Gonca Özmen
Kırmızı Kedi Yayınları
Sıralamalar

2022 13. kitabı
Okunma: 18 Mart 2022 22:06
Gonca Özmen'le tanışma kitabımız oldu Kuytumda. Kitap gecen gün bir sahafta şiir kitapları arasında eşinirken çıktı karşıma. Gonca Özmen Kuytumda adını verdiği ilk kitabını henüz 18 yaşındayken yayınlamış, o zamanlar gelecek vaad eden bir şair olarak dikkatleri çekmiş, genç yaşında yazdığı şiirleri ile çeşitli ödüllere layık görülmüş. Benim sahafta bulduğum kitap 11/11/2000 tarihinde Tüyap'da henüz 18 yaşındayken, muhtemelen ilk imza gününde imzaladığı bir kitap. Tabii bir başkasının adına imzalanmış kitap ama bundan sonra bizim kitaplıkta, bize emanet. Genç yaşında bu şiirleri yazan şair yıllar içinde neler yazdı diye düşünmeden edemedim okurken. Şimdi bu merakı gidermek için sırada şairin diğer kitapları var. Kuytumda da yer alan şiirlerle sözün kuytularında dolaşmaya çağırıyor Gonca Özmen şiirseverleri. Keyifle okuyun.
2023 48. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2023 02:46
Yazarın İlk kez bir kitabını okudum içerisinde güzel ve edebi eserler yer alıyor... Yazar düşüncelerini edebi ve hisli bir şekilde aktarmış güzel yerlere değinmiş ve bunu okuyucuya aktarmış. Okurken size birşeyler katıp düşündüren şiirler yer alıp keyif veriyor. Şiir seviyorsanız tavsiye ederim güzel bir eser iyi okumalar dilerim.
2020 23. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2020 12:09
Usta şairlerin yanında günümüz şairlerinden de zaman zaman okurum. Şiire anlayışıma çok farklı tatlar, farklı bakışlar sunmasını dilerim. Bu kitap oldukça kısa hemen okunacak, çabuk biten bir kitap lakin Şiiler üzerinde düşünmek gerek. Ben zaman zaman hızlı zaman zaman tekrar tekrar okudum. Soyut anlatım ve mecaz anlamları severim lakin bir şiir baştan başa soyut ve aşırı imgesel anlatım varsa gerçekten beni biraz kasıyor. Her şiir her insana hitap etmez. Hatta bazen bir şaiirin bir şiiri sizi anlatır bir şiiri yakınınızdan geçmez. Bazı şiirler ise anlamaktan ziyade derin hisler bırakır sizde. Ben bu kitaptan pek bir şey hissedemediğimi söylemek zorundaydım. Herkese keyifli okumalar. Şiir ile kalın.
2020 8. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2020 10:21
Aslında incecik bir kitap ama okumam günler sürdü. Her şairin her şiiri tabi ki sizi size anlatmaz. Ama kitapta mecazi anlatım ve imgelerle boğuştum resmen. Bir şiir baştan sona soyut ve aşırı imgesel anlatım içerirse insanı biraz yoruyor. Ama şöyle anlatayım, aslında derin bir acı var dizelerde. Aşk acısı... Geçmeyen ve sürekli kendini tekrarlayan... Şairin de dediği gibi 'Her şiir yeni bir sancıdır.' Ve herkesin illa ki bir şiiri olmuştur. Ondan öncekiler ve sonrakiler mi? Gökkuşağı yoktur artık kalbinizde. 'Usul usul dağılır renkleriniz başkalarında' Aşk ve acı birbirine en uzak olması gereken iki kelime, bu kitapta dizelere saklanmış, kalbinizce anlaşılmayı bekliyor. Keyifli okumalar.
2025 118. kitabı
Gonca Özmen’in Kuytumda adlı ilk şiir kitabı, 18 yaşında yazdığı ve 2000 yılında yayımladığı etkileyici bir eserdir. Henüz genç bir şairken Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’ne layık görülen bu kitap, Özmen’in derin duygu dünyasını ve imgesel gücünü ortaya koyuyor. Şiirler, kırık bir aynadan yansıyan görüntüler gibi; parçalı ama yoğun bir anlatımla aşk, kayıp ve yalnızlık temalarını işliyor. “Yüzüne bıraktığım orman yitirdi yankısını” gibi dizeler, içsel bir çöküşü ve bozkırın hüznünü yansıtıyor. Ataol Behramoğlu’nun övgüyle bahsettiği bu eser, Özmen’in şiirlerini damıtarak yazma titizliğini gösteriyor. Kitap, soyut ve imgesel diliyle bazen yorucu olsa da, derin bir acıyı ve aşkın izlerini hissettiriyor. Gerçek şiir severler için taze ve özgün bir soluk sunan Kuytumda, modern Türk şiirinde önemli bir başlangıç.
2020 13. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2020 19:00
Gonca Özmen dinamik bir yazar, gerek dergicilik gerek şiire katkıları yadsınamaz. Ben zevkle okudum. Türkiye'de kadın şairlerin önem kazanmasını da sağlıyor. Kırmızı Kedi'yi de şiir bastığı için tebrik ederim. Bu kitap klasik olur mu derseniz şu an bilemem, ancak genel kaliteyi arttırıyor.
KuytumdaGonca Özmen · Kırmızı Kedi Yayınları · 2018224 okunma
Ay suya inmedi hiç Yıldızlar hayalime değmedi
2021 7. kitabı
Yine kavramakta, anlamlandırmakta zorlandığım şiirlerden oluşan bir kitap. Kendime dair hiçbir şey bulamadığım için olabilir. Tekrar okusam fikrim değişebilir belki. Tarzı güzel aslında, bir kaç şiir özellikle. Çok çok kararsız kaldım, ödül de almış?!
2021 11. kitabı
. Daha önce şiirlerini okumadığım şairlerin şiirlerini okuyunca içimde küçük bir sevinç cereyan eder ve masumane bir tebessüm belirir yüzümde. Tatlı şirin hoş şiirlerdi. Eleştireceğim nokta da var tabi, ama eleştirim yazara değil, yayınevine. Sırf farklı olmak için, sayfa sayısı fazla olsun diye kısa kısa şiirlerin dizeleri arasında bir kaç satır boşluk bırakılmış ve son sayfaların çoğunda sayfada iki, üç dize yazılmış.
·62 syf.·
2020 23. kitabı
Şiir kitaplarının puanlamalarında 1'i 2'yi görünce şaşırıyorum. Neden bir şiir kitabına 1 puan verilir? Bu kadar zalim puanlamayı yapmak için şiirden nefret etmek gerekiyor sanırım. Gonca Özmen'in Kuytumda'sı okunmayı hak eden bir şiir kitabı olmuş. Uysalca, aceleye getirmeden, zaman ayırarak okursanız, seveceğiniz şiirler bulacaksınız.
2022 41. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2022 12:58
Sanırım kitaba fazla beklenti ile başladım (Kitaplara beklenti ile başlanmaması gerektiğimi bilsem de...) o yüzden biraz hayal kırıklığı yaşadım ama yine de keyif aldım. Bence şiirler akıp gidiyor ve okuması kolaydı. Yeni bir şairin şiir kitabını okumak istiyorum derseniz bir şans verebileceğinizi düşünüyorum. Bir saatte oturup bitirilebilecek incecik bir kitap. Ama belki de bu kadar ince olduğu içindir, bende bir yarıda kalmışlık hissi uyandırdı. Sanki devamı varmış da basmadan bir kısmını bırakmışlar gibi. :)

Gonca ÖzmenYazar · 3 kitap
Gonca Özmen (d. 1982, Burdur) Türk şair. 1982 yılında Burdur’un Tefenni ilçesinde doğdu. İlkokulu Tefenni'de, ortaokul ve lise öğrenimini Burdur Anadolu Lisesi'nde bitirdi. İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans (2004) ve yüksek lisans (2008) eğitimini tamamladı. Halen aynı bölümde doktora öğrencisidir. İlk şiiri Haziran 1997'de Varlık dergisinde yayımlandı. 1997'den beri şiirleri ve yazıları kitap-lık, Adam Sanat, Varlık, Yasak Meyve, Dize, Akatalpa, E, Kül, Yom Sanat, Uç gibi dergilerde yayımlanıyor. Ocak 2009’da yayımlanmaya başlayan Palto dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmıştır. Ç.N. (Çevirmenin Notu) adlı çeviri edebiyatı dergisinin söyleşi editörlüğünü sürdürmektedir. Şiirleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Slovence, Romence ve Farsçaya çevrilmiştir. Heidelberg, Hamburg, Berlin, Paris ve Slovenia’da düzenlenen uluslararası şiir festivallerine katılmıştır. Ödülleri: Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri (Dikkate Değer, 1997) Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü (1999) Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü (Kuytumda adlı dosyasıyla, 2000) İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Berna Moran Şiir Ödülü (2003) Homeros İnceleme Ödülü ("Edip Cansever'in Kaybola Şiiri Üzerine" adlı incelemesiyle üçüncülük, 2005) Şiiristanbul Sevda Ergin Şiir Ödülü (Belki Sessiz adlı kitabıyla , 2009)