Hannibal Lecter Serisi 1

Kızıl Ejder

Thomas Harris

2021 40. kitabı
Okunma: 18 Mart 2021 14:21
Birçok kişinin bildiği gibi Kızıl Ejder kitabı Dünyanın tanıdığı en psikopat karakterlerinden biri olan Hannibal Lecter’i okuyucuya tanıtan kitap. Hannibal ve onu yakalamaya çalışan FBI ve Will Graham'ın macera dolu hikayesini içeren kitap inanılmaz derecede karanlık ve atmosfere sahip olsa da okuyucu rahatsız etmeyecek kitaplardan. Dünya klasiği bir kitap sayılabilecek bir kitap olup filmi ve dizisi çekilen kitap olan Kızıl Ejder kitabında Hannibal karakteri filmde olduğu gibi çok görünmesede arka planda katilimiz olan Dolarhyde'ı yönetmesiyle kendine hayran bırakan hayali bir karakter. Polisiye karakter olsada arada aşk ve aile ilişkileri de barındıran kitap hızla ilerliyen kitaplardan biri olup bir solukta okuyup bitirmek isteyeceğiniz kitaplardan. Yazıldığı döneme baktığımızda günümüz polisiye kitaplarıyla yarışır derecede kaliteli gördüğüm kitapta ki karakterlerimiz ise Will Graham Hannibal’ı yakalayan Fbı, Molly karısı, akıllı Dolarhyde katilimiz, Reba aşık olduğu kız ve Jack ise Fbı ajan olup arada başka karakterlerde mevcut.
2022 16. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2022 17:52
Bazı yerlerde bunaltmasina rağmen okumayı bırakamadım . Yazar size herşeyi veriyor. Gizem çözülürken sizin biliyor olmanız ve karakterlerin bilmiyor olması sizi daha çok heyecanlandırıyor. + Katillerle empati yeteneği yüksek bir dedektifin toplu aile cinayetleri ile ilgili bir dava için tekrar göreve cagrilmasiyla başlıyor. +Dedektifin geçmiş tecrübeleri dava sürecinde sürekli gün yüzüne çıkıyor . +Çoktan akıl hastanesine kapatılmış Dr. Hannibal davaya müdahale edebilecek mi?
2019 7. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2019 14:00
Kızıl ejder Thomas Harris 'in yazdığı ve Hannibal Lecter karekteriyle ünlenen serinin ilk kitabı. Kitap, işine ara veren hatta bir daha yapmayı düşünmeyen bir FBI dedektifinin bir süredir işlenen cinayetleri aydınlatması için arkadaşının ısrarıyla tekrar dönmesiyle başlıyor. Kitabın başlarında heyecan yok geçmiş olaylar, işlenen cinayetler anlatılıyor hatta bazı yerlerde anlamıyorum noluyor dediğim oldu ara ara bazı sayfalarda bir an olaylar heyecanlandırıyor ama tekrar durağanlaşıyor yani kitabı okurken rafting yapıyorsun hissi veriyor diyebiliriz :) Kitabın sonlarına doğru herşey bir anda şekilleniyor. Anlamadığım yerler bir anda puzzle parçaları gibi tık tık yerine oturdu ve kitabın sonuna doğru meraktan elimden bırakamadım. Tam sonu oldu artık bitti vaay be dedim son üç bölüm de hop tekrar bir sürpriz çıktı çok şaşırdım. Kitabı okurken kendimi uzaktan izlemek isterdim çünkü mimiklerimi baya yoğun kullandım. Yazar o sonu yazmamış olsaydı kitabı beğenmezdim sanırım. Sabırla okumanızı tavsiye ederim başlarda monoton bir kitap anlamadığınız yerler belki olacak ama bırakmadan okuyun cidden polisiye dedektiflik severlerin seveceği bir kitap.
2019 12. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2019 06:12
*Kendi sitemdeki yorumumdan alıntıdır. Öncelikle Hannibal Doguyor'da bahsetmis oldugum bosluklar bu kitapta da bolca var. Hali hazırda Hannibal Doguyor'u okudugum için boslukların bir kısmını kapatabildim ancak bu sefer de Kızıl Ejder ile ilgili kopukluklar olustu. Mesela kurbanlarını neye göre seciyor? Sadece ulasması kolay oldugu için degildir diye düsünmekteyim ama bu kısım kitapta tam olarak aydınlatılmamıs. Bir de yazarın bir konudan hooppp direk öbür konuya atlaması bazen çok yorucu oluyor. Ikinci kitapla anladım ki yazarın tarzı bu. Keske daha net olsa da bize meraktan kafayı yedirtmese. Yazar, Hannibal'ı daha çok aydınlatmadıgı için benden tam puan alamadı. Cinayetlerin islenme biçimi oldukça güzel kurgulanmıs. Hatta o derece güzel kurgulanmıs ki arkasından efsane kurgular çıkarılabilirdi ama katil kitap boyu yükselttigi tempoyu, bagladıgı nokta ile bir tık düsürmüs gibi. Zaten kitapta asıl merak edeceginiz, odaklanacagınız noktayı hep sasırıyorsunuz. Yazar Hannibal'ı ölesiye merak ettirirken, asıl katili önemsememenize sebep olacak derecede siliklestiriyor. En azından bana öyle geldi. Bunlar tamamen benim nacizane, acemi fikirlerim. Hem sevip hem de sinir oldugum bir kitap oldun Kızıl Ejder. Hannibal'ı daha çok görmeyi arzuladım her saniyesinde. Kitap aslında serinin ilki ama daha önce bahsettigim üzere benim okudugum ikinci kitap oldu. Çünkü ilk olarak Hannibal Doguyor'u okumak olaya farklı bir bakıs açısı getirdi. Ikinci kitapta Hannibal'dan daha çok bahsediyordur diye düsünmüstüm ama yanılmısım. Bu sefer konu bambaska bir katil. Hannibal sadece yan karakter gibi gösterilmis. Kendisinden öyle ya da böyle destek alınan dahi. Umarım serinin diger kitapları daha çok Hannibal içeriyordur. Sırf bu yüzden serinin diger kitaplarını heyecanla bekliyorum.
Puan vermedi·330 syf.·
2019 66. kitabı
Bir Hannibal Lecter aşığı olarak Dolarhyade (umarım doğru yazmışımdır) çok sevdim. Belki sebebi en sevdiğim aktörlerden birinin (Ralph Fiennes) filminde oynamış olmasıdır. Çok güzel bir kitaptı, değindiği çok doğru noktalar da vardı. Kesinlikle öneririm:)
2021 11. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 22:08
Buyrun, buyrun ! Yamyam Hannibal' in maceralarına hoş geldiniz. Kendisi her ne kadar hikayede köşe taşı konumunda da olsa, kitabın baş kahramanı ve baş canisi değildir. Baş cani de ne ya? Neyse siz anlamışsınızdır artık :) Gerilim severler bol Oscar'lı film Kuzuların Sessizliği' ni izlemiştir muhakkak. Eskiden zaten filmini izledim diye kitaplarını okumaya gerek görmezdim, bunun ne büyük hata olduğunu zamanla anladım. Zaten kitapla film birebir örtüşürse en büyük risk okurken hikayedeki karakterlerin filmdeki karakterlerin yüzüyle kafamda canlanmasıdır. Bu kitapta da Hannibal, Anthony Hopkins suratıyla canlandı imgelememde. William Blake' in gerçekten '' Kızıl Ejder ve Güneşle Giyinen Kadın'' diye bir tablosu var ve kesinlikle tabloya bir bakmalısınız, ne vahşi ve şiddet vaat eden bir yorum. Bırrrrr. Oooooo! Ben yine yolu kaybettim. Heyecanlanınca böyle oluyor hep. Kitapta masum aileler katledilmektedir. Ajan Jack Crawford kendisine Kızıl Ejder adını takan katili yakalayabilmek için, Hannibal Lecter' ı yakalayan ve bu esnada neredeyse hayatını kaybeden eski ajan Will Graham' ı yardım için ikna eder. Will Graham hapisanede tutulan Dr. Hannibal Lecter' den yardım ister ama Hannibal için hiç bir şey bedava değildir. Onun hastalıklı ve zehir gibi zeki zihnine adını hatırlatmanın büyük bir hata olacağını Will çok geç anlayacaktır.
Kızıl Ejder Kitabı Hk.
2022 2. kitabı
Filmini izledikten sonra kitabını okumak biraz akıcılığını etkilesede insan "adam yazmış be!" Demekten alamıyor kendini.kitabın sonunda korktum açıkcası. Will GRAHAM'ın da Hannibal LECTER ve Kızıl Ejder gibi kafayı yiyeceğine. Kesinlikle okunması gereken bir kitap ben okudum pişman değilim.
2020 43. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2020 12:53
Hannibal Lecter'ı okumaya her başladığımda büyük bir pişmanlık yaşıyorum. Nedendir bilinmez, kitap elimde büyüyüp duruyor. Ama bitirince de iyi ki okudum diyorum. Serinin ilk kitabıymış Kızıl Ejder ama ben bunu bilmeden karışık bir okuma yapmışım. Aslında bu durum beni hiç rahatsız etmedi çünkü bu kitapta Lecter'ı çok az görüyoruz. Kitabın konusuna kısaca değinmek istiyorum Will Graham FBI dan ayrıldıktan sonra seri cinayetleri çözmek için tekrar göreve çağrılır. Kendisine FBI tarafından Diş Perisi (kurbanlarının üzerinde diş izi bıraktığı için bu yakıştırma yapılıyor) lakabı takılan seri katil, rast gele seçtiği aileleri canice tam da dolunay zamanında katletmektedir. Will'in büyük bir titizlikle çalıştığı bu davada yıllar önce yakaladığı, dahi-psikopat-yamyam doktorumuz Hannibal Lecter'a başvurması gerekmektedir. İlerleyen sayfalarda yazar size katilin kim olduğunu açıklamış, bir yandan da onun bu cinayetleri neden işlediğini, neden kendine Kızıl Ejder lakabını taktığını da anlatarak bir seri katilin psikolojik tahlillerini sunmuş. Çok severek okuduğum bir kitap oldu. Mutlaka herkese tavsiye ederim.
2021 13. kitabı
Selamlar! Hannibal Doğuyor’u okuyup izledikten sonra bu tür bir kurgu beklemiyordum açıkçası. Biraz hayal kırıklığına uğradım. Hannibal karakteri dizilere ve filmlere konu olmuş, katil doktor olarak bildiğimiz son derece merak uyandıran bir karakter. Kızıl Ejder, Hannibal serisinin ilk kitabı olması itibariyle bu karakter üzerine kurulu bir kitap gibi düşünebileceğimiz ama gerçekte Hannibal'ı sadece birkaç sayfada görebildiğimiz bir kitap. Hannibal Lecter’ı okumak isteyen ben büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Aradığım tadı kitapta bulamadım. Peki kitap güzel değil miydi? Güzeldi. Okurken baya zevk aldım. Eski FBI ajanı Will Graham, karmaşık bir cinayetler zincirini çözmesi için yeniden göreve çağrılır. Ortada, evlerinde vahşice öldürülmüş iki aile ve "Kızıl Ejder" olarak bilinen bir katil vardır. Will Graham ve onu bu olayların soruşturulmasında yer almasını sağlamak için ikna eden Ajan Jack Crawford kendilerini gizemli bir hikayenin içinde bulurlar. Kitabı okuduktan sonra filmini de izledim. Filmi de kesinlikle çok iyiydi. Hannibal Lecter’ı daha çok gördüğümüz, onun düşüncelerine daha fazla hakim olduğumuz için daha çok sevdim. Serinin yayımlanma sırası: Kızıl Ejder, Kuzuların Sessizliği, Hannibal, Hannibal Doğuyor. Serinin okuma ve izleme sırası: Hannibal Doğuyor, Kızıl Ejder, Kuzuların Sessizliği, Hannibal
2020 9. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2020 21:14
Her güzel şeyin bir başlangıcı varmış maalesef en sevdiğim serilerden birinin sonunu gelmesi. Yazarın mükemmel anlatımı ve suçlunun motivasyon kaynağını bize gösteriş biçimi. Abartı dan kaçarak etkileyici olmak sanırım bunu çok az kitapta görüyoruz. Serinin bu kitabında ilk kitabıymış Hannibal Lecter la tanışıyoruz. Kitapta FBI ın Diş Perisi olarak ad koyduğu katilimzle Will Grahamın arasındaki kedi fare oyununa tanık oluyoruz. Ve bu süreçte çevresindeki insanların olaydan nasıl etkilendiklerini de görüyoruz. Neyse fazla söze gerek yok okuman varsa mutlaka okumalı

Thomas HarrisYazar · 8 kitap
New York'ta Associated Press'in editörlüğünü yapan Thomas Harris Amerika ve Mek-sika'daki suç örgütleri hakkında yazdığı haberlerle yazarlık mesleğine adım atmıştır. 1975'de yayımlanan Kara Pazar ile bir anda tüm dünyaya adını duyurmuştur. 1981'de Kızıl Ejder (Altın Kitaplar) ve 1988'de yayınlanan Kuzuların Sessizliği (Altın Kitaplar) ile şöhretin zirvesine çıkmıştır. Ünlü yazar 1999'da yayınlanan Hannibal adlı romanından sonra Hannibal Doğuyor ile tekrar okurlarının karşısında.