Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an'ı Kendi Tarihinde Okumak

Mustafa Öztürk

Kur'an'ı Kendi Tarihinde Okumak Sözleri ve Alıntıları

Kur'an'ı Kendi Tarihinde Okumak sözleri ve alıntılarını, Kur'an'ı Kendi Tarihinde Okumak kitap alıntılarını, Kur'an'ı Kendi Tarihinde Okumak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mutezile, kendine özgü bilgi teorisi ve tevhid anlayışı gereği Kur’an’ın mahluk, muhdes, mefûl, mec‘ûl ve Allah'ın zâtından ayrı bir varlığının bulunduğu fikrini savunur. Kur’an mahluktur; aksi halde teaddüd-i kudema (birden çok kadîm varlık) çıkmazına girmek kaçınılmaz olur.
"Evlerinizde oturun; kadîm câhiliyede olduğu gibi açılıp saçılmayın" ayeti; Hiç şüphesiz bu ifadedeki emir kipi, “Kadınları eve hapsedin” şeklinde bir anlam içermemektedir. Ne var ki, İslâmî gelenekte söz konusu ifade maalesef bu şekilde anlaşılmış ve kadınlar baştan ayağa avret (avrat) oldukları için, asırlar boyu karanti­na altında tutuldukları ev kafeslerinden dışarı çıkarılmamışlar­dır.
Sayfa 123 - Ankara Okulu Yayınları
Reklam
“Biz sana her şeyi açık­layıcı Kitab’ı indirdik’ (16. Nahl, 89); “Kitap'ta hiçbir şeyi eksik bırak­ madık’ (6. En’âm 38) mealindeki ayetlerdeki kastedilen mana müfessirlere göre; yükümlülük ve Allah’a karşı kulluğu yerine getirmede gerekli olan hususlardır. Ay­rıca ilgili ayetlerde zikri geçen ‘kitap’ lafzı da, [elimizdeki Kur’an met­nine değil] Levh-i Mahfuz’a delalet etmektedir.
Sayfa 50 - Ankara Okulu Yayınları
Kur'anı tarihselci bir perspektiften okumak,onu ölü bir belge olarak tarihe gömmek değil,vahyedildiği tarihin kendine özgülüğü içinde okumak demektir.
İslâm ilim ve kültür tarihine damgasını vuran ve yeni olana ya da eski bir örneği bulunmayana genellikle mesafe koyan bu anlayış, geçmişten tevarüs ettiği manevî güçle hakimiyetini bugün de büyük ölçüde muhafaza etmektedir
Sayfa 29 - Ankara Okulu Yayınları
Kur'an'ın cennet tasvirlerine ait dil kurgusunda, tamamen yerel ve tarihsel malzemeler kullanılmış ve bu kullanımda da ilk muhatabı cezbedecek objeler ön plana çıkarılmıştır.
Sayfa 211 - Ankara Okulu Yayınları
Reklam
Söz konusu iddianın sahipleri, muhtemelen, “Biz sana her şeyi açıklayıcı Kitab’ı indirdik’ (16. Nahl, 89); “Kitap'ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık’ (6. En’âm 38) mealindeki ayetleri delil göstermektedirler. Halbuki, müfessirlere göre bu ayetlerde kastedilen anlam, yükümlülük ve Allah’a karşı kulluğu yerine getirmede gerekli olan hususlardır. Ayrıca ilgili ayetlerde zikri geçen ‘kitap’ lafzı da, [elimizdeki Kur’an metnine değil] Levh-i Mahfuz’a delalet etmektedir. Şatibi
Sayfa 50 - Ankara Okulu Yayınları
...Şâtıbî, şeriatın ümmîliği ilkesinden hareketle aradıkları her şeyi Kur’an’da bulduklarını ya da bulacaklarını iddia eden nesnel anlam düşmanlarına karşı sert bir eleştiri yöneltmiştir...
Sayfa 50 - Ankara Okulu Yayınları
Bizden biri 10 ayet öğrendiğinde, bu ayetlerin manasını içselleştirip pratik yaşamına tatbik etmedikçe diğer ayetleri öğrenme çabası içine girmezdi. -İbn Mesud
Sayfa 18 - Ankara Okulu Yayınları
Kur'an'ı tarihselci bir perspektiften okumak, onu ölü bir belge olarak tarihe gömmek değil, vahyedildiği tarihin kendine özgülüğü içinde okumak demektir. Bu anlam düzeyinde tarihselciliğin karşıtı evrenselcilik değil, tarihüstücülük veya daha doğru bir nitelemeyle tarih dışıcılıktır. Bu da tam olarak, tarihsel olay veya olguların gerçekte meydana geldikleri tarihsel dönem ve o döneme özgü koşulların dışında, değişik zaman dilimlerinde gerçekleşmiş olay ve olgularla birlikte düşünülmesini, bir başka deyişle, farklı dönemlerde meydana gelmiş olayların aynı zaman diliminde vuku bulmuş gibi ele alınıp değerlendirilmesini ifade eden anakronizme (tarihi ıskalamak) denk düşer.
Sayfa 9
90 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.