Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Leninist Örgüt Teorisi

Ernest Mandel

Leninist Örgüt Teorisi Gönderileri

Leninist Örgüt Teorisi kitaplarını, Leninist Örgüt Teorisi sözleri ve alıntılarını, Leninist Örgüt Teorisi yazarlarını, Leninist Örgüt Teorisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devrimci Parti
Devrimci bir parti kurma süreci, kitlelerin eylemde öğrenmelerinin, ileri işçilerin pratik tecrübede öğrenmelerinin, ve devrimci kadronun devrimci teori ve pratiğin iletilmesinde öğrenmesinin ortak ifadesiyle birleşmiş niteliğini kazanır.
Proleter Devrim
Genel olarak, ulusal ya da ondan daha çok sınırlı bölgesel bir çerçeve içinde yer alan geçmiş bütün toplumsal devrimlerin aksine, proloter devrimi doğası gereği enternasyonaldir ve ancak dünya ölçüsünde bir sınıfsız toplumun kurulabilmesiyle hedefine ulaşabileceği halde, uluslararası ölçekte sınıf mücadelesi sermayeyi kesin bir yenilgiye uğratmadığı sürece bu zafer sürekli olarak tehlikeliye düşecek ve geçici kalacaktır.
Reklam
Leninist parti anlayışı mümkün olan tek parti anlayışı değildir, ama öncü partiye orta ya da uzun vadede kaçınılmaz olan devrime tarihsel olarak önderlik etme rolünü tanıyan tek parti anlayışıdır.
Sınıf mücadelesi, mü­cadele edenlerin ne yaptıklarının bilincinde bile olmadan binlerce, yıldır süregelmektedir. Proleter sınıf mücadelesi, değil bilimsel sosyalizmin, sos­yalist bir hareketin bile ortaya çıkmasından çok önce mevcuttu.
Sayfa 21
Reklam
Geniş kitleler sadece eylem aracılığıyla öğrenebilirler.
Çoğunlukla oportünistler kitle örgütlerinde ya da burjuva devlet aygıtındaki işçi bürokrasisine bağlı aydınları temsil ederler; sekterler ise ya sınıf olmaktan çıkmış ya da gerçek hareketlerin dışında kalıp, olayları sadece kenardan seyreden aydınları temsil ederler.Her iki durumdada, çelişkili fakat bölünmemiş devrimci öznede varolan nesnel ve öznel öğelerin arasındaki zorunlu bölünme,sadece oportünist bir pratiğe ve sahte bilinci içeren teorinin idealleştirilmesine yol açan, teoriyle pratiğin ayrılmasma tekabül eder.
Bugün pasif bir şekilde patronlarla işbirliğini kabul ediyorlardır, fakat yarın şiddetli bir grevde onlara karşı hareket edeceklerdir.Oportünizm mantığı burjuva toplumuna uyma,«kitlelerin» tavrına atıflar vasıtasıyla gerekçelendikten sonra birdenbire geriye dönerek burjuva toplumuna karşı harekete geçtikleri zaman bu aynı kitlelere karşı koymaya gider.
Marksizm Kişisel Özgürlük Tanımaz Ancak Proletarya'ya Hizmet
İşçi sınıfının ve insanlığın toplumsal özgürlüğü olanaksızdır çünkü herhangi bir örgütün kaçınılmaz olduğu varsayılan kendi başına buyrukluk kazanması ve yozlaşması ikilemin bir yüzüdür.Öbür yüzü ise, bütün örgütlenmemiş işçilerin, eylemlere sadece kısmen katılmış bütün aydınların ve evrensel meta üretimine girmiş bütün insanların, küçük burjuvanın yanılgılı bilincine batma eğilimleri ile temsil edilmektedir.
Reklam
Son çözümlemede, itici güç buhardır, yani kitle seferberliğinin ve mücadelesinin enerjisidir, piston değil.Bu buhar olmadan piston boş bir kovandır. Ama bu piston olmadan da en yoğun buhar bile ziyan olur ve hiçbir şey başaramaz.Bu Leninist örgüt teorisinin özüdür.
Troçki'nin Rus Devrim Tarihindeki benzetmesini hatırlayalım: Belirleyici anda, onu sıkıştıracak piston olmaması yüzünden güçlü buhar uçup gitti.
Proleter devrimi,insanlık tarihinde,varolan toplumun bilinçli olarak planlanmış bir yıkılışını amaçlayan ilk devrimdir.Yani,geçmişteki köle ve köylü devrimleri gibi,daha önce varolan bir durumu geri getirmeyi ya da ekonomik alanda zaten gerçekleşmiş olan iktidar değişikliğine sadece meşruiyet kazandırmayı değil,daha önce hiç varolmamış ve sadece bir.. teori ya da bir «program» olarak kabul edilmiş, yepyeni bir süreci gerçekleştirmeyi amaçlar.
Leninist parti anlayışı proleter sınıf bilincinin özgül bir çözümlemesinden, başka bir deyişle salt Sendikal ya da mesleki,bilincin aksine siyasal bilincin proleter sınıf mücadelesinin nesnel gelişimlerinden, kendiliğinden ya da otomatik olarak çıkmadığı anlayışından ayrı düşünülemez.
Garrett rudolph
Eğer hastalık olumsuz koşullar altında yaşayan bireyin kendini ifadesiyle, salgın hastalıklar da kitlesel yaşamdaki kitlesel rahatsızlıkların göstergesidir.
Sayfa 35 - Yazın yayıncılıkKitabı okudu