Thomas HarrisYazar · 8 kitap
New York'ta Associated Press'in editörlüğünü yapan Thomas Harris Amerika ve Mek-sika'daki suç örgütleri hakkında yazdığı haberlerle yazarlık mesleğine adım atmıştır. 1975'de yayımlanan Kara Pazar ile bir anda tüm dünyaya adını duyurmuştur. 1981'de Kızıl Ejder (Altın Kitaplar) ve 1988'de yayınlanan Kuzuların Sessizliği (Altın Kitaplar) ile şöhretin zirvesine çıkmıştır. Ünlü yazar 1999'da yayınlanan Hannibal adlı romanından sonra Hannibal Doğuyor ile tekrar okurlarının karşısında.