2017
Orijinal Ülke:
Fransa
Fransa
Fransızca

Eğilen ama yenik düşmeyen kadınlara;
2025 24. kitabı
Farklı ülkelerden olan Smita-Giulia-Sarah isimli 3 kadının azim ve mücadele hikayelerini okuyacaksınız Laetitia Colombani ‘nin bu eserinde. Sanki 3 farklı konulu sevdiğim dizi var da aynı gün yayında ve diziyi aynı anda izlemek istersin de reklama girince bir diziden diğer diziye geçiyormuşum gibi bir hissiyatla okudum kitabı. Smita’nın hikayesinin bir bölümünü okuduktan sonra Giulia’nın hikayesine geçiyor, burayı da biraz anlattıktan sonra tam can alıcı yerde kesiyor ve Sarah’ın hikayesini anlatıyor. Sonra tekrar Smita,Giulia,Sarah örgü şeklinde gittiği için aşırı merak uyandırıyor. Acaba ne olacak diye merak ediyorsun çünkü. Bu yüzden sıkılmadan okuyacağınızı düşünüyorum.Kitabın ismi de bir hayli ilginç ama okudukça göreceksiniz çok anlamlı.3 farklı ülke, 3 farklı kadın, 3 farklı yaşam mücadelesi tek bir yazgıda birleştirmiş. Yazar örgüyü örerken 3 kadının hayatıyla örmüş adeta. Kadın kahramanların olduğu kitaplara bayılıyorum. Mücadeleci ruhlarını görmek beni mutlu ediyor. Smita Hindistan’da yaşayan bir karakter; Smita’nın tek bir amacı var. Kızının okuma yazma öğrenmesi. Kendisi okuma yazma bilmiyor. Kızı için elinden gelen gayreti gösteriyor. Racasta kentinde; kız çocukları doğar doğmaz bir kutuya koyup canlı canlı kuma gömüyorlarmış. Her yıl 2 milyon kadın öldürülüyor burada. Kızını tüm olumsuzluklardan kurtarıp kızının da kendisi gibi kötü bir hayat yaşamaması için bakalım ne çabalar sarf edecek Smita? Giulia Sicilya’da yaşayan bir karakter; babasının atölyesine bakmak zorunda kalıyor çünkü babası rahatsızlanıyor. Giulia’nın sevdiğim özelliği; tam bir kitapkolik olması. Kütüphanede vakit geçirmeyi çok seviyor. Hayatına bir adam giriyor. İşler beklediği gibi mi olmuyor, sevdiği adamla mı olacak bakalım neler yapacak bu süreçte Giulia? Sarah Kanada’da yaşayan bir
İnceleme
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,6bin okunma
Fil, kar tanesi ve dört yapraklı yoncanın hikayesi
2025 112. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2025 22:31
“Eserimi büyük bir ruh ağı gibi, Birbirlerine saçlarıyla bağlanan o kadınlara ithaf ediyorum. Seven, doğuran, ümit eden, Binlerce defa düşüp yeniden ayağa kalkan, Onların savaşını biliyorum, Gözyaşlarını ve sevinçlerini paylaşıyorum, Her biri biraz ben.” diyor son sözlerinde Laetitia Colombani . Çok etkilendim. Dünyanın 3 farklı yerinde 3 farklı kadın. Fil, kar tanesi ve dört yapraklı yoncanın hikayesi bu. Hindistan’dan başlayıp, Sicilya’da yoluna devam edip Kanada’da son bulan bir saç örgüsünün hikayesi. Ve bu 3 kadının birbirine saç örgüsü gibi örülmesinin hikayesi. Çok çok sevdim. Kadınlar, kadınlarımız…
2026 21. kitabı
Laetitia Colombani / Saç Örgüsü Üç farklı kadın ve üç farklı hayat ama hepsinin ortak noktası pes etmemek. Özgürlükleri için kaderlerine direnen kadınların hikayesi: #SaçÖrgüsü Hindistan’da kast sisteminin en altına sıkışmış olan Smita; kızı kendisi gibi olmasın, okula gidebilsin ve ona farklı bir hayat sunabileyim diye her şeyi göze alıyor. İtalya’da babasından kalan işi ayakta tutmaya çalışan Giulia, hem işte hem de aşkta geleneklerle kendi doğruları arasında sıkışıyor. Kanada’da kariyerinin zirvesindeyken hayatını altüst eden bir gerçekle yüzleşen Sarah ise tam bir yol ayrımında. Hayatın onlara attığı çelmelere rağmen her düşüşten sonra yeniden ayağa kalkmayı bilen bu kadınlar azmin ve umudun vücut bulmuş hali gibi. Her biri kendi hayatında bir şeyleri kaybederken aslında kendilerini yeniden inşa ediyorlar. Hikâye ilerledikçe fark ediyorsunuz ki, bu üç ayrı yaşam görünmeyen bir bağla birbirine dokunuyor. Tıpkı bir saç örgüsü gibi. Şimdi ne olacak diye çevirdiğim her sayfa çaresizliği hissettirdiği kadar umut da aşıladı. “Kaderim bu” diyerek kabullenmekle, “Hayatım için mücadele ederim” demek arasındaki farkı hissettiren bu hikâyeyi herkese öneririm. Keyifli okumalar…
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,6bin okunma
Kendi yolundan gitme cesareti gösteren kadınlara;
2026 2. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2026 23:27
Saç Örgüsü, üç kadının hayatı üzerinden kadın olmanın, “hayır” diyebilmenin ve kendi yolunu seçmenin bedelini anlatan güçlü bir roman. Kitabın konusu ilk bakışta ayrı gibi görünen üç kadının hikayesi etrafında şekilleniyor. Farklı coğrafyalarda, farklı koşullarda yaşayan bu kadınlar; baskıya, korkuya ve dayatmalara karşı kendi duruşlarını inşa etmeye çalışıyorlar. Kitabın Konusu; ________________ Giulia, ailesinin geleneksel işini ayakta tutmaya çalışırken bir yandan da kendisine biçilen rolü sorgular; başkalarının onun adına verdiği kararları kabul etmek istemez. Kendi hayatını şekillendirmek için risk alması gerekir. Smita, Hindistan’da en alt kastta doğmuş bir kadındır. Kızıyla birlikte aşağılanmayı, yok sayılmayı ve kader diye dayatılan yaşamı reddeder. Tek amacı, kızının aynı hayata mahkûm olmamasıdır ve bu uğurda her şeyi göze alır. Sarah ise Kanada’da başarılı bir kariyere sahipken, anne olduktan sonra sistemin kadınlara nasıl farklı davrandığını fark eder. Güçlü, üretken ve görünür olmasına rağmen, hem iş hayatında hem özel hayatında geri plana itilir ve kendi kimliğini yeniden sorgular. Bu üç kadının ortak noktası, itaat etmeyi reddetmeleri. Susmayı seçmiyorlar. Kendilerinden beklenen hayatları yaşamayı kabul etmiyor, başkalarının çizdiği sınırları aşıyorlar. Kitap boyunca kadınların “hayır” deme özgürlüğünün ne kadar hayati olduğu güçlü bir şekilde hissettiriliyor. Bu sadece bir karşı çıkış değil; insanın kendine duyduğu saygının ve özgüvenin bir göstergesi olarak anlatılıyor. Romanın en etkileyici taraflarından biri, bu üç kadının yollarının görünmez bir bağ ile birbirine bağlanması. Başta fark edilmeyen bu bağ, kitabın sonunda netleşiyor ve gerçekten çarpıcı bir etki bırakıyor. O noktada anlıyorsun ki; yapılan tek bir iyilik, gösterilen tek bir
Birbirine Değen Hayatlar Üzerine
·188 syf.·
2026 26. kitabı
Bazı kitaplar vardır, kapağını kapattığınızda zihninizde tek bir karakter kalmaz aksine farklı coğrafyalardan insanların hayatları iç içe geçer ve uzun süre sizinle yaşamaya devam eder. Saç Örgüsü de tam olarak böyle bir kitap. Laetitia Colombani, birbirini hiç tanımayan üç kadının hikayesini öyle incelikle örüyor ki, kitabın adı bir metafordan öteye geçip anlatının ruhuna dönüşüyor. Hindistan’da kast sisteminin en alt basamağında yaşam mücadelesi veren Smita, İtalya’da aile mesleğini ayakta tutmaya çalışan Giulia ve Kanada’da başarılı bir avukat olan Sarah… Üç farklı ülke, üç farklı hayat, üç farklı mücadele. Ama ortak bir nokta var. Hepsi bir şekilde kendi kaderlerini yeniden yazmak zorunda kalıyor. Kitapta en çok hoşuma giden şey, Colombani’nin abartıya kaçmadan güçlü bir duygusal etki yaratabilmesi oldu. Her karakterin hikâyesi kısa ama etkili bölümlerle ilerliyor. Özellikle Smita’nın yaşadığı toplumsal baskı ve kızının daha iyi bir hayat yaşayabilmesi için verdiği mücadele oldukça çarpıcı. Giulia’nın aile geleneği ile modern dünyanın gerçekleri arasında sıkışması ve Sarah’nın başarı odaklı hayatının kırılma noktası ise hikâyeye farklı bir derinlik katıyor. Anlatım oldukça akıcı. Bölümler kısa olduğu için kitap neredeyse kendini okutuyor. Bir bölüm bittiğinde diğer karakterin hayatına geçmek ilk başta küçük bir merak duygusu yaratıyor, ama ilerledikçe bu geçişler kitabın ritmini oluşturuyor. Üç hikâyenin nasıl bağlanacağını merak etmek, sayfaları hızla çevirmeye neden oluyor. Saç Örgüsü, kadınların dayanıklılığı, seçimleri ve umutları üzerine sade ama etkileyici bir roman. Büyük olaylardan çok insanların iç dünyasına odaklanıyor. Bazen bir hayatın değişmesi için küçük bir cesaret anının yeterli olabileceğini hatırlatıyor. Eğer kısa sürede okunabilecek ama
2025 16. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2025 11:42
Şüphesiz son zamanlarda etkilendiğim en güzel eserdi...bir an olsun hayatını sevmeyen, zayıf olduğunu, güçsüz olduğunu, zor olduğunu düşünen kişilerin, bunları itiraf etmekten utandıran bir eser... ayağa kaldıran bir eser... Giulia bir yandan, Sarah bir yandan ve Smita...bu 3 güçlü kadının mücadelesini anlatıyor...Bu kitabı güzel yapan da bunların şüphesiz Kadın olması... Bir kadın neler başarıyor görüyoruz, üstelik toplum izin vermese de...onları yok etse de...bizler hâlâ kadın şunu giyer, buraya gider, şöyle yapar, böyle yapar diyen seslerin, zihni kanserleşmiş kitlelerin etkisi altında onlara olan yaklaşımlarımızı belirliyoruz... Kadının yaratıcısı sizler değilsiniz oysa, kaderini de sizler değiştiremezsiniz... Allah'tan korkma başlığı altında Allah'a karşı ne ayıplar, günahlar görüyoruz oysa...kadına dokunan o çürümüş zihninizin, taşlaşmış kalbinizin, dile getirdiği, din zannettiği o hastalıklı görüşlerinizin neye mal olduğu... acıyla görüyoruz, yaşıyoruz... Eee kadın olmak kolay değil, sadece hastalıklı düşüncelere karşı değil, erkeğe karşı değil, topluma karşı değil kendinden olan kadına karşı da mücadele etmesi gerekir...Kadın olmak kolay değil, herkese her şeye karşı hatta kendine de karşı mücadele etmesi gerekir...Kadın olmak kolay değil... Oysa bazı şeyleri anlatmaya gerek de yoktur büyüsünün bozulmaması için... umarım bazı şeyleri anlatarak büyüsüne dokunmamışımdır... ......Herkese Keyifli Okumalar Diliyorum.....
2025 7. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2025 15:11
Dünyanın üç farklı kıtasında üç farklı sınıfa mensup, üç ayrı kadının mücadelesinin hikayesi. Tek ortak özellikleri kadın olmaları ve onlara dayatılan sisteme karşı hayır diyebilme cesaretini gösterebilmeleridir. Dayatılmak istenen sistem bastırılan duygular, küçük görülme, değersiz hissettirilme, mobing gibi tüm baskılara rağmen hâlâ sistemin içinde var olmayı devam etmeyi başarabilen tüm kadınların hikayesi aslında. En acısı da bu sistemin çarkları arasında üç kadının tökezlemesini bekleyenlerden bazılarının da hemcinslerinin olması. Oldukça sürükleyici ve akıcı bir dille yazılan kitap, her kadının hayatından izler bulabileceği hikayeler barındırıyor.
Üç Kadın üç kıta tek Umut; yaşamak
2026 71. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2026 22:50
"Yarın yeniden işe koyulacağım. Beni bekleyen başka hikayeler, Başka Hayatlar, Başka sayfalar var." Bir kadının gözyaşı başka bir kıtada umuda dönüşebilir mi? Hiç tanımadığınız insanların hayatları, sizin kaderinize dokunabilir mi? Bazen cevaplar uzun yolculuklarda değil, birbirine örülmüş birkaç saç telinin arasında saklıdır. Hayat bazen görünmez düğümler atar. Bir kadın Hindistan'da mücadele verirken, diğeri Kanada'da hayatının yönünü değiştiren bir gerçekle yüzleşir, bir başkası İtalya'da geçmişini omuzlarında taşır. Birbirlerini hiç tanımazlar ama kader, onların hikâyelerini aynı örgünün telleri gibi bir araya getirir. Fransa'dan Hindistan'a, Kanada'dan dünyanın görünmeyen köşelerine uzanan bu hikâyede üç farklı kadınla tanışıyoruz. Birbirlerini hiç tanımayan, aynı dili konuşmayan, aynı gökyüzüne bakmayan üç kadın... Ama hayat, onları görünmez bir saç örgüsünün telleri gibi birbirine bağlıyor. Laetitia Colombani'ni Saç Örgüsü kitabında bu üç kadının hikâyesini öyle ustalıkla örüyor ki okurken bazen Hindistan'ın tozlu sokaklarında yürüyor, bazen Akdeniz kıyılarında denizin kokusunu duyuyor, bazen de modern dünyanın kalabalığında bir kadının sessiz mücadelesine tanıklık ediyorsunuz. Kadınlar bazen düşerler, ama yeniden ayağa kalkmayı, cesareti, içlerindeki umudu beslemeyi bilirler. duygusu romanın her sayfasında hissediliyor. İnsanlar birbirlerini görmeseler de, hayat bazen onları görünmez bağlarla birbirine dokunduruyor. Tıpkı örgüdeki saç telleri gibi... Ayrı ayrı bakıldığında sıradan görünen teller, bir araya geldiğinde güçlü ve kopması zor bir bütün oluşturuyor. Ve bir kadının cesareti, dünyanın başka bir köşesindeki başka bir kadının umuduna dönüşebiliyor. Hayat bu her duyguyu insana en güzel yerinden tatdırıyor. Keyifli okumalar dilerim.
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,6bin okunma
Hayatları mücade ile yıkanmış bir saç örgüsü
·188 syf.·
2025 92. kitabı
Saç Örgüsü diyip geçmeyin.. ne hayaller ne tutunmalar örülüyor o örgüde. Kim bilir heyhat!! Offf hele o kararlılığı okurken o azmi o kaderin frenini azda olsa elinde tutma sahneleri okurken benim de gözyaşlarımı ördü her sayfaya her harfe... Birbirlerinden habersizi ayrı dünyalarda yaşayan Giulia, Sarah ve Smita'nın hikayesi bu. Artık direniş hikayesi mi bahtsız hikayesi mi olduğuna siz karar vereceksiniz. Kapağını açacağınız bu kitapla önünüzü sevilecek olan birbirlerine ne kadar yürekleme eşsiz bağlarla bağlı olduklarını bilmeden haberlerine razı olmayıp savaşmaya karar veren üç kadının umut ve dayanışma ile dokudukları hayatları. Belki de mücadelenin yağışında boğulmakla yüzmek arasında kaldıkları bir hayat.. Biraz da ana karakterlerimiz olan bu üç direniş abidelerini tanıyalım: 1. Smita (Hindistan): Kast sisteminin en alt tabakasında, "dokunulmazlar" sınıfından bir kadındır. Kızı Lalita'nın eğitim almasını istemekte ve onun daha iyi bir hayat sürmesini hayal etmektedir. Yaşadığı ayrımcılık, yoksulluk ve şiddete rağmen büyük bir cesaret göstererek kızı için Hindistan'da geleneklere karşı gelmeye çalışır. 2. Giulia (İtalya): Palermo’da babasının saç peruk yapan atölyesinde çalışan genç bir kadındır. Babasının geçirdiği kaza sonrası, hem aile işini devralmak zorunda kalır hem de ekonomik gerçeklerle yüzleşir. Aynı zamanda kendi içinde İtalyan kültüründe kadın olmanın ve göçmen bir erkeğe âşık olmanın zorluklarını yaşar. 3. Sarah (Kanada): Montreal’de başarılı bir avukattır. İş dünyasında güçlü ve başarılı görünmesine rağmen, özel hayatında annelik, hastalık (kanser teşhisi) ve toplumun kadınlara yüklediği kalıplarla mücadele eder. Kariyeri için anneliği arka plana atmış bir figür olarak, hastalıkla birlikte önceliklerini sorgulamaya başlar. Kitap bana göre tam
İnceleme
Puan vermedi·188 syf.·
2022 28. kitabı
“Smita zayıfların, kadınları, çocukları, korunmaya muhtaç olanları korumak yerine onları ezen bu toplumu lanetliyordu.” Aslında hepimiz lanetlemeliyiz dünyanın farklı yerlerindeki böyle toplumları. Aslında hepimiz korumalıyız bambaşka şekillerde erkek egemen toplumun dışına itilen kadınları. Birbirinden bambaşka yerlerde, birbirinden bambaşka hayatları olan üç ayrı kadının hikayesi bu. Zengin, fakir, eğitimli, eğitimsiz ama ortak yönleri güçlü olmaları olan üç ayrı kadının hikayesi. Özellikle Hindistan’da kadına layık görülen hayatları okudukça tüylerim ürperdi, canım yandı. Öyle ki “Hatta bir inek olarak bile doğmuş olmayı tercih ederdi, en azından saygı görürdü.” cümlesi orada kadınlara verilmeyen değeri apaçık gösteriyordu. Bunları yanında yazar, olay örgüsünü öyle güzel kurgulamış, öyle akıcı anlatmış, sonunda olayları birbirine öyle güzel bağlamış ki verilmek istenen mesajı doğrudan alabiliyorsunuz, kurgunun içinde kaybolmuyorsunuz. Bu kitabı okuyacak herkese şimdiden keyifli okumalar.

Laetitia ColombaniYazar · 2 kitap
Nantes'teki iki yıllık hazırlık sınıfı Cinésup'tan sonra École Nationale Supérieure Louis Lumière'ye girdi. 1998 yılında mezun oldu. Kısa filmler, ardından iki uzun metrajlı film yazdı ve yönetti: “fol la folie… hiç de (2002), Audrey Tautou, Samuel le Bihan ve En İyi Senaryo dalında Sopadin Genç Ödülü'nü kazanan Isabelle Carré ile Kad Merad ve Catherine Deneuve ile "Yıldızlarım ve Ben" (2008). Ayrıca 2012 yılında yayınlanan Florent Emilio Siri'nin "Cloclo" adlı bir düzine filminde televizyon ve sinema alanında bir aktris. İlk romanı “The Braid” Mayıs 2017'de Grasset'te göründü, Kanada, Sicilya ve Hindistan'da farklı kadere sahip üç kadının hikayesini anlatıyor. Roman, Gezgin Okurları İçin 40. Röle Ödülü, 2017 Ekonominin Kadınları İçin 2017 Edebi Ödülü ve ilk roman için 2018 Kristal Küre de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. 29'dan fazla dile çevrilmiştir. Çizgi romanda Clémence Pollet tarafından uyarlanmıştır. 2019 yılında, birincisi gibi, büyük bir kamu başarısına sahip olan ikinci galibi "Les Victorieuses" 'i yayınladı.